Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Λάθος διατύπωση για την αυθαιρεσία στη στέγη , έγινε από τη μητέρα που τώρα θα κάνει αποδοχή κληρονομιάς ο ιδιοκτήτης του 1ου.

Δήλωση για κοινόχρηστα θα γίνει για στέγαστρα  στον περιβάλλοντα χώρο και μία ακόμη αποθήκη.

Σωστά κάνω τις δηλώσεις χωριστά;

Από ΤΕΕ μου είπαν 3μ στέγη είναι πολύ , να το βάλω σοφίτα με 0,3, (με τη λογική ότι ο ιδιοκτήτης αργότερα μπορεί να το διαμορφώσει σε σοφίτα). Το πρόστιμο όμως βγαίνει τεράστιο και δεν είναι σοφίτα , ούτε πληροί τις προδιαγραφές σύμφωνα με τον ΝΟΚ. Δεν έχει εσωτερική σκάλα.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ' όλα, αγνόησε αυτό που σε συμβούλεψαν από το ΤΕΕ.
Οι αυθαιρεσίες δηλώνονται όπως είναι, χωρίς να εξετάζεται τι θα γίνει στο μέλλον.
Δήλωση για κοινόχρηστο χώρο με αυθαιρεσίες που είναι κοινόχρηστες κατασκευές (δηλαδή, δεν ανήκουν σε κάποιον ιδιοκτήτη), κανονικά δεν μπορεί να γίνει.

Εδάφιο α του άρθρου 99 του Ν 4495/17:
Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο [...] είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.

Επειδή οι κοινόχρηστοι και οι κοινόκτητοι χώροι  δεν μπορούν να μεταβιβαστούν αυτοτελώς, παρά μόνο μαζί με ολόκληρο το κτίριο, η τακτοποίηση κοινόχρηστων αυθαιρεσιών μπορεί να γίνει μόνο με δήλωση για όλο το κτίριο.
Αυτό λέει ο νόμος, αλλά δεν τηρείται πάντα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Εχω περίπτωση Ο.Ι. στη περιοχή του πειραιά που στην εγκεκριμένη τομή το ύψος είναι 3.00 και το πραγματικό 3.20, οπότε θέλω να δώ αν ξεπερνάω το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Όμως στη περιοχή υπάρχει μόνο περιορισμός ορόφων. Σε αυτή τη περίπτωση το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος πάει με ΝΟΚ?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, 

Ένας πελάτης μου είναι ιδιοκτήτης 2 αποθηκών και 2 θέσεων στάθμευσης που βρίσκονται στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας. Τα εμβαδά τους είναι σύμφωνα με την άδεια. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ύψος. Στην άδεια το ύψος του ορόφου είναι 2,55 ενώ στην πραγματικότητα είναι 2,85. Πιστεύω ότι η παράβαση θα πάει με αναλυτικό προϋπολογισμό. Θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει μια δήλωση για όλες τις ιδιοκτησιες δεδομένου ότι η μόνη διαφορά με την αδεια είναι το ύψος του ορόφου; 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχής: 7,50 μ.

Οικοδομική άδεια (έχουμε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας) προβλέπει υπόγειο (πάνω μέρος οροφής υπογείου στο +1,50 μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος), ισόγειο (πάνω μέρος οροφής ισογείου στο +4,50μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος), 1ος όροφος (πάνω μέρος οροφής στο +7,50μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος).

ΣΗΜΕΡΑ, το υπόγειο είναι πλέον ισόγειο (+3,20 μ. πάνω από το διαμορφωμένο), ισόγειο (πάνω μέρος οροφής ισογείου στο +6,20μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος), 1ος όροφος (πάνω μέρος οροφής στο +9,20μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος).

Εξετάζω τον 1ο όροφο. Θα χρεώσω ΥΥ γιατί υπερβαίνω το μέγιστο της περιοχής κατά 1,70 μ.; ή την υπέρβαση ύψους θα την χρεωθεί το υπόγειο που έγινε ισόγειο?

Εάν χρεώσω ΥΥ στον 1ο όροφο, τι ακριβώς θα χρεωθεί; 1,70/7,50=0,22 ή θα χρεωθεί η υπέρβαση ύψους 1,70 μ αναλογικά σε κάθε όροφο (άρα 1,70/3=0,56 στον 1ο όροφο και άρα υπέρβαση δόμησης 0,56/7,50=0,08);

Edited by Doctorbike
Link to comment
Share on other sites

@Doctorbike Η παράβαση χρεώνεται στο πρώην υπόγειο και νυν ισόγειο.
Το ύψος των δύο ορόφων πάνω από το υπόγειο παρέμεινε το ίδιο, άρα δεν υπάρχει παράβαση σε αυτούς.

Edited by Κάλχας
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, αν και το θεωρώ μπερδεμένο θέμα, επειδή στο παράρτημα δεν ξεκαθαρίζει αν ως "αυθαίρετο ύψος" εννοεί ύψος μεγαλύτερο της άδειας ή στάθμη μεγαλύτερη της άδειας, υποθέτω το 1ο και συμφωνώ με τον συνάδελφο Κάλχα, ως προς την αντιμετώπιση.

Αν δε, επρόκειτο για υπερύψωση της θεμελίωσης του κτιρίου, τότε καμία οριζόντια δεν θα το δήλωνε και θα όφειλε τακτοποίησης όταν και αν τακτοποιούνταν τα κοινόχρηστα.

Σε τρίτη περίπτωση που θα είχαν διάφοροι όροφοι υπερύψωση, τότε υποθέτω κάθε όροφος θα έπαιρνε πρόστιμο με επιβάρυνση ανάλογης αυτής του ύψους κατά το οποίο υπερβαίνει την άδεια.

Βέβαια λογικά όλα αυτά, αλλά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος γιατί το υπόγειο του οποίου η αυθαίρετη οροφή δεν ξεπερνά το μέγιστο επιτρεπόμενο, να μην χρεώνεται αναλυτικό ασχέτως με το που οδηγεί τους υπόλοιπους ορόφους... Γενικά δεν είναι ξεκάθαρο αν μια κατασκευή που βρίσκεται σε στάθμη πάνω της μέγιστης επιτρεπόμενης όντως τη γλιτώνει αν είναι νόμιμη και μία αυθαίρετη που βρίσκεται κάτω αυτής, αν, σε περίπτωση όπως αυτή, οφείλει πρόστιμο με συντελεστή ύψους και όχι αναλυτικό προϋπ. 

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, σκέφτομαι και την εξής αντιμετώπιση:

Το υπόγειο (που έγινε διαμέρισμα) θα έχει υπέρβαση δόμησης και θα χάσει και τον μειωτικό συντελεστή.

Το ισόγειο δεν έχει υπέρβαση δόμησης και η υπέρβαση της στάθμης θεμελίωσης το βρίσκει εντός εγκεκριμένου όγκου.

Ο 1ος όροφος έχει υπέρβαση ύψους κατά 1,70 μ. από το μέγιστο επιτρεπόμενο και θα χρεωθεί 1,70/7,50=0,22 (και έτσι πηγαίνει κατηγορία 5!!!). 

Σκέφτομαι ότι εάν η υπέρβαση ύψους 1,70 μ. κατανεμηθεί στους 3 ορόφους ουσιαστικά θα είναι σαν να πληρώνεται η υπέρβαση ύψους 3 φορές (με το ίδιο ποσό από κάθε ιδιοκτήτη).

Πάντως συμφωνώ και με την άποψη ότι είναι μία κοινόχρηστη παράβαση και ίσως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και από τους 3 ιδιοκτήτες.

 

On 10/5/2022 at 7:16 ΜΜ, Κάλχας said:

@Doctorbike Η παράβαση χρεώνεται στο πρώην υπόγειο και νυν ισόγειο.
Το ύψος των δύο ορόφων πάνω από το υπόγειο παρέμεινε το ίδιο, άρα δεν υπάρχει παράβαση σε αυτούς.

Στο υπόγειο θα χρέωνες υπέρβαση δόμησης και θα έχανε τον μειωτικό συντελεστή (αφού είναι πλέον ισόγειο). Πως θα έβαζες όμως την υπέρβαση ύψους? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.