Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

12 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Για την σωστή εποπτεία της δήλωσης θα βάλεις στο κελί ΥΔΚΧ την επιφάνεια της κόκκινης διαγράμμισης και θα εφαρμόσεις και μια λοιπή παράβαση για τον χώρο με την μπλε διαγράμμιση ο οποίος βάσει ΓΟΚ 85 φαίνεται να είναι Η.Χ. Αν και η σκάλα είναι αυθαίρετη, την εντάσεις στην ίδια λοιπή παράβαση. Στην τεχνική περιγραφή (για να μην μπερδεύεται η συμβολαιογράφος) θα αναφέρεις επιφάνεια κλειστών χώρων κατοικίας (κόκκινη διαγράμμιση) και Η.Χ με επιφάνεια όση της μπλε διαγράμμισης.

Συμφωνώ απόλυτα, αυτό σκεφτόμουν και εγώ. Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λεει η  παρ. 5

"Για τις παραβάσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος Α και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.), καθώς και για εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στις παρ.19, 26 και 57 του άρθρου 2 του ν.4067/2012 (Α79) που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της κατηγορίας 3 του άρθρου 96 καταβάλλεται παράβολο διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με προϋπολογισμό [...]

Στον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου υπάγονται επίσης αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι, στέγαστρα, κιόσκια, καθώς και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια χρήση σε κύρια που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου και με την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται υπέρβαση δόμησης λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης σύμφωνα με την παράγραφο 7. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, που δηλώνονται παραβάσεις αποκλειστικά αυτής της κατηγορίας, δεν υποβάλλονται τα δικαιολογητικά γγγ, δδδ, εεε της παραγράφου στ του άρθρου 99."

Η τελευταία πρόταση για τα δικαιολογητικά που δεν υποβάλλονται  "ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις" αφορά το σύνολο των εργασιών με αναλυτικό της παρ.5 ή μονο αυτές του τελευταίου εδαφίου  "..υπάγονται επίσης αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι, στέγαστρα, κιόσκια.."   ?

Δηλαδή , αν έχω πχ μια αυθαίρετη πέργολα 150 μ2 σε γήπεδο χωρίς καμμία άδεια πρέπει να κάνω κάτοψη και τομή ?

Γενικά , τεκμηριώνεται κάπως ότι όλες οι  κατασκευές που πανε με αναλυτικό δεν θέλουν κάτοψη και τομή ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας

Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μπορείτε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις μου περί αυθαιρέτων.

Περίπτωση 1

Σε οικισμό προ του 23 βρίσκεται ισόγεια κατοικία με Ο.Α του 1975. Το 1976 ολοκληρώθηκε η οικοδομή, αλλά δεν εκτελέστηκε σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες της Ο.Α. Συγκεκριμένα έγινε υπέρβαση κάλυψης, δόμησης, ύψους και πλάγιων αποστάσεων. Λόγω της μεγάλης κλίσης του οικοπέδου, η οποία δεν λήφθηκε υπόψη στην τότε μελέτη, υπερυψώθηκε η οροφή του ισογείου κατά 1,20μ σε σχέση με αυτό της αδείας με αποτέλεσμα μόνο η μπροστινή όψη που έχει πρόσωπο σε δημοτική πάροδο να υπερβαίνει το ύψος. Επίσης σε τμήμα κάτω από το υπερυψωμένο ισόγειο δημιουργήθηκαν 10 τ.μ αποθηκευτικού χώρου με καθαρό ύψος οροφής 1,90μ. που δεν επικοινωνεί εσωτερικά με τον όροφο, αλλά έχει ανεξάρτητη είσοδο.

Επιπλέον την περίοδο 1993-2003 κατασκευάστηκε αυθαίρετος βοηθητικός χώρος 17τ.μ. κατ' επέκταση του ισογείου που επικοινώνει εσωτερικα με την κατοικία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Η επιφάνεια των 10τ.μ. αποτελεί υπέρβαση δόμησης; Αν ναι πώς θα δηλωθεί στο φύλλο καταγραφής; Θα καταγραφεί στο τετραγωνίδιο των τ.μ. χωρων με μειωτικο συντελεστη 0,5 συμφωνα με παραγραφο 6 αρθρο 100 ή θα υπολογιστεί ως λοιπή παράβαση με αναλυτικό; Μπορεί να θεωρηθεί ο χώρος αυτός ως υπόγειος και οτι μέρος της μπροστινής όψης ξεμπαζώθηκε;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους τμήματος της επιφάνειας (νόμιμης και αυθαίρετης) της κατοικίας χωρις υπερβαση του επιτρεπομενου της περιοχής υπολογιζω με αναλυτικό;

ΕΡΩΤΗΣΗ 4

Σχετικά με την αυθαίρετη κατασκευή της περιόδου 1993-2003 επιλέγω κατηγορία 4. Μπορούν να δηλωθούν και αυτά τα τετραγωνικά με μειωτικό συντελεστή 0,5 συμφωνα και αυτα με το αρθρο 100 ή πρέπει να δηλωθουν ως κ.χ. εφόσον επικοινωνούν με την κατοικια;

Επισυναπτω ένα σκαρίφημα με περιγραμμα και τομη της κατοικιας συμφωνα με τη μελετη της Ο.Α και της υπαρχουσας καταστασης.

Σας ευχαριστώ.

isogeia.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ας ξεκινήσουμε από το ότι κλειστοί χώροι με τετραγωνικά δεν υπολογίζονται σε καμία περίπτωση με αναλυτικό. Απ' ότι βλέπω στο σκαρίφημά σου υπάρχουν καταρχάς υπερβάσεις της κατοικίας. Θα βάλεις το περίγραμμα της άδειας πάνω στο περίγραμμα της αποτύπωσης και ότι εξέχει θα υπολογιστεί ως υπέρβαση δόμησης ΚΧ και κάλυψης (+ παραβίαση πλαγίων ορίων για όποια τμήματα μπαίνουν μέσα στο δ). Εφόσον η οικοδομή ολοκληρώθηκε το 1976 αυτά μάλλον εντάσσονται στην κατηγορία 2. Ισόγειοι βοηθητικοί χώροι μέχρι 50τ.μ. υπολογίζονται με μειωτικό συντελεστή. Οπότε για τις 2 αποθήκες πάλι έχεις ΥΔ (μειωτικού αυτή τη φορά) + υπέρβαση κάλυψης + πλαγίων αποστάσεων αν είναι εντός δ. Αν το 1ο αποδεικνύεται ότι έγινε πρίν το 1982 τότε μπαίνει και αυτό κατηγορία 2. Ότι κατασκευάστηκε μετά το 1983 κατηγορία 4 (ή 5 αν υπάρχει υπέρβαση δόμησης & κάλυψης >40%). Ξεμπάζωμα έχουμε όταν  το κτίριο κατασκευάζεται στην προβλεπόμενη στάθμη και απλώς γίνεται εκχωμάτωση περιμετρικά. Δεν ξέρω αν έχεις κατι τέτοιο, εσύ ο ίδιος αναφέρεις ότι έγινε υπερύψωση της οικοδομής οπότε έχεις υπέρβαση ύψους και όχι ξεμπάζομα. Αν δεν υπερβαίνεις το επιτρεπόμενο της περιοχής τότε υπολογίζεται με αναλυτικό, αλλιώς με συντελεστή υπέρβασης ύψους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, danaikaterina said:

 Ισόγειοι βοηθητικοί χώροι μέχρι 50τ.μ. υπολογίζονται με μειωτικό συντελεστή. Οπότε για τις 2 αποθήκες πάλι έχεις ΥΔ (μειωτικού αυτή τη φορά) + υπέρβαση κάλυψης + πλαγίων αποστάσεων αν είναι εντός δ. Αν το 1ο αποδεικνύεται ότι έγινε πρίν το 1982 τότε μπαίνει και αυτό κατηγορία 2. Ότι κατασκευάστηκε μετά το 1983 κατηγορία 4 (ή 5 αν υπάρχει υπέρβαση δόμησης & κάλυψης >40%). Ξεμπάζωμα έχουμε όταν  το κτίριο κατασκευάζεται στην προβλεπόμενη στάθμη και απλώς γίνεται εκχωμάτωση περιμετρικά. Δεν ξέρω αν έχεις κατι τέτοιο, εσύ ο ίδιος αναφέρεις ότι έγινε υπερύψωση της οικοδομής οπότε έχεις υπέρβαση ύψους και όχι ξεμπάζομα.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Σχετικά με τις 2 αποθήκες αν παρατήρησες στο σκαρίφημα βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο. Απλά δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω την πρώτη αποθήκη 10 τ.μ. που δημιουργήθηκε κάτω απο το επίπεδο της κατοικίας. Ως υπόγειος όροφος ή ως ισόγειος; Γι΄ αυτο ρώτησα αν μπορεί να χαρακτηριστεί υπόγειος και οτι ξεμπαζώθηκε. Αν π.χ. χαρακτηριστεί ισόγειος, τοτε ο οροφος της κατοικίας θα είναι πρώτος οροφος και η αποθήκη των 17τ.μ. που κατασκευαστηκε σε αυτο το επίπεδο υποθέτω δεν θα μπορει να παρεί μειωτικό συντελεστη και θα μετρήσει κανονικά ως κ.χ;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επέκταση εξώστη εντός Δ οικοπέδου, κατασκευής 1991 όπου σύμφωνα με την άδεια έχει πλάτος 1.30 κατασκευάστηκε 2.15. Θεωρώ διαβάζοντας τις απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα πως πηγαίνει με αναλυτικό και θέλει ΜΣΕ. Κάνω λάθος;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@IOANNA

Ναι και από μένα αναφορικά με τον υπολογισμό προστίμου με αναλυτικό (1 λ.π) και "ναι" για την απαίτηση Μ.Σ.Ε, καθώς η μεταβολή πλάτους είναι άνω του 25% και ο πρόβολος άνω των 2,0 μ. 

(από την σχετική απόφαση) :

Δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις εξής περιπτώσεις:

γ) αυθαίρετες κατασκευές προβόλων οι οποίοι προ-εξέχουν έως 2.00 μέτρα ή αυθαίρετες επαυξήσεις της προεξοχής τους μέχρι ποσοστού 25%,

Link to comment
Share on other sites

Σε 1ο οροφο οικοδομής ο ιδιοκτήτης έκλεισε Η/Χ σε μια πλευρά και άνοιξε Η/Χ σε άλλη πλευρά.

Αποτέλεσμα το Εμβ να μείνει ίδιο (σύμπτωση;)

Συνεπώς υπολογίζουμε πρόστιμο υπέρβασης ΚΧ για τον κλειστό Η/Χ και 1 παράβαση με αναλυτικό για τον Η/Χ που άνοιξε;

Υ.Γ. στη παλαιά άδειας ισογείου (1972), ΔΕΝ αποτυπώθηκαν οι πρόβολοι περιμετρικά του ισογείου. Οι οποίοι με τη σειρά τους ΔΕΝ αποτυπώθηκαν στην άδεια προσθήκης ορόφου (που αποτελούν τα μπαλκόνια του 1ο ορ. πλεον) .

Τους τακτοποιούμε (για σιγουριά) με αναλυτικό κι αυτούς;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.