Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Σε ευχαριστώ πολύ. Όταν αναφέρεις μειωτικό + αναλυτικό για τα ξεμπάζωμα, εννοείς ότι δε παίρνουμε συντελεστή για την υπέρβαση του ύψους ..;

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους
 Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina


 

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό εννοώ. Αν οι στάθμες της άδειας έχουν τηρηθεί και κάποια πλευρά του υπογείου αποκαλύφθηκε αποκλειστικά λόγω ξεμπαζώματος δεν έχεις υπέρβαση ύψους.

Link to comment
Share on other sites

Danaikaterina θα μπορούσες να μου πεις πού στηρίζεις ότι μπορεί και ξεμπαζωμένο υπόγειο να πάρει μειωτικό συντελεστή ως υπόγεια στάθμη?

(δεν εμπεριέχει ειρωνία η ερώτηση σε καμία περίπτωση, πραγματικά θέλω να δω τι επιχειρηματολογία μπορεί να βρεθεί). Γιατί θεωρώ ότι με βάση το 4178 ίσχυε αυτό που λες. Βάσει 4495 δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τον όρο "υπόγειες στάθμες" απ αυτά που γνωρίζω . Άρα η μόνη σίγουρη για μένα προσωπικά ερμηνεία είναι : ότι δεν έχει χαρακτηριστικά υπογείου στην πράξη να μη το βάζω υπόγειο.

 

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, η απάντησή μου βασίζεται κυρίως στην λογική που ακολουθούσαμε επί 4178. Στον 4495 δυστυχώς δεν υπάρχει διευκρίνηση σχεδόν για τίποτα. Προσωπικά θεωρώ ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια μιας και κατά βάση ο νόμος ήταν μια κακή αντιγραφή του προηγούμενου με 1-2 συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις. (πόσο δύσκολο ήταν δηλαδή να συμπεριλάβουν τις διευκρινήσεις των εγκυκλίων στον νέο νόμο??)

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Γι αυτό και παραπάνω εξέφρασα και γω τους προβληματισμούς μου.

Ήταν τόσο απλό να πουν ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι εγκύκλιοι ή τα τάδε σημεία τους. Αντιθέτως έγραψαν καθαρή κατάργηση του Ν 4178 οπότε ξεκινήσαμε από το ΜΗΔΕΝ. 

Οπότε εγώ προσωπικώς παραμένω πολύ επιφυλακτικός με τα υπόγεια και τις ξεμπαζωμένες πλευρές είτε μία είτε δύο , μέχρι να βγει κάποια διευκρίνιση. Για την ακρίβεια ειδικά για τις ξεμπαζωμένες πλευρές για την ώρα τις βάζω με 1 (για να το γυρίσω στην πλάκα λίγο, γι αυτό και δε σταυρώνω εύκολα δήλωση τελευταία σε μεζονέτες !!!- δε πειράζει να ναι καλά οι κατηγορίες 1 και 2 !)

Link to comment
Share on other sites

Οι 'υπόγειες στάθμες" αποτελούν διαχρονικά, τα τελευταία χρόνια ίσως την πιο "δημιουργική ασάφεια" των δυο τελευταίων νόμων αυθαιρέτων. Αν ο νομοθέτης ήθελε να εξαρτήσει την έκπτωση του προστίμου με τον απόλυτο ορισμό του υπογείου κατά ΓΟΚ 85/00 είχε κάθε ευκαιρία να το κάνει, στον αρχικό ν. 4178, στην τροποποίησή του καθώς και στο ν. 4495. Για παράδειγμα εξάρτησε κατά απόλυτο  τρόπο τον μειωτικο σε σοφίτες σύμφωνα με τον ορισμό τους κατά ΝΟΚ (αφού δεν υπήρχε προφανώς ορισμός κατά ΓΟΚ). Δεν έκανε όμως την ίδια εξάρτηση ούτε  με το πατάρι ενώ θα μπορούσε.

¨Οπως διαπιστώσατε πουθενά δεν αναφέρεται ο ορισμός υπογείου κατά ΓΟΚ. Αντιθέτως αναφέρεται το αφηρημένο "υπόγειες στάθμες" αφήνοντας  κατά τη γνώμη μου ένα κρυφό "δώρο" στη διακριτική ευχέρεια του μηχανικού να το δεχτεί. Τόσο η εγκύκλιος όσο και μια άποψη του άλλοτε help desk που διαφοροποιήθηκαν από το λεκτικό του νόμου ερμηνεύοντάς τον με πλήρη διαστρέβλωση δεν ήταν ποτέ υποχρεωτική η εφαρμογή τους και για καμία εγκύκλιο, η οποία "παράαγει" νόμο μη έχοντας τέτοια δικαιοδοσία, δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά στο Ν. 4178 οι εγκύκλιοι είχαν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν (ακόμα και τροποποιώντας όπως λες το περιεχόμενο του Νόμου) το θέμα του υπογείου, βάζοντας μια κατεύθυνση, και με την τήρηση ή όχι της στάθμης, και με το θέμα ξεμπαζώματος όταν έχει τηρηθεί η στάθμη.

Εδώ δεν υπάρχει κατεύθυνση.

Οπότε το αν είναι δώρο ή δαγκάνα στο μηχανικό θα φανεί, ανάλογα με την πορεία του Νόμου και τις πιέσεις που τυχόν θα δεχτούν για περαιτέρω μειώσεις ή φρενάρισμα των μειώσεων κλπ. 

 

Link to comment
Share on other sites

Το "0" (αφετηρία μέτρησης ύψους) στα εγκεκριμένα σχέδια μιας ΟΑ δεν φαίνεται πάντα;;; Κι αν υπάρχουν περιπτώσεις που δεν "φαίνεται", μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη σαφήνεια, με νόμιμο κι αντικειμενικό τρόπο;

Tα υπόλοιπα, κατά τη γνώμη μου,  είναι .....αυτονόητα!

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

έχω περίπτωση, κατοικία με υπόγειο 50τμ ΒΧ και ισόγειο 100τμ στην οικοδομική άδεια.

Η πραγματικότητα είναι ισόγειο 100τμ , όροφος 100τμ

 

Προβληματισμός : 

α' τρόπος : βάζω αλλαγή χρήσης & υπερβ. δόμησης τα 50τμ του υπογείου, τα υπόλοιπα 50τμ επέκταση και υπέρβαση ύψους του υπογείου (βάση άδειας - νην ισόγειο)

β' τρόπος : κρατάω ως νόμιμο το ισόγειο (βάσει οικ. άδειας) και βάζω όλο τον όροφο αυθαίρετο.

 

Ποια η άποψη σας.?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.