Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

1 ώρα πριν, yian said:

Γεια σου Παύλο, άρα το πάμε υποχρεωτικά ως υπηρεσίες και χωρίς μειωτικό ή μπορεί να σωθεί και ως άλλη κατοικία (πάντα χωρίς μειωτικό) ?

Έχεις χρήση κατοικία για να επιλέξεις κάτι τέτοιο;

Αν ναι και πάλι αποκλείεται ο μειωτικός αφού  θα επιλέξεις κύρια χρήση.

Link to comment
Share on other sites

On 23/11/2017 at 8:21 ΜΜ, Pavlos33 said:

Ο μειωτικός συντελεστής 0.50 παραμένει και σ αυτή την περίπτωση. Ο νόμος 4495 συνεχίζοντας την παράδοση του ν. 4178 συνεχίζει να κάνει λόγο για "υπόγειες στάθμες" χωρίς καμία συσχέτιση με κανονισμό ΓΟΚ 85/00. Οπότε, διαφαίνεται ότι το αφήνει στην κρίση του μηχανικού να κρίνει τι αποτελεί υπόγεια στάθμη. Θυμηθείτε στο ν. 4178 ποια ήταν η σειρά. Νόμος  και τροποποίηση παραρτήματος μιλούσαν για υπόγειες στάθμες. Εγκύκλιος 4 του ν. 4178 έφτιαξε ένα δικό της σενάριο (χωρίς ο νόμος να το αναφέρει πουθενά) αναφέροντας τα περί "νόμιμης στάθμης βάσει άδειας" και στο τέλος ήρθε και η γνώμη του άλλοτε help desk να πει ότι έπρεπε να πληρείται ο κατά ΓΟΚ ορισμός.

Ο νόμος αλλάζει με νέο νόμο και αφού ο ν. 4495 αναφέρει "υπόγειες στάθμες" το δώρο του είναι ευπροσδεκτο. Αν το αλλάξουν με τροποποίηση νόμου το ξανασυζητάμε. Προς το παρόν, μειωτικό σε κάθε υπόγεια στάθμη...

@Pavlos33 

Καλησπέρα. Να ζητήσω κατ΄αρχήν συγγνώμη που δεν έχω τον χρόνο να διαβάσω όλα τα σχόλια του νήματος. 

Έχω περίπτωση όπου η υπόγεια στάθμη δεν καλύπτεται από ΓΟΚ 85/00. Έχοντας την ίδια άποψη με σένα, το αντιμετωπίζω με μειωτικό συντελεστή.

Υπάρχει κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος ή τροποποίηση του νόμου ως προς αυτό το θέμα;

Συνάδελφος που ρώτησε το Help desk του ΤΕΕ του είπαν ότι μειωτικό παίρνουν μόνο τα υπόγεια που η οροφή τους είναι 1,50 μ. πάνω από την στάθμη εδάφους της Ο.Α,  την ίδια άποψη έχει και η danaikaterina. 

Ποια είναι η γνώμη σου για το θέμα με βάση την εμπειρία σου, ποια είναι η συνηθης πρακτική;

 

Edited by ANDRKOR
Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ήταν η ίδια και παραμένει από την εποχή Ν 4178. Ο νόμος μιλάει για "υπόγειες στάθμες" και δεν έκανε καμία αναφορά και συσχέτιση σε νόμιμες στάθμες βάσει άδειας ή σε κριτήρια υπογείου που δεν μετρά στη δόμηση σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΟΚ. Επομένως είναι στη δική σου κρίση να θεωρήσεις υπολογισμό βάσει μειωτικού και σου συστήνω να τον χρησιμοποιήσεις.  Το άλλοτε help desk  του ν 4178 είχε εκφράσει την άποψη αυτή.Αποτελεί μια γνώμη. Σεβαστή μεν, απορριπτέα από εμένα όμως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Ήθελα να επιβεβαιώσω ότι παραμένεις στην άποψή σου.

+1 και ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα αν δεν δεχτούμε τον ορισμό του ΝΟΚ ή έστω του ΓΟΚ για την αποδοχή μιας στάθμης ως υπόγειας είναι ότι μετά με ποιο κριτήριο και πως μπορεί κάποιος να βάλει αυτο το όριο; Δηλαδή λέω πχ εγώ δε λαμβάνω υπ' όψιν το 1,20, αμα είναι 1 μέτρο κάτω από το έδαφος υπόγειο είναι. Και μετά λέει ένας άλλος αμα το -1 μετρο είναι υπόγειο να πω και το -0,90 υπόγειο κοκ.... Και δηλαδή που φτάνει αυτό; Αν για να μπώ στο σπίτι κατεβαίνω 2 σκαλάκια θα το πω υπόγειο; Ρωτάω με πραγματικό ενδιαφέρον, εσείς που το παίρνετε πάνω σας που βάζετε τα όρια;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι το κλείσιμο πιλοτις δεν παίρνει κάποιον μειωτικό συντελεστή σωστά? Μπαίνει κατηγορία 4 και υπέρβαση δόμησης με τ.μ. ή κατηγορία 4 και αλλαγή χρήσης? Με συγχωρείτε αν ρωτάω σε λάθος σημείο του forum...

Link to comment
Share on other sites

η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος οπότε θα πρέπει να κοιτάξεις πρώτα το ιδιοκτησιακό και ο υπολογισμός γίνεται με ΥΔ. Για την κατηγορία πρέπει να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Ζoi said:

Συνάδελφοι το κλείσιμο πιλοτις δεν παίρνει κάποιον μειωτικό συντελεστή σωστά? Μπαίνει κατηγορία 4 και υπέρβαση δόμησης με τ.μ. ή κατηγορία 4 και αλλαγή χρήσης? Με συγχωρείτε αν ρωτάω σε λάθος σημείο του forum...

Αν η χρήση είναι αποθήκη και επιφάνεια μικρότερη των 50 τμ παίρνει μειωτικό. Αλλαγή χρήσης όχι, αν εννοείς τον συντελεστή αλλαγής χρήσης. Η κατηγορία προσδιορίζεται ανάλογα με το σύνολο των αυθαίρετων τμημάτων. Έχουμε σχετικά θέματα να διαβάσεις.

Προσοχή σε αυτό που λέει ο συνάδελφος παραπάνω. Κοινόχρηστος χώρος. Κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθεί συναίνεση. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

pavlos33 δηλαδή έχει βγεί κάποια διευκρινιστική που να δίνει μειωτικό σε ισόγειες αποθήκες κάτω των 50μ2 όπως στον 4178? επίσης γνωρίζει κανείς αν το λεγόμενο ''κατώγι'' (1 μέτρο κάτω από τη στάθμη περιβάλλοντα χώρου) που έχει αλλάξει χρήση από στάβλο σε κατοικία σε κτίσμα προ του 55 δικαιούται μειωτικό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.