Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

..ναι, ναι, ....

τι να πεις και να δεχτείς τώρα απ΄όλα  ...!

τα μεν που είπες ή τα δε?.....

οπότε...

τι καιρό κάνει αύριο ? είναι για μπάνιο ?.......

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ Αντώνη δεν το κατάλαβα, έφτασα τελευταίος, βέβαια και δεν έχω παρακολουθήσει, ολη τη συζήτηση.. Τα κοινόχρηστα που εμπλέκονται?
Δεν σου ανάθεσε ένας ιδιοκτήτης να τακτοποιήσεις την α/χ μιας ιδιοκτησίας? Ομολογώ ότι ο τρόπος μου είναι λίγο παράδοξως και λαμβάνοντας μια βεβαίωση βλέπω ότι: "έλαβα τους τίτλους ιδιοκτησία, προηγούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία, κατόψεις, στέλεχος.". Και δεν βλέπω την συσταση Ο.Ι. Είμαι λάθος? Δηλαδή ιδιοκτήτης σου δίνει την τακτοποίηση α/χ σε αποθήκη προφανώς υπογείου που την έκανε dancing club 😄 και καθώς αυτή δεν έχει χιλιοστά, ... το έχεις καταλάβει ότι είμαι μπερδεμένος έτσι?. Δεν γίνεται δηλαδή να τακτοποιηθεί γιατί δεν μπορεί να, υπολογιστεί η υπερ. Δομ ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Arche,

εκτιμώ κατ' αρχήν την ειλικρινή σου διάθεση να συζητήσεις το θέμα, και σ ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία,  ενώ βεβαίως δεν μπορώ να πω το ίδιο γι αυτούς που ελλείψει επιχειρημάτων και με γνωστικά ανερμάτιστη αδιαλλαξία κρύβουν μία στείρα ιδεοληπτική  αντίθεση πίσω από τα κοκκινάδια τους...!!!!

Λοιπόν, επί του προκειμένου,  έθεσα αρχικά το θέμα ότι:

Σε περίπτωση πολυκ/κίας με σύσταση Ο.Ι διαμ/των και αποθήκες υπογείου (Ο.Ι ή παρακολουθήματα κάποιων Ο.Ι) που, για να απλοποιήσουμε την υπόθεση, μοναδικές υπερβάσεις είναι οι α/χ κάποιων αποθηκών από β/χ σε κ/χ (έστω dancing club όπως λες ...)

η διαπίστωση αυτών των υπερβάσεων ΔΕΝ μπορεί να επηρεάσει ούτε να καταστήσει ως αυθαίρετο το υπόγειο κοιν/στο κλιμ/σιο σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίστηκαν οι δύο συνάδελφοι παραπάνω. 

Το κύριο επιχείρημα δε που επικαλέστηκαν εκείνοι ήταν ότι  βάσει ΓΟΚ  ΔΕΝ νοείται δίοδος προς κύριο (πλέον)  χώρο μέσω  κλιμακοστασίου υπογείου, και  άρα (τάχα) το τέως κλιμακοστάσιο υπογείου έχει αλλάξει ΚΑΙ αυτό σε κ/χ και χρήζει (τάχα) τακτοποίησης με δήλωση κοινοχρήστων.

Σε αυτόν τον (λάθος) ισχυρισμό τους ήδη αντιτάσσω ότι:

α) Η αναγκαιότητα εφαρμογής όρων και προϋποθέσεων για την θεώρηση ενός χώρου ως κ/χ  ΒΕΒΑΙΩΣ και διέπεται μεν από τον ΓΟΚ,  πλην ΟΜΩΣ ΜΟΝΟΝ για την έκδοση αδείας και ΟΧΙ για την τακτοποίηση αυθαιρέτων !

Πράγματι γενικά όπως  π.χ,

  • δεν θα ελέγξουμε ΠΟΤΕ το ύψος ενός βοηθ. χώρου να είναι 2,40μ για να τον τακτοποιήσουμε ως α/χ σε κ/χ, 
  • δεν θα ελέγξουμε τον φωτισμό και αερισμό του κατά ΓΟΚ,
  • δεν θα εμποδιστούμε να  τακτοποιήσουμε έναν χώρο β/χ ως κ/χ έστω κι αν  είναι σε υπόγεια στάθμη,
  • δεν θα θεωρήσουμε ως Υ.Δ  την ψηλότερη του 2.20 απόληξη κλιμ/σίου ,
  • δεν θεωρήσουμε ως Υ.Δ την δημιουργία Η/Υ χώρου πάνω από το 20% του τότε ΓΟΚ της αδείας,
  • δεν θα θεωρήσουμε ως Υ.Δ την υποβίβαση περιμετρικής στάθμης σε υπόγειο β/χ
  • δεν θα θεωρήσουμε ως Υ.Δ την μείωση της min. εσωτ. διάστασης εσωτερικού αιθρίου απέναντι από άνοιγμα κ/χ
  • δεν θα εξαρτήσουμε το κριτήριο "εσωτ. εξώστης"  από το 70% της κάτω στάθμης για τακτοποίηση παταριού
  • δεν θα θεωρήσουμε ότι παράγονται δευτερογενείς υπερβάσεις πέραν των αρχικών
  • κ.λ.π

έτσι, κατ΄ακολουθία για τον ίδιο λόγο,  ΔΕΝ θα θεωρήσουμε ότι η α/χ των κάποιων αποθηκών σε κ/χ μπορεί να επηρεάσει το υπόγειο κλιμ/σιο για α/χ σε κ/χ.

β) Αν,  αντιθέτως από τα παραπάνω,  κατέληγε κανείς (όπως οι συνάδελφοι παραπάνω) να θεωρήσει ότι τάχα η α/χ των αποθηκών επηρεάζει ΚΑΙ το κλιμ/σιο υπογείου για α/χ σε κ/χ, γι αυτό, όπως έχω πει προηγούμενα:

"... θα έπρεπε να ζητηθεί και η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών αφού θα τους καθιστούσε αυθαιρετούχους και υποχρέους δήλωσης για την α/χ του υπογείου κλιμακοστασίου.....   Τέτοια συναίνεση όμως  ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν απαιτείται, και δικαίως ούτε έχει ζητηθεί σε χιλιάδες δηλώσεις υπογείων αποθηκών Ο.Ι , αλλά ούτε και ελλείψει αυτής θεωρούνται αυθαίρετοι οι δίκαια ανυποψίαστοι λοιποί συνιδιοκτήτες για τάχα αυθ. α/χ του υπογείου κοιν/στου κλιμ/σίου ..... 

Αυτή η έμμεση "αυθαιρετοποίηση" συνιδιοκτητών, ειδικά και χωρίς την συναίνεση τους, αντιβαίνει σε βασικές αρχές δικαίου..."

Απέναντι λοιπόν σε  όλα αυτά και μόνο ο ισχυρισμός του συναδέλφου ότι θα πρέπει να γίνει δήλωση κοιν/στων α/χ του υπογείου κλιμ/σίου σε κ/χ (!!!..) , (αλλιώς δεν θα μπορούν να βγάλουν κάποια άδεια !),  επιβεβαιώνει (έστω και αρνούμενος) ότι αυθαιρετοποεί με έμμεσο και δευτερογενή τρόπο συνιδιοκτήτες που δεν έχουν αυθαιρετήσει αλλά και ούτε τους έχει ζητηθεί η οποιαδήποτε συναίνεση. 

Ελπίζω να έχω γίνει τόσο σαφής, όσο πραγματικά πολύ το προσπάθησα.......:)

 

EDIT :

Karanus, καλησπέρα

το  "..αν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε με ένα κλιμακοστάσιο, στο κατά πόσο θα πρέπει να μπει, η όχι στην τακτοποίηση. Πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει αλήθεια στο συνολικό κόστος; Είναι τόσο σοβαρό; "

δεν αφορά  βασικά στο οικονομικό, αλλά στο πολεοδομικώς νόμιμο ή όχι με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες, όπως π.χ αν χρειαζόταν (τάχα) δήλωση κ.χ υπογείου αυτό θα απαιτούσε την συναίνεση του 50%+1 που αν δεν την είχες,  ΔΕΝ θα μπορούσες να βγάλεις ΈΕΔΜΚ για το διαμ/σου....! 

 

Edited by Anton_civeng
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Να βάλω ένα ερώτημα:

Αν στο υπόγειο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί χώροι και αλλάξει χρήση σε κύρια ο ένας από τους δύο και ο άλλος παραμείνει σε βοηθητική χρήση.

Τι θα γίνει με το κλιμακοστάσιο;

Θα πρέπει να τακτοποιηθεί , ώστε να ικανοποιήσει τον χώρο που άλλαξε χρήση;

 Η θα πρέπει να παραμείνει η χρήση του βοηθητική , αφού εξυπηρετεί και το χώρο που δεν άλλαξε χρήση;

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα:

Στην περίπτωση που αποφασίσουμε και την τακτοποίηση του κλιμακοστασίου , δεν είναι σαν κατά κάποιο τρόπο σαν να επιβαρύνουμε και τον άλλο ιδιοκτήτη

που δεν έχει αυθαιρετήσει;

Από την άλλη μου κάνει εντύπωση  αν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε με ένα κλιμακοστάσιο, στο κατά πόσο θα πρέπει να μπει, η όχι στην τακτοποίηση.

Πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει αλήθεια στο συνολικό κόστος;

Είναι τόσο σοβαρό;

Γιατί σίγουρα αν το εντάξουμε και το κλιμακοστάσιο στην τακτοποίηση είμαστε από την πλευρά της ασφάλειας και δεν μπορεί κάποιος να μας πει κάτι

 

Link to comment
Share on other sites

Όμως δεν υπάρχει λόγος. Κάποιος ζήτησε την "νομιμοποίηση" μιας α/χ σε υπόγεια στάθμη. Εγώ πιστεύω μια ιδιοκτησία πρέπει να τακτοποιηθεί, τώρα που ξεκίνησαν πάλι το θέμα οι συνάδελφοι ... "όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε".

Συμφωνώ και με εσένα Αντώνη. Δεν θα έπρεπε να τακτοποιηθεί το κοινόχρηστο. Ξεκινάει μεγάλη φασαρία. Το πιστεύω ότι δεν πρέπει. Δηλαδή πως γίνεται να τακτοποιηθεί ένας χώρος με ύψος 2,30μ σαν κύριας χρήσης;

 Νομίζω ότι μπορεί να τακτοποιηθεί μια υπόγεια αποθήκη χωρίς να πρέπει να τακτοποιηθεί το κλιμακοστάσιο.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, διαβάζοντας το νήμα της εγκυκλίου 2, προσπάθησα να καταλάβω τελικά τι ισχύει με τα ξεμπαζωμενα υπόγεια, που διατήρησαν τη στάθμη τους και έχουν πλέον κύρια χρήση. Παρά την εγκύκλιο προσωπικά συνεχίζω να τα βάζω με 0,30 σε περίπτωση εσωτερικής σκάλας (μεζονετα π.χ.), οπως και με τους παλαιότερους νόμους. Είναι παράλογο να μην παίρνουν οι χώροι αυτοί μειωτικό συντελεστή και να εξισώνονται με έναν υπέργειο χώρο.  Εχει αλλάξει κάποιος άποψη λόγω της εγκυκλίου;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Νόμιμο υπόγειο κατοικίας, άλλαξε χρήση από βοηθητική σε κύρια. Το διάστημα μεταξύ της μιας πλευράς του και του ορίου του οικοπέδου ξεμπαζώθηκε (κατέβηκε στο -3 ενώ ήταν στο -1.2) και πάνω του κατασκευάστηκε μια πλάκα που δημιούργησε έναν υπόγειο ημιυπαίθριο χώρο μπροστά από το υπόγειο (φαίνεται στην είκονα που έχω επισυνάψει). Η απορία μου είναι αν τακτοποιείται και σε ποια παράβαση ανήκει ο τελευταίος χώρος.

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Χωρίς τίτλο.png

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

η/χ δεν υπάρχουν στα υπόγεια. 1) σβύσε την ένδειξη "ημιυπαίθριος χώρος στο υπόγειο". Εγώ νομίζω έχεις μια κατασκευή που υπολογίζεται με αναλυτικό. Δηλαδή θα έγραφα "δημιουργία ' εξώστη' στο ισόγειο όταν ξεμπαζώθηκε το υπόγειο" .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.