Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Παραβίαση πλαγίων αποστάσεων


Recommended Posts

Γιατί το Δ που ισχύει σήμερα εξαρτάται από το πραγματοποιηθέν ύψος κτηρίου.

Στη νέα θέση του κτηρίου εξετάζουμε όπως λέει η εγκύκλιος κάθε παράβαση που προκύπτει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 850
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα σας,

θα ήθελα να ρωτήσω μια περίπτωση που δεν μου έχει τύχει ξανά και αφορά έρκερ εσοχής ορόφου σε άδεια του 1977 άρα με ΓΟΚ 1973. Επισυνάπτω και βοηθητικό σκαρίφημα. Το αυθαίρετο έρκερ που κατασκευάστηκε χρεώνεται ως υπέρβαση δόμησης και κάλυψης. Χρειάζεται όμως να χρεωθεί και παραβίαση πλάγιας απόστασης Δ (των 2,50 μ που όριζε ο ΓΟΚ 73 ότι πρέπει να απέχει η εσώτερη όψη από τον αμέσως υποκείμενο όροφο)?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

HELP.pdf

Link to comment
Share on other sites

On 15/1/2019 at 9:50 ΠΜ, avgoust said:

Εγώ συνάδελφοι διαφωνώ με την ΥΚ αν  πρόκειται  μόνο για μετακίνηση κτιρίου εντός Δ.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε ΥΔ και μπαίνει μόνο και μόνο για το "σφάλμα"  του συστήματος για τον υπολογισμό προστίμου.
Αλλά ΥΚ δεν υπάρχει λόγω μετακίνησης , δεν υφίσταται. Δεν θα την έβαζα.

On 15/1/2019 at 10:05 ΠΜ, nik said:

Αβγκουνστ....τυπικά πρέπει να μπει. Ουσιαστικά ναι είναι παράλογη. Αλλά εφόσον ελέγχεις με την εγκεκριμένη κάλυψη πρέπει να μπει. 

 

On 15/1/2019 at 10:12 ΠΜ, avgoust said:

Το "τυπικά" , προκύπτει από κάποια συγκεκριμένη διάταξη / οδηγία / εγκύκλιο ?

 

On 15/1/2019 at 1:45 ΜΜ, nik said:

Ναι προκύπτει από τον νόμο. Ελέγχεις με ένα εγκεκριμένο περίγραμμα. Δηλαδή αν έχεις ένα κτίριο που μεγαλώνει από την μία πλευρά Χ εμβαδόν και μειώνεται στην άλλη πλευρά πάλι Χ εμβαδόν, τότε δεν έχεις υπέρβαση ? Δεν χρειάζεται ερμηνία αυτό. Το θέμα είναι θα μπορούσαν να προβλέψουν κάποια διάταξη με αναλυτικό για μετακινήσεις.

Διαβάζοντας τις απόψεις σας επί του θέματος, συμφωνώ με την άποψη του avgoust.

Το παράδειγμα κτιρίου που αναφέρει ο nik δεν είναι και το πιο χαρακτηριστικό των περιπτώσεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε μετακίνηση, με παραβίαση πλάγ. απόστασης, κτιρίου με το ίδιο περίγραμμα όπως της οικ. άδειας, (που όμως έχει ένα κοινό σημείο με το περίγραμμα της οικ. άδειας).

Κανονικά το πρόστιμο θα έπρεπε να είναι μόνο αυτό της παραβίασης Δ.

Δεν προκύπτει από πουθενά στον νόμο όλα τα υπόλοιπα πρόστιμα που χρεώνουμε, (υπέρβαση Σ.Δ.& Σ.Κ., συνήθως).

Η μόνη δικαιολογία που έχουμε γι αυτό που κάνουμε είναι η ατέλεια του συστήματος που δεν δύναται να υπολογίσει πρόστιμο παραβίασης πλ. αποστάσεων αν δεν καταχωρίσεις μ2,  ΣΔ.

Μέχρι τώρα για περπτώσεις μετακίνησης κτιρίου ακολουθούσα κι εγώ την πεπατημένη όπως όλοι, δηλ. ότι εξείχε του περιγράμματος της Ο.Α., χρέωνα πρόστιμο υπέρβασης ΣΔ, ΣΚ, & παραβίασης πλ. αποστάσεων, όταν υπήρχε, αλλά δεν βλέπω να προκύπτει από κάπου αυτή η προσέγγιση στον νόμο και δεν δύναμαι να το τεκμηριώσω.

Για να γίνει ο υπολογισμός προστίμου για την παραβίαση πλ. αποστάσεων, θα μπορούσαμε να βάλουμε τον αριθμό 1 στο κουτάκι του συστήματος και να γίνει ο υπολογισμός και μετά να τεκμηριωθεί αυτή η ενέργεια  μας στην τεχνική έκθεση.

Αν υπάρχει τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη γι αυτές τις σκέψεις μου θα σας παρακαλούσα να τις εξετάσουμε.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γωνιακό οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης, με Ο.Α. του 76 έχει κάνει στην πίσω βεράντα που κοιτάει τον ακάλυπτο μία αποθήκη. Διαβάζω τον ΝΟΚ άρθρο 14 παράγραφος ζ και αναφέρει:

«Σε γωνιακά οικόπεδα αφήνεται υποχρεωτικά ακάλυπτος δ Χ δ στην απέναντι της γωνίας θέση του οικοπέδου ή σε θέση που η επιφάνεια αυτή συνέχεται με τους ακάλυπτους των όμορων ιδιοκτησιών, με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου.»

Οπότε ελέγχω βάση του δ (δ=2,5 + 0,05 Χ Η) με Η το σημερινό ύψος του κτιρίου μου, αν ξεπερνάει τα όρια για την πλάγια απόσταση. Στα σχέδια δεν αναφέρει κάτι για Δ, αλλά εφόσον επεκτάθηκε προς τον ακάλυπτο θα πρέπει να ελέγχω με τα σημερινά επιτρεπόμενα, σωστά το σκέφτομαι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για κτίριο 300 τετραγωνικα που μια μικρη γωνια του 1,5 τ.μ. βρίσκεται εντός Δ θα γίνει τακτοποίηση μόνο του 1,5τ.μ. ή θα μπουν όλα τα 300 τ.μ.

Η διαφορά προστίμου στον 4495 είναι χαώδης!

Link to comment
Share on other sites

Θα χρεώσεις ξεχωριστά τα τετραφωνικά που παραβιάζουν δόμηση και κάλυψη, και ξεχωριστά το 1,5 τμ που παραβιάζει δόμηση κάλυψη και πλάγια απόσταση, από όσο καταλαβαίνω.

Τακτοποίηση θα γίνει σε όλα τα αυθαίρετα τετραγωνικά και σε όλες τις αυθαιρεσίες γενικά συγκρίνοντας την τωρινή κατάσταση με τα σχέδια της Ο.Α. αλλά σαν υπέρβαση πλάγιων αποστάσεων θα χρεώσεις τα τετραγωνικά που βρίσκονται εντός του Δ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αδερφέ ήρεμα....Τι 300τμ :shock:

Παράβαση Δ θα χρεωθεί σε όποιο τμήμα δεν καλύπτεται απο περίγραμμα οικοδομικής αδείας, αρα αποτελεί αυθαιρεσία, και βρίσκεται εντός της υποχρεωτικής απόστασης Δ όπως αυτή ορίζεται στην ο.α.

Edited by laxanos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.