Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

Παρακαλώ τη γνώμη σας για την ορθότερη αντιμετώπιση.

Σε ο.α. του 1986 όπου το κλιμακοστάσιο δεν είχε κουβούκλιο απόληξης κλιμακοστασίου, εν τέλει κατασκευάστηκε με κάποιους μικρούς χώρους κατ' επέκταση της οπής του κλιμακοστασίου και του πλατύσκαλου πριν την έξοδο στο δώμα, στον ίδιο χώρο, όπως φαίνεται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα.

image.thumb.png.3c4c36acf15904a9f27275bdc72b7413.png

Μικρές οι επιφάνειες για να έχει τόση σημασία, αλλά η πιο σωστή αντιμετώπιση πιστεύετε είναι:

  1. με αναλυτικό για όλη την κατασκευή;
  2. με ΥΔ σε όλη την επιφάνεια (οπή σκάλας + παρακείμενες επιφάνειες);
  3. με αναλυτικό για το τμήμα της οπής και του πλατύσκαλου (μπλε και μωβ διαγράμμιση) και με ΥΔ το υπόλοιπο τμήμα που δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά το κλιμακοστάσιο (πράσινη διαγράμμιση);

Υπάρχει κάποιος ορισμός για την απόληξη που κατευθύνει μονοσήμαντα ως προς την παραπάνω αντιμετώπιση;

Προσωπικά θεωρώ ορθή την 3η λύση, αλλά αν σωστή είναι και η 1η ακόμα καλύτερα. Να σημειώσω ότι υπάρχει και ένας νιπτήρας εκεί σε μια γωνία, αν παίζει κάποιο ρόλο στον χαρακτηρισμό του χώρου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η γνώμη μου είναι με Υπέρβαση Δόμησης Κύριου Χώρου και έλεγχο για Υπέρβαση Ύψους σε ολόκληρη την επιφάνεια της αυθαίρετης απόληξης του κλιμακοστασίου κ.λπ. Ταυτοχρόνως αν στο ακίνητο υφίσταται ΣΟΙ, η δήλωση οφείλει να συμπεριλάβει όλες τις αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου και να έχει τη συναίνεση των συνιδιοκτητών αυτού.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις επιπλέον πληροφορίες.

Η διώροφη οικοδομή δεν έχει σύσταση, αλλά η πρόσβαση στο δώμα γίνεται από κεντρικό κλιμακοστάσιο εκτός διαμερίσματος κατοικίας στον 1ο όροφο (το ισόγειο είναι αποθήκη), άρα πολεοδομικά φαντάζομαι με τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σοφίτα. Το λέω για να πιάσω και αυτή την έξτρα, άκυρη μάλλον, προσέγγιση. Βέβαια στο Ε9 (επειδή δεν έχει γίνει σύσταση) δηλώνεται ολόκληρος ο όροφος μαζί με το κλιμακοστάσιο, οπότε φορολογικά το κλιμακοστάσιο βρίσκεται εντός της ιδιοκτησίας.

Από εκεί και πέρα ΥΔ κύριου χώρου αναγκαστικά μπαίνει αφού δεν είναι σε ισόγεια στάθμη, αλλά θα δηλωθεί ως βοηθητικός χώρος (καθώς αυτό είναι) στο Ε9, σαν παρακολούθημα της κατοικίας και όχι σε ξεχωριστή γραμμή λόγω στάθμης, αν και δεν είμαι σίγουρος και γι'αυτό, ωστόσο είναι άλλη κουβέντα.

Το θέμα μου πάντως είναι αν πρέπει να επιβληθεί σε όλη την επιφάνεια, μαζί με την οπή. Αν το κουβούκλιο περιλάμβανε μόνο την κλίμακα και το πλατύσκαλο θα το έβαζα με αναλυτικό, λόγω της εγκυκλίου, που εν γνώσει σου -είμαι σίγουρος- αγνοείς. Θα ήθελα αν μπορείς να μου πεις τον λόγο. Μπορώ να σκεφτώ δύο πιθανούς:

  • επείδη η παράγραφος 5 του άρθρου 100 λέει για παραβάσεις που δεν αντιστοιχούν σε επιφάνεια, ή/και
  • επειδή η απόληξη δεν περιλαμβάνει μόνο την κλίμακα, αλλά και επιπλέον επιφάνεια.

Για το 1ο θεωρώ ότι αυτό δεν είναι απόλυτο, γι'αυτό και περιλαμβάνονται στην παρ. 5 και ανοιχτοί χώροι που αντιστοιχούν σε επιφάνεια. Για το 2ο είναι ο λόγος που ρωτάω.

Πάντως κατά τη γνώμη μου η εγκύκλιος και το πνέυμα του νόμου είναι να επιβάλλει βαρύτερα πρόστιμα, όσο πιο εκμεταλλεύσιμος είναι ένας χώρος με προδιαγραφές και λειτουργία κύριου χώρου. Και η καθαρόαιμη απόληξη κλιμακοστασίου δεν είναι, γι'αυτό και ο αναλυτικός μου φαίνεται σωστός (αντίστοιχα και οι μειωτικοί συντ/στές, στους χώρους για τους οποίους απευθύνονται). Αν οι επεκτάσεις ήταν προσβάσιμες από το δώμα θα ήταν σίγουρα χώροι ΥΔ και ούτε αποθήκες κατ. 3 μάλλον δεν θα τους έβαζα. Τώρα που είναι συνολικά ένας ενιαίος χώρος με δάπεδο περίπου στα 5 τμ. χωρίς την οπή της σκάλας είναι απλά μια μεταλλαγμένη απόληξη κλιμακοστασίου. Σίγουρα δεν προτείνω να γλιτώσει την ΥΔ τελείως.

Αν θα ήθελες να προσθέσεις κάποιο σχόλιο, με χαρά να το διαβάσω. Κατά τ'άλλα, δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα και μου έδωσες ξεκάθαρη απάντηση, οπότε σε ευχαριστώ και πάλι.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε πολυκατοκία με άδεια του 1983 δεν έχει κατσκευαστεί ο τοίχος που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια για την δημιουργία του φωταγωγου σε επαφή με το γειτονικό οικόπεδο.Επισυνάπτω και ένα σκαρίφημα για να γίνω άμεσα κατανοητός.Πως θα ήραν σωστό να προχωρήσω με την εν λόγω αυθαιρεσία?Θεωρείται ότι πρεπει να χρεωθεί παραβίαση πλάγιας απόστασης Δ στο διαμέρισμα ή πιστεύετε ότι μπορώ να δηλώσω απλά μια παράβαση αναλυτικού προυπολογισμού για τη μη κατασκευή του τοίχου που προβλέπεται στη Ο.Α.Να επισημάνω ότι στο ΔΚ της άδειας η πλάγια απόσταση είναι Δ=4.15 μ ενώ όπως φαίνεται και στο σκαρίφημα η απόσταση σήμερα είναι 1.4μ.

Screenshot_20220528-185041_Samsung Notes.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει παραβίαση Δ λόγω της μη υλοποίησης του τοίχου φωταγωγού και επιπλέον και μια Λ.Π για αλλαγή όψης της οικοδομής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

36 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Καλησπέρα. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει παραβίαση Δ λόγω της μη υλοποίησης του τοίχου φωταγωγού και επιπλέον και μια Λ.Π για αλλαγή όψης της οικοδομής.

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ μάλλον προς τα εκεί κλείνω. Απλά επειδή η αυθαιρεσία είναι εκτός περιγράμματος οριζόντιας ιδιοκτησίας σκέφτηκα μήπως δηλωθεί σαν μια λοιπη παράβαση για όλη την πολυκατοικία.Η παραβίαση Δ θα δηλωθεί σε ένα Φ.Κ  ως ΥΔ με παραβίαση Δ υποθέτω...

Link to comment
Share on other sites

28 λεπτά πριν, miha said:

Απλά επειδή η αυθαιρεσία είναι εκτός περιγράμματος οριζόντιας ιδιοκτησίας

Το Δ δεν είναι εντός της όμως πλέον;

Link to comment
Share on other sites

47 λεπτά πριν, miha said:

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ μάλλον προς τα εκεί κλείνω. Απλά επειδή η αυθαιρεσία είναι εκτός περιγράμματος οριζόντιας ιδιοκτησίας σκέφτηκα μήπως δηλωθεί σαν μια λοιπη παράβαση για όλη την πολυκατοικία.Η παραβίαση Δ θα δηλωθεί σε ένα Φ.Κ  ως ΥΔ με παραβίαση Δ υποθέτω...

Αν το πάμε με κατ αναλογία εφαρμογή της εγκ. 3 Ν. 4178/13, εκεί στο παράρτημα ΣΤ έλεγε ότι η μη κατασκευή δεν αποτελεί αυθαιρεσία όταν δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις. Εδώ, η μη κατασκευή τοίχου φωταγωγού, συντελεί σε παραβίαση πλάγιας απόστασης. Οπότε, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η παραβίαση Δ θα πρέπει να εισαχθεί και μαζί βεβαίως και μια λοιπή παράβαση για την αλλαγή όψης, καθώς με το εγκεκριμένο σχέδιο, η όψη ήταν τυφλή και τώρα "βρέθηκε"  να έχει ανοίγματα (αυτά που αντιστοιχούσαν στο φωταγωγό.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα ΥΔ + ΥΚ = (4.15 - 1.40) * πλάτος φωταγωγού με τα ανάλογα ποσοστά για την οριζόντια και παραβίαση Δ = 2.75/4.15 ~= 66%.

Btw @miha ωραίο σκιτσάκι με τι το έκανες;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.