Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Κατοικία 140τμ σε γήπεδο 7000τμ εκτός σχεδίου με άδεια ισογείου κατοικίας το 1986. Όταν χτιζόταν έγινε υπερυψωμένο περίπου 1,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Κάτω από την οικία υπάρχει πυλωτή. Χρησιμοποιείται για διαφορά εργαλεία του κτήματος και ένα μικρό Κλειστό χώρο για τον λέβητα θέρμανσης.

η ερώτηση μου αφορά το  αν είναι αυθαίρετο και τι χρειάζεται να διορθωθεί στην άδεια (εφόσον χρειάζεται). 
 

ευχαριστω για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

3 ώρες πριν, geofun said:

(δεν συμπεριλαμβάνονται όσες αντιστοιχούν σε χώρο με επιφάνεια-π.χ. η αποθήκη <15 ή το ξύλινο μέχρι 8 τ.μ. κλπ.) 

Η εγκύκλiος δεν πρέπει να παράγει νόμο αλλά να ερμηνεύει. Αν παράγει νόμο δεν πρέπει να την εφαρμόσεις. Έτσι λοιπόν, εσύ θα κοιτάξεις το άρθρο 100 και θα δεις ποιες κατασκευές μπορούν να υπαχθούν με αναλυτικό. Τέτοιες κατασκευές δεν είναι αυτές που αφορούν επιφάνεια κλειστού χώρου όπως πχ οι αποθήκες. 

@stasinos1972 

Αν η μόνη παράβαση είναι η κατασκευή πυλωτής και δεν σκοπεύει ο ιδιοκτήτης να προβεί σε άδεια αποπεράτωσης (δηλαδή να κλείσει την πυλωτή) το πρόστιμο θα υπολογιστεί ως μια λοιπή παράβαση 250 Ευρώ και θα συμπεριλάβει και την διαφοροποίηση ύψους εφόσον το σημερινό ύψος δεν ξεπερνά τα 4.00 μ (αυτό που ήταν εγκεκριμένο και ισχύει για ισόγεια κτίσματα). Όμως, το πιθανότερο είναι το κτίσμα σήμερα να ξεπερνάει σε ύψος τα 4 μ οπότε πέραν της μια λοιπής παράβασης θα χρειαστεί και μια καταχώρηση για παραβίαση ύψους, η οποία θα κοστολογηθεί με βάση τους συντελεστές 0,20 ή 0,40 του άρθρου 100 και όχι με τις γενικές διατάξεις υπέρβασης ύψους καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει υπέρβαση δόμησης (υπόστυλος χώρος δεν επαυξάνει τη δόμηση). Βεβαίως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε μηχανικό ώστε μετά αυτοψία που θα διενεργήσει να σου κοστολογήσει το πρόστιμο και να προβεί στην υπαγωγή στο ν. 4495.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω περιπτώσεις δυο διώροφων οικοδομών. Στην πρώτη έχει κατασκευαστεί το ισόγειο χαμηλότερο και ο όροφος ψηλότερος, με το συνολικό ύψος μικρότερο από αυτό της αδείας. Στη δεύτερη περίπτωση έχει κατασκευαστεί το ισόγειο σωστά και ο όροφος ψηλότερος, με το συνολικό ύψος να είναι μεγαλύτερο από αυτό της αδείας αλλά κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής. Ανήκουν και οι δύο περιπτώσεις στις λοιπές παραβάσεις;

Link to comment
Share on other sites


@Pavlos33

ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Εννοείτε οτι θα χρειαστεί ένας πολιτικός μηχανικός για την υπαγωγή αφού υπάρχουν τελικά αυθαιρεσίες. Το ύψος της οικοδομής είναι γραμμένο 4,50μ στην άδεια. Δεν ξέρω βέβαια ποσό είναι το πραγματικό, αύριο θα το μετρήσουμε. 

Link to comment
Share on other sites

Αν η άδεια προέβλεπε ισόγειο το ύψος του από το έδαφος δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 4 μ με προσαύξηση μέχρι 1,20 μ αν προβλέπονταν στην άδεια, η κατασκευή στέγης. Οπότε ο μηχανικός σου έχει να εξετάσει και αυτό το θέμα. Ενδεχομένως εσφαλμένα έγραψαν 4,50 μ. Θα δεις και τις τομές, όψεις και στο πίσω μέρος του στελέχους της Ο.Α τι ύψος αναγράφεται.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, έχω ένα επείγον ερώτημα, αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει.

Σε τακτοποίηση μπάρμπεκιου και στεγάστρου στο δώμα πολυκατοικίας 2002, εντόπισα και επέκταση στους εξώστες του δώματος. Είχαν δηλαδή επεκταθεί σε μήκος στα όρια της μαρκίζας του τελευταίου διαμερίσματος σε όλη την πλευρά, ενώ η Ο.Α. προέβλεπε σε ένα κομμάτι καθώς και σε μία άλλη πλευρά εξ' ολοκλήρου επεκτάθηκε το δώμα μέχρι τις μαρκίζες του τελευταίου διαμερίσματος . Η ερώτηση που με βιάζει είναι για τις υπευθυνες δηλώσεις.

Αναφέρω κατασκευή μπάρμπεκιου - στεγάστρου και επέκταση εξωστών , ή  πρέπει να αναφέρω δημιουργία εξώστη στο δώμα?   

Edited by ltherr
λαθος διατυπωση
Link to comment
Share on other sites

Η τακτοποίηση του bbq και στεγάστρου αφορά επιφάνεια αποκλειστικής χρήσης τμήματος δώματος κάποιου συνιδιοκτήτη;

Η αυθαίρετη επέκταση εξωστών αφορά ξεχωριστή δήλωση για όλους τους κοινόχρηστους χώρους κτιρίου και οικοπέδου;

Οι εξώστες βρίσκονται πάνω  από κοινόχρηστο χώρο πόλης (δρόμο κλπ);

Link to comment
Share on other sites

έχω την εντύπωση Ither ότι αυτό που περιγράφεις εξώστες δεν είναι εξώστες. Οπως ισχυε με τον ΓΟΚ  οπως ίσχυε το 2002 στον τελευταίο όροφο επιτρεπόταν να βγάλεις προστεγάσματα μήκους ως 40 πόντους. Εχω την εντύπωση ότι ο ιδιοκτήτης ο δικός σου προστεγάσματα που επιτρεπόταν στον τελευταίο όροφο τα επέκτεινε όσο το κάτω μπαλκόνι, αν είναι βατοί αυτοί οι χώροι δεν γνωρίζω.

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 

Επανέρχομαι στο θέμα μου και αναφέρω ύψος οικοδομής τα 5 μέτρα. Έτσι έχουμε 2 παραβάσεις αν κατάλαβα καλά. Μπορείτε να μου γράψετε τι θα πρέπει να περιμένω όσον αφορά το κόστος των προστίμων και την διατύπωση τους ώστε να κάνω μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης;

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.