Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Τώρα στον 4495 λέει ότι χρεώνουμε υπέρβαση ύψους μόνο όταν παραβιάζεται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής ενώ αν έχεις μεν υπέρβαση ύψους αλλά είσαι εντός του επιτρεπόμενου της περιοχής το υπολογίζεις με αναλυτικό. Τώρα βεβαια πως ακριβώς θα το ελέγξεις αυτό όταν εξετάζεις ιδιοκτησία ενός ορόφου; Θα το πας αναλογικά; Θα ελέξεις το ύψος όλου του κτιρίου. Κανεις δεν ξέρει.

(Η αν ξέρει ας το πει και σε μένα)

 

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ετσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, ο όροφος που ελέγχεις έστω ότι βρίσκεται στο Χ ύψος και το συγκρίνεις με το επιτρεπόμενο της περιοχής. Ουσιαστικά όποιος όροφος είναι κάτω απο το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής πηγαίνει με αναλυτικό και πάνω με ΥΥ.

Επίσης για τον έλεγχο της κατηγορίας 4 και ειδικότερα του 20%, αυτό πηγαίνει αναλογικά με το μικτό ύψος του εν λόγου ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν είναι πάντα λογικό.

Δηλαδή αν έχεις ένα υπόγειο που θεμελιώθηκε 2 μέτρα πιο ψηλά και έγινε στην ουσία ισόγειο και φυσικά παρέσυρε όλους τους παραπάνω ορόφους. Θα βάλεις σε αυτό αναλυτικό και μετά θα χρεώσεις υπέρβαση ύψους στον τελευταίο όροφο που ουσιαστικά "δεν φταίει" και δεν είναι αυτός που πραγματικά επωφελήθηκε?

Εγώ τουλάχιστον στον 4178 αν θα δεις και από διάφορα ποστ μου στην περίπτωση που εξετάζουμε ξεχωριστή ιδιοκτησία (γιατι στο ολόκληρο κτίριο είναι πιο απλά τα πράγματα) χρέωνα υπέρβαση ύψους στην ιδιοκτησία που επωφελούνταν.

Επαναλαμβάνω ότι το θέμα με τις υπερβάσεις ύψους είναι πολύ μπερδεμένο και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά.

Γι αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις.

Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αν υπάρχουν πέντε όροφοι (3*5=15 μ) στην άδεια και έχω ύψος αποτύπωσης σε όλο το κτίριο π.χ. 17 μ ενώ το επιτρεπόμενο περιοχής είναι 21μ αρα όλο το υφιστάμενο κτίριο είναι "κάτω" από το επιτρεπόμενο της περιοχής, αρα όλες οι υπερβάσεις δεν πάνε με αναλυτικό?

Τουλάχιστον όταν όλο το κτίριο είναι κάτω από το επιτρεπόμενο νομίζω το λογικό είναι να πάνε όλες οι ιδιοκτησίες με αναλυτικό για τυχόν υπερβάσεις ύψους.

Edited by ppetros
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εχω κλασσική περιπτωση μαιζονέτας με υπογειο που επικοινωνούσε , το οποιο έχει αλλάξει χρηση σε κατοικία. Κομματι του υπογείου εχει γίνει διαμέρισμα. Μελλοντικά θα γίνει συσταση να δημιουργηθουν 2 σπιτια για προσωπικους λόγους. Θα έχουν ενα ρολόι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Σκεφτομαι πολύ σοβαρα να βάλω μειωτικό συντελεστή 0,3 διότι το όλο ακίνητο έχει μια άδεια, έχει ενταχθεί με μια αίτηση και όλα του τα μεγέθη είναι σύμφωνα με την Ο.Α. και το μελετώ ως ένα. Θεωρώ ότι πρεπει να βάλω 0,3 , διαμερισμάτωση και ξεμπάζωμα υπογείου.

Μην ξεχνάμε ενδεικτικά και τα υπογεια που έχουν γίνει ισόγεια λόγω ξεμπαζωματος αντιμετωπίζονται ως υπόγεια δηλ. σύμφωνα με την Ο.Α. Καθ ομοίως θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό..Να ελεγθεί η αυτοτέλεια του σύμφωνα με την Ο.Α. όπως όλα τα μεγέθη

Τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Σε υπόγειο χώρο έχει επεκταθεί εκτός περιγράμματος το υπόγειο και έχει κατασκευαστεί βοηθητικός χώρος ο οποίος είναι ελεύθερος μόνο από μια πλευρά από τις τέσσερις αλλά καθόλο το ύψος του.Συγκεκριμένα ο χώρος αυτός έχει κατασκευαστεί ακριβώς μετά τη ράμπα που οδηγεί στο υπόγειο γκαράζ του κτιρίου και για αυτό έχει τη μια πλευρά του με ύψος 2,80μ. θα το θεωρούσατε υπόγειο χώρο με συντελεστή 0,50 ή κύριο χώρο?

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που μια ημιυπόγεια αποθήκη οικοδομής 80τ.μ. που δεν μετρά στη δόμηση έχει μετατραπεί σε κατοικία.

Υπάρχει υπόλοιπο δόμησης σύμφωνα με την άδεια που καλύπτει αυτά τα τ.μ.

Επίσης σύμφωνα με το συμβόλαιο η αποθήκη είχε ποσοστό 8,5%. και η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 1000τ.μ. και κτίστηκαν 800τ.μ.

Το 8,5% αναλογεί σε 85τ.μ.

Το ποσοστό υπέρβασης είναι <50%;

Link to comment
Share on other sites

steve100,

Κατ΄αρχήν το υπόλοιπο δόμησης που αναφέρεις θα σε αφορούσε ΜΟΝΟΝ στην περίπτωση νομιμοποίησης και όχι τακτοποίησης της αυθαιρέτου αλλαγής χρήσης του υπογείου από β/χ σε κ/χ που έχεις. Στην περίπτωση αυτή όμως, προκειμένου για  την νομιμοποίηση μίας  Ο.Ι αποθήκης με τα 85 χιλιοστά,  δεν θα μπορείς να αναλώσεις υπόλοιπο Σ.Δ εάν, γενομένης της σύστασης, αυτό το υπόλοιπο  ανήκει σε άλλους συνιδιοκτήτες που διατηρούν το δικαίωμα υψούν.     Εκ της σύστασης δηλαδή δεν παρέχονται στην αποθήκη τα 85 χιλιοστά του Σ.Δ.  Άρα προκειμένου για νομιμοποίηση, αυτή μπορεί να γίνει ΜΟΝΟΝ εφ΄όσον ο ίδιος ιδιοκτήτης της Ο.Ι αποθήκης διατηρεί και δικαίωμα υψούν με χιλιοστά που να καλύπτουν την απαίτηση  του Σ.Δ των 80μ2 της αποθήκης και προβαίνοντας ύστερα σε τροποποίηση της σύστασης.

Για την περίπτωση τακτοποίησης, που μάλλον εκεί θα καταλήξεις, το ποσοστό Υ.Δ είναι : 80μ2/ (8,5%x1000μ2) = 94%

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, ήσουν κατατοπιστικός.

Τώρα όσο αφορά το 94%, από που βγαίνει.

 Η λογική δεν είναι αφού τα 8,5% που έχει ως ποσοστό αντιστοιχεί σε 85τ.μ. ,

Τα 80τ.μ. που άλλαξαν χρήση υπερβαίνουν τα 85τ.μ., οπότε <50% ;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι τα φώτα σας,

έχω την περίπτωση ξεμπαζωματος - μη ολοκλήρωσης διαμόρφωσης στάθμης υπογείου στην μια μονο όψη (οι άλλες ειναι μπαζωμενες), όπου το μισό (ως προς την ξεμπαζωμενη όψη) έγινε διαμέρισμα και το άλλο μισό είναι αποθήκη και λεβητοστάσιο (εσωτερικά είναι μόνο μπτετα ούτε δάπεδα ούτε σοφάδες και ειναι αρκετά μέτρα ενιαίος χώρος). Τα πάμε και τα δύο με μειωτικό 0,50 ή για το τμήμα που παρέμεινε βοηθητική χρήση κάνουμε αναλυτικό ξεμπαζωματος και μονο τμήμα αυτό που άλλαξε χρήση το πάμε ως ΥΔ με μειωτικό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.