Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

4 ώρες πριν, l_zrs said:

Βασίζεις κάπου την άποψη σου ή μέσα απο τις συζητήσεις και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι συνάδελφοι παρόμοιες περιπτώσεις.?

 

Πέραν της συμμετοχής μου σε αυτές τις συζητήσεις βασιζόμαστε στο εξής:

Για να υπάρχει βοηθητική χρήση πρέπει να υπάρχει κύρια. Αν έχεις ένα κτίριο και μοναδικό στο οικόπεδο αυτό δεν μπορεί να έχει βοηθητική χρήση. Στην περίπτωσή σου λοιπόν, αφού έχεις δυο κτίρια (το ένα αποθήκη και το άλλο γκαράζ) θα μπορούσες-όπως έχω προαναφέρει-για λόγους υπολογισμού προστίμου, να θεωρήσεις ότι η αποθήκη είναι η κύρια χρήση και το γκαράζ λειτουργεί βοηθητικά σε αυτή, ώστε να μειωθεί το πρόστιμο. Το σκεπτικό αυτό αναλύεται και στην εγκ. 4 του ν. 4178/13.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Πάνω στο προηγούμενο θέμα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό μου.

Οικόπεδο εντός οικισμού, χωρίς Ο.Α., έχει δύο αυθαίρετες αποθήκες από τσιμεντόλιθους και ελενίτ. Δηλώνονται ως Υ.Δ.Κ.Χ. χωρίς μειωτικό συντελεστή με χρήση Υπηρεσίες. Στα δικαιολογητικά ζητά Η/Μ μελέτη, την στιγμή που δεν έχει ούτε ρεύμα ούτε νερό. Στο άρθρο 99 παρ.θ) αναφέρει "αν υπάρχουν" και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν.

Αν όμως πρέπει να μπει στην ομάδα έργου Μηχανολόγος, με μία αντίστοιχη αμοιβή, για να ανεβεί μόνο μία τεχνική έκθεση οτι "δεν υπάρχουν" το θεωρώ υπερβολικό.

Κατά την γνώμη σας, αν δηλωθεί σε μία από τις δύο αποθήκες χρήση "άλλη κατοικία", ώστε να αποφευχθεί η Η/Μ μελέτη, θα ήταν αποδεκτό;

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ένα ακόμη συστημικό πρόβλημα και έτσι θα γίνει όπως το περιγράφεις. Πάντως το να εισαχθεί στην ομάδα έργου Ηλ/γος ή Μηχ/γος μηχανικός και να ανέβει ενημερωτικό σημείωμα, δεν φαντάζομαι ότι θα υπάρξει κάποια μεγάλη χρέωση από πλευράς του.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα
Σε αμπέλι 7 στρέμματα (εκτός σχεδίου Χωρίς οικοδ Άδεια) Μοναδικός ιδιοκτήτης έχει το ακόλουθο κτίριο (είναι στο όριο του γηπέδου ΔΕΝ νομιμοποιείται).
Χρησιμεύει κατά κύριο λόγο για επεξεργασία των σταφυλιών παραγωγή μούστου που αργότερα πάει για οινοποίηση (ο μούστος) . Ξεκάθαρα Μεταποίηση ΠΡωτογενούς τομέα.
Σκέφτομαι τους χώρους Α κ Β (16+17=32 τμ) να τους βάλω ως ΚΧ ..τον χώρο Γ (17τμ) να τον βάλω ώς αποθήκη με μειωτικό 0,50 (στιβάζονται εργαλεία τελάρα κλπ εδώ μεσα) και τον χώρο Δ (15 τμ) να τον βάλω ΚΑΤ 3 (Αποθήκη) .
έχει κανείς άλλη γνώμη  για τον χώρο Γ; (δηλαδή ρωτώ αν μπορεί να πάρει μειωτικό βοηθητικός χώρος σε χώρο χρήσης Μεταποίησης Πρωτογενούς Τομέα), δεν βλέπω γιατί όχι αλλά ίσως κάτι μου ξεφεύγει.
image.thumb.png.a34c5d8abe3b5cd201371140fbaf1af9.png

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα χρησιμοποιούσα μειωτικό συντελεστή.

Το στηρίζω  στην εγκύκλιο 4 του Ν4178 , και στην συνέχεια των νόμων που πρέπει να υπάρχει.

  Η εγκύκλιος αυτή ξεκαθάριζε το θέμα που ρωτάς.

Παραθέτω το σχετικό κομμάτι.

.........Ο µειωτικός συντελεστής εφαρµόζεται οµοίως σε αυθαίρετους ισόγειους βοηθητικούς
χώρους του κυρίως κτίσµατος (π.χ. αποθήκες, χώροι στάθµευσης κ.λ.π.). Επισηµαίνεται ιδιαίτερα ότι η
έννοια των χώρων βοηθητικής χρήσης της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κτιριοδοµικού Κανονισµού
χρησιµοποιείται αποκλειστικά για την εφαρµογή των διατάξεων του Κτιριοδοµικού Κανονισµού και δεν
αφορά γενικά τους χώρους µε χρήση αποθήκης. Εποµένως, αυθαίρετα ισόγεια κτίρια µε χρήση
επαγγελµατικές, βιοµηχανικές, γεωργικές αποθήκες κ.λ.π., που προσµετρώνται σε κάθε περίπτωση στο
σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συµπεριλαµβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για το
λόγο αυτό δεν εφαρµόζεται  ο  µειωτικός  συντελεστής  50%.  Κατά  την  ίδια  έννοια  δεν  
εφαρµόζεται  ο   µειωτικός συντελεστής και σε κτίρια χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ @karanus

Το 'χω διαβάσει και 'γώ ξανά και ξανά το εν λόγω χωρίο ... και νομίζω ότι το δεύτερο κομμάτι του  {... Εποµένως, αυθαίρετ [..] δεν εφαρµόζεται  ο  µειωτικός  συντελεστής  50%...} αναφέρεται στις περιπτώσεις που 'χεις 1 και μοναδικό χώρο (πχ σε ένα χωράφι ή σε ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου  που χει μέσα ένα κτίριο πχ μια μικρή επιχείρηση όπως ένα γκαράζ αυτοκινήτων ή μια μικρή βιοτεχνία/ξυλουργείο ...καθώς και σε ένα χωράφι που υπάρχει ένα και μοναδικό κτίριο που βάζει ο αγρότης μέσα τα τελάρα του και τρία τέσσερα εργαλεία χειρός)
εγώ προσπαθώ να κάνω χρήση του χωρίου:
..Ο µειωτικός συντελεστής εφαρµόζεται οµοίως σε αυθαίρετους ισόγειους βοηθητικούς χώρους του κυρίως κτίσµατος

που στην περίπτωσή μου είναι η πραγματικότητα ...ο χώρος που θέλω είναι Βοηθητικός στις κύριες εργασίες που συμβαίνουν στους Κύριους χώρους ...
Ερμηνείες φυσικά δίνουμε όλοι προσπαθώντας να "αφουγκραστούμε" το πνεύμα του νόμου.. και όχι απλώς και μόνο να εξασφαλίσουμε την πλευρά μας σε περίπτωση ελέγχου (τύπου ας τα βάλω όλα ως δυσμενέστερα να χω το κεφάλι μου ήσυχο).

..Θυμίζω άλλωστε εκείνη την "ασφαλή" ερμηνεία για την ΚΑΤ 3 και την μετατόπιση σε σύννομη θέση ..όπου η πλειοψηφία για να εξασφαλιστεί την μετέφραζε ως "να χρεώσω ΥΔ κ ΥΚ σε ένα κατά τα άλλα σύμφωνο με την ΟΑ κτίριο μόνο και μόνο επειδή μπηκε σε άλλο σημείο από το Διάγραμμα κάλυψης" ... και τελικά βγήκε η εγκύκλιος και το διευκρίνισε.
 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,  σε οικόπεδο όπου υπάρχει μόνο μία αυθαίρετη αποθήκη 50 τ.μ., αυτή δε μπορεί να τακτοποιηθεί με μειωτικό συντελεστή 50% επειδή δεν αποτελεί ισόγειο βοηθητικό χώρο οικίας , οπότε αναγκαστατικα τακτοποιείται ως υπέρβαση δόμησης- κάλυψης κ.χ. ή κάτι άλλο ισχύει ?

Link to comment
Share on other sites

40 λεπτά πριν, dadabook said:

σε οικόπεδο όπου υπάρχει μόνο μία αυθαίρετη αποθήκη 50 τ.μ., αυτή δε μπορεί να τακτοποιηθεί με μειωτικό συντελεστή 50% επειδή δεν αποτελεί ισόγειο βοηθητικό χώρο οικίας , οπότε αναγκαστικά, τακτοποιείται ως υπέρβαση δόμησης- κάλυψης κ.χ. 

Αυτό ακριβώς. Η βοηθητική χρήση προϋποθέτει και την ύπαρξη κύριας χρήσης. Σχετική αναφορά είχε γίνει και στην εγκ 3 ν. 4178. Αν το κτίσμα είναι παντελώς αυθαίρετο (χωρίς Ο.Α) δεν υπάρχει Υ.Κ.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προσθήκη κατ' επέκταση σε αγροτική αποθήκη 2 επιπλέον χώρων αποθήκης και ενός υποστέγου. Η πρώτη είναι 13,5τ.μ. και η δεύτερη 5τ.μ. και οι δύο με ύψος <2,5μ.  Μπορώ να πάω την πρώτη μαζί με το υπόστεγο σαν λοιπή παράβαση και την δεύτερη με υπέρβαση 5τ.μ. υπηρεσίες με μειωτικό;

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, steve100 said:

Προσθήκη κατ' επέκταση σε αγροτική αποθήκη 2 επιπλέον χώρων αποθήκης και ενός υποστέγου. Η πρώτη είναι 13,5τ.μ. και η δεύτερη 5τ.μ. και οι δύο με ύψος <2,5μ.  Μπορώ να πάω την πρώτη μαζί με το υπόστεγο σαν λοιπή παράβαση και την δεύτερη με υπέρβαση 5τ.μ. υπηρεσίες με μειωτικό;

Νομίζω όχι.. αλλιώς όλες τις αποθήκες θα τις κάναμε με αναλυτικό και δε θα μπλέκαμε με μειωμένους συντελεστές. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.