Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Έχεις δίκιο Pavlos33. Ο πελάτης μου είχε χρησιμοποιείσει το μηχανικό εκείνης της άδειας σε διάφορα ακίνητά του, και βλέπω διάφορα που μου κάνουν εντύπωση στη δουλειά του. Αλλά ο 4495 δε λέει να επιβεβαιώσουμε τα δεδομένα της άδειας, μόνο να τα συγκρίνουμε με την πραγματικότητα!! 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα. Έχω σε βιομηχανικό κτίριο 240τμ τοπική υπερύψωση στέγης 63τμ με υπέρβαση ύψους αδείας +1.80-4.80μ. Επίσης υπάρχει προσθήκη με ύψος +4μ. από το ύψος αδείας του "νόμιμου" κτιρίου. Δεν ξεπερνάω το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής (11μ.). Για την υπερύψωση εντός του νομίμου περίγραμματος υπολογίζω το πρόστιμο με αναλυτικό; Για την προσθήκη χρεώνω περα απο ΥΔ, ΥΚ κ υπέρβαση ύψους με συντελεστή; Επίσης θα πάει κατηγορία 5 γιατί η υπέρβαση ύψους αδείας είναι >20%, άσχετα αν δεν ξεπερνάω το επιτρεπόμενο; Αν την υπέρβαση τη μετράω από τον κορφιά, τότε εχω υπέρβαση του 20% μονο εντός του νομίμου κ όχι στην προσθήκη. Τα ύψη που αναγραφω παραπάνω τα μέτρησα από την τομή σε απόσταση από το ψηλότερο κ χαμηλότερο σημείο της στέγης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Edited by maryts27
Link to comment
Share on other sites

Όχι -καμία υπέρβαση ύψους δεν θα πάρει συντελεστή Υ.Υ. αφού είναι εντός επιτρεπόμενου περιοχής. Όλες κάτω από το επιτρεπόμενο μεγ . ύψος περιοχής θα δηλωθούν με αναλυτικό.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Είναι λιγο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κ συνέχεια.. Το κτίριο εχει μετατόπιση σε μη συννομη θέση κ με τις προσθήκες εχει αλλάξει το περίγραμμά του.Στατικά δεν είναι πλέον ανεξάρτητο. Θα το θεωρήσω ολο αυθαίρετο μείον τα τετραγωνικά της επανότισης με την εγκεκριμένη θέση που είχε στην άδεια (μολις 25τμ απο τα 240τμ της αδείας), θα το χρεώσω Δόμηση, Κάλυψη, Δ κ θα συγκρίνω τα ύψη με της αδείας; >> ΥΥ τμήματος υπερύψωσης κ προσθήκης (που πλέον θεωρείται ενα ενιαίο κτίριο) με συντελεστή ύψους κ όχι με αναλυτικό; ή θα αφαιρέσω απο το νέο περίγραμμα τα τετραγωνικά της αδείας 240τμ (θα μεταφέρω το περιγραμμα αδείας) κ θα χρεώσω τις προσθήκες με ΥΔ ΥΚ κ για τα ύψη όπως είπες με αναλυτικό; Οι προσθήκες έγιναν  εκ των υστέρων. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, maryts27 said:

 (θα μεταφέρω το περιγραμμα αδείας) 

Η άποψη μου είναι ότι αφού υπάρχει κοινός τόπος δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλος ή μικρός-Θα μεταφέρεις όλη την κάτοψη (νόμιμο περίγραμμα ΟΑ και αυθαίρετες προσθήκες) στην θέση της αποτύπωσης.Θα τραβήξεις τις υποχρεωτικές πλάγιες αποστάσεις και θα χρεώσεις ξεχωριστά φύλλα με ΥΔ (+ΥΚ )με παραβίαση πλαγίων για τα εκτός νομίμου περιγρ/τος κι εντός πλαγίων και ΥΔ(+ΥΚ) χωρίς παραβίαση πλαγίων για τα εκτός νομίμου περιγρ/τος κι εκτός πλαγίων.Το ύψος που δεν ξεπερνά σε κανένα σημείο το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής είναι αναλυτικός.🙂

Υ.Γ.την ΥΚ την βάζω σε παρένθεση γιατί μπορεί να έχεις και τμήματα εντός εγκεκριμένης κάλυψης που παραβιάζουν αποστάσεις οπότε δεν υπάρχει ΥΚ σε αυτά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ! Με βγάζεις απο μεγάλο δίλημμα! Διάβασα κάποιες ερωταπαντήσεις του Τεε κ εκεί είδα αυτό με την επανότιση. Για την κατηγορία, τα 3 μέτρα ύψους υπέρβασης της υπερύψωσης είναι αριθμητικα >20% του επιτρεπόμενου ύψους (20%*11=2.20μ.) άσχετα αν δεν το ξεπερνάω, αυτό σημαίνει κατηγορία 5 ή έφοσον τα πάω με αναλυτικό εννοείται κατηγορία 4; Σ ευχαριστώ κ πάλι.. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, maryts27 said:

Για την κατηγορία, τα 3 μέτρα ύψους υπέρβασης της υπερύψωσης είναι αριθμητικα >20% του επιτρεπόμενου ύψους 

Για να ελέγξεις ποσοστό υπέρβασης ύψους (πάνω από το επιτρεπόμενο)  πρέπει να έχεις υπέρβαση πάνω από το επιτρεπόμενο.Εσύ δεν έχεις,άρα κατ.4 (από ύψος τουλάχιστον,μπορεί να εμπίπτει στην 5 λόγω δόμησης ή κάλυψης).🙄

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρωτάω, γιατί απο έρευνα κατέληξα, ότι για να δεις σε ποια κατηγορία είσαι συγκρίνεις τις υπερβάσεις που έχεις με τα ποσοστά (20% ή 40%) των επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών (αριθμητικά), άσχετα αν ξεπερνάς τα επιτρεπόμενα ή όχι. Στην αρχή θεωρούσα ότι πρέπει να ξεπερνάς τα επιτρεπόμενα για να υπολογίσεις ποσοστά υπέρβασης. Δε ξερω ποιο είναι το σωστό τελικά. Κ η εγκύκλιος 2 με το παράδειγμα που δίνει δεν το ξεκαθαρίζει κ απόλυτα. Ευχαριστώ πολύ κ καλό βράδυ.🙂

Edited by maryts27
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά κατανοητή φαίνεται η Εγκ-2 στο παράδειγμα για τη δόμηση. Βρίσκεις τη μέγιστη νόμιμη δόμηση του ακινήτου και πολλαπλασιάζεις με 20 ή 40% και συγκρίνεις με τις παραβάσεις. ΥΓ Πάντα σε σχέση με τις αναφορές περί συνυπολογισμού με άλλες ρυθμίσεις του δ) και των περιπτώσεων 20/40 των δ).αα) και ββ).

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.