Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα,

Σε τακτοποίηση σοφίτας (εντός σχεδίου - άδεια 2004 κατά ΓΟΚ) , ως επιφάνεια στην δόμηση υπολογίζεται με τους περιμετρικούς τοίχους για την σοφίτα και το κλιμακοστάσιο της, ή καθαρή επιφάνεια; 

Για τον υπολογισμό του προστίμου στο άρθρο 100 αναγράφεται ότι χρησιμοποιείται η καθαρή επιφάνεια εντός νόμιμου περιγράμματος, αλλά στη δόμηση στο διάγραμμα κάλυψης υπολογίζω και τους περιμετρικούς τοίχους;

Ευχαριστώ

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα συναδελφοι. Εχω περιπτωση τακτοποιηση διωροφου (χωρις συσταση) πετρινου κτιριου προ του 55. Κατω απο τη βεραντα του οροφου και σε επαφη μετο ισογειο κλειστηκε ενας χωρος 7 τμ και εγινε wc, προ του 1993. Πως θα το τακτοποιησω σαν αποθηκευτικο χωρο ή σαν κυριο; Επισης αν μπει σαν κυριος η χρονολογια δεν θα συμπαρασυρει και ολο το υπολοιπο σπιτι στο ε9;

Link to comment
Share on other sites

Mπορείς να τον τακτοποιήσεις ως χώρο βοηθητικής χρήσης, καθώς είναι εξωτερικό w.c με μειωτικό συντελεστή. Αυτό που λες όντως είναι ένα πρόβλημα, καθώς ο ΒΧ σε ακίνητο χωρίς σύσταση θα αναγραφεί στην ίδια σειρά (διαφορετική στήλη) στο Ε9 με την ίδια παλαιότητα. Οπότε, στο Ε9 δεν θα μπορείς να έχεις δυο καταχωρήσεις έτους κατασκευής (ήτοι 1954 και 1993). Για την καταχώρηση χρονολογίας ισχύουν τα εξής σύμφωνα με την ΠΟΛ 1237/14

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (ΣΤΗΛΗ 14)

Αναγράφεται το έτος κατασκευής του κτιρίου, όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία ουσιώδη αναθεώρησή της. Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες (μη ουσιώδους) ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου (π.χ. άδεια ελαιοχρωματισμού, άδεια πέργκολας, άδεια επισκευής πατωμάτων κ.λπ.) δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της παλαιότητας.
Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αναγράφεται το έτος κατασκευής, το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. προγενέστερος τίτλος κτήσης, έναρξη ηλεκτροδότησης κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα, αναγράφεται το κτίσμα σε μια γραμμή και, ως έτος κατασκευής, το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας.
Αν το έτος κατασκευής δεν προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή από τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος, κατά το οποίο δηλώθηκε το κτίσμα με την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων σύμφωνα με το
άρθρο 23 του ν.3427/2005.
Σε αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατασκευής, όπως αυτό αναγράφεται στην έκθεση του μηχανικού, στα έγγραφα της τακτοποίησης. Αν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του (π.χ. 2008 έως 2011), ως έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής.

 

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είναι δουλειά μας οι καταχωρήσεις στο Ε9 και είμαστε και off topic από όσο έχω δει έτσι τα αναγράφουν οι λογιστές. Τα υπόλοιπα καλύτερα να τα ρωτήσει ο πελάτης στον λογιστή του.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

έχω ένα κτίριο με δύο ορόφους και μια κεντρική πόρτα εισόδου. Σε κάθε όροφο υπάρχει από ένα διαμέρισμα μόνο. Υπάρχει επίσης μια σκάλα ώστε να ανέβεις στον πάνω όροφο και να μπεις στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Στα συμβόλαια έχει γίνει σύσταση δύο οριζοντίων ιδιοκτησιών, μια για ΟΛΟ το ισόγειο (μαζί με τα τετραγωνικά του χώρου της σκάλας στο ισόγειο) και μια για ΟΛΟ τον 1ο όροφο μαζί με τα τετραγωνικά της σκάλας σαν να ήταν όλος ο όροφος κύριος χώρος. Οπότε θεωρητικά για να μπεις στο διαμέρισμα του 1ου ορόφου περνάς στο ισόγειο "μέσα" από την οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου.

 

Η σκάλα συνεχίζει και οδηγούσε σε μια ανοιχτή ταράτσα σύμφωνα με την άδεια. Αυθαίρετα κατασκευάστηκε μια τετράριχτη στέγη και ο χώρος από κάτω έγινε αποθήκη. Αυτό μπορει να θεωρηθεί σοφίτα που ανήκει στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου και να πάρει μειωτικό συντελεστή κατά τη γνώμη σας ή είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία; Όπως είναι τα συμβόλαια για να πας στη "σοφίτα" περνάς μέσα από την οριζόντια ιδιοκτησία του 1ου ορόφου αναγκαστικά. Μήπως πολεοδομικά θεωρείται ότι ο χωρος της σκάλας αφού πρακτικά βρίσκεται έξω από την πόρτα του διαμερίσματος είναι κοινόχρηστος οπότε η σοφίτα είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία;

Ευχαριστώ.

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

 - Να  ξαναδιαβασεις την συσταση...πώς οριζει τους  κοινοχρηστους και κοινοκτητους χωρους.

- Η κατασκευη στο δωμα δεν ειναι σοφιτα...αφου δεν επικοινωνει με το απο κατω διαμερισμα

Δεν λες αν καποιος εχει την αποκλειστικη  χρηση της ταρατσας, πότε το εφτιαξε  το αυθαιρετο, αν εισαι εσυ ή ο άλλος που το εφτιαξε...

 ή αν συμφωνει ο  αλλος  σε κάποια τακτοποιηση......κλπκλπ

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Στη σύσταση δεν αναφέρεται κάτι για κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους. Λέει απλά ότι δημιουργούνται δυο ανεξάρτητες αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες: α) Η κατοικία του ισογείου που περιλαμβάνει ΟΛΑ τα τετραγωνικά του ισογείου (μαζί με τα τετραγωνικά της σκάλας ισογείου) και β) Η Κατοικία 1ου ορόφου που και αυτή περιλαμβάνει τα τετραγωνικά της σκάλας στον πρώτο όροφο. Το κλιμακοστάσιο το περιλαμβάνουμε στο Ε9 στα τετραγωνικά του διαμερίσματός μας ο καθένας μισό μισό τόσα χρόνια.

Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη στέγη δεν αναφέρεται σε κανένα συμβόλαιο. Ολόκληρο το ακίνητο (οικοδομή 2 ορόφων) ανήκε σε συγγενή μας ο οποίος έμενε στον πάνω όροφο και νοίκιαζε τον κάτω. Αυτός κατασκεύασε τη στέγη και τη χρησιμοποιούσε ο ίδιος για αποθήκη. Κληρονόμησα εγώ μετά τη μία οριζόντια (ισόγειο) και συγγενής μου την άλλη οριζόντια (1ος όροφος) χωρίς να αναφέρεται η στέγη πουθενά στη διαθήκη.

Σκεφτόμουν πως ο πρώτος όροφος έχει αποκλειστική χρήση της ταράτσας καθώς ο πρώτος όροφος έχει στο συμβόλαιο ολόκληρο τον όροφο μαζί με το τμήμα του κλιμακοστασίου του πρώτου ορόφου οπότε θα μπορούσα να πω ότι η σοφίτα ανήκει μόνο στον πρώτο όροφο και να συμφωνήσουμε να τροποποιήσουμε τα συμβόλαια αντιστοίχως (έχουμε πολύ καλές σχέσεις γενικά). Αυτός που έχει το ισόγειο, δεν μπορεί να φτάσει στην ταράτσα αν δεν περάσει (μέσω του κλιμακοστασίου) από τον πρώτο όροφο, ο οποίος όμως ανήκει στον άλλο ιδιοκτήτη οπότε όπως είναι τα πράγματα τώρα αν δε θέλει ο ιδιοκτήτης του 1ου ορόφου δεν μπαίνω στη σοφίτα τυπικά.

Τραβηγμένο βέβαια καθώς η πραγματική κατάσταση είναι ότι υπάρχουν δυο οριζόντιες με ελαφρώς μικρότερα τετραγωνικά και ένας κοινόχρηστος χώρος (κλιμακοστάσιο) που καθιστά τη σοφίτα ανεξάρτητη και μάλλον το σωστό θα ήταν να διορθωθούν τα συμβόλαια.

 

Επειδή το κόστος που έβγαλε ο Πολιτικός Μηχανικός είναι αρκετά ίσως συμφέρει κάποια άλλη λύσυ όπως να κλείσουμε τελείως την είσοδο στο χώρο κάτω από τη σκεπή ώστε να μην είναι προσβάσιμη και να τακτοποιηθεί με αναλυτικό.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ρωτησα-μεταξυ αλλων-  "πότε" το εφτιαξε.

Υπαρχει θανατος...πότε εγινε?

Εισαστε κληρονομοι

Οφειλετε να αποδεχθειτε και το δωμα και να τακτοποιησετε.

και να διορθωσετε την ακατανοητη αυτη συσταση, με την οποια φαινεται οτι ο απο πανω περναει μεσα απο το ισογειο...

 Χρειαζεσαι μηχανικο για την αποτυπωση και συμβ/φο

Τι θα συμφωνησετε, εσεις ξερετε...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.