Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Χμ λες να μου διαφεύγει κάτι? Κάτσε να ξανακοιτάξω το σχετικό άρθρο με την πρώτη ευκαιρία κι επανέρχομαι...

 

Σε αυτό αναφέρεσαι?: Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.

 

Εδώ όμως έχουμε υυ του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής εξαιτίας των 20 παραπάνω πόντων του δ/σματος του 2ου ορόφου. Και το παράρτημα Α του νέου νόμου γράφει: Στις περιπτώσεις υπέρβασης ύψους κτιρίου το οποίο εκ κατασκευής έχει κατανεμηθεί σε ορόφους, οι ιδιοκτήτες κάθε ορόφου είναι υπόχρεοι και αναφέρουν το τμήμα που τους αναλογεί.

 

Άρα? Γράφω κάτι παράλογο?

 

Στο ψάξιμο είμαι ακόμα κι εγώ όπως όλοι, αν κάτι έχω καταλάβει λάθος ας μου το πει κάποιος...

Edited by pipakos
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ο φιλος pipakos τα λεει σωστα...

Απο μενα εχει παρει +1 εδω και μερες.

 

Πλεον δεν θα μετραμε μονο το υψος της οριζοντιας ιδιοκτησιας αλλα με γαιωδαιτικο σταθμο και το συνολικο υψος του κτιριου για να δουμε τι θα κανουμε με το υψος. Αυτο καταλαβαινω εγω.

Edited by Silent Arrow
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και τι θα βαζουμε ρε παιδια στον αναλυτικο?

20εκ τουβλα, μπετα και σοβαδες στην περιμετρο του διαμερισματος?

Ειμαστε με τα καλα μας?

Link to comment
Share on other sites

Μία εύλογη ερώτηση:Η αφετηρία μέτρησης ύψους του κτιρίου,για παράδειγμα διώροφο κτίριο με υπόγειο,ποια θα είναι εφόσον υπάρχουν τροποποιήσεις στο διαμορφωμένο έδαφος γύρω από το κτίριο σε σχέση με αυτά που δείχνουν τα σχέδια της άδειας;

Το ρωτάω διότι οι τροποποιήσεις αυτές ανήκουν στην κατηγορία 3 (θθ).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σκέφτομαι τα εξής για τις ΥΥ:

1) διαμορφώνουμε το έδαφος (στο μυαλό μας) όπως στην άδεια και μετά μετράμε ύψη.

2) αν ελέγχουμε οριζόντια, μετράμε το ύψος της και την ΥΥ, και τα ανάγουμε στο ολόκληρο κτίριο για τις συγκρίσεις (θεωρούμε ότι όλο το κτίριο έχει αναλογικά τις ίδιες υπερβάσεις). Αυτό γιατί οι αυθαιρεσίες των άλλων ιδιοκτησιών δεν έχουν συνέπειες σε μας.

3) αν περάσουμε το επιτρ. ύψος της περιοχής, πάμε 0,2/0,4

4) αν δεν το περάσουμε, μετράμε τούβλα όπως είπε ο inzaghi

 

πέρα από αυτό με προβληματίζει η υπέρβασης κάλυψης νομίμως υφισταμέ-

νων βιομηχανικών, βιοτεχνικών κτιρίων, αποθηκευτικών

και επαγγελματικών χώρων ή τμημάτων τους, στις οποίες

δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελε-

στή δόμησης του ακινήτου

 

Εδώ μιλάει για υπ. κάλυψης χωρίς υπ.δόμησης (πχ το διώροφο το απλώσανε σε 1 όροφο); Αλλά αν εννοεί αυτό, γιατί λέει να μην ξεπεράσουμε την επιτρ.δόμηση του ακινήτου;

Έχουμε υπ. δόμησης σε ένα ΦΚ και υπ.κάλυψης σε άλλο ΦΚ;

Σκέφτομαι μήπως ήθελαν να πουν υπ. δόμησης

 

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω στην περίπτωση που έχουμε κατασκευή απόληξης κλιμακοστασίου το οποίο δεν υπήρχε στην άδεια (οπότε έχω υπέρβαση συντελεστή δόμησης) θα πρέπει να δηλώσω κανονικα υπέρβαση ύψους? Να σημειώσω ότι δεν ξεπερνάω το μέγιστο ύψος της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

Όπως το καταλαβαίνω εγώ δηλώνεις υπέρβαση δόμησης για την κατασκευή και αναλυτικό προϋπολογισμό για την υπέρβαση ύψους.

 

Αυτό βέβαια δεν θα είναι πάντα προς το συμφέρον μας. Αν δεν έχουμε επιπλέον παραβάσεις το 250άρι μπορεί να μας επιβαρύνει περισσότερο από το συντελεστή 0.2 σε μικρής έκτασης κατασκευές όπως οι απολίξεις κλιμακοστασίου και περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, και η υπέρβαση ύψους ακόμα και με αναλυτικό προϋπολογισμό είναι απαραίτητο να δηλωθεί προκειμένου να βγει βεβαίωση νομιμότητας. Δεν νομίζω όμως να μας δίνουν το δικαίωμα επιλογής να αποφύγουμε τον αναλυτικό προϋπολογισμό..

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Ας δούμε την παράγραφο 10 στο άρθρο 100:

" Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφισταμένων κτιρίων ή υπέρβασης κάλυψης νομίμως υφισταμένων βιομηχανικών, βιοτεχνικών κτιρίων, αποθηκευτικών και επαγγελματικών χώρων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του ακινήτου, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής του Παραρτήματος Α΄ αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης και συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης. Ως επιτρεπόμενο ύψος θεωρείται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και όχι το ύψος που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5."

Θα έλεγε κανείς ότι:

α) αφού δεν ξεπερνάς το νόμιμο ύψος της περιοχής και

β) αφού δεν  συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου (το τονίζω γιατί δεν λέει του εγκεκριμένου όπως θα περιμέναμε) συντελεστή δόμησης του ακινήτου μπορείς να πας με παράγραφο 5 και αναλυτικό προυπολογισμό. Θεωρώ σίγουρο ότι θα πρέπει να δούμε και αν θα βγει κάποια διευκρίνηση.

Όπως λένε και οι συνάδελφοι στην προηγούμενη σελίδα η διάταξη είναι καινούρια και φαίνεται πολύ καλή. Έχω ποστάρει ένα ερώτημα στο άρθρο 96,αυθαιρεσίες κατηγ.3, παρόμοιας φύσης κατά το ήμισυ (δλδ εμπεριέχει και άρθρο 100 με υ.υ.) και αναρωτιέμαι και εγώ..

εδιτ: και αυτό που λέει ο pipakos δλδ τα τ.μ. του κλιμακοστασίου με υ.δ.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

10 στο άρθρο 100: " Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφισταμένων κτιρίων ή υπέρβασης κάλυψης νομίμως υφισταμένων βιομηχανικών, βιοτεχνικών κτιρίων, αποθηκευτικών και επαγγελματικών χώρων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του ακινήτου, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής του Παραρτήματος Α΄ όπως σωστά αναφέρθηκε και στο προηγούμενο ποστ.

σε περιπτώση που έχουμε αυθαίρετες προσθήκες κατ' επέκταση σε κτήριο με χρήση κατοικίας και μεγαλύτερο ύψος από αυτό που αναφέρεται στην ο.α. στο σύνολο του κτηρίου πως αντιμετωπίζεται?

μήπως επί του νόμιμου περιγράμματος πάμε με αναλυτικό και στα αυθαίρετα πάμε με υπερ. ύψους?

στον 4178 ανάφερε ότι επί του νόμιμου περιγράμματος πάμε χωρίς δόμηση (μόνο το ποσοστό ύψους) και στα επιπλέον αυθαίρετα πηγαίνε με το ποσοστό δόμησης που βρίσκαμε και επιπλεον την υπερβαση ύψους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.