Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Έχεις αυθαιρεσίες μεταγενέστερες της 9/6/75; Αν ναι, τότε σωστά αναφέρεις και την κατηγορία 2. Για το σκοπό υπολογισμού του προστίμου, ως "βοηθητικοί χώροι" καταχωρούνται όσοι αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 100 και πληρούν τα σχετικά αναφερόμενα, όπως για παράδειγμα, ισόγειοι χώροι βοηθητικής χρήσης μέχρι και 50 τμ, σοφίτες  κλπ. Το "πλυσταριό" στο δώμα, δεν θα καταχωρηθεί στους Β.Χ. Θα καταχωρηθεί στους Κ.Χ και θα γίνει αναφορά στην Τ.Ε για την χρήση του.

Αναφορικά με το ερώτημα για το είδος κατοικίας, αν ρωτάς για την κοινόχρηστη αποθήκη, συμφωνώ να μπει ως "άλλη κατοικία" στον υπολογισμό προστίμου. Μη ξεχάσεις να κάνεις ξεχωριστή δήλωση για τους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής (υποθέτω ότι συζητάμε για κτίριο με Π.Σ.Ο.Ι) και να ελέγξεις όλους τους κοινόχρηστους χώρους (οικόπεδο και κτίριο) για τυχόν αυθαιρεσίες.

Link to comment
Share on other sites

Σε τελεία αυθαίρετο ισόγειο υπάρχει στην ταράτσα η αποθήκη - σοφίτα της φωτογραφίας.
Δυστυχώς έχει μόνο ανεξάρτητη εξωτερική πρόσβαση άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί σοφίτα.
Από την άλλη να χρεώσω ως κύριο χώρο 60 μ2 , μια αποθήκη σε ταράτσα , με ύψος που ξεκινά από 0,9 καθαρό ύψος όπου στο μεγαλύτερο μέρος της είσαι από σκυφτός έως γονατιστός μου φαίνεται εντελώς παλαβό.
Μπορώ κάπου να πατήσω και  να χρησιμοποιήσω κάποιο μειωτικό συντελεστή έστω για τα πολύ χαμηλά τμήματα ?1854965980_.thumb.jpg.9db6c0c580b8f0bbe3c902c27e98401d.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ίσως, λέω πάλι ίσως, αφού η μισή επιφάνεια της αποθήκης έχει ύψος <1,45μ να θεωρούσες ότι η μισή αυτή επιφάνεια αποτελεί μη βατό τμήμα (ούτε κ.χ. ούτε β.χ.) και να το υπολόγιζες ως λοιπή παράβαση με αναλυτικό και την υπόλοιπη επιφάνεια της αποθήκης με ύψος >1,45μ ως ΥΔ ΚΧ. Δεν προκύπτει από κάπου, αλλά το θέτω ως προβληματισμό για αντιμετώπιση του, όπως σωστά λες παλαβού,  να χρεωθεί όλη η επιφάνεια ως ΚΧ.

Edited by ksteve
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, avgoust said:

Σε τελεία αυθαίρετο ισόγειο υπάρχει στην ταράτσα η αποθήκη - σοφίτα της φωτογραφίας.
Δυστυχώς έχει μόνο ανεξάρτητη εξωτερική πρόσβαση άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί σοφίτα.
Από την άλλη να χρεώσω ως κύριο χώρο 60 μ2 , μια αποθήκη σε ταράτσα , με ύψος που ξεκινά από 0,9 καθαρό ύψος όπου στο μεγαλύτερο μέρος της είσαι από σκυφτός έως γονατιστός μου φαίνεται εντελώς παλαβό.
Μπορώ κάπου να πατήσω και  να χρησιμοποιήσω κάποιο μειωτικό συντελεστή έστω για τα πολύ χαμηλά τμήματα ?

Σωστά αναφέρεις οτι δεν είναι σοφίτα. Συνεπώς ο μειωτικός δεν εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.

Τυπικά βάσει και της παλιάς εγκ. 3 Ν. 4178 θα πρέπει να βάλεις όλο το χώρο (στο κελί ΥΔΚΧ) ακόμη και αυτόν που περπατάς σκυφτός. Φανερά εισπρακτική η τότε ερμηνεία, η οποία έλεγε ότι δεν εξετάζεις το ελάχιστο ύψος βάσει κτιριοδομικού ή άλλων διατάξεων για να υπάγεις μια αυθαίρετη χρήση. Δηλαδή ακόμη και 1.80 να είχες και μέσα να ήταν κατοικία θα έκανες υπαγωγή για χρήση κατοικία (κύρια χρήση). Από κει και πέρα, το παίρνεις πάνω σου (προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να το κάνεις) και με μια τεκμηρίωση στην Τ.Ε (αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της) επιμερίζεις το χώρο σε χώρο  λειτουργικό όπως λες και χώρο μη λειτουργικό. Η τεκμηρίωση αυτή θα είναι πάντοτε υποψήφια για να καταρριφθεί.

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, Pavlos33 said:

 

Γιατί άλλη δήλωση για τα κοινόχρηστα;  Είχα ρωτήσει στο ΤΕΕ, για το αν πρέπει να βάλω τα  κοινόχρηστα σε άλλη δήλωση και μου είχαν πει ότι δεν το γράφει πουθενά αυτό.

Κατηγορία 2 μου είπαν ότι μπορώ να βάλω τα πάντα, ολο το κτίριο , για να μην κάνω ξεχωριστές δηλώσεις κατ. 1 .

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιο αρθρο θα βασισθεις?

α] Το 98 παρ. 4, δεν αφορα στην τακτοποιηση κοινοχρηστων.

β] Η βεβαιωση προς  μεταβιβαση γινεται για την αυτοτελη ΟΙ,  "χωρις υπολογισμο των κοινοχρηστων"

γ] Δυο χρονια μετα την εκδοση του ν. 4495 [και 8 χρονια μετα την θεσπιση της ΔΔ] θυμηθηκαν εκει στο υπουργειο να "ερμηνευσουν"  με την εγκ. 2,  οτι:

    "Η διαμερισμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης.

[σωστο και γνωστό εξ αρχής]

Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98."

[για ποιά συναινεση του 98 αναφερεται?

- Στην παρ. 9 εχει ηδη καταργηθει η συναινεση που αφορουσε απο ιδιοκτησια σε βαρος κοινοχρηστων

- Στην παρ. 8/β αφορα κατασκευες απο τα κοινόχρηστα σε βαρος"παραρτηματος" οριζοντιας ή καθετης, [ό,τι και να εννοει...] χωρις συναινεση...

- Στις παρ. 5 και 6, με την μονομερη τροποποιηση της συστασης ΟΙ, το "εκ κατασκευης" και εκεινο το "και"  που μετα θυμηθηκαν να το γραψουν "ή"  σε ολους τους οροφους...και να ειναι "ιδια" γινεται ο μεγας χαμος.

[αντε να βρεις κοινη κατοψη υπογειου  με αποθηκες ή ΘΣΑ/ισογειου με καταστημα ή ΘΣΑ και 5 οροφους...ωστε να ειναι ίδια  η  αυθαιρεσια...]

 

- Εν τελει,  τα κοινοχρηστα ειναι κατηγορια "συνιδιοκτησιας",  όπου συμμετεχουν υποχρεωτικα ολοι οι συνιδιοκτητες. Καθε πραξη επισκευής/συντηρησης/διατηρησης ή διαδικαστικη  που τα αφορα, γινεται με κοινή  αποφαση των συνιδιοκτητων.

Οποιος  ιδιοκτητης διαμερισματος, θεωρει οτι, δικαιουται να αναλαβει να τακτοποιησει απο μονος του τα κοινοχρηστα της οικοδομης και να αναζητησει τα εξοδα απο τους υπολοιπους

ιδού  η αυθαιρεσια..... ιδού και το πήδημα της.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αν ένας ισόγειος χώρος < 50 τ.μ. διώροφης οικοδομής έχει εσωτερική επικοινωνία με τον όροφο μέσω  εσωτερικής σκάλας, μπορεί  να τακτοποιηθεί ως ισόγειος βοηθητικός χώρος με μειωτικό 0,50 ?

Επίσης το οικόπεδο έχει και μία αυθαίρετη αποθήκη Ε=22 τ.μ. οπότε αυτή θα μπει σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής με μειωτικό 0,50 ?

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

Τι σε κάνει να ονομάζεις αυτόν τον χώρο βοηθητικό; Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μειωτικό συντελεστή εφόσον πρόκειται για τμήμα της κατοικίας. Είναι σαν να έχω ένα δωμάτιο στο σπίτι μου το οποίο χρησιμοποιώ σαν αποθήκη και βάζω κούτες. Δεν παύει όμως να είναι ένα πλήρως λειτουργικό δωμάτιο που μπορώ ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσω ως 2η κρεβατοκάμαρα. Για την ανεξάρτητη αποθήκη ναι μπορείς να βάλεις μειωτικό 0,5.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, danaikaterina said:

 Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μειωτικό συντελεστή εφόσον πρόκειται για τμήμα της κατοικίας. Είναι σαν να έχω ένα δωμάτιο στο σπίτι μου το οποίο χρησιμοποιώ σαν αποθήκη (...)

Συμφωνώ. Δεν αποτελεί περίπτωση εφαρμογής μειωτικού συντελεστή.

Link to comment
Share on other sites

Προβλεπόταν να γίνει ισόγεια υπερυψωμένη κατοικία. Στην πράξη η υπερύψωση ξεμπαζώθηκε και από 1,50 έγινε 2,30 μ (<2,40 που είναι το min ύψος κύριου χώρου)  και επίσης δημιουργήθηκε τρύπα στην πλάκα με εσωτερική σκάλα για να υπάρχει εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των δύο ορόφων. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται και από εξωτερική σκάλα.

Οπότε αφού το ισόγειο έχει ύψος 2,30 <2,40, είναι <50 τ.μ. και ο όροφος έχει πρόσβαση και από εξωτερική σκάλα , μπορεί λοιπόν ο ισόγειος χώρος να δηλωθεί ως βοηθητικός ?Με την προϋπόθεση ότι δε θα γίνει αναφορά για ύπαρξη οπής στην πλάκα και εσωτερικής σκάλας ,κατασκευές που είναι έτσι κι αλλιώς εσωτερικές, με ευθύνη του ιδιοκτήτη αν επιμένει να δηλωθεί το κάτω ως βοηθητικός. Αν εμπεριέχει ρίσκο αυτός ο τρόπος μπορώ να του ξεκόψω την ιδέα και να επιμείνω να τακτοποιηθεί ως κύριος χώρος.

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.