Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Σε ευχαριστώ πολύ. Πράγματι υπάρχει μπέρδεμα αλλά λίγο πολύ τα περισσότερα αυθαίρετα είναι μπερδεμένα. Άρα στο βασικό ερώτημα του συντελεστή βάζω το 0.3 για το πατάρι του καταστήματος και συντελεστή 1 για τα διαμερίσματα. Εκτιμώ πολύ το χρόνο που αφιέρωσες. Και κάτι τελευταίο. Επειδή η άδεια ήταν του 2001 το πατάρι και τα διαμερίσματα θα πρέπει να τα δηλώσω πως έγιναν 2004-2011 γιατί δεν έχω κάποια άλλο αποδεικτικό παλαιότητας παρά μόνο τη δήλωση του ιδιοκτήτη. Στο Ε9 δεν τα έχει περιλάβει ποτέ και προτίθεται να τα κάνει τώρα με αφορμή την τακτοποίηση. Επειδή αυτά είναι χώροι μέσα στον όγκο του κτιρίου δεν μπορώ να προσδιορίσω ηλικία με βάση αεροφωτογραφία. επομένως θα πρέπει να τα βάλω ως 04-11. σωστα ?

Link to comment
Share on other sites

Ναι.

Ν.4495 άρθο 87: "Αν δεν προκύπτει με βεβαιότητα ο χρόνος εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης από την αεροφωτογραφία, για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής :......β) ο χρόνος εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής σε υπόγεια στάθμη ή εντός του όγκου νόμιμου κτιρίου αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής ή τεκμαίρεται από τον τρόπο κατασκευής και σύνδεσης με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, Σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφου της φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής λαμβάνεται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004. Τα κατά περίπτωση αποδεικτικά έγγραφα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα και μνημονεύονται στην τεχνική έκθεση μηχανικού."

και στην εγκύκλιο 2: "Στις περιπτώσεις β) και γ) της παρ.1 για τις οποίες η διαπίστωση της αυθαιρεσίας καθίσταται δυσχερής με τη χρήση αεροφωτογραφιών, αυτή αποδεικνύεται είτε με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, είτε από τον τρόπο κατασκευής και σύνδεσης με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, είτε λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Ειδικότερα :..... β) στην περίπτωση υπέρβασης δόμησης με μετατροπή χώρων βοηθητικής χρήσης σε χώρους κύριας χρήσης, σε κτίρια με οικοδομική άδεια για τα οποία η μετατροπή δεν αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, λαμβάνεται ως χρόνος εγκατάστασης της κύριας χρήσης ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου, ανεξάρτητα τυχόν λειτουργικής σύνδεσής του με υπερκείμενους ορόφους, άλλως η 1.1.2004. Για τις περιπτώσεις ηλεκτροδότησης πριν από τη θεσμοθέτηση της θεώρησης της οικοδομικής άδειας από την Υ.ΔΟΜ, αντί του χρόνου θεώρησης της αδείας, λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής αίτησης ηλεκτροδότησης στον αρμόδιο φορέα. Στην Τεχνική Έκθεση που υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα απαιτείται σχετική αιτιολόγηση, με ευθύνη του ιδιοκτήτη και μέριμνα του μηχανικού. Τα παραπάνω έχουν ανάλογη εφαρμογή σε οποιαδήποτε περίπτωση που η αυθαίρετη κατασκευή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φέροντα οργανισμό του κτιρίου (π.χ. πατάρι, υπόσκαφη στάθμη, εξώστες κ.λ.π.), υπό την προϋπόθεση επαρκούς αιτιολόγησης στην Τεχνική Έκθεση που υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα."

Να κάνεις παραπομπή στα σχετικά εδάφια και στην τεχνική σου έκθεση.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω παρά πολύ. Είναι εξαιρετικά βοηθητικεσ Αυτές οι πληροφοριες. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αλλαζει τώρα το Ε9 ωστε περιλάβει και αυτές τις αυθαιρεσίες και δηλώσει χρόνο κατασκευής το 2001 - που λέει ότι έγιναν- είναι δεκτό αποδεικτικό ή πρέπει το Ε9 να είναι παλιό;  Νομίζω έχει συζητηθεί το θέμα αλλά Διαβάζω διφορούμενες απόψεις και θα ήθελα να δω τι πράγματι ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Θα το αλλάξει και θα σου το φέρει. Θα έχεις ένα Ε9 με χρονολογία του κτίσματος το 2001. Τίποτε άλλο δεν σε ενδιαφέρει εσένα. (Εκτός φυσικά αν υπάρχει προφανής απόδειξη για το αντίθετο. π.χ. αεροφωτογραφία του 2012 όπου το κτίριο δεν υπάρχει)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,
Έχω μία αυθαίρετη ισόγεια βοηθητική αποθήκη 60τ.μ. με ξύλινη στέγη σε οικοπεδο με οικοδομική άδεια του 1969 ανεξάρτητη από το κτίσμα της κατοικίας. Επιπλέον μέσα στο οικόπεδο υπάρχει και δεύτερη αυθαίρετη αποθήκη που πληρή της προδιαγραφές της κατ. 3 σχετικά με τις αποθήκες. Σκέφτομαι να βάλω την μία αποθήκη κατ.3.

1) Όσον αφορά την πρώτη (60τ.μ.) ο νόμος επιτρέπει μειωτικό συντελεστή 0,5  σε αποθήκη με βοηθητική χρήση εώς και 50 τ.μ. - τα υπολοιπά 10 τ.μ. θα δηλωθούν ως κύριος χώρος;  

2) Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΔΑΟΚΑ/31.05.2019 θα μπορούσα να την βάλω στο σύνολό της με λοιπή παράβαση/αναλυτικό καθως δεν συνιστά μικρή παράβαση χωρίς να ''μπλέξω'' με τα τετραγωνικά της;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Υ.Γ. νέος μηχανικός

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι μπορείς να βάλεις  τα 50 μ2  μειωτικο και 10μ2 χωρις  . Ο μειωτικοςκατά τη γνώμη μου μπαίνει όταν έχουμε αποθήκη ως 50μ2 .Με αναλυτικό σιγουρα δεν πάει.Τωρα αν είναι δύο ανεξαρτητες 50μ2 και 10μ2 θα έβαζα τη μια με μειωτικο και την άλλη χωρίς.

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, JVasileiadis said:

.....Έχω μία αυθαίρετη ισόγεια βοηθητική αποθήκη 60τ.μ. .......... σε οικοπεδο με οικοδομική άδεια του 1969 ανεξάρτητη από το κτίσμα της κατοικίας. Επιπλέον μέσα στο οικόπεδο υπάρχει και δεύτερη αυθαίρετη αποθήκη ...........

Στο ακίνητο υφίσταται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας;;; Στο Ε9 του ιδιοκτήτη πως αναφέρονται αυτές οι δύο αποθήκες;;;; 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς στο Ε9 δεν αναφέρονται οι αποθήκες. Το ακίνητο ανήκει ΜΕ ΠΛΉΡΗ ΚΥΡΙΌΤΗΤΆ στον ιδιοκτήτη (100%). Ευτυχώς βρήκα αεροφωτογραφία που απεικονίζεται η αποθήκη προ 1983 και παίρνει την έκπτωση. 

Link to comment
Share on other sites

Θέλει, δεν θέλει πρέπει να τις αναφέρει και το Ε9 του! Οπότε μπορεί και πρέπει να το κάνει τώρα! Κι αν το κάνει σωστά "κέρδισε" π.χ. μια κατηγορία 1 κ.λπ.....

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.