Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Θα έπρεπε μια αυθαίρετη κατασκευή (ισόγεια αποθήκη) να έχει χρήση αποθήκης για να πάρει τον μειωτικό συντελεστή 0.50 για μέχρι 50 τ.μ.Εσύ δεν έχεις εγκατεστημένη χρήση αποθήκη,όπως λες,αλλά κατοικία,άρα κύριο χώρο.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, ChristinaK said:

Θα έπρεπε μια αυθαίρετη κατασκευή (ισόγεια αποθήκη) να έχει χρήση αποθήκης για να πάρει τον μειωτικό συντελεστή 0.50 για μέχρι 50 τ.μ.Εσύ δεν έχεις εγκατεστημένη χρήση αποθήκη,όπως λες,αλλά κατοικία,άρα κύριο χώρο.

σε ευχαριστώ πολύ ,νιώθω ότι το έχω κάψει τις τελευταίες μέρες...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε διώροφη οικοδομή με νόμιμη απόληξη κλιμακοστασίου, κατασκευάστηκε στο δώμα στέγη χωρίς άδεια, τηρουμένων όμως των όρων δόμησης. Εκτός από τη λοιπή παράβαση για την στέγη, ο επισκέψιμος χώρος κάτω από τη στέγη (ύψος κορφιά 2,20μ. και σβήνει στην πλάκα) θα τακτοποιηθεί χωρίς μειωτικό συντελεστή; Αναφέρεται κάπου ότι χώροι-αποθήκες χωρίς προδιαγραφές για κύριο χώρο με καθαρό ύψος <2μ. θα πάρουν συντελεστή 0,50;

(Σαν το παρακάτω παράδειγμα που βρήκα στο διαδίκτυο)

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

 

1.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σε κατάστημα έχω νόμιμο πατάρι βοηθητικής χρήσης έστω 50τ.μ.

Γίνεται επέκταση και κλείνει όλο το επίπεδο άλλα 50τ.μ. αυθαίρετα.

Όλος ο χώρος σήμερα έχει βοηθητική χρήση.

Πως τακτοποιείται η επέκταση? υπολογίζω 50τ.μ. με μειωτικό συντελεστή λόγω θέσης?

Συνάδελφος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπολογιστεί όλο το εμβαδό του επιπέδου ως αυθαίρετο, παρά το γεγονός οτι διατηρεί τη βοηθητική χρήση. Υπάρχει κάτι σχετικό? Ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα.... Εχω το κτιριο της φωτογραφιας παρακατω.... 70 τ.μ......μεταλλικο όλο....το εχει γκαραζ...αποθηκη...και βαζει και πουλια....ειναι κατασκευής 2005...θα το βάζατε με μειωτικό συντελεστή?

IMG_20201003_182310.jpg

Edited by koulosb
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κατοικια στο οικόπεδο? αν ναι τότε μπορείς να βάλεις ως 50,00μ2 αποθηκη με μειωτικό και τα υπόλοιπα κανονικά χωρίς μειωτικό .Βέβαια πρέπει να φαίνονται σαν δυο αποθήκες.

Link to comment
Share on other sites

δξ τι "πουλια" βαζει εκει μεσα..ούτε τί αποθηκευει...

αλλά,

εκεινο το δενδρακι εκει αριστερα τι τουφταιγε και το πακτωσε με τσιμεντο γυρω τριγυρω???😁

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως να πούμε ότι το θέμα εφαρμογής μειωτικού σε τμήμα ενιαίας αποθήκης άνω των 50 τμ δεν είναι ξεκάθαρο και ότι απλώς εκφράζεται μια γνώμη. Υπάρχει και η αντίθετη γνώμη που λέει ότι δεν θα πρέπει να "σπάσει" η επιφάνεια σε δυο μέρη για να εφαρμοστεί ο μειωτικό στο μέρος των 50 τμ η οποία βασίζεται στην μόνη διαθέσιμη ερμηνεία που αφορά κατηγορία 3 και θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί κατ αναλογία για την εν λόγω περίπτωση, ελλείψει άλλης συναφούς ερμηνείας.

Η περίπτωση της κατηγορίας 3 αναφορικά με την ένταξη σε αυτή περισσότερων της μιας ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΩΝ αποθηκών ερμηνεύτηκε (, τόσο στα πλαίσια του ν. 4178/13, όσο και στα πλαίσια του ν. 4495/17 (εγκ. 2 ν. 4495 *), ότι μπορούν περισσότερες της μιας ανεξάρτητες αποθήκες να υπαχθούν αθροιστικά στην κατηγορία 3, αρκεί το άθροισμα των επιφανειών τους να μην υπερβαίνει τα 15 τ.μ.

Βεβαίως γνωρίζουμε ότι μια εγκύκλιος δεν υποκαθιστά το νόμο και δεν πρέπει να παράγει νόμο. Όμως, εάν κάνουμε χρήση αυτής της ερμηνείας, τότε κατ αναλογία δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε εφαρμογή μειωτικού σε ενιαία αποθήκη επιφάνειας μεγαλύτερης των 50 τμ.

Μια άλλη άποψη που θα μπορούσε να στηρίξει την μη εφαρμογή μειωτικού στην εξεταζόμενη περίπτωση, είναι η κατ αναλογία αντιμετώπιση στον προσδιορισμό ποσοστού υπέρβασης δόμησης για την εύρεση του οποίου δεν κλιμακώνουμε την αυθαίρετη επιφάνεια ώστε να αφαιρούμε από κάθε προηγούμενη κλιμάκωση την αυθαίρετη επιφάνεια με σκοπό στην επόμενη κλίμακα να έχουμε μικρότερη επιφάνεια στον αμέσως μεγαλύτερο βεβαρυμμένο συντελεστή, αλλά λαμβάνουμε ολόκληρη την επιφάνεια υπέρβασης δόμησης όλων των αυθαίρετων χώρων της δήλωσης υπαγωγής

(*) ερμηνεία της εγκ. 2 Ν. 4495/17 για υπαγωγή αποθηκών στην κατηγορία 3 (*) Διευκρινίζεται ότι το εδάφιο αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο ισόγειες, αυτοτελείς αποθήκες και όχι άλλους βοηθητικούς χώρους που εξυπηρετούν το κτίριο (π.χ. λεβητοστάσια, κλειστές θέσεις στάθμευσης, κ.ά.). Επίσης, υπάγονται  και  περισσότερες  της  μιας  ανεξάρτητες  αποθήκες,  εφ’  όσον  η  συνολική  επιφάνειά  τους  δεν υπερβαίνει τα 15 τ.μ., τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.