Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

Κατ’ εμέ αν υπάρχει τμήμα της στέγης που ξεπερνάει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής παίρνει συντελεστή υπέρβαση ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης. Το κλιμακοστάσιο αν είναι ανοιχτό τότε με αναλυτικό, αν είναι κλειστό με ΥΔ και ΥΥ το τμήμα που ξεπερνάει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Κάτι που έχω συναντήσει μερικές φορές σε παλιά συνήθως κτίρια είναι κοινόχρηστα κλιμακοστάσια σε οικοδομές με αυτοτελή διαμερίσματα, τα οποία στο ισόγειο είναι ανοιχτά μόνο από την πλευρά που βλέπει στο δρόμο και στους από πάνω ορόφους είναι κλειστά και από τις 4 πλευρές + πλάκα οροφής στον τελευταίο όροφο που έβγαζε συνήθως στο δώμα, τα οποία παραμένουν ανοιχτοί μη θερμαινόμενοι χώροι λόγω της επικοινωνίας τους με το ισόγειο όπου εκεί μόνο το κλιμακοστάσιο είναι ανοιχτό από τη μία πλευρά. Εκεί στο ισόγειο το κλιμακοστάσιο υπολογίζεται σίγουρα με αναλυτικό, ίσως και να μπορούσαν να συνυπολογιστούν στις λοιπές παραβάσεις και οι από πάνω όροφοι του κλιμακοστασίου, αν και νομίζω ότι είναι πιο ασφαλές να χρεωθούν με ΥΔ οι πάνω όροφοι του κλιμακοστασίου + ΥΥ όσοι ξεπερνάνε το μέγιστο της περιοχής.

On 14/2/2020 at 7:17 ΜΜ, tasos18362 said:

Και με τα στατικά τι γίνεται? Απαιτείται ΜΣΕ λόγω αλλαγής της στέγης, εκτός αν είναι κατ 1 ή 2

Αν αυτή είναι η μόνη αυθαιρεσία σου θα μπορούσες να εξετάσεις αν μπορεί να σε καλύψει κάποια από τις εξαιρέσεις του 4495 ή του ΦΕΚ 1643Β/2018 (ίσως το ια) του άρθρου 2), αλλά ας μας απαντήσει καλύτερα συνάδελφος ΠΜ που γνωρίζει το αντικείμενο καλύτερα.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Το κλιμακοστάσιο είναι ανοιχτό στο ισόγειο της οικοδομής και στα σχέδια ήταν κλειστό στον τελευταίο όροφο με μια ανθρωποθυρίδα επίσκεψης και συντήρησης προς τη στέγη μόνο.

Στην πραγματικότητα η στέγη "σηκώθηκε" και το κλιμακοστάσιο συνεχίστηκε έως τέρμα πάνω. Υπάρχει και πόρτα που απομονώνει τη στέγη στο μέσο της εν λόγω σκάλας.

Δεν έχει γίνει τίποτα όμως όσον αφορά την εκμετάλευση του χώρου, είτε σαν κύριο είτε σαν βοηθητικό, και γι' αυτό σκέφτομαι να δηλώση την αύξηση του ύψους της στέγης και τη σκάλα πρόσβασης σ' αυτή με αναλυτικό προϋπολογισμό.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση 1: Έχει δημιουργηθεί αυθαίρετη απόληξη κλιμακοστασίου στο επίπεδο της στέγης ή απλά υπάρχει μία τρύπα στο ήδη υπάρχον κλιμακοστάσιο που βγάζει στην υπερυψωμένη στέγη?

Ερώτηση 2: Το κλιμακοστάσιο στα σχέδια έχει μερήσει στη δόμηση σε όλους τους ορόφους?

Ερώτηση 3: Το κλιμακοστάσιο στο ισόγειο στα σχέδια είναι ανοιχτό ή κλειστό?

Ερώτηση 4: Η υπερύψωση της στέγης και η συνέχεια του κλιμακοστασίου ξεπερνάνε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

1: Απλή τρύπα που βγάζει στην υπερυψωμένη στέγη

2: Ναι έχει μετρήσει

3: Αν εννοείς ανοικτό το να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο χώρο τότε ναι, στο ισόγειο είναι ανοικτό γιατί η αρχική χρήση της οικοδομής είναι βιοτεχνία και μετά έγινε κατοικία (τακτοποιείται). Στην αρχή δηλαδή όλος ο όροφος ήταν ένας εννιαίος χώρος.

4: Η υπερύψωση ξεπερνάει το μέγιστο ύψος της στέγης της περιοχής, το οποίο όμως ορίζεται σαν "11μ + 2μ υποχρεωτική στέγη"

Η οικοδομή είναι γύρω στα 9,5μ και η στέγη στα 3μ, οπότε είμαι στα 12,5μ σύνολο

Link to comment
Share on other sites

(11+2)=13>(9,5+3)=12,5 => Υπερύψωση στέγης με αναλυτικό.

Αν και πάνω από το περίγραμμα του κλιμακοστασίου προβλεπόταν στην άδεία στέγη, τότε σίγουρα υπολογίζεται με αναλυτικό και η αυθαίρετη συνέχεια του κλιμακοστασίου (αφού έχει φτάσει μέχρι το ύψος της υπερυψωμένης στέγης και δεν υπερβαίνει τα 11+2), αλλιώς πας λογικά με max τα 11μ για το κλιμακοστάσιο μόνο, και ίσως είναι σωστότερο να χρεώσεις απλή ΥΥ για την επιφάνεια του περιγράαματος του κλιμακοστασίου, χωρίς ΥΔ..

Edited by pipakos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η κατασκευή νέου προβόλου ναι, σαν 1 λοιπή παράβαση, όπως και η αύξηση του εμβαδού του εκτός τον προϋποθέσεων της κατηγορίας 3. Προσοχή όμως μην βγαίνει ο εξώστης εκτός Ρ.Γ.

Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, Saleptsis said:

Η κατασκευή νέου προβόλου ναι, σαν 1 λοιπή παράβαση, όπως και η αύξηση του εμβαδού του εκτός τον προϋποθέσεων της κατηγορίας 3. Προσοχή όμως μην βγαίνει ο εξώστης εκτός Ρ.Γ.

Ευχαριστώ Saleptsis. Κάτι ακόμα Οι πρόβολοι μετράνε και στις πλάγιες αποστάσεις σωστά; Ή τις μετράω από τον κορμό του κτιρίου;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.