Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

danaikaterina

Σωστό και αυτό σαν σκέψη!

Βέβαια οι συντάκτες του νόμου δεν μας έχουν συνηθίσει σε τόσο βαθιές αναλύσεις και προσωπικά πιστεύω πως ούτε καν τους πέρασε από το μυαλό τέτοιο πράγμα.

Πραγματικά πιστεύεις εσύ με την εμπειρία σου που έχεις από την ενασχόλησή σου με τους νόμους , ότι μπορεί να έκαναν οι συντάκτες του νόμου τέτοια σκέψη;;;;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ωραία η ανάλυση σου και τεκμηριωμένη. Ομως, προσωπικά δε το βλέπω ακριβώς έτσι.

Μακάρι να ισχύει όπως το λες. Έως τότε εδώ θα πάω στην πιο safe επιλογή μέχρις αποδείξεως

του εναντίου επίσημα. Διότι, ξέρεις πόσο άσχημο είναι να πεις σε πελάτη, ξέρεις δεν ειναι 5000 που πλήρωσες

αλλα 6000 γτ κάναμε ένα λαθάκι? Μη σου τύχει...Χανεις σε αξιοπιστία-ασε που παίζει να το παίξει και "γαλλος" και να

βρεθείς στον αέρα.

Προφανώς δεν εννοώ ότι θα πρέπει ο πελάτης να πληρώσει παράλογα πράγματα, αλλά κρατώ την υπάρχουσα γνώση και ιστορία, 

ενώ βασίζομαι στο γενικό πλαίσιο νόμου αυθαιρέτων. 

Πάμε να το δούμε λίγο:

Στο άρθρο 100 παρ. 10 αναφέρει αρχικά περιπτώσεις ΥΥ χωρίς ΥΔ. Αναφέρεται άλλωστε σε συντελεστές

0,20 ή 0,40 που αφορούν υπέρβαση ύψους σε σχέση με το επιτρεπόμενο χωρίς ΥΔ. Έπειτα προσδιορίζει ότι το επιτρεπόμενο

για εφαρμογή του άρθρου είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο στην περιοχή. Πρόσεξε κάτι ακόμη. Οι εν λόγω συντελεστές δεν πάνε στο 6 στο Παράρτημα 

άλλα στο 5 στην περίπτωση ε)... Με βάση λοιπόν τα όσα λέει στο 100 παρ. 10 μένει ένα "κενό" δλδ περιπτώσεις με ΥΥ μεταξύ άδειας και επιτρεπόμενου

,χωρίς ΥΔ, το οποίο προσδιορίζει στην τελευταία πρόταση ότι πάει με αναλυτικό.

Θεωρώ λοιπόν ότι αν ήθελε να δώσει δυνατότητα αναλυτικού σε όλες τις ΥΥ εν σχέσει με το επιτρεπόμενο θα  όριζε σε διαφορετική παράγραφο την τελευταία πρόταση.

 

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

 

image.png.7faea056bc73030b31d7a16ebbf40b06.png

Συνάδελφοι, 

Σε όλους τους αυθαιρετονόμους η ποσοτική διαπίστωση αυθαιρέτου γίνεται πάντα σε σχέση με τα εγκεκριμένα.  Απ΄εκεί και πέρα ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου είναι άλλη υπόθεση του κάθε νόμου και τυχόν εγκυκλίων.  Η πρωτογενής έννοια της Υ.Υ(εκ.) λοιπόν έχει να κάνει με την ποσοτική διαπίστωση αυθαιρέτου  ύψους στις τρείς υπάρχουσες περιπτώσεις:

α) σε κτίρια με άδεια

β) σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα (π.χ με εξαίρεση κατεδάφισης ή προ '55)

γ) σε κτίρια χωρίς άδεια

Εδώ λοιπόν έρχονται και "κουμπώνουν" τα τρία "είτε"  του ΠΑΡΑΡΤ.Α '

 

Σε επόμενο βήμα αυτή η διαπιστωθείσα Υ.Υ(εκ.) χρεώνεται για το πρόστιμο είτε με συντελεστές Υ.Υ,  είτε αναλυτικά όταν :  

"Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5."

Για την πολυσυζητημένη περίπτωση της Υ.Δ(μ2)  (π.χ νέου αυθ. ορόφου επί νομίμου)  εντός του επιτρ. ύψους της περιοχής και προκειμένου για τον καταλογισμό συντελεστή Υ.Υ  ή  αναλυτικού τρόπου θα πρέπει να σκεφτούμε προηγουμένως οτι:

Ο καταλογισμός Υ.Δ(μ2)  για αυθαίρετο χώρο περιλαμβάνει όλες τις τυπικές εργασίες κατασκευής του αυθ. χώρου που κατασκευάστηκε (δάπεδο, περιτοίχιση, οροφή κ.λ.π).  Ποτέ δηλαδή ΔΕΝ καταλογίζουμε για έναν αυθ. χώρο την Υ.Δ(μ2) εμβαδομετρικά plus τους τοίχους και τα κουφώματα αναλυτικά.  Κοντολογίς η Υ.Δ(μ2) για έναν αυθ. χώρο είναι "όλα  στην συσκευασία της Υ.Δ(μ2)"   Επιπροσθέτως δε, αν το ύψος του αυθ. χώρου υπερβαίνει το ύψος ενός  από τα τρία "είτε" κατά Υ.Υ (εκ.)  τότε το πρόστιμο επιβαρύνεται και με αντίστοιχο συντ. Υ.Υ .

Αντιθέτως, αν καταλήγαμε να καταλογίσουμε την Υ.Υ (εκ.) του κτιρίου  με αναλυτικό προυπ/μό, (λόγω εντός επιτρεπομένου ύψους περιοχής)  θα έπρεπε τότε να επιμετρήσουμε την περιτοίχιση του αυθ. ορόφου η οποία όμως είναι ήδη υπολογισμένη στην Υ.Δ (μ2), κι αυτό θα το κάναμε προσποιούμενοι ότι τάχα δεν είναι,   ώστε να ωφεληθούμε του ευεργετικού αποτελέσματος της μικρής επιβάρυνσης των 250€ αντί του συντ. Υ.Υ που γι αλλού ψηλά θα τράβαγε το πρόστιμο αλλά  ...."ως έδει"  .....

Στην περίπτωση δηλαδή ύπαρξης Υ.Δ, δεν μπορεί να συνδυάζεται ο καταλογισμός της Υ.Υ  με αναλυτικό  για μικρότερα ύψη του επιτρεπομένου, αλλά θα πρέπει, για τον υπολογισμό του προστίμου, να γίνεται η χρήση των συντ. Υ.Υ......

 

 

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αφου δηλωσω τα σεβη μου στις παραπανω αναλυσεις (ανεξαρτητα πορισματος) θα ηθελα να ρωτησω κατα ποσο επηρεάζει την οριζοντια ιδιοκτησια του τελευταιου οροφου η υπαρξη θερμομονωσης στο δωμα (αδεια 1981). Θα παρει ΥΥ παρολο που δεν διαπιστώνονται υπερβασεις δόμησης; 

Μηπως η κατασκευη αυτη θα επρεπε να βαραινει το δικαίωμα υψουν;

Link to comment
Share on other sites

Σωστη η αναλυση σου Anton  δεν καταλαβα ομως την τελευταια προταση

<<Στην περίπτωση δηλαδή Υ.Δ δεν συνδυάζεται ο καταλογιαμός της Υ.Υ  με αναλυτικό  για μικρότερα ύψη του επιτρεπομένου, αλλά θα πρέπει, για τον υπολογισμό του προστίμου, να γίνεται η χρήση των συντ. Υ.Υ......>>

δηλαδη  λες οτι οταν εχουμε ΥΔ με ΥΥ μικροτερο του επιτρεπομενου  πρεπει να χρησιμοποιησουμε τον συντ, ΥΥ? η δεν πρεπει να βαλουμε καθολου ΥΥ εφ'οσον εχουμε ΥΔ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

οι νεες ερωταπαντήσεις του τεε 1717 και 1720 1726 συμφωνούν με τον αναλυτικό και για τις περιπτώσεις ΥΔ, εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής.

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

Για το θέμα της ΥΥ.

Αρθρο 100

"2. Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου"

     
Αρα βασική αρχή όλου του νόμου : συντελεστές όχι βάσει υπέρβασης άδειας αλλά με σύγκριση  επιτρεπόμενου ΣΔ , Κάλυψης , Υψους του  ακινήτου.

 

"10. Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφισταμένων κτιρίων ή υπέρβασης κάλυψης νομίμως υφισταμένων βιομηχανικών, βιοτεχνικών κτιρίων, αποθηκευτικών και επαγγελματικών χώρων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του ακινήτου, "

    
Περίπτωση 1η :

     Προυποθέσεις : Εχω άδεια , δεν έχω υπέρβαση επιτρεπόμενου ΣΔ ( του ακινήτου ) ,  αλλά έχω υπέρβαση ύψους περιοχής  , =>τότε βάζω το 0,2 η 0,4

     Μάλιστα έτσι όπως το διατυπώνει "δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του ακινήτου" σημαίνει ότι ακόμα και αν έχω υπέρβαση δόμησης ,εφ'όσον είμαι μέσα στο επιτρεπόμενο του οικοπέδου μπορώ να κάνω χρήση του ειδικού συντελεστή.

 

     "το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής του Παραρτήματος Α αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης και συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης."

Διευκρίνηση για αποφυγή παρανοήσεων ως προς τι συγκρίνουμε :

"Ως επιτρεπόμενο ύψος θεωρείται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και όχι το ύψος που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια".
 

      Περίπτωση 2η :
Προυποθέσεις : Εχω άδεια , έχω υπέρβαση ύψους αδείας   αλλά δεν έχω υπέρβαση ύψους περιοχής
=> αναλυτικός

"Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5."

 

Αρα , όλοι οι άλλοι συνδυασμοί ΥΔ και ΥΥ , ΔΕΝ εμπίπτουν στην παράγραφο 10.


 

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

55 λεπτά πριν, Largy said:

οι νεες ερωταπαντήσεις του τεε 1717 και 1720 συμφωνούν με τον αναλυτικό και για τις περιπτώσεις ΥΔ, εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής.

Η 1720 δεν αναφέρεται στο ύψος.

Σε ότι αφορά την1717 , είναι λίγο καουμπόικη , διότι πως θα εφαρμοστεί σε αυθαίρετο όροφο εντός επιτρεπομένου ύψους ?
Θα δηλώσω πχ 100 μ2 με ΥΔ και θα κάνω και αναλυτικό με τι ? 80 τρέχοντα μέτρα τοιχοποίίας επί 3μ ύψος ??!!

Σε ότι αφορά τα τρία "είτε " του Παραρτήματος

"Αναγράφεται το αυθαίρετο ύψος που δεν καλύπτεται είτε από οικοδομική άδεια, είτε από το ύψος του νομίμως υφιστάμενου τμήματος ή κτιρίου που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με την αυθαίρετη κατασκευή, είτε από το επιτρεπόμενο ύψος που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου"

το πρόβλημα έγκειται στο πως ερμηνεύεις το "δεν καλύπτεται" το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί με 2 αντίθετους τρόπους

1. Αν υπερβαίνεις έστω και ένα από τα "είτε" έχεις αυθαίρετο ύψος.

2. Αν δεν υπερβαίνεις  έστω και ένα από τα "είτε"  δεν έχεις αυθαίρετο ύψος.

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν προσφέρει κάτι, άλλα για την οικονομία της συζήτησης, σε συνάδερφο που είχε την

αντιστοιχη αμφιταλαντευση, το ΤΕΕ απάντησε, προφορικα προφανώς, ότι όταν υπάρχει ΥΔ 

χρεώνεται κανονικά ΥΥ με 1,2 ή 1,4.

Ο Αντώνης, ορθώς, στέκεται παραπάνω σε κάτι πολύ σημαντικό

το οποίο έχω αναφέρει εδω και εγω παλιότερα. Στη λογική της διπλοχρέωσης χώρων...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/10/2018 at 8:03 ΠΜ, freecat said:

Αφου δηλωσω τα σεβη μου στις παραπανω αναλυσεις (ανεξαρτητα πορισματος) θα ηθελα να ρωτησω κατα ποσο επηρεάζει την οριζοντια ιδιοκτησια του τελευταιου οροφου η υπαρξη θερμομονωσης στο δωμα (αδεια 1981). Θα παρει ΥΥ παρολο που δεν διαπιστώνονται υπερβασεις δόμησης; 

Μηπως η κατασκευη αυτη θα επρεπε να βαραινει το δικαίωμα υψουν;

Καλησπέρα σου freecat,

Ο τίτλος του δικαιώματος υψούν αφορά στην κατασκευή νέας Ο.Ι (προσθήκη χώρου) επί του δώματος,  ενώ η θερμομόνωση που έχει γίνει στο δάπεδο του δώματος αφορά σε συμπληρωματική κατασκευή  του κελύφους του κτιρίου το οποίο κέλυφος αποτελεί κοινόκτητο στοιχείο.   Σημειωτέον δε, ότι προκειμένου για την κατασκευή της μελλοντικής προσθήκης, θα πρέπει να καθαιρεθεί τουλάχιστον η στρώση της επικάλυψης και των ρύσεων, αν όχι η συνολική η στρώση ... 

  Η αυθ. θερμομόνωση λοιπόν ΔΕΝ επηρεάζει ούτε την Ο.Ι του τελευταίου ορόφου, ούτε αυτή του δικαιώματος υψούν, είναι όμως παράβαση που μπορεί να δηλωθεί με την δήλωση Κ/Χ της πολυκατοικίας.

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.