Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Μην παραβλέπεις ότι για να έχεις βοηθητική χρήση σε ένα κτίριο πρέπει να έχεις μια κύρια χρήση στην οποία λειτουργεί ως βοηθητική. Πχ κατοικία (κύρια) και θέση στάθμευση ή αποθήκη (βοηθητική). Άρα, μοναδικό κτίριο στο ακίνητο με μια χρήση δεν μπορεί να έχει βοηθητική.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βάσει της εγκυκλίου 2 ξεμπαζωμένο υπόγειο με αλλαγή χρήσης θα πάρει μειωτικό συντελεστή ;

Link to comment
Share on other sites

Για το τι αντιπροσωπεύει η εγκύκλιος 2 το έχουμε συζητήσει εκτενώς στο αντίστοιχο θέμα. Εγκύκλιος που παράγει εκ νέου νόμο, αντί να ερμηνεύει το νόμο σύμφωνα όμως με το κείμενο αυτού, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να την αποδεχθούμε, ασχέτως αν μπορεί να συμφέρει σε κάποιες περιπτώσεις, διότι και στις περιπτώσεις αυτές, πάλι θα έχουμε διαφοροποίηση από το νόμο. Οπότε, πορεύεσαι όπως κρίνεις. Αν θα δεχτείς το νόμο ο οποίος μιλάει για εφαρμογή μειωτικού γενικώς και χωρίς καμία σύνδεση με κανονισμούς, σε "υπόγειες στάθμες",  ή θα ακολουθήσεις την εγκ. 2.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σε οικόπεδο με ο.α. και νόμιμο κτίσμα υπάρχει και μία αυθαίρετη αποθήκη 60 τμ, Μπορώ να τη βάλω σε 2 φύλλα καταγραφής, το ένα με 50 τμ με χρήση μειωτικού και τα υπόλοιπα 10τμ χωρίς μειωτικό?

Link to comment
Share on other sites

Ναι συμφωνώ....οπότε βρήκα άλλη λύση, επειδή η αποθήκη αυτή χωρίζεται σε δύο χώρους με χωριστή είσοδο, λέω να τις θεωρήσω δύο αποθήκες και να βάλω τη μία με μειωτικό. 

Link to comment
Share on other sites

ΣΥνάδελφοι καλημέρα. Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. σε ο.α. υπάρχει ένα πατάρι που καλύπτει το 50% της επιφάνειας του ισογείου καταστήματος. Αυτοί κάνανε και το υπόλοιπο πατάρι, το επέκτειναν μέχρι τέλους δλδ. Επειδή είναι η πρώτη φορά που μου τυχαίνει πατάρι, θα ήθελα να ρωτήσω, τον υπολογισμό της υπέρβασης πως τον κάνω?

εστω 100 το ισόγειο και 50 το νόμιμο πατάρι. άρα 50 το αυθαίρετο.

Έχω 50τμ υπέρβαση άρα ....πόσο τοις 100 ποσοστό? 50 ή 33?δ΄δ το υπολογίζω με το 100 ή το 150(προσθέτω και τα τμ του νόμιμου παταριού?)ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κατοικία που σην οικοδομική άδεια προβλεπόταν ως υπόγειο, ισόγειο, έγινε στην πράξη ισόγειο, όροφος, ενώ τμήμα του ισογείου επεκτάθηκε προς την μπαζωμένη πλευρά (δηλαδή προς το υψηλότερο υψομετρικά σημείο με βάση την κλίση του φυσικού εδάφους) και τακτοποιήθηκε ως υπόγειο - βοηθητικός χώρος (εκτός περιγράμματος κτιρίου)... επίσης, όλες οι αυθαιρεσίες έχουν τακτοποιηθεί και πληρωθεί όλα τα σχετικά πρόστιμα...

 

Σε αυτό τον χώρο τον εκτός περιγράμματος κτιρίου που τακτοποιήθηκε ως υπόγειος βοηθητικός χώρος ο ιδιοκτήτης θέλει να βάλει μπάνια και κρεβατοκάμαρα... αντιλαμβάνομαι πως η κρεβατοκάμαρα δεν γίνεται, καθότι ΧΚΧ, ωστόσο ο χώρος αυτός μπορέι να γίνει μπάνια και αποθήκες; Γιατί άκουσα και αντίθετες απόψεις, ότι μπορεί μόνον αποθήκες και όχι μπάνια... αν επίσης θέλει να του αποδώσει χρήσεις κύριου χώρου, αλλά δεν μπει στην διαδικασία διόρθωσης της τακτοποίησης από βοηθητικό χώρο σε κύριο, μπορεί αν κάνει κάποιες ενέργειες άτυπα εις μη γνώση μου να γίνει αντιληπτό μελλοντικά;

Edited by Ellital
Link to comment
Share on other sites

On 18/6/2019 at 2:25 ΜΜ, polimixanos said:

Δεν έχω σκοπό να δηλώσω την αποθήκη σαν κατοικία.

Απλά μου φαίνεται παράλογο η αποθήκη να βγάζει 70% μεγαλύτερο πρόστιμο απο μια αντίστοιχη κατοικία πολλαπλάσιας αξίας...

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 2/31-5-2019:  "Αυθαίρετα ισόγεια κτίρια με χρήση επαγγελματική, βιομηχανική, γεωργική αποθήκη κ.λ.π., που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στον σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για τον λόγο αυτό δεν έχει εφαρμογή ο μειωτικός συντελεστής."

 

On 18/6/2019 at 3:50 ΜΜ, Pavlos33 said:

Μην παραβλέπεις ότι για να έχεις βοηθητική χρήση σε ένα κτίριο πρέπει να έχεις μια κύρια χρήση στην οποία λειτουργεί ως βοηθητική. Πχ κατοικία (κύρια) και θέση στάθμευση ή αποθήκη (βοηθητική). Άρα, μοναδικό κτίριο στο ακίνητο με μια χρήση δεν μπορεί να έχει βοηθητική.

Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται το παράλογο του πράγματος. Ζω σε περιοχή όπου υπάρχουν πολλοί στάσιμοι οικισμοί, οι οποίοι παραμένουν στάσιμοι και νομικά και ουσιαστικά (στασιμότητα ανάπτυξης). Επειδή οι στάσιμοι έχουν ακτίνες των 800 μ το μέγιστο τους μέρος αποτελείται ουσιαστικά από χωράφια τα οποία όμως θεωρούνται οικόπεδα φορολογικά.  Μου έτυχε πρόσφατα περίπτωση ακινήτου εντός στάσιμου οικισμού στο οποίο η αντικειμενική αξία 4 στρεμμάτων να προσδιορίζεται από τη ΔΟΥ 170.000 ευρώ !!!. 

Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που σε ορισμένα από αυτά τα οικόπεδα / αγροτεμάχια οι ιδιοκτήτες έχουν οικοδομήσει αυθαίρετες ή νόμιμες μικρές αποθήκες μεγαλύτερες από 15 μ2, κατασκευασμένες συνή8ως με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο: τσιμεντόλιθους για τοίχους με λαμαρίνα για σκεπή χωρίς επιχρίσματα, χωρίς παράθυρα κλπ, μόνο και μόνο για να αποθηκεύουν αγροτικά εργαλεία, κλπ. Το κατασκευαστικό κόστος αυτών των κτιρίων είναι ιδιαίτερη χαμηλό και πολλαπλώς χαμηλότερο από αντίστοιχο κτίριο κατοικίας. Είναι όντως παράλογο οι αγροτικές αποθήκες αυτής της μορφής και κλίμακας να έχουν πρόστιμο μεγαλύτερο από τις κατοικίες και να μην μπορούν αν πάρουν ούτε το μειωτικό του "στάσιμου οικισμού".

Ο Παυλος έχει δίκιο. Αυτό λέει ο νόμος. Αλλά θα πρέπει για αυτές τις ευτελείς και μικρές κατασκευές να υπάρχει ειδική κατηγοριοποίηση - όπως έχει γίνει πχ για τα μοτερόσπιτα και για τις στάνες. Η επαρχία είναι κατά κύριο λόγο αγροτική και τέτοια μικρά κτίρια υπάρχουν παντού στην Ελλάδα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.