Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Πρόβλημα με τη μη κατασκευή του υπογείου θα έχει μόνο όταν σε αυτό προβλέπονταν θέσεις στάθμευσης, ή άλλες εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου (τις οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσει σε άλλη νόμιμη θέση).

Στη (όποια) υπαγωγή κάνει για τακτοποίηση των υπόλοιπων, θα αναφερθεί (στην τεχν. έκθεση) και η μη κατασκευή του. 

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Τακτοποιώ δυο οριζόντιες ιδιοκτησιεςτου ιδίου ιδιοκτήτη στην ίδια δήλωση ( διαμέρισμα  και υπόγεια αποθήκη  που επεκτάθηκε προς τον διάδρομο). Για τον υπολογισμό των συντελεστών  και κατηγορίας για την υπόγεια αποθήκη  μπορώ να βάλω το σύνολο των χιλιοστών των 2  οριζόντιων ιδιοκτησιών αφού τα εντάσσω με την ίδια δήλωση  ? Προφανώς το ποσοστό της αποθήκης με 1 χιλιοστό  εκτινάσσεται στο 200% και κατηγορία 5 για μόνο 2 τμ υπέρβασης.   

Edited by LESS
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σας, σας παρακαλώ πολύ μια γνώμη για το παρακάτω:

Σύμφωνα με την Ο.Α. (’80), σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο είχαμε ισόγεια κατοικία με υπόγεια αποθήκη, η οροφή της οποίας απείχε από το έδαφος 1,02 μ.

Όμως η υπόγεια στάθμη χτίστηκε πιο χαμηλά, είχε τόση επιφάνεια όση προβλέπονταν για την κατοικία (μετατροπή μπαζώματος του υπογείου σε χώρους) και το ελεύθερο ύψος έγινε μεγαλύτερο από 2,20μ.

Η αποθήκη της Ο.Α. έγινε κατοικία, επεκτάθηκε μάλιστα όπως φαίνεται στο σκαρίφημα και χτίστηκε και άλλος χώρος με χρήση αποθήκης. Συγχρόνως, έγινε ξεμπάζωμα του περιβάλλοντος χώρου με αποτέλεσμα σήμερα οι χώροι στην υπόγεια στάθμη να μην είναι επαρκώς υπόγειοι, δηλαδή να μην ικανοποιείται η απαίτηση του 0,80μ. για την εκτός σχεδίου δόμηση (περιορισμός που δεν ίσχυε όταν εκδόθηκε η άδεια).

Αν μπορούσε να αποκατασταθεί το ξεμπάζωμα τότε το αριστερό τμήμα της κατοικίας στην υπόγεια στάθμη θα εξακολουθούσε να μην είναι επαρκώς υπόγειο, ενώ αντίθετα το δεξί τμήμα της και η αποθήκη θα γίνονταν πραγματικά υπόγεια.

Το ξεμπάζωμα όμως δεν πρόκειται αποκατασταθεί και με αυτό ως δεδομένο:

-Ο συντελεστής υπέρβασης κάλυψης δεν επηρεάζεται από τα ανωτέρω.

-Στον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβασης δόμησης λαμβάνω υπόψη τους χώρους στην υπόγεια στάθμη, δηλαδή και την κατοικία και την αποθήκη (γιατί σήμερα δεν είναι επαρκώς υπόγειοι).

-Για την Κατηγορία 4, ομοίως με παραπάνω, λαμβάνω υπόψη όλες τις επιφάνειες της υπόγειας στάθμης.

Σωστά;

Σκαρίφημα.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, σε κτίριο διαμερισμάτων (2 ιδιοκτήτες στο σύνολο) του 1976, με υπόγειο που δεν αναφέρεται στην άδεια και τη σύσταση, το έχουν χωρίσει με ιδιωτικό συμφωνητικό σε 3 χώρους, 2 βοηθητικής χρήσης και ένα μικρό χώρο κοινόχρηστο, για δίοδο.  Δεν αναφέρεται σε κανένα συμβολαιογραφικό έγγραφο ο χώρος αυτός.

Το τακτοποιώ ως χώρο με μειωτικό συντελεστή 30%  χωρίς άδεια,  αλλά ως οντότητα από μόνο της το υπόγειο, με τους δυο ιδιοκτήτες από 50%;

πρέπει να δω όλα τα κοινόχρηστά, και να το βάλω ως υπέρβαση δόμησης των κοινοχρήστων;

πρέπει να πάει ως αποκλειστική χρήση των δυο διαμερισμάτων από 50%, και να εξετάσω και τα διαμερίσματα στην τακτοποίηση; 

με ενημερώσαν ότι οι ιδιοκτήτες θέλουν να τακτοποιήσουν το χώρο πολεοδομικά και φορολογικά, αλλά δε θα προχωρήσουν άμεσα σε τροποποίηση σύστασης. 

καμία υπόθεση δεν είναι εύκολη....

 

Link to comment
Share on other sites

Υπόγεια αποθήκη πολυωροφης οικοδομής μετατράπηκε σε διαμέρισμα το 1978..Το ύψος του είναι 2.25μ..μπορω να το περάσω ως ΥΔΚΧ ή μόνο ΥΔΒΧ? 

Πρέπει να εξετάσω το ελαχ. ύψος του ΚΧ κατά το έτος 1978 και αν επιτρεπόταν το 2.25 είμαι οκ αλλιώς μόνο ως ΒΧ αφού με το ΝΟΚ σημερα δεν νοείται ως ΚΧ.. Τι λέτε? 

Link to comment
Share on other sites

36 λεπτά πριν, getsakna said:

Υπόγεια αποθήκη πολυωροφης οικοδομής μετατράπηκε σε διαμέρισμα το 1978..Το ύψος του είναι 2.25μ..μπορω να το περάσω ως ΥΔΚΧ ή μόνο ΥΔΒΧ? 

Πρέπει να εξετάσω το ελαχ. ύψος του ΚΧ κατά το έτος 1978 και αν επιτρεπόταν το 2.25 είμαι οκ αλλιώς μόνο ως ΒΧ αφού με το ΝΟΚ σημερα δεν νοείται ως ΚΧ.. Τι λέτε? Δεν έχει καμία σημασία το ύψος, δεν πας να βγάλεις άδεια. Έχεις κατηγορία 2 και ΥΔΚΧ αφού είναι διαμέρισμα

 

Link to comment
Share on other sites

Χιλιοστά εκ της σύστασης έχει αυτή η αποθήκη; Πόσα;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα.

Εχω περιπτωση εντος οικισμου (οικοδομικου συνεταιρισμου) με τις εξης παραβάσεις.

1. Επεκταση υπογειου περα της αδειας εντος περιγράμματος με χρηση βοηθητικη και οχι αυτοτελή

2.αποθηκη -λεβητοστασιο στο ισογειο με υψος<2,50μ και Ε<15 τ.μ εντος ακάλυπτου

3.αλλαγες στη διαμορφωση του περιβαλλοντα χωρου.

Η αποθηκη και ο περιβ.χώρος πανε ΚΑΤ.3. σε ένα φύλλο δηλαδη 250 ευρω?

  Το υπόγειο παει ΚΑΤ.4 με ΥΔ και μειωτικο 0,30?

Επίσης απο τη στιγμή που δεν χρειάζεται ΜΣΕ (εξαιρούνται και τα δύο) αν θελήσει να βγάλει άδεια προσθήκης αργότερα (δεν έχει εξαντλήσει τον Σ.Δ.) θα μπορεί ή θα πρέπει να περιμένει την ταυτότητα κτιρίου για οριστική εξαίρεση απο κατεδάφιση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.