Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Έχω ένταξη στο ν4495/17 δυο οριζόντιων ιδιοκτησιών του ιδίου ιδιοκτήτη ,στην περίπτωση μου μεζονέτα  και υπόγεια αποθήκη  που έγινε χώρος κύριας χρήσης. Για τον υπολογισμό των συντελεστών  για την υπόγεια αποθήκη που έγινε κατοικία μπορώ να βάλω το σύνολο των χιλιοστών των 2  οριζόντιων ιδιοκτησιών αφού τα εντάσσω με τηνίδια δήλωση                                                               

Ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό έχω και εγώ...Στο 4178 αν πήγαινες με το γράμμα του νόμου θεωρώ ότι δεν μπορούσες. Δηλαδή από τη μία σου έλεγε κάνε μία δήλωση (άρθρο 11) αλλά από την άλλη σου έλεγε να λάβεις υπόψη τα ποσοστά ανά οριζόντια (άρθρο 18). Στο νέο νόμο ωστόσο, το οποίο ίσως και να είναι συντακτικό λάθος, η παρ. 2 του αρ. 100 λέει : Για τον υπολογισμό των..(....)...το μέρος των επιτρεπόμενων μεγεθών, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ή ιδιοκτησίας κάθε συγκυρίου. Δηλαδή μία ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ότι εσένα η ιδιοκτησία σου είναι οι δύο οριζόντιες με τα συνολικά χιλιοστά τους ας πούμε!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εμένα με προβληματίζει και τι πρέπει να συγκρίνω με τι. Δηλαδή σε υπόγεια αποθήκη 20τ.μ. που παραμένει υπόγειο αλλά έγινε χώρος κύριας χρήσης και έχει 15/1000 σε οικόπεδο που χτιζει 500τ.μ. και εχτισε  με οικ. άδεια 485τ.μ.

 

ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ

Για υπολογισμό προστίμου λέω    20/(0,015*485)=2,75 η 275% της επιτρεπόμενης!

Για κατηγορία 20/(0,015*500)=2.67 η 269%  βαθιά  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5

 

Σωστά;

 

ΑΠΟΘΗΚΗ+ ΜΕΖΟΝΕΤΑ

Αν χρησιμοποιήσουμε  και τα  125/1000 της μεζονέτας με εμβαδόν  80τ.μ,  έχουμε

20/((0,125+0,015)*485)=0,30 η 30% της επιτρεπόμενης

20/((0,125+0,015)*500)=0,29 ή 29%  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4

 

Σωστά;

 

 Νομίζω ότι αν δεχτούμε ότι στο αρθ 100 παρ 2 ότι το τελευταίο διαζευκτικό ή δεν είναι τυπογραφικό η ερμηνεία του ΤΕΚΤΟΝ 85 δεν είναι αβάσιμη αλλά δεν μπορώ να το πω και με βεβαιότητα.

Link to comment
Share on other sites

Υπόγεια αποθήκη - ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, που από βοηθητικός χώρος έγινε κύριος χώρος, με βάση τα δεδομένα που δίνεις, κατ' εμέ, είναι:

Κατηγορία 5 και για τον υπολογισμό του προστίμου έχεις συντελεστή υπέρβασης δόμησης >200% της επιτρεπόμενης δόμησης.

Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση δεν είναι νόμιμη.

Link to comment
Share on other sites

x3bh1v.png

Καλησπέρα. Τη γνώμη σας θα ήθελα. Έχω να ρυθμίσω μια αυθαίρετη κατοικία εκτός σχεδίου σε επικλινές έδαφος. Ο κάτω όροφος, όπως γράφω και στο σχήμα, είναι 2μ ύψος και  εκεί βρίσκεται η τουαλέτα και η κουζίνα του σπιτιού,πάνω είναι τα υπνοδωμάτια. Συνδέεται εσωτερικά με σκάλα με τον πάνω όροφο. Όλα το δείχνουν σαν υπόγειο. Αλλά πως να το δείξω υπόγειο, όταν οι 3 όψεις του δεν είναι καλυμμένες και σε κάθε μία θα υπάρχει μια πόρτα ή ένα παράθυρο; Άμα το δεις το οίκημα από τον δρόμο φαίνεται ισόγειο με υπόγειο, αν το δείς από τη μεριά του ξηρορέματος μοιάζει με διώροφο. Η γραμμή της φυσικής πορείας του εδάφους που θεωρητικά τον καλύπτει τον όροφο, το ότι είναι κάτω από 2,5 ύψος, και το ότι συνδέεται εσωτερικά με τον πάνω όροφο, το καθιστούν υπόγειο;  Την κάνω την ερώτηση για να δω αν μπαίνει ο κάτω όροφος με μειωτικό συντελεστή 0,3. 

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ΟΑ η όχι;

Υπήρχε ο χώρος της κουζίνας στην αρχική άδεια (αν υπάρχει) και σαν τι χώρος χαρακτηριζόταν;

Γιατιί με μπερδεύεις με την περιγραφή σου. " Όλα το δείχνουν σαν υπόγειο."  Ποιά όλα;  

 

Το ρέμα με τρομάζει πιο πολύ απ'όλα!!

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

aquar,

 

Κατ΄αρχήν σε εξ΄ολοκλήρου αυθαίρετα όπως αυτό ΔΕΝ έχουν οριστεί  υπόγειες στάθμες αφού ΔΕΝ υπάρχει άδεια,....

άρα δεν παίρνεις μειωτικό συντελεστή.

 

Έστω όμως και αν επιμείνεις σε υπόγειο, η κάτω στάθμη σύμφωνα με τον ΓΟΚ ΄85 (που κρίνονται τα αυθαίρευτα) ΔΕΝ είναι υπόγειο (υπάρχουν αναλυτικά σχήματα μετά την έκδοση του ΓΟΚ τότε...)

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει οικοδομική άδεια. Απέχει πάνω από 10 μέτρα, από μη οριοθετημένο ρέμα (αν είναι ρέμα).

Ενδείξεις ότι είναι υπόγειο, έχω, γιατί είναι χαμηλότερα από τη στάθμη του δρόμου που έχει πρόσωπο το κτίριο. Έχει χαμηλό ταβάνι, οπότε νομίζω πως μπορώ να το βάλω ως όροφο βοηθητικής χρήσης, και πως συνδέεται εσωτερικά με σκάλα. Αν στέκουν αυτά τα επιχηρήματα για να αποδείξουν ότι είναι υπόγειο τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις του ν4495/17 άρθρο 100 παρ6 και τα τετραγωνικά αυτού του ορόφου τα βάζω στον μειωτικό συντελεστή 0,3.

 


Κατ΄αρχήν σε εξ΄ολοκλήρου αυθαίρετα όπως αυτό ΔΕΝ έχουν οριστεί υπόγειες στάθμες αφού ΔΕΝ υπάρχει άδεια,....
άρα δεν παίρνεις μειωτικό συντελεστή.

Αφού ισχύει αυτό, τότε, νομίζω πως καλύφθηκα. Ευχαριστώ πολύ!


Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία" (τα μηνύματά σας συγχωνεύτηκαν).
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33 Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

aquar,

 

Κατ΄αρχήν σε εξ΄ολοκλήρου αυθαίρετα όπως αυτό ΔΕΝ έχουν οριστεί  υπόγειες στάθμες αφού ΔΕΝ υπάρχει άδεια,....

άρα δεν παίρνεις μειωτικό συντελεστή.

 

Τότε με αυτό το επιχείρημα σε όλα που είναι χωρίς ΟΑ , δεν υφίσταται έννοια υπογείου , αφού δεν έχουν οριστεί οι υπόγειες στάθμες. 

aquar

Δεν βρίσκω κάποιο "πάτημα" ώστε να είναι υπόγειο, αφού όπως γράφεις " όταν οι 3 όψεις του δεν είναι καλυμμένες και σε κάθε μία θα υπάρχει μια πόρτα ή ένα παράθυρο".

Δες όμως μήπως αναλώνεσαι άδικα για τον μειωτικό. Δηλ. αν τα τετραγωνικά είναι λίγα (κουζίνα+wc) και ο χρόνος κατασκευής ? Τ.Ζ.? Τότε πιθανόν να μην αξίζει τον κόπο ο προβληματισμός σου.

Edited by yian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλ. αν τα τετραγωνικά είναι λίγα (κουζίνα+wc) και ο χρόνος κατασκευής ? Τ.Ζ.? Τότε πιθανόν να μην αξίζει τον κόπο ο προβληματισμός σου

200€ είναι η διαφορά. 18 τ.μ. είναι αυτός ο όροφος σε κτίσμα κατηγορίας 2 (συγνώμη για την παράλειψη) .  Μικρή η διαφορά, αλλά να γίνει το σωστότερο. 

 

Στον ΓΟΚ του '73 γράφει το άρθρο 11 "5. Υπόγειον καλείται ο όροφος ή το τμήμα αυτού που το δάπεδον ευρίσκεται υπό την στάθμην της παρ αυτώ οδού ή της φυσική ή τεχνητής στάθμης του πέριξ εδάφους ως εις έκαστον τμήμα δομήσεως ειδικώτερον ορίζεται ".

Δηλαδή με τον ΓΟΚ της εποχής, μπορώ να το δείξω υπόγειο, αλλά σύμφωνα με τη σωστή παρατήρηση του Anton, έλλειψης θεωρημένων σταθμών εδάφους, δεν υπάρχει υπόγειο ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.