Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

άρα η βάση σύγκρισης της ΥΥ είναι το επιτρεπόμενο ύψος για εκτός σχεδίου δόμηση (7,50μ) σε άρτιο γήπεδο, άσχετα αν το δικό μου γήπεδο είναι μη άρτιο?  Ναι, αυτό προκύπτει απο τη σελίδα 3243 (Παράρτημα Α'). Νομίζω πως πρέπει η ερώτηση να τεθεί στη βάση: με ή χωρίς Ο.Α.

Στις περιπτώσεις των άλλων συντελεστών αναφέρεται σαφώς πως όταν δεν υπάρχει άδεια αυτοί δεν επιλέγονται. Είναι οι συντελεστές της 5, 7, 8, 9 (δόμησης, κάλυψης, πλάγιας απόστασης και πρασιάς), σε αντίθεση με την 6. Στην 6(1)  επίσης στο τέλος  αναφέρεται  "......είτε από το επιτρεπόμενο ύψος που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου"

 

επίσης η ΥΥ θα ληφθεί για τον τελευταίο όροφο, που είναι πάνω από το 7,50, σωστά? Ναί. Υπάρχει και μία πιο σύνθετη περίπτωση, στη περίπτωση που δεν έχουμε τυπικούς ορόφους. Αν π.χ. έχουμε ισόγειο τμήμα μήπως πρέπει και εκεί να συγκρίνουμε το ύψος του με το αντίστοιχο μέγιστο επιτρεπόμενο για ισόγειο τμήμα (στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάλογος όρος-περιορισμός).

Edited by maximos
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή karanus στον τελευταίο όροφο που είναι 60τμ (που συμφωνούν με τα σχέδια) + 12τμ (κλείσιμο ημιυπαίθριου) + 2τμ (υπέρβασή κάλυψης) θα υπολογίσω ΥΥ μόνο στα 14τμ και στα υπόλοιπα 60τμ με αναλυτικό; Σε αυτόν τον αναλυτικό μπορώ να συμπεριλάβω και αλλαγές στην όψη (που ούτως η άλλως θα τις έκανα με αναλυτικό);

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι θα το έκανα. Τώρα για το εάν μπορείς να βάλεις και άλλες παραβάσεις αναλυτικού στον ίδιο προυπολογισμό, δεν βλέπω τον λόγο γιατι να μην μπορείς.

Εγώ θα έβαζα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

Θα ήθελα να ρωτήσω, έχω μια οικοδομική άδεια ,εκτός σχεδίου,ισόγειας κατοικίας με υπόγειο και επιτρεπόμενο υψος περιοχής 4μ +στέγη.

σ αυτή το υπόγειο έγινε ισόγειο και εχω μια υπέρβαση ύψους 1,95μ. ...Σύμφωνα με την παράγραφο 10 Αρθρο 100 εφόσον δεν παραβιάζω το υψος της περιοχής πάω με αναλυτικο!

Το επιτρεπόμενο υψος της περιοχής είναι για ισογειες κατοικίες 4μ ενω για διόροφες 7,50 μ......Το κτίσμα μου στην πράξη εγινε διοροφο ,ενω η άδεια είναι  για ισόγειο ...άρα με πιο επιτρεπόμενο ύψος πάω? Ελπίζω να έγινα κατανοητή!

Link to comment
Share on other sites

Το κτήριο έγινε διώροφο λόγω της αυθαιρεσίας. 

Νομίζω πρέπει να πάρεις το 4+στέγη ως επιτρεπόμενο.

Αν θέλεις και προς το μέρος της ασφάλειας.

 

Γιατί ποιός θα σου απαντήσει με σιγουριά κάνε αυτό η το άλλο...

 

Όλοι υποθέσεις κάνουμε...

Link to comment
Share on other sites

Το κτήριο έγινε διώροφο λόγω της αυθαιρεσίας. 

Νομίζω πρέπει να πάρεις το 4+στέγη ως επιτρεπόμενο.

Αν θέλεις και προς το μέρος της ασφάλειας.

 

Γιατί ποιός θα σου απαντήσει με σιγουριά κάνε αυτό η το άλλο...

 

Όλοι υποθέσεις κάνουμε...

δεν έχεις και άδικο ...κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά!! μόνο που αν πάρω το μέρος της ασφάλειας μου εκτοξεύει αρκετά το πρόστιμο!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω κι εγώ μία παρόμοια περίπτωση.....έχω οικοδομική άδεια σε ΕΝΤΟΣ σχεδίου για ισόγεια κατοικία 100τμ και υπόγεια αποθήκη 100τμ. Το υπόγειο δεν μέτραγε στη δόμηση και θα έπρεπε να είναι στο 1,50μ. πάνω από το διαμορφωμένο έδαφος...μόνο που τελικά έγινε ισόγειο, όλος ο όροφος αυτό δηλαδή έγινε πάνω από την τελική στάθμη που ταυτίζεται με του δρόμου και μάλιστα μετατράπηκε σε κατοικία. Η άδεια είχε πραγματοποιούμενο ύψος 4,5μ, ενώ στην περιοχή το επιτρεπόμενο ύψος είναι 8μ +1,20μ στέγη. Τελικά λοιπόν το κτίσμα έχει Υψος=6μ. 

Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

1) το πρώην υπόγειο--->ΥΔ (100/430 ΕΠΙΤΡΕΠ.ΔΟΜΗΣΗ)=23%<50% ΚΑΙ υπέρβαση ύψους (6-4,5)/8=0,19<20%

ή

2)το πρώην υπόγειο--->ΥΔ (100/430 ΕΠΙΤΡΕΠ.ΔΟΜΗΣΗ)=23%<50% ΚΑΙ υπέρβαση ύψους βάσει άρθρου 100, §10, με αναλυτικό (αφού πράγματι έχω υπέρβαση ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής)

Θεωρώ ότι και στην δική μου την περίπτωση αλλά και στης Desi ισχύει το 2ο....Ποια είναι η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι κατάλαβα στο συγκεκριμένο σχέδιο, αν δε χρησιμοποιείται ο χώρος  κάτω από τη στέγη, παρόλο που υπάρχει επικοινωνία απευθείας από το κλιμακοστάσιο και αρκετό ύψος για τη δημιουργία κύριου χώρου, πάει με αναλυτικό,

ενώ αν στην αυτοψία μου διαπιστώσω πως χρησιμοποιείται ως κατοικία, το υπολογίζω με υπέρβαση δόμησης για όλο το εμβαδό κάτω από τη στέγη, χωρίς υπέρβαση ύψους, αλλά με αναλυτικό για την ΥΥ.

Τελικά πως το αντιμετώπισες?

Link to comment
Share on other sites

Έχοντας διαβάσει αυτό το θέμα αρκετές φορές είμαι εντελώς  μπερδεμένος  σχετικά με την παρ. 10 του άρθρου 100 και θα ήθελα τη βοήθειά στη παρακάτω περίπτωση που αντιμετωπίζω

 

Σε διώροφη πολυκατοικία με Ο.Α. έγινε αυθαίρετη προσθήκη καθ’ ύψος του διαμερίσματος γ’ ορόφου. Η επιτρεπόμενη δόμηση στο ακίνητο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την πραγματοποιημένη καθώς και το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής επαρκεί για 6όροφη οικοδομή.

Σενάρια

  1. Η προσθήκη γ΄ορόφου πάει με αναλυτικό γιατί δεν υπερβαίνει τους επιτρεπόμενους όρους της περιοχής
  2. ΥΔ + ΥΥ γ’ ορόφου

 

Ποιο είναι σωστό;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.