Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

1 ώρα πριν, feidelliou said:

καλησπέρα,

Αυτή η απάντηση δεν είναι απλή-πρέπει να περιγράψεις αν έχεις υπερύψωση τοίχων στην στέγη της οικ.άδειας,τι ύψη έχουν αυτοί οι τοίχοι και τι ύψος έχεις κάτω από τον κορφιά (μέγιστο),αν συνδέεται εσωτ/κά με κλίμακα με τον υποκείμενο όροφο,να δεις αν πρόκειται λοιπόν για σοφίτα ή όροφο (να χαρακτηριστεί),μετά μπορεί κάποιος να σου απαντήσει για μειωτικό συντελεστή ή κύριους χώρους...Θέλει λεπτομερή περιγραφή δηλαδή αυτή η ερώτηση ή ακόμη  σκαρίφημα τομής..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ChristinaK πιο ψηλούς όροφους σε όλα τα επίπεδα κατά 25-35 εκ, με συνολική υπέρβαση ύψους 1.35μ, και έχω στο επίπεδο της στέγης έχω εξωτερική διάσταση 2.55 από 2.20 στον κορφιά, με καθαρό 2.30. Συνδέεται με εσωτερική κλίμακα με τον υποκείμενο όροφο, και ενώ ήταν χώρος κάτω από τη στέγη στην άδεια, πλέον είναι υπνοδωμάτιο με λουτρό. Για να είναι σοφίτα θέλει μέσο ύψος 2.20 για να είναι σοφίτα και κεκλιμένη οροφή σωστά;;

τομή στέγης.png

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σωστά!θέλει μέσο ελεύθερο ύψος το πολύ 2,20 μ.-και  τότε μπορεί να χαρακτηριστεί χώρος μειωτικού συντελεστή (0,30) αφού έχει και λειτουργική σύνδεση με τον υποκείμενο όροφο-(δεν αποτελεί ανεξάρτητο χώρο,σύμφωνα με το άρθρο 100):)

 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να λάβει ένας χώρος θεωρούμενος ως σοφίτα τον μειωτικό συντελεστή 0,30 θα πρέπει να πληροί σωρευτικά δυο προϋποθέσεις σύμφωνα με τον ορισμό 81 (*) άρθρου 2 του ΝΟΚ. Οι υπόλοιπες διατάξεις του ΝΟΚ περί μη προσμέτρησης σοφίτας στο Σ.Δ  δεν αφορούν την εφαρμογή μειωτικού συντελεστή (**).

(*) Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. 
(**) Ερμηνεία εγκ 2 σχετικά με την παρ 6 του άρθρου 100: (...)  Όσον  αφορά  τους  εσωτερικούς  εξώστες  και  τις  σοφίτες,  ελλείψει σχετικής αναφοράς στον ν.1577/85, θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ορισμών των παρ. 28 και 81 του άρθρου 2 του ν.4067/12, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Pavlos33 said:

 

(*) Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. 
 

Καλημέρα Παύλο-άρα για να απαντήσουμε πρακτικά στην Φαίη,εφόσον είναι εντός του ύψους της επικλινούς στέγης και δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία ο χώρος που μας περιγράφει, παίρνει  τον μειωτικό συντελεστή σωστά?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά,

η λογική είναι ότι αυθαίρετη σοφίτα που κατασκευάστηκε πριν τον ΝΟΚ δεν είναι δυνατόν να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ορισμού του (που δεν υπήρχαν άλλωστε όταν κατασκευάστηκε), οι οποίες (προϋποθέσεις) αποτελούν εξάλλου τις αναγκαίες εκείνες συνθήκες ώστε να μην προσμετρήσει το εμβαδό της σοφίτας στον ΣΔ και όχι στο να περιορίστουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της.

Αν εξάλλου θέλεις να το δεις ακόμα πιο πρακτικά το θέμα με τα αυθαίρετα, κατά τη γνώμη μου ισχύει στον μέγιστο βαθμό η εξής (οικονομική και όχι πολεοδομική) λογική: Αν ο αυθαίρετος χώρος μπορεί να εκμεταλλευτεί οικονομικά και μάλιστα τηρεί ποιοτικά όλες τις προδιαγραφές που το καθιστούν αυτό πραγματικότητα, τότε κατά πάσα πιθανότητα η επιφάνεια του θα επηρεάσει δυσμενώς όλες τις παραμέτρους του προστίμου. Αν ο αυθ. χώρος αποτελεί απλά μια προσθήκη χώρου μικρού περιθωρίου οικονομικής εκμετάλλευσης, αν π.χ. έχει προστεθεί ένα υπόγειο, έχει δημιουργηθεί ένας εσωτερικός εξώστης που απλά προσθέτει κάποιο εμβαδόν, με τις προδιαγραφές που συνήθως έχει ο εξώστης (μη κύριος χώρος), σε μια υπάρχουσα ιδιοκτησία ή έχει κατασκευαστεί μια σοφίτα, ένας χαμηλοτάβανος λογικά χώρος, ως παράρτημα/βοηθητικός χώρος του υποκείμενου ορόφου και όχι σαν επί πλεόν όροφος που λειτουργεί στην πράξη ως ανεξάρτητο διαμέρισμα (και ίσως ενοικιάζεται ήδη ως τέτοιο), τότε δεν υπάρχει λόγος οι χώροι αυτοί που και κατασκευαστικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους δεν παραπέμουν σε κανονικό κύριο χώρο, να μην πάρουν τους μιωτικούς συντελεστές. Κατά τη γνώμη μου δηλ. η χρήση ή όχι των μιωτικών συντελεστών, πρακτικά και στο πνεύμα του νόμου, συνδέονται με τη δημιουργία ενός αυθαίρετου χώρου που λόγω των χαρακτηριστικών του μπορεί ή όχι να εκμεταλλευτεί από τον ιδιοκτήτη οικονομικά.

Edited by tettris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, ChristinaK said:

Καλημέρα Παύλο-άρα για να απαντήσουμε πρακτικά στην Φαίη, εφόσον είναι εντός του ύψους της επικλινούς στέγης και δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία ο χώρος που μας περιγράφει, παίρνει  τον μειωτικό συντελεστή σωστά?

Αν είναι εντός ύψους επικλινούς στέγης ναι, αλλά είναι;

Βλέπω κάτι υπερυψωμένους τοίχους στα πλάγια.

Link to comment
Share on other sites

Τι να λέμε τώρα... Αν είχαν εγκρίνει βάσει ΓΟΚ 85 τέτοιο σχήμα στέγης με κάθετο τοίχο 2,20 μ τότε το αποδέχεσαι. Τονίζω το λεκτικό της παρ 81 στο σημείο που αναφέρει "εντός ύψους επικλινούς στέγης".  Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω στην όλη συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.