Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Κλείσιμο πυλωτής και δημιουργία αποθήκης 70μ2 σε πολυκατοικία.

Σϋμφωνα με ΄΄αρθρο 100 παρ6

Παράθεση

Στις υπόγειες στάθμες, που αποτελούν αυτοτελή χώρο, καθώς και σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης, κ.λπ.) επιφάνειας έως 50 τ.μ., εφαρμόζεται συντελεστής 0,50.

Αυτό σημαίνει ότι

α) Βάζω μειωτικό στα πρώτα 50μ2 και μετά χωρίς μειωτικό τα υπόλοιπα 20μ2 ?

ή

β) Δεν βάζω καθόλου μειωτικό αφού η αποθήκη μου ξεπερνάει τα 50μ2 ?

Νομίζω ισχύει το (α).

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου είναι ότι είναι ο Β. Είναι ενιαία αποθήκη και το εμβαδόν της ξεπερνάει το όριο των 50 τμ. Άρα δεν πληρεί την προϋπόθεση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οκ τότε να κάνω μία άλλη ερώτηση. Αν έχω δύο αποθήκες στο ίδιο κτίριο, από 35 τμ η κάθε μία δίπλα δίπλα. Παίρνουν μειωτικό και οι δύο για όλα τα μ2  ? 

 

Link to comment
Share on other sites

59 λεπτά πριν, nik said:

Οκ τότε να κάνω μία άλλη ερώτηση. Αν έχω δύο αποθήκες στο ίδιο κτίριο, από 35 τμ η κάθε μία δίπλα δίπλα. Παίρνουν μειωτικό και οι δύο για όλα τα μ2  ? 

 

Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου αλλά και πάλι η μία αποθήκη θα πάει με μειωτικό ενώ η άλλη όχι. Γιατί αν θεωρητικά είχαμε μία αποθήκη 100 τμ. ή 150 τμ. σύμφωνα με το σκεπτικό σου θα αφαιρούσαμε τα 50 τμ. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αυτό που επιδιώκει αυτή η παράγραφος του νόμου. Θέλει να παίρνουν μειωτικό συντελεστή μικρές αποθήκες έως 50 τμ. και όχι να κάνει δώρο τα πρώτα 50 τμ. αποθηκών. Και πάλι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα, maraki17 said:

.....Γιατί αν θεωρητικά είχαμε μία αποθήκη 100 τμ. ή 150 τμ. σύμφωνα με το σκεπτικό σου θα αφαιρούσαμε τα 50 τμ. ......

Αυτό το ισχυρίστηκα στο πρώτο ποστ και οκ πάω πάσο ότι είναι υπερβολή. 

Στο δεύτερο ποστ λέω άλλο πράγμα από αυτό που γράφεις. Έχω δύο αυτοτελείς αποθήκες από 35τμ η κάθε μία. Μπορούν να θεωρηθούν η κάθε μία ξεχωριστά ως αποθήκη κάτω των 50μ2 και να πάρουν μειωτικό ? Και αν όχι τότε το επόμενο ερώτημα μου είναι το εξής. Και πως γίνεται να ξέρει ο μηχανικός αν υπάρχει δεύτερη ή τρίτη ή....δέκατη αποθήκη σε μία πυλωτή που αθροιστικά με αυτήν που εξετάζει ξεπερνάει τα 50μ2 ? Μπορεί να του τις κρύψουν, να είναι κλειδωμένοι χώροι κτλ.  

Θέλω να πω δημιουργείται ένα παράδοξο. Μία απάντηση σε αυτό που λέω είναι ότι εφόσον μιλάμε για κοινόχρηστες αποθήκες σε μία πυλωτή ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να εξετάσει όλο την πυλωτή και να δει αν υπάρχουν άλλες αποθήκες. 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Μια άποψη θα ήθελα..WC κάτω από εξωτερική σκάλα με καθαρό ύψος 2,00 m μπορεί να πάρει μειωτικό συντελεστή;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το w.c είναι μέρος κατοικίας του ισογείου και επικοινωνεί με αυτό, ή είναι ένα εξωτερικό-αυτοτελές w.c; Στη δεύτερη περίπτωση θα έβαζα μειωτικό συντελεστή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ειναι μέρος της κατοικιας και επικοινωνεί μαζί της. Απλά λόγω ύψους σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να μετρήσει σαν ΚΧ ή σαν ΒΧ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα τμήμα του WC είναι κάτω από τη σκάλα και ένα εκτός περιγράμματος. Αν ήταν όλο κάτω από τη σκάλα θα μπορούσε να πάει και με αναλυτικό;

 

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι μέρος της κατοικίας δεν μπορείς να το ξεχωρίσεις. Είναι σαν να λες ότι έχεις ένα δωμάτιο της οικίας το οποίο το χρησιμοποιούν ως αποθηκευτικό χώρο και να το δηλώνεις ως Β.Χ. Δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με την εγκ. 3 του Ν. 4178 υπήρχε τότε η ερμηνεία ότι ο χώρος είναι αυθαίρετος ανεξαρτήτως ύψους και λοιπών προυποθέσεων που θα ίσχυαν για τη νόμιμη χρήση του. Με βάση λοιπόν αυτή την ερμηνεία "αναγκαστικά" βάζαμε όλη την επιφάνεια επί παραδείγματι, της σοφίτας ακόμη και στα χαμηλά σημεία της που έπρεπε να περπατάς σκυφτός για να χωρέσεις. 

Εξάλλου πόση διαφορά βγαίνει στο πρόστιμο για ένα w.c 1-2 τμ αν δεν βάλεις μειωτικό; Δεν φαντάζομαι να έχεις τόσο υψηλή τιμή ζώνης που να επηρεάζει το γενικότερο πρόστιμο τόσο πολύ. Οπότε σε συναδελφικό επίπεδο σου προτείνω να ακολουθήσεις τον δοκιμασμένο δρόμο και να μη βάλεις μειωτικό προσμετρώντας το σύνολο της επιφάνειάς του.

Γενικότερα τώρα, το ότι υπολογίζεις το πρόστιμο ενός χώρου χωρίς μειωτικό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς στην τεχνική έκθεση να αναφέρεις ότι βάσει κτιριοδομικού μια χρήση δεν είναι κύρια αλλά βοηθητική. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις σοφίτα η οποία να μην πληροί τον ορισμό ώστε να λάβει μειωτικό συντελεστή, αλλά η χρήση της να παραμένει ως αποθήκη, ή να έχεις μια αποθήκη επιφάνειας μικρότερης των 50 τμ, αλλά στο δώμα, η οποία δεν λαμβάνει μειωτικό, πλην όμως η χρήση της είναι βοηθητική.

ΥΓ Γενικά με αναλυτικό δεν υπολογίζονται  αυθαιρεσίες που αντιστοιχούν σε επιφάνεια χώρου . Δες το άρθρο 100 ποιες κατασκευές χώρων εξαιρεί (Η.Χ κλπ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ερώτηση για σοφίτα:

εχουμε ισόγεια κατοικία με στέγη. εντός της στέγης δημιουργήθηκε χώρος κατοικίας που δεν προβλεπόταν στην άδεια. Ο χώρος αυτός συνδέεται λειτουργικά με τον υποκείμενο όροφο. Η στέγη περιμετρικά "σηκώθηκε" σε τοιχεία από τούβλα κατά 1.00 μ. Αυτός ο χώρος λοιπόν θεωρείται σοφίτα και μπορεί να πάρει μειωτικό συντελεστή ή όχι ? Το ρωτώ γιατί έχει σηκωθεί κατά 1 μ στην έδραση της.

διάβασα συγκρουόμενες γνώμες στο φόρουμ και θα ήθελα να μάθω αν έχει δοθεί σαφής απάντηση σε αυτό το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.