Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω τις εξής δύο απορίες:

1) σε οικόπεδο με ισόγειο κατάστημα με οικοδομική άδεια κατασκευάσθηκαν αυθαίρετες 3 αυθαίρετες ισόγειες αποθήκες 20 τμ η κάθεμια (ανεξάρτητα κτίρια με τσιμεντόλιθους και ελενιτ στέγη). Τις 2 από αυτές τις έβαλα με μειωτικό και την 3η χωρίς. Τις θεωρώ σπουδαιότητας Σ1 ώστε να απαλλαχτούν από Μ.Σ.Ε.?

2) Έπεσε στα χέρια μου περαιωμένη δήλωση άλλου μηχανικού όπου σε βιομηχανικό κτίριο 200τμ προστέθηκε κατ' επέκταση χωρίς άδεια 120 τμ ισόγειος βοηθητικός χώρος...τον βοηθητικό αυτό χώρο λοιπόν τον υπολόγισε με 0,30 συντελεστή (ως μη ανεξάρτητο)....έχω χάσει κάτι? Ως ΚΎΡΙΟ ΧΩΡΟ δεν έπρεπε να τον βάλει?

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς για το δεύτερο ερώτημα είναι εντελώς λανθασμένος ο υπολογισμός προστίμου Μόνο αν ο χώρος ήταν επιφάνειας μικρότερης των 50 τμ και αποδεδειγμένα βοηθητικής χρήσης θα λάμβανε μειωτικό 0,50 και όχι 0,30 καθώς ο δεύτερος συντελεστής δεν αφορά ισόγειους βοηθητικούς χώρους.

Για το πρώτο ερώτημα συμφωνώ να τεκμηριώσεις ότι τα κτίσματα είναι χαμηλής σπουδαιότητας (Σ1) βάσει ΕΑΚ και έτσι να μην απαιτείται ΜΣΕ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ Παύλο για την απάντηση. Επομένως δεν υπάρχει κανένα σημείο στο νόμο που να δίνει τη δυνατότητα σε πολύ μεγάλα κτίρια αποθηκών να έχουν ευνοϊκότερο πρόστιμο, σωστά? το ρωτάω γιατί μου έρχονται κάτι αποθήκες 200τμ ή και μεγαλύτερες και βγαίνουν  τρελά πρόστιμα....

Επίσης στην παραπάνω περίπτωση που ανέφερα, δεδομένου ότι εγώ αναλαμβάνω να κάνω αλλαγή χρήσης του κτιρίου αυτού, με επηρεάζει κάπου το ότι έχει λανθασμένο υπολογισμό προστίμου? Ή το αγνοώ εντελώς? επίσης θα βγάλω και κάποια άδεια λειτουργίας. 

Link to comment
Share on other sites

Ευνοική για βιομηχανικά ακίνητα είναι η διάταξη της κατηγορίας 3 :ιγιγ)   υπέρβαση  ύψους των  επαγγελματικών, βιομηχανικών,  βιοτεχνικών  και αγροτικών  αποθηκών  έως  είκοσι τοις εκατό (20%)του ύψους που προβλέπεται στην οικοδομική άδεια.

και η διάταξη της παρ. 10 άρθρου 100:  Σε  περιπτώσεις  υπέρβασης  ύψους  νομίμως  υφισταμένων  κτιρίων  ή  υπέρβασης  κάλυψης  νομίμως 
υφισταμένων  βιομηχανικών,  βιοτεχνικών  κτιρίων,  αποθηκευτικών  και  επαγγελματικών  χώρων  ή τμημάτων  τους
,  στις  οποίες  δεν  συντρέχει  υπέρβαση  του  επιτρεπόμενου  συντελεστή  δόμησης  του ακινήτου,  το  ενιαίο  ειδικό  πρόστιμο  υπολογίζεται  χωρίς  να  πολλαπλασιάζεται  ο  συντελεστής  του 
Παραρτήματος  Α  αλλά  ο  συντελεστής  0,20  για  υπερβάσεις  αυτών  έως  είκοσι  τοις  εκατό  (20%
)  του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης και συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης. Ως επιτρεπόμενο 
ύψος θεωρείται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και όχι το ύψος που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα 
με την παράγραφο 5. 

Για μειωτικό συντελεστή 0,30 σε ισόγειο χώρο Β.Χ και μάλιστα άνω των 50 τμ προφανώς η αντιμετώπιση του συναδέλφου είναι λανθασμένη. Τα πρόστιμα βγαίνουν μεγάλα διότι συνήθως τα βιομηχανικά ακίνητα βρίσκονται εκτός σχεδίου και έχουν μεγάλες επιφάνειες αυθαίρετες. Εσένα δε σε αφορά αυτό. Κάνεις σωστά τη δουλειά σου και δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Κανονικά η ΥΔΟΜ δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τον τρόπο υπολογισμού προστίμου παρά μόνο τα μεγέθη, τα οποία μετά θα συμμετέχουν στο δ. κάλυψης. Έχουν δει και πολλά τα μάτια μας βέβαια. Θεωρητικά πάντως αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει μελλοντική αδειοδότηση.

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε 3οροφη οικοδομή με ΟΑ εντός σχεδίου , χωρίς σύσταση ΟΙ, Στο ισογειο (κοινοχρηστο κλιμακοστασιο) κάτω από την κοινόχρηστη σκάλα (δεν υπάρχει υπόγειο) κλείστηκε με γυψοσανίδα και έγινε αποθήκη ...
1) Υπολογίζεται ως ΥΔ με μειωτικό;

ΑΝ ΝΑΙ

2) Ως επιφάνεια όλο το υποκείμενο μέρος της σκάλας (στο απόσπασμα της αποτύπωσης εντός ΖιγκΖαγκ κόκκινης γραμμής) ή κάτι λιγότερο; {δεν μπορώ να εντοπίσω μια τοποθέτηση εδώ στο φόρουμ που έλεγε έως ενός ελεύθερου ύψους μιας και το υπόλοιπο είναι άνευ προσεγγίσεως, και νομίζω αντιπαρέβαλε για να ενισχύσει τον συλλογισμό οτι όμοια με  την περίπτωση παταριού πάνω από λουτρό .. που θα πρεπε να θεωρηθεί τύπου:  "οριζόντιο ντουλάπι με ύψος 70εκ"}

image.thumb.png.cb3dc4a1f7b12fc98246b8efe674d709.png

Link to comment
Share on other sites

MHD, αφού είναι στο Ισόγειο και έχει άδεια έχει προσμετρηθεί σε Δόμηση και Κάλυψη η επιφάνεια της σκάλας. Οπότε στις λοιπές παραβάσεις το πας και δηλώνεις ως επιφάνεια 

1,20*(1,23+2,42) το υπόλοιπο δε θα το έβαζα, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση.

Αν ΔΕΝ έχει προσμετρηθεί στην δόμηση και κάλυψη του Ισογείου χρεώνεις όλη την επιφάνεια ως ΥΔ κύριας χρήσης θεωρώ.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 30/9/2019 at 2:41 ΜΜ, Mαρία Σκ. said:

έχει άδεια έχει προσμετρηθεί σε Δόμηση

Η άδεια ήταν με ΓΟΚ 73. και εαν το ισόγειο (υπόστυλος χώρος/pilotis) προοριζόταν για στάθμευση. τοτε όλο το ισόγειο δεν προσμετρούσε στη δόμηση  (ΓΟΚ 73 Αρ 22 §9 .. Ο ως άνω χρησιμοποιούμενος δια στάθμευσιν των αυτοκινήτων ισόγειος χώρος δεν περιλαμβάνεται εις τον συντελεστήν δομήσεως του οικοπέδου και δεν προσμετρείται εις τον αριθμόν των ορόφων. Εν τη περιπτώσει ταύτη δεν περιλαμβάνονται εις τον συντελεστήν δομήσεως και άπαντες οι εν τω χώρω τούτω αντιστοιχούντες χώροι κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων και εισόδων, μέχρις επιφανείας 25 μ2 ...)

Η οικοδομή για τον 4495 θα ελεγχθεί βάσει όσων ίσχυαν κατά τον ΓΟΚ '73

On 30/9/2019 at 2:41 ΜΜ, Mαρία Σκ. said:

όλη την επιφάνεια ως ΥΔ κύριας χρήσης θεωρώ

μάλλον Βοηθητικής χρήσης εννοείς (Αποθήκη είναι)

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σωστά λες ως βοηθητική χρήση .. μπερδεύτηκα.  Όσον αφορά το ΓΟΚ του ΄73 και πάλι δίκιο έχεις όμως δεν είχε γίνει αναφορά στο αρχικό ερώτημα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 8/9/2019 at 4:24 ΜΜ, patty said:

Στο ΦΕΚ βλέπω ποσοστό κάλυψης 60-70% αλλά το διάγραμμά μου γράφει 85% άρα μάλλον έχει συντελεστές ξενοδοχείου, σωστά? άρα να βάλω υπηρεσίες?

Είναι εντός σχεδίου το οικοπεδο

 @patty  αν και πέρασε ένας μήνας ..(ίσως να έχεις βρεί ήδη την απάντηση)   Πότε εκδόθηκε η οικοδομ  άδεια; Μήπως είναι με τον ΓΟΚ 73 που για γωνιακά οικόπεδα προέβλεπε 85% (αν και έπρεπε να είανι ΩΣ 100τμ κ όχι 289τμ που έχει το δικό σου ) :
ΓΟΚ 73 Αρ 17 (ΣΥΝΕΧΕΣ συστ)  7. Η μεγίστη καλυπτομένη επιφάνεια οικοπέδου επιφανείας μικροτέρας των 100 τετρ. μέτρων ισούται προς τα 0,80 της όλης επιφανείας αυτού, προκειμένου περί μεσαίου οικοπέδου και προς τα 0,85 της όλης επιφανείας αυτού, προκειμένου περί γωνιαίου οικοπέδου. Εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις ταύτας η μεγίστη καλυπτομένη επιφάνεια του οικοπέδου δύναται να μη υπολείπεται των 50 τετρ. μέτρων υπό τον όρον τηρήσεως της ελαχίστης αποστάσεως του 1,00 μέτρου μεταξύ της οπισθίας όψεως του κτιρίου και του έναντι ταύτης ορίου οικοπέδου.

Edited by MHD
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.