Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Αν όντως είναι σε "υπόγεια στάθμη" (οδηγός το εγκεκριμένο σχέδιο της Τομής της ΟΑ) και ταυτοχρόνως είναι"αυτοτελής χώρος", βεβαίως και παίρνει μειωτικό συντελεστή 50% για τον υπολογισμό του προστίμου!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα, θέλω να δηλώσω ένα διαμέρισμα 100τμ που έχει χτιστεί το 2000 στο κοινόχρηστο δώμα σε 5όροφη πολυκατοικία (με άδεια του 1980) με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών εντός σχεδίου. Στο δώμα, σύμφωνα με τη σύσταση υπάρχει το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, το πλυσταριό το οποίο αποτελεί χωριστή οριζ. ιδιοκτησία με χιλιοστά και η κοινόχρηστη ταράτσα. Στην κοινόχρηστη ταράτσα λοιπόν έχτισαν 100τμ αυθαίρετο διαμέρισμα σε επαφή με το πλυσταριό. Να πω επίσης ότι έχουν δοθεί χιλιοστά και στο δικαίωμα υψούν. το διαμέρισμα έχτισε αυτός που έχουν το δικαίωμα υψούν. Εν το μεταξύ πρόκειται για οικογενειακή πολυκατοικία.

Κάνω τις εξής σκέψεις :
ή κάνω δήλωση κοινοχρήστων την πολυκατοικίας και άρα είναι όλοι ιδιοκτήτες.

ή βάζω ως ιδιοκτήτη αυτόν που το έχτισε πραγματικά.

Τι πιστεύετε?

Και στις δύο περιπτώσεις θεωρώ ότι ισχύει το άρθρο 98, παρ.9.   Για την υπαγωγή στον παρόντα των υπόλοιπων περιπτώσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας πλην των περιπτώσεων της παρ.8, που αφορούν σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ή αυθαιρεσίες επί κοινοχρήστων, απαιτείται η συναίνεση άνω του πενήντα (50) τοις εκατό των συνιδιοκτητών. Με το ίδιο ποσοστό συναίνεσης είναι δυνατή η αντίστοιχη τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζόντιας  ιδιοκτησίας.

Άρα θέλω συναινέσεις από το 51% σωστά? Με ενδιαφέρει αυτό διότι έχω πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη του πλυσταριού...δεν συναινεί και τους τρέχει γενικά... 

Link to comment
Share on other sites

Roukat :  "Κάνω τις εξής σκέψεις,  ή κάνω δήλωση κοινοχρήστων την πολυκατοικίας και άρα είναι όλοι ιδιοκτήτες.

ή βάζω ως ιδιοκτήτη αυτόν που το έχτισε πραγματικά."

Δεν υπαρχει τετοιο διλημμα.

- Αυτος που το εχτισε και το δηλωνει στο Ε9 και θα πληρωσει ΤΑΠ και ΔΤ, αυτος τακτοποιει.

- δεν εχει σχεση με τα χιλιοστα του αερα,  που αφορα εκδοση  "νομιμη αδειας". Εδω δεν εχεις χιλιοστα.

- Σωστα. Πας με το 98 παρ. 9

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν θα το ακουμπούσα!!! 

Όσο υπάρχει ο γκρινιάρης στην πολυκατοικία... Όταν με το καλό ξυπνήσει, έχει τη δυνατότητα να τον "τρέχει μέχρι το Βόρειο Πόλο".... Με άλλα λόγια, μπορεί να τον αναγκάσει να το γκρεμίσει διότι πρόκειται για αυθαιρεσία σε κοινόχρηστο χώρο, του οποίου η χρήση αλλάζει μόνο με το 100% της συναίνεσης και την αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη!!!

Πρόσεχε, διότι ως μηχανικός του, τότε θα φέρεις και εσύ ευθύνη! 

Να του πεις να συμβουλευτεί δικηγόρο....

Υ.Γ.1. Το να επικαλείται το δικαίωμα υψούν, δεν έχει καμία απολύτως σχέση ή επιρροή. Θα είχε αν είχε το διαμέρισμα κατασκευαστεί νόμιμα...

Υ.Γ.2. Και να μην ξυπνήσει ο γκρινιάρης, δεν χάνουν το "δικαίωμα" οι κληρονόμοι του...

Υ.Γ.3. Υπάρχει ειδική νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας μας...

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις! @ΙΑΣΟΝΑΣ δεν κατάλαβα εσύ δεν συμφωνείς ότι ισχύει το άρθρο 98 παρ9 που λέει πάνω από 50% συναινέσεις?

Υ.Γ. Δεν έχω επιλογή να μην το αναλάβω, πρέπει, θέλω να το αναλάβω και πρέπει να βρω λύση (δε μπορώ να πω παραπάνω)

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Η μοναδική λύση έχει ως προαπαιτούμενο την έγγραφη συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών (εγώ θα την ζητούσα με συμβολαιογραφικό έγγραφο) πριν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια!!!

Καλή τύχη και σε σένα και στον πελάτη σου...

Link to comment
Share on other sites

Το αυθαίρετο υφίσταται! Αυτό σημαίνει ότι, αν στραφεί νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη του οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον οποτεδήποτε, αυτό θα γκρεμιστεί!

Σενάριο 1: Να κάνει ρύθμιση ο ιδιοκτήτης του με το 51%. Αν και όποτε στραφεί εναντίον του συνιδιοκτήτης, θα κερδίσει τη νομική διαδικασία και το αυθαίρετο θα κατεδαφιστεί. Πεταμένα λεφτά τα λεφτά της ρύθμισης και άλλα τόσα πεταμένα για την κατεδάφιση κ.λπ.

Σενάριο 2: Να βγάλει σήμερα ο ιδιοκτήτης άδεια νομιμοποίησης... Αποτέλεσμα το ίδιο και χειρότερο!!!

Σενάριο 3: Να τα βρει με τον γκρινιάρη και να χώσει τόσα όσα χρειάζονται για να συναινέσει! Όλα και όλοι έχουν μια τιμή... Πρόβλημα αν το μάθουν οι υπόλοιποι και θέλουν κι αυτοί το κατιτίς τους....

Υ.Γ.1. Τροποποίηση της ΣΟΙ για να του αποδοθούν χιλιοστά από αυτά που ήδη έχει στην κατοχή του, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να κάνει.... Είναι άλλο πράγμα ο "αερας" κι άλλο το αυθαίρετο στο δώμα...

Υ.Γ.2. Όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση ότι, ο γκρινιάρης κάποια στιγμή θα βρει έναν έμπειρο μηχανικό να του πει πως έχουν τα πράγματα, θα έχει τη διάθεση και τη θέληση και θα βρει κι έναν εξίσου έμπειρο δικηγόρο για να διεκδικήσει τα νόμιμα!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.