Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

1. ναι, 2. όπως το λες. Με αναλυτικό δεν μπορείς να υπολογίζεις αυθαίρετα που αντιστοιχούν σε επιφάνεια χώρου, ανεξαρτήτως ύψους αυτών. 3. ναι.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει θέμα επειδή το υπόγειο 24τμ και οι βοηθητικοί χώροι [5+42=] 47τμ συνολικά ξεπερνούν το όριο των 50τμ? το όριο των 50τμ αφορά μόνο τις αποθήκες [5+42=47] ως βοηθητικούς χώρους χωρίς να συνυπολογίζεται το υπόγειο?

Το ότι το υπόγειο είναι κατηγορία 2 δεν μας απαγορεύει να επιλέξουμε χώρους μειωμένου συντελεστή 50% ?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι χώροι του υπογείου λαμβάνουν μειωτικό προστίμου, ανεξαρτήτως επιφάνειας. Για τους ισόγειους χώρους Β.Χ υπάρχει το όριο των 50 τμ. Όμως καμία διευκρίνιση δεν υπάρχει, σε ότι αφορά το αν θα πρέπει να αθροιστούν οι επιφάνειες ανεξάρτητων τμημάτων ισογείων βοηθητικών χώρων.  Οι μειωτικοί συντελεστές προστίμου, εφαρμόζονται και στην περίπτωση της κατηγορίας 2.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

Χώρος υπογείου στην οικοδομική άδεια ο οποίος έχει πλέον ξεμπαζωθεί και φαίνεται από την κύρια όψη σαν ισόγειο, έχοντας κρατήσει τη θεμελίωση σωστή (το ύψος), παίρνει μειωτικό συντελεστή για την αλλαγή χρήσης του; Επιπλέον, αυτός ο χώρος πλέον θεωρείται ισόγειο και ο το ισόγειο (στην άδεια) θεωρείται όροφος; Το τελευταίο το ρωτάω διότι θα γίνει μεταβίβαση και πρέπει να τα περιγράψω σωστά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Άλλο πράγμα η τακτοποίηση, άλλο η έκδοση Ο.Α. Σε μια άδεια αν σχεδίαζες ένα τέτοιο κτίριο, αυτό θα ήταν διώροφο. Εδώ ρυθμίζεις την αυθαιρεσία, η οποία είναι το ξεμπάζωμα (ή την μη επιχωμάτωση αν το θες πιο σωστά) και την αλλαγή χρήσης σε κατοικία με υπέρβαση δόμησης. Για μένα ισχύει ο μειωτικός συντελεστής, διότι ο νόμος αναφέρει την εφαρμογή του γενικώς σε "υπόγειες στάθμες". Η γνωστή εγκ. 2 ν. 4495, ήρθε και έδωσε ερμηνεία διαφορετική από το νόμο (χωρίς να υπάρχει τέτοια δικαιοδοσία) συνδέοντας την εφαρμογή μειωτικού σε υπόγεια, με τον ορισμό τους βάσει του ΓΟΚ 85. Οπότε, αν δεχτείς το νόμο, βάζεις μειωτικό, ενώ αν δεχτείς την εγκύκλιο δεν βάζεις. Αν εφαρμόσεις μειωτικό, εξυπακούεται ότι περιγράφεις στην έκθεσή σου ότι πρόκειται για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης προβλεπόμενου στην Ο.Α χώρου βοηθητικής χρήσης, σε κύρια χρήση κατοικία, η οποία τακτοποιήθηκε και φαίνεται στην δήλωση σαν ΥΔ ΒΧ αποκλειστικά για λόγους υπολογισμού του προστίμου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 100).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Και εγώ διαβάζοντας το νήμα αυτό εκεί καταλήγω, όσον αφορά την χρήση του μειωτικού συντελεστή. Οπότε σαν περιγραφή θα δώσω πάνω κάτω ''...υπόγειος βοηθητικός χώρος που τακτοποιείται για την μη επιχωμάτωση του καθώς και για την αλλαγή χρήσης του σε χώρο κύριας χρήσης με ΥΔ μειωτικού συντελεστή.''

Και ελπίζω να μην το παίξει δύσκολη η συμβολαιογράφος.

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Μη ξεχνάμε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν είναι μηχανικοί. Να τους δίνεις να καταλάβουν απλά και κατανοητά χωρίς συσχετίσεις με κανονισμούς και τι μέτραγε ή τι όχι βάσει κανονισμών. Καλύτερα περιγραφικά όπως το λες και αναφορά στο τι προέβλεπε η άδεια και στο τι ρυθμίστηκε στη δήλωση. Μην ξεχάσεις να κάνεις την ΗΤΚ μετά, καθώς χρειάζεται πιστοποιητικό πληρότητας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας για μια περίπτωση τακτοποίησης.Πρόκειται για ένα άρτιο και οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο στο οποίο υπάρχει γεώτρηση. Λόγω της γεώτρησης χτίστηκε αποθήκη που όμως ξεπερνά τα 9τμ και τα 2,5 μ ύψος .Το δηλώνω ως υπέρβαση δόμησης με μειωτικό 0,3 και κατηγορία 4? Ποιά είναι η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,διάβασε το άρθρο 100 παρ.6:

6. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε:
α) υπόγειες στάθμες που δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο,
β) εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο.
Στις υπόγειες στάθμες, που αποτελούν αυτοτελή χώρο, καθώς και σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης, κ.λπ.) επιφάνειας έως 50 τ.μ., εφαρμόζεται συντελεστής 0,50,

και την διευκρίνηση της εγκυκλίου

Αυθαίρετα ισόγεια κτίρια με χρήση επαγγελματική, βιομηχανική, γεωργική αποθήκη κ.λ.π., που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στον σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για τον λόγο αυτό δεν έχει εφαρμογή ο μειωτικός συντελεστής. Κατά την ίδια έννοια δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής και σε κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων.

Δεν έχουν εφαρμογή μειωτικοί συντελεστές στην περίπτωση σου.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 8/24/2020 at 1:02 PM, danaikaterina said:

Προσοχή! Αν η χρήση δεν είναι επιτρεπτή στην περιοχή ούτε σήμερα ούτε κατά το χρόνο κατασκευής δεν επιτρέπεται η τακτοποίηση!

Πως το τεκμηριώνουμε αυτό σε δύσπιστους πελάτες;

Mε το άρθρο 81;

 

Άρθρο 81
Ορισμοί
Παρ 3β
Ως πολεοδομική παράβαση ορίζεται
η αλλαγή χρήσης χώρων του κτιρίου από κύρια σε άλλη
επιτρεπόμενη στην περιοχή χρήση.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.