Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Εξετάζω ένα κτίριο (όλο μια ιδιοκτησία) κατηγορίας 5, με άδεια, στο οποίο έχω υπερύψωση του τελευταίου ορόφου και προσθήκη ενός ακόμα αυθαίρετου ορόφου. Μπορώ να βάλω άλλο συντελεστή ύψους στον τελευταιο όροφο της αδειας (<20%) και άλλο στην προσθήκη (>20) ή πρεπει όλα τα μετρα που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής να πάρουν τον ίδιο συντελεστή ΥΥ;

Edited by freecat
Link to comment
Share on other sites

δεν είμαι σιγουρος οτι έχω καταλάβει τι λες αλλα θα δοκιμασω να απαντησω λιγο αν μπορεσω. Σκέφτομαι πως άν έχεις να τακτοποιήσεις την ιδιοκτησία τελευταίου ορόφου και βρεις πχ ότι αυτή έχει γίνει 15πόντους παραπάνω από το πως την δείχνει η οικ. άδεια θα μπορούσες να την βάλεις σε ένα φυλ. κατ. και να την βάλεις υπερ. Υψους <20%.
Μετά όσο αφορά τον ολόκληρο αυθαίρετο όροφο θα πρέπει να βάλεις την υπρ. υψους ανάλογα αν είναι >20% τότε >20% . Δεν ξέρω σε περιπτώσεις που ξεφεύγει από το στερεό μέσα στο οποίο θα πρέπει να βρισκεται το κτιριο, τι γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις.. 

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, Arche said:

Μετά όσο αφορά τον ολόκληρο αυθαίρετο όροφο θα πρέπει να βάλεις την υπρ. υψους ανάλογα αν είναι >20% τότε >20% . 

Και με τον κάτω όροφο που προεξέχει <20% τι κάνω; Είναι όλο μαζί μια ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

@freecat μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικούς συντελεστές ύψους.
Ο κάθε όροφος θα είναι σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής.

  • Thanks 1
  • Upvote 5
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 21/6/2022 at 3:00 ΜΜ, freecat said:

Και με τον κάτω όροφο που προεξέχει <20% τι κάνω; Είναι όλο μαζί μια ιδιοκτησία.

δηλαδή αν κατάλαβα καλά το ύψος οροφής του κτιρίου είναι πιο πάνω από όσο το δείχνει η οικ. άδεια και πάνω σε αυτό σε έβαλαν έναν ολόκληρο αυθαίρετο όροφο, άσε το κάτω να απασχολεί τον κάτω, ουσιάστικά εσύ έχεις μια υπερ. δόμησης, μπορεί και κάλυψης, αυτά δεν τα ξέρω, θα τα ψάξεις εσύ και μας λες ότι έχει μπει πάνω ένας ολόκληρος όροφος και ρωτάς τι υπερ. Υψους έχεις. δεν θυμα΄μαι αν εξεταζεις με την άδεια ή το επιτρεπόμενο περιοχής, θα πρέπει να δεις τον νόμο. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Τσεκάρω μια Οριζόντια του ισογείου δυόροφης οικοδομης.

Το συνολικό υλοποιημένο ύψος της διόροφης οικοδομης είναι 7,64μ, το επιτρεπόμενο είναι 7,50μ.

Το υλοποιημένο ελεύθερο ύψος ισογείου είναι 3,14μ (μικτό 4,08μ) και υπάρχει αύξηση στάθμης του από +0.00 σε 0,94μ. (πατώματος), ενώ της οικοδομικής άδεια το ελεύθερο ύψος του ισογείου ειναι 3,95μ και μικτό 4,10μ.

Πως το αντιμετωπίζω; Ευχαριστώ

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Για την υπέρβαση ύψους είσαι στην επιτρεπόμενη απόκλιση 2% ( 7,50 χ 20% = 7.65 > 7.64 ) Τα αναφερόμενα ύψη δεν είναι κατανοητά , (4,08-3,14=0,94 είναι υπερύψωση δαπέδου ? ). Ανέβασε σκαρίφημα .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zulumpo δες καλά τον ορισμό του ύψους κτιρίου στο Νοκ να βεβαιωθείς ότι μετράς σωστά το μέγιστο. Κατά τα άλλα για εσωτερική υπερύψωση μου φαίνεται που θα την πας με αναλυτικό, αφού όπως πολύ σωστά λεει ο Venezia είσαι εντός του 2%

Link to comment
Share on other sites

Οι αποκλίσεις 2% δεν είναι παραβάσεις και δεν χρειάζονται τακτοποίηση ούτε μα αναλυτικό

Άρθρο 81 παρ.2.

Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο :
α) οι αποκλίσεις των διαστάσεων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του ύψους αυτού και του ύψους ορόφου, έως δύο τοις εκατό (2%) συνολικά από τις αναγραφόμενες στο διάγραμμα κάλυψης/δόμησης της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, μετρούμενες σε διαστάσεις κτίστη (φέρων οργανισμός και στοιχεία πλήρωσής του, χωρίς επιχρίσματα - επενδύσεις), εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως,

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

θα ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη που  θα ρωτήσω κάτι που έχει συζητηθεί πολλάκις στο φορουμ.

Ανεβάζω και ένα σκαρίφημα για γρήγορη επεξήγηση.

Ουσιαστικά έχω μια πολυκατοικία( μια δήλωση για όλο το κτίριο συνολικά) η οποία στην τομή της άδειας έχει ύψος 10.0 μ. Στην πραγματικότητα μετράω 10,5μ ,επομένως σκέφτομαι να δηλώσω μια παράβαση κατ. 3 για μεταβολλή εξ διαστάσεων <5%. Επιπλέον όμως, όπως μπορείτε να δείτε και στο σκαρίφημα, υπάρχει και μια διαφοροποίηση στην στάθμη που υλοποιήθηκε η πλάκα ''υπογείου'' σε ένα τμήμα του κτιρίου (η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διαφορετική στάθμη και για την πλάκα ισογείου). Αν δε κάνω λάθος αυτό δημιουργεί Υ.Υ σε τμήμα του ισογείου το οποίο όμως εφοσον δεν υπερβαίνει κάποιο νόμιμο μπορεί να δηλωθεί με μια λοιπή παράβαση αναλυτικού. Υπαρχει κάποια αντίθετη γνώμη πάνω σε αυτό?

IMG_0013.jpg

Edited by miha
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.