Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

Θα ήθελα τα φώτα σας σε μια περίπτωση που μου τυχαίνει πρώτη φορά. Μία διώροφη με υπόγειο οικοδομή βάσει αδείας. Σήμερα το υπόγειο έχει ξεμπαζώθει από τρεις μεριές και έχουν γίνει επεκτάσεις σε αυτό και όλο χρησιμοποιείται σαν κύριος χώρος. Η ερώτηση μου είναι :

Εφόσον υπάρχει ξεμπάζωμα (αναλυτικός), μπορεί να πάρει μειωτικό (0,50); Οι επεκτάσεις και η αλλαγή χρήσης στο με άδεια ''υπόγειο'' θεωρούνται και αυτές μέρος του ''υπογείου'' και παίρνουν και αυτές μειωτικό; Ευχαριστώ!

Υποερώτηση: Πλέον θεωρείται τριώροφο κτίριο;

 

 

Edited by Κώστας_τοπο
Λάθος ερώτηση
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε εντός σχεδίου περιοχή εκδόθηκε άδεια το 1975 απο την κοινωνικη πρόνοια για διώροφο κτίριο. Λόγω του κεκλιμένου του εδάφους κατασκευάστηκε και "τμήμα υπογείου 30μ2" με εξωτερική πρόσβαση απο τον ακάλυπτο και ύψος 2,00μ. Το 2006 εκδόθηκε άδεια επισκευής του Α ορόφου και νομιμοποίηση της στέγης δείχνοντας στα σχέδια το υπόγειο ως έχει σήμερα αλλα χωρίς να εχει προσμετρηθεί στον Σ.Δ. 

Ο λόγος τακτοποίησης είναι για μεταβίβαση και ταυτοτητα κτιρίου (κατηγορία 3 λόγω μικρών αποκλίσεων στο περίγραμμα) αλλα τι γίνεται με το υπόγειο? Το βάζω κατυηγορία 2 λόγω παλαιότητας με υδ και 0,50 συντελεστή και τέλος? Με το ύψος του κτιρίου που επιτρέπονται 2 όροφοι στην περιοχή τι γίνεται? χαρακτηρίζεται αυθαίρετος ολόκληρος ο Α όροφος ή μια λοιπή παράβαση για ξεμπάζωμα και όλα καλά?

 

υπόγειο-ισόγειο-Α όροφος είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλημέρα.

Θα ήθελα την άποψη σας για την περίπτωση Αλλαγή Χρήσης Υπογείου βοηθητικής χρήσης σε χώρο κατοικίας, διώροφης οικοδομής.

Το πρόβλημα είναι ότι το υπόγειο δεν κατασκευάστηκε στην στάθμη που προβλέπονταν από την Ο.Α., με αποτέλεσμα να προκύπτει υπέρβαση ύψους 1,55m. Επίσης  δε μπαζώθηκε όπως προβλέπονταν από την Ο.Α. οπότε εμφανίζεται το υπόγειο ως ισόγειος όροφος. Η οικοδομή αποτελεί μία ιδιοκτησία, δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών.

Το ερώτημα είναι :

α) Το λαμβάνουμε ως ΥΔ κυρίου χώρου ή ως ΥΔ Βοηθητικού χώρου με μειωμένο συντελεστή 50% επειδή είχε Ο.Α. Β.Χ. υπογείου;

β) Αν θεωρήσουμε ότι δηλώνεται ως ΥΔ κυρίου χώρου, έχω ΥΔ >40%. της επιτρεπόμενης δόμησης της περιοχής. Θα δηλωθεί ως κατηγορία 5 ή θα δηλωθεί κατηγορία 4 επειδή είχε εκδοθεί Ο.Α. ως βοηθητικός χώρος.

 

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Σε πολυκατοικία του 1957 το υπόγειο στην άδεια έχει επιφάνεια π.χ. 50μ² με 3 αποθήκες (καταλαμβάνει τμήμα της επιφάνειας της άνωθεν πολυκατοικίας, το υπόλοιπο υποτίθεται είναι θεμέλια)  . Στην πραγματικότητα και στην σύσταση το υπόγειο είναι 100μ² με 10 αποθήκες και καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια της άνωθεν πολυκατοικίας (δηλαδή όλο εντός νόμιμου περιγράμματος). Καλούμαστε να δώσουμε βεβαίωση για μια αποθήκη του υπογείου. Η αποθήκη μας βρίσκεται στο «νόμιμο» τμήμα του υπογείου, αρκεί μια διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου ή πρέπει να γίνει τακτοποίηση πρώτα της επέκτασης του υπογείου? Και ποιος την αναλαμβάνει αυτή? Οι ιδιοκτήτες που έχουν αποθήκες, τα κοινόχρηστα και εαν δεν συμφωνήσουν όλοι?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

μια ερώτηση, σε διόροφο σπίτι (ισόγειο-υπόγειο) που είναι συνενωμένο με εσωτερική σκάλα, το ισόγειο είναι κύρια τμ και στην άδεια και στην πράξη και το υπόγειο, βοηθητική χρήση στην άδεια και θέλω να δω 2 υποπεριπτώσεις.

1. πως το δηλώνω αν χρησιμοποιείται ως κύρια τμ, τα βάζω στα κύρια τμ?

2. πως αν είναι βοηθητικά, τα δηλώνω στο πεδίο 30%?

3. αν δεν υπήρχε η εσωτερική σκάλα και ήταν βοηθητικοί χώροι θα τα έβαζα στο 50%?

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

θα κάνω μια προσπάθεια, δεν ξέρω τι να πω ομως πως τώρα νομίζω ότι:
1)Μάλλον λες για το υπόγειο. Αν έχει κύρια χρήση θα βάλεις Υπέρβαση δόμησης.
2)Πρώτα πρέπει να δεις αν δείχνει την σκάλα όπως φαίνεται στην κατασκευή η οικ. Αδεια.
3)Αν δεν υπήρχε η σκάλα και ήταν βοηθητικοί χώροι, δεν θα υπήρχε υπέρβαση δόμησης.-

Link to comment
Share on other sites

patty

Ο μειωτικός συντελεστής 0,30 δεν συνδέεται με τη χρήση του χώρου (κύρια ή βοηθητική).
Αφού το υπόγειο συνδέεται με το ισόγειο, χρησιμοποιείς το 0,30 όταν υπάρχει υπέρβαση δόμησης.
Υπέρβαση δόμησης υπάρχει μόνο αν η βοηθητική έγινε κύρια, αλλιώς (βοηθητική σε βοηθητική) χρησιμοποιείται ο αναλυτικός προϋπολογισμός (λοιπή παράβαση).

Edited by Equalizer
Link to comment
Share on other sites

ναι @Archeλέω για το υπόγειο, η σκάλα υπήρχει στην άδεια και στον ΣΔ μετρούσε μόνο το ισόγειο και στην πράξη το έκτισαν όπως στην άδεια και έχουν επεκτείνει το υπόγειο. Άρα κάποια τμ άλλαξαν χρήση σε κύρια και έχουν και τα έξτρα της επέκτασης.

πως δηλώνω την αλλαγή χρήσης των ήδη υπαρχόντων στην αδεία, σε κύρια και πως τα υπόλοιπα της επέκτασης αν τα δηλώσω ως κύρια και ως βοηθητικούς?

Link to comment
Share on other sites

μπορεί κάποιος να μου πει αν το ισόγειο συνδέεται με το υπόγειο με σκάλα εσωτερικά αλλά την σκάλα αυτή τα σχέδια της οικ. Αδειας δεν την δείχνουν, τον μειωτικό 0,30 τον βάζουμε???

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, patty said:

ναι @Archeλέω για το υπόγειο, η σκάλα υπήρχει στην άδεια και στον ΣΔ μετρούσε μόνο το ισόγειο και στην πράξη το έκτισαν όπως στην άδεια και έχουν επεκτείνει το υπόγειο. Άρα κάποια τμ άλλαξαν χρήση σε κύρια (1*) και έχουν και τα έξτρα της επέκτασης.

πως δηλώνω την αλλαγή χρήσης των ήδη υπαρχόντων στην αδεία, σε κύρια και πως τα υπόλοιπα της επέκτασης αν τα δηλώσω ως κύρια και ως βοηθητικούς? (2)

1*: Το ότι επεκτάθηκε σε επιφάνεια το υπόγειο δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει χρήση
2:  με το κείμενο σου παραπάνω δεν μπορώ να δω κάποια μέτρα του υπογείου να αλλάζουν χρήση και να αποκτάνε κύρια. Και ακόμα νομίζω πως δεν τίθεται τι θα γίνει αν το δηλώσεις κύρια και τι αν το δηλώσεις βοηθητική. Πιστεύω ότι πρέπει να το δηλώσεις σαν οτι είναι..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.