Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, έχω μια περίπτωση κτιρίου με άδεια για υπόγειο, βιοτεχνία στο ισόγειο και γραφεία στον Α' και Β' όροφο. Εσωτερικά του ύψους του ισογείου κατασκευάστηκε πατάρι που δεν πληροί τις προϋποθέσεις παταριού κατα ΝΟΚ καθώς καταλαμβάνει όλη την έκταση της επικείμενης κάτοψης ισογείου. Έχω λοιπόν τις εξής απορίες:
α) ποια είναι η επικρατούσα χρήση? υπηρεσίες ή τουρισμός βιομηχανία? Πηγαίνω με το 50% της χρήσης του κτιρίου, δηλαδή περισσότερα τετραγωνικά γραφεία άρα υπηρεσίες? Για να υπολογίσω το 50% συμπεριλαμβάνω και τα τετραγωνικά του αυθαίρετου "παταριού"?
β) κάνω πρώτα ενίσχυση του παταριού και μετά θα πρέπει θα βγει η στατική επάρκεια? ποιά είναι η διαδικασία?

 

 

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η χρήση κατά το παράρτημα Α (για κτίσματα με Ο.Α)

πηγαίνει  σύμφωνα με την χρήση της οικ άδειας-δηλ για σένα "Βιοτεχνίας" 

Link to comment
Share on other sites

Στο 4495/17  πως υπολογιζεται το προστιμο της αλλαγής χρήσης χώρων του υπογείου από βοηθητική σε κύρια, καθ’υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις υπογείου χώρου?

Link to comment
Share on other sites

άρθρο 100 παρ 7 (τελευταίο εδάφιο που παραθέτω)

 

Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από βοηθητική χρήση σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, υπολογίζεται η υπέρβαση συντελεστή δόμησης που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής και δεν υπολογίζεται ο ειδικός συντελεστής αλλαγής χρήσης κατά το Παράρτημα Α΄.

 

σε συνδυασμό με την παρ 6 (οπότε παίρνεις και μείωση 0,50)

 

6.        Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε:

α) υπόγειες στάθμες που δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο,

β) εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο.

Στις υπόγειες στάθμες, που αποτελούν αυτοτελή χώρο, εφαρμόζεται συντελεστής 0,50.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Ο μειωτικός συντελεστής 0.50 παραμένει και σ αυτή την περίπτωση. Ο νόμος 4495 συνεχίζοντας την παράδοση του ν. 4178 συνεχίζει να κάνει λόγο για "υπόγειες στάθμες" χωρίς καμία συσχέτιση με κανονισμό ΓΟΚ 85/00. Οπότε, διαφαίνεται ότι το αφήνει στην κρίση του μηχανικού να κρίνει τι αποτελεί υπόγεια στάθμη. Θυμηθείτε στο ν. 4178 ποια ήταν η σειρά. Νόμος  και τροποποίηση παραρτήματος μιλούσαν για υπόγειες στάθμες. Εγκύκλιος 4 του ν. 4178 έφτιαξε ένα δικό της σενάριο (χωρίς ο νόμος να το αναφέρει πουθενά) αναφέροντας τα περί "νόμιμης στάθμης βάσει άδειας" και στο τέλος ήρθε και η γνώμη του άλλοτε help desk να πει ότι έπρεπε να πληρείται ο κατά ΓΟΚ ορισμός.

Ο νόμος αλλάζει με νέο νόμο και αφού ο ν. 4495 αναφέρει "υπόγειες στάθμες" το δώρο του είναι ευπροσδεκτο. Αν το αλλάξουν με τροποποίηση νόμου το ξανασυζητάμε. Προς το παρόν, μειωτικό σε κάθε υπόγεια στάθμη...

Link to comment
Share on other sites

Εγκύκλιος 4 του ν. 4178 έφτιαξε ένα δικό της σενάριο (χωρίς ο νόμος να το αναφέρει πουθενά) αναφέροντας τα περί "νόμιμης στάθμης βάσει άδειας" 

Αυτό με την υπόγεια στάθμη ήταν τραγικό. Δηλαδή κατέληγες σε υπόγειο βάση οικοδομικής άδειας που έχει αλλάξει χρήση, έχει ξεμπαζωθεί και έχει μέσα 5 διαμερίσματα να πηγαίνει με 0.50, ενώ ο άλλος που έκανε προσθήκη πραγματικά υπογείου με βοηθητική χρήση το οποίο μπορεί να προέκυπτε λόγω κλίσεως του δρόμου να πηγαίνει με 1. Πάντως οι εγκύκλιοι δεν εισάγουν δίκαιο...ειδικά στις περιπτώσεις αυτές. Η τοποθέτηση αυτή της εγκυκλίου 4 ήταν τόσο αυθαίρετη που χρίζει τακτοποίησης με τον Ν.4495!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς λέγαμε και στη διάρκεια ισχύος του ν. 4178. Αυτοί συνέχισαν να μιλάνε για υπόγειες στάθμες στον τρέχοντα Νόμο. Αφού το συνέχισαν, ευπρόσδεκτο για εμάς. Προφανώς καμία εγκύκλιος η οποία διαφοροποιείται από τον ίδιο το νόμο δεν εισάγει δίκαιο και είναι στην δική μας κρίση αν θα την εφαρμόσουμε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι, ειδικά με την εγκύκλιο 4 ότι άλλες φορές έχει ευνοϊκές διατάξεις και άλλες φορές το αντίθετο με αποτέλεσμα στην ίδια υπαγωγή άλλες φορές να την επικαλείσαι και άλλες να λες εγώ δεν ξέρω από εγκυκλίους πάω με το Νόμο. Θέλω να δω τι θα γίνει σε κανέναν έλεγχο από ελεγκτή. Θα πέσει ξύλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.