Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

30 λεπτά πριν, Roukat said:

οκ άρα όποιαδήποτε υπέρβαση μέχρι το επιτρεπόμενο ύψος λαμβάνεται ως 1 Λ.Π. κι ότι ξεπερνά το επιτρεπόμενο λαμβάνεται με υπέρβαση ύψους

Συμπληρώνω: Οποιαδήποτε νόμιμη επιφάνεια με υπέρβαση ύψους μέχρι το επιτρεπόμενο λαμβάνεται ως λοιπή παράβαση. Αν είναι αυθαίρετη και δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο, βάζεις μόνο ΥΔ όχι και παράβαση ύψους. 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάτσε tettris γιατί τώρα ξαναδιαβάζω το μήνυμα σου και δεν συμφωνώ. Έτσι πως το λες σε αυθαίρετη προσθήκη ορόφου (έστω εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής) δε θα χρεώσεις υπέρβαση ύψους? Λάθος...οκ να του το χρεώσεις σαν 1 λ.π. αλλά κάπως να του το χρεώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι πιστεύω. Δεν θα χρεώσεις. Θεωρώ ότι ισχύει αναλογικά η λογική του αυθαίρετου χωρίς άδεια: ύψος κάτω του επιτρεπόμενου -> χωρίς συντελεστή ύψους (ή προφανώς αναλυτικού). Επίσης παρόμοια προσέγγιση και όταν μια επιφάνεια χρεώνεται με ΥΔ, όπου δεν θα πληρώσει και αναλυτικού επειδή π.χ. έγινε αντικατάσταση προϋπάρχουσας κατασκευής ή εντός της ΥΔ κατασκευάστηκε και wc που δεν υπήρχε.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Ε τότε ποια η λογική να σου λένε ότι μη βάλεις υ.υ. όταν έχεις αυθαίρετη προσθήκη κατ' επέκταση νόμιμης οικοδομής που δεν ξεπερνά το ύψος αυτής....Το λένε διότι διαφορετικά έχεις υ.υ...δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο του νόμου ή διευκρινιστικής εγκυκλίου το λέει (θα επανέλθω)!

Link to comment
Share on other sites

Μιλάς για τις οδηγίες του παραρτήματος. Εκεί προσδιορίζει τις περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται συντελεστής ύψους και, αν θυμάμαι ακριβώς, λέει ότι μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι το ύψος του αυθαιρέτου να καλύπτεται από το ύψος νόμιμα υφιστάμενου κτίσματος στην στάθμη που έχει εγκατασταθεί το αυθαίρετο. Η οδηγία αυτή μάλλον καλύπτει τις περιπτώσεις εκείνες όπου το επιτρεπόμενο ύψος είναι για κάποιον λόγο μικρότερο από αυτό του νόμιμα υφιστάμενου κτίσματος. Υπάρχει όμως και η περίπτωση -στην οποία επίσης δεν επιβάλλεται συντ. ΥΥ- το ύψος του αυθαίρετου κτίσματος να μην καλύπτεται από νόμιμη κατασκευή, αλλά να παραμένει κάτω του επιτρεπόμενου. Όλα αυτά περιτριγυρίζονται από τη συζήτηση που γινόταν σχετικά με τα τρία "είτε" του παραρτήματος.

Επίσης αυτό που γράφει στο άρθρο 100:

Παράθεση

Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ.5.

αφορά στον τρόπο επιβολής του προστίμου με αναλυτικό σε νόμιμες επιφάνειες με ΥΥ, αλλά δεν προκύπτει ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιβληθεί ΥΥ με κάποιον τρόπο σε επιφάνειες που έχουν προστεθεί σε μη αδειοδοτημένη ανώτερη στάθμη.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Σε οικοδομή με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών έχω ΥΥ απο το προβλεπομενο  το οποιο κατανέμεται σε ολες τις οριζοντιες ιδιοκτησΊες και στην υπερύψωση. εχει γινει μια δήλωση  για ολες τις οριζοντιες με υπολογισμο προστιμου με διαφορετικό  Φ.Κ για καθε οριζοντια  πως να υπολογίσω την ΥΥ?εχω επιτρεπόμενο 10+1,50στεγη στην  πραγματικοτητα εχει γίνει 10,90 χωρίς την κατασκευή στέγης που προβλεπόταν στην άδεια .

Link to comment
Share on other sites

@janna

Θα χρησιμοποιήσεις την επιλογή "μόνο υπέρβαση ύψους" που υπάρχει για τις περιπτώσεις υπέρβασης του επιτρεπόμενου ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης. Ποσοστό υπέρβασης <20%, τιμή συντελεστή=0,20.

Edited by Norjild
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι επί πλεόν η janna αναρωτιέται αν θα χρεωθεί μόνο στην επιφάνεια ενός ορόφου (του τελευταίου) ή θα πρέπει να χρεωθεί στην επιφάνεια κάθε ο.ι.

Αν είναι όντως έτσι να πω ότι είχε ξαναγίνει η συζήτηση παλιότερα, αλλά λόγω ασάφειας του θέματος δεν θυμάμαι που έιχε καταλήξει. Αν ευκαιρείς να ανατρέξεις στις προηγούμενες σελίδες, θα δεις τις απόψεις και νομίζω είχα συμφωνήσει με τον συνάδελφο που είχε την ίδια απορία. Εδώ γινόταν η συζήτηση:

 

Edited by tettris
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ενημερώθηκα και από τα προηγούμενα Η μια περίπτωση είναι εφόσον έχω ΥΥ από το επιτρεπόμενο οποια ΟΙ υπερβαίνει το ύψος που προβλέπεται από την άδεια πληρώνει ανάλογα.Ηαλλη περίπτωση είναι όταν έχω μια Δήλωση για όλες τις ΟΙ να βάλω ΥΥ στο τελευταίο όροφο και να μοιραστεί το πρόστιμο σε όλους  Γιατί στη δική μου περίπτωση έχω και ΥΥ της μπαζωμενης υπερυψωσης ποιος θα τη χρεωθει;Το ισόγειο;

Link to comment
Share on other sites

Ίσως το σημείο-κλειδί στην υπόθεση του ύψους είναι το αν εξετάζεις ΟΙ ή όλο το κτίριο, όπως στη δική σου περίπτωση. Αν θέλαμε να δώσουμε βεβαίωση για ο.ι. θα μας ένοιαζε μόνο η συγκριση του ύψους της ιδιοκτησίας με αυτό της άδειας και θα αγνοούσαμε λοιπές παραβάσεις ύψους στο κτίριο. Τώρα που εξετάζεις όλες τις οριζόντιες, χωρίς να είμαι σίγουρος, θα μπορούσες να το κάνεις έτσι όπως λες, όπου την υπέρβαση την επιβαρύνεται η επιφάνεια του τελευταίου ορόφου και το πρόστιμο που προκύπτει από την παράβαση αυτή οφείλεται να μοιραστεί.

Θεωρητικά όλα οκ, αλλά πως θα αποδοθεί αυτό στη δήλωση; Δεν πρόλαβα να ξαναδώ τι γράφαμε παλιότερα και δεν μπορώ να φανταστώ πώς τεχνικά (στα φύλλα καταγραφής) θα υπολογίσεις το ύψος του προστίμου ξεχωριστά για το θέμα του ύψους. Μπορεί να γίνεται, αλλά μου φαίνεται να προκύπτει μπέρδεμα. Αν παρ' όλα αυτά έχεις προσδιορίσει τον τρόπο ή δεν υπάρχει πρακτικό θέμα διαμοιρασμού του προστίμου, τότε κομπλέ.

Όσο για το θέμα της υπερύψωσης του ισογείου, αν ας πουμε εξέταζες μία μόνο ΟΙ, δεν θα σε ένοιαζε ως προς το πρόστιμο (θα ανέφερες μόνο στην ΤΕ τη διαφορά στις στάθμες) και θα έλεγχες μόνο το ύψος του ορόφου σου. Η υπερύψωση ισογείου θα ανήκε στις αυθαιρεσίες των κοινόκτητων τμημάτων και δεν θα σε αφορούσε.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.