Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

Στα όσα ορθώς αναφερει ο Παύλος στις προηγούμενες αναρτήσεις-απαντήσεις να προσθέσω μόνο

το εξής. Τα ανοίγματα φαίνονται φρέσκα(με αυτοκόλλητα επάνω ακόμη) άρα ο μηχανικός θα πρέπει

να είναι διπλά προσεκτικός σε ενδεχόμενη ρύθμιση!!! Η ενδεχόμενη απλή αντικατάσταση κουφώματος

στο ίδιο  ανοιγμα δε συνιστά αυθαιρεσία. Το νέο άνοιγμα όμως συνιστά.

Απο την αλλη ο γείτονας προφανώς και εφόσον εχει το δικαίωμα τηρώντας τις πολεδομικές διατάξεις 

να κολλήσει στο σύνορο κλείνοντας παράθυρα κλπ κλπ. Αν και αυτός ο διάδρομος πίσω δε μου.....αρέσει

ιδαιίτερα ως προς το θέμα της νομιμότητας των κτιρίων...

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα παραθυρα είναι περίπου 15 ετών απλώς το κτίσμα δεν έχει κατοικηθεί ποτέ και υπάρχει ένα σκεπτικό να ενικοιαστεί. 
Ωστόσο υπάρχει διαμαρτυρία του γειτονικού ως προς την πρόσβαση των ενοίκων και θέματα όχλησης από την τουαλέτα/απορροφητήρα/καμινάδα.

Ως προς την παρεμπόδιση η ερώτηση μου είναι εάν έχει δικαίωμα ο γέιτονας να σφραγγίσει (να χτίσει) τα ανοίγματα. Σημειωτέον ότι το κτίσμα
με τα παράθυρα δεν έχει ρυθμιστεί με το νόμο 4178 και τους νεότερούς του. Το γειτονικό σπίτι (με την πίσω αυλή) έιναι ρυθμισμένο πρό τριετίας με το νόμο 4178 
με τα σχετικά πρόστιμα (αλλαγή χρήσης, αύξηση επιφάνειας κλπ) και έχει περάσει σε άλλη ιδιοκτησία με νέα συμβόλαια. 

Ο απώτερος σκοπός είναι ένας συμβιβασμός στα πλαίσια της καλής γειτονίας και να αποφευχθεί παρέμβαση πολεοδομίας κλπ. 
 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

Παραθέτω μία απορία : Σε χώρο που δηλώνω ως ΥΔ σε φύλλο καταγραφής (κλείσιμο Η/Χ), πρέπει να δηλώσω και με αναλυτικό το κούφωμα που ανοίχτηκε στον τοίχο που έκλεισε τον Η/Χ?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Όχι βέβαια, περιλαμβάνεται στην ΥΔ του κλειστού Η/Χ. Εκτός αν έχεις άλλες παραβάσεις αναλυτικόυ τότε αλλάζει το πράμα.

 

Link to comment
Share on other sites

Έχω κι άλλες παραβάσεις αναλυτικού : μπάρμπεκιου σε κήπο, διαφορετική μορφή σκάλας προς κήπο, γυάλινο σκέπαστρο σε ανοιχτή πέργκολα βεράντας και άνοιγμα ενός ακόμα παραθύρου σε καθιστικό (χώρος κατά τα άλλα όπως στην άδεια).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ό,τι δηλώνω με υπέρβαση δόμησης δεν βάζω και αναλυτικό για κατασκευές εντός του ίδιου χώρου.

 

Ερώτηση:

Έχω υπόθεση μονοκατοικίας με υπόγειο, ισόγειο και Α όροφο με οικ. άδεια του 1976. Το υπόγειο από τις 2 όψεις είναι πάνω από τη στάθμη του εδάφους. Ο συντελεστής εκμεταλλεύσεως του οικοπέδου βγαίνει από τον τύπο 0.5*ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ και βγάζει μία τιμή γύρω στα 800 τμ. Μέσα σε αυτά τα τμ βρίσκονται όλοι οι χώροι του υπογείου, του ισογείου και του Α ορόφου.  Στην κάτοψη του ισογείου και του Α ορόφου της πολεοδομίας εμφανίζονται κανονικά χώροι κατοικίας με σαλόνια, κουζίνες, υπνοδωμάτια, μπάνια, τραπεζαρίες κτλ. Στην δε κάτοψη του υπογείου εμφανίζονται οι εξής χώροι: ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ, ΑΠΟΘΗΚΗ ΞΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ, ΛΟΥΤΡΑ, WC, ΔΩΜΑΤΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ, ΥΠΑΙΘΡΙΟ BAR, ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ, όλα εντός του συντελεστή εκμεταλλεύσεως. Υπάρχει και ένα Β υπόγειο που είναι γκαράζ και το οποίο δεν έχει προσμετρηθεί στο συντελεστή εκμεταλλεύσεως. Στην πραγματικότητα το Α υπόγειο έχει μετατραπεί και αυτό στον κλασικό χώρο κατοικίας όπως οι άλλοι όροφοι με σαλόνια, κουζίνες, υπνοδωμάτια, μπάνια, τραπεζαρίες κτλ.

Θεωρώντας ότι ο συντελεστής εκμεταλλεύσεως ταυτίζεται με τον γνωστό συντελεστή δόμησης, να υποθέσω ότι η αυθαιρεσίες στο υπόγειο ρυθμίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό ως αλλαγή χρήσης από κύριους σε κύριους χώρους (ή πιο σωστά χώρους που έχουν μετρήσει στο συντελεστή εκμεταλλεύσεως), ακόμα και στους υπαίθριους χώρους του υπογείου βάσει της οικ. αδείας που πλέον έχουν κλείσει με τζαμαρίες? Κι αν το προχωρήσω τελικά έτσι, για να βρω τον αριθμό των λοιπών παραβάσεων τι θα υπολογίσω με αναλυτικό προϋπολογισμό, μόνο τις επιπρόσθετες μεσοτοιχίες – κουφώματα – τζαμαρίες κτλ ή και τις κουζίνες, τα μπάνια, τα τζάκια κτλ. Μιλάμε για ένα σπίτι που η κάθε κουζίνα του αποτελεί μία λοιπή παράβαση από μόνη της αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να υπολογιστούν με αναλυτικό προϋπολογισμό τα πάντα όλα. Και γενικότερα είναι σωστή η προσέγγιση μου για αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια χρήση, ακόμα και για τους χώρους που έχουν κλείσει με τζαμαρίες ενώ στην άδεια παρουσιάζονται ως υπαίθριοι, ή πρέπει όλα αυτά να δηλωθούν με υπέρβαση δόμησης (και να του κοστίσει ένα σπίτι ακόμα)?

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, gantzol said:

Περίπτωση Η/Χ που έχει τακτοποιηθεί με τον Ν 3843/10. Ο τοίχος και το κούφωμα πάνε με αναλυτικό ;

Είσαι σίγουρος ότι ο Η.Χ από άποψη θέσης, διαστάσεων και επιφάνειας είναι σωστά ρυθμισμένος με τον τότε νόμο;

Αν θυμάμαι καλά, τότε υπήρχε μια οδηγία που έλεγε να υπολογίζεται η καθαρή επιφάνεια του χώρου. Πολλοί την είχαν εφαρμόσει. Αν έχει υπολογιστεί έτσι πρέπει μάλλον να βάλεις τον τοίχο ως Υ.Δ καθώς δεν θεωρείται τακτοποιημένος. Ανέτρεξε στην τότε δήλωση και τη νομοθεσία με τις εγκυκλίους του 2010.

Επειδή τότε κανείς σχεδόν δεν μετρούσε και συνήθως αντέγραφε την επιφάνεια που έβλεπε από το εγκεκριμένο σχέδιο,  στις περισσότερες περιπτώσεις η τότε ρυθμίσεις είναι λανθασμένες. Λόγω του ότι το τότε πρόστιμο έβγαινε πολύ υψηλό, σχεδόν πάντα, συμφέρει ο συμψηφισμός σε νέα δήλωση Ν. 4495/17.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.
Έχω την εξής περίπτωση :
Η/Χ πλάτους 1μ στην πρόσοψη της οικοδομής, ο οποίος έχει μετρήσει σε κάλυψη έγινε 1,80μ με οπισθοχώρηση της οικοδομής κατά 80εκ προς τα πίσω, πλην όμως παρουσιάζει την εικόνα της φωτογραφίας...
Τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία βρίσκονται στο όριο της δόμησης και αυτό που λογίζεται ως ΗΧ έχει στην ανωδομή δεξιά κι αριστερά τοίχους (1,80μ μήκους από την πρόσοψη έως την ΟΓ) οι οποίοι δε συνεχίζονται ως το έδαφος.
Η φόρτιση του ΗΧ είναι ξεκάθαρη φόρτιση εξώστη. Το ίδιο γίνεται και πίσω με 2 Η/Χ που απλά και μόνο επειδή έχουν ένα πλευρικό τοίχο (χωρίς συνέχεια έως κάτω) έχουν βαπτιστεί ΗΧ αντί για εξώστες και έχουν μετρήσει σε κάλυψη.
Έχω έτσι κι αλλιώς τακτοποίηση της μεγέθυνσης του πρόσθιου ΗΧ από 1,00μ σε 1,80μ με ταυτόχρονη μετατόπιση της οικοδομής κατά 80εκ σε σύννομη θέση (Κατηγορία 3).
Αξίζει να αναφερθεί και η μετατροπή ΗΧ σε εξώστη, λέτε?
Πιό πολύ στατικά με απασχολεί (διαφορά στα ωφέλιμα φορτία) παρά ως τακτοποίηση.
 
Ευχαριστώ!

HX.jpg

IMG_20181031_123201.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αν σε απασχολεί το θέμα στατικά ως προς τη μσε, καλύπτεσαι με τη παράγραφο γ) του άρθρου 2 της απόφασης 19409 για μη απαίτηση υποβολής μσε.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.