Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

11 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Θεωρείται αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης. Η χρήση του ακινήτου είναι η αποθήκη και την θεωρείς κύρια.Το wc δεν αλλοιώνει τη χρήση της αποθήκης. Δεν είναι πχ κατάστημα να πεις ότι έχεις αλλαγή από κύρια σε κύρια.

Και γω σε αυτό το πλαίσιο κινούμαι να σου πώ την αλήθεια. Οτι η αποθήκη είναι η κύρια χρήση στο οικόπεδο αρα οι οποιοι χώροι μπορεί να δημιουργηθούν όπως πχ το wc

δεν αλλοιώνουν τη χρήση ώστε να χαρακτηρισθούν ως αλλαγή χρήσης. Αλλωστε οι χώροι (wc και δωμάτια οπου υπάρχει το παραγόμενο προιόν συν κάποια εγγραφα) εξυπηρετούν την αποθήκη και όχι η αποθήκη του χώρους.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλή χρονιά σε όλους ! Ημιυπόγειος χώρος σε άδεια του 1966 με χαρακτηρισμό "αποθήκη" έγινε στην πράξη διαμέρισμα εκ κατασκευής. Στην σύσταση ο χώρος χαρακτηρίζεται απλώς ως "χώρος Δ" χωρίς να διευκρινίζεται η χρήση του. Πρόκειται για Υ.Χ.Κ.Χ. λόγω αλλαγής χρήσης από βοηθητικό σε κύριο. Στο Ε9 αναφέρεται ως διαμέρισμα με χρονολογία κατασκευής το 1966. Αρκεί αυτό για αποδεικτικό παλαιότητας ή πρέπει να ψάξω για βεβαίωση ημερομηνίας πρώτης ηλεκτροδότησης (με τιμολόγιο κατοικίας) η οποία θέλει ένα μήνα για να βγεί ?

Link to comment
Share on other sites

Έχεις βρει από την Πολεοδομία εγκεκριμένη κάτοψη;

Γενικά τότε δεν έγραφαν χρήση ειδικά σε χώρους βοηθητικούς. Η σύσταση ποια χρονολογία έγινε;

Έδωσαν χιλιοστά στο χώρο; 

Προς ενίσχυση της άποψης για την εν λόγω παλαιότητα δεν θα ήταν κακή ιδέα να λάβεις βεβαίωση ρευματοδότησης. Ένα μήνα (τουλάχιστον εδώ) δεν κάνει να εκδοθεί. Τελευταία φορά χρειάστηκαν 2-3 μέρες.

Το Ε9 θα χρησιμοποιηθεί. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι  καλύτερο από αυτό. 

Link to comment
Share on other sites

Η εγκεκριμένη κάτοψη γράφει αποθήκη. Η σύσταση έγινε την χρονιά έκδοσης της αδείας (1966). Ο χώρος έχει 15 χιλιοστά  συνιδιοκτησίας. Δυστυχώς οι πελάτες έκαναν αίτηση σήμερα στην ΔΕΔΗΕ και τους απάντησαν ότι θα τους δώσουν την βεβαίωση σε ένα μήνα. Άραγε αρκεί μόνο το Ε9 ?

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ πως δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Μπορείς να προχωρήσεις με το Ε9. Η χρονολογία είναι σωστή. Υποθέτω το ίδιο και η επιφάνεια σε σχέση με την αποτύπωσή σου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα, 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής και όποιος μπορεί ας πει τη γνώμη του.

Ήρθε πελάτης που διατηρεί γραφείο πληροφορικής-προγραμμάτων ηλ. υπολογιστών, ο οποίος πρόκειται να μετακομίσει το γραφείο του σε άλλο χώρο, που όμως ο νέος χώρος στην οικοδομική άδεια χαρακτηρίζεται ως βιομηχανικός. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα ώς προς το να εγκατασταθεί εκεί ο πελάτης μου? Ή αν γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος από την πολεοδομία το όποιο πρόστιμο θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη μιας και προσωπικά θεωρώ πως ο ιδιοκτήτης θα έχει ουσιαστικά προβεί σε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης του κτιρίου του από βιομηχανία σε γραφείο. Αυτό που προτείνει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή-πελάτη μου, είναι να προσθέσει έναν ΚΑΔ στην εφορία του παρεμφερή με το αντικείμενο της πληροφορικής, για τον οποίο όμως να απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας από το βιομηχανίας έτσι ώστε να "δικαιολογείται" νομίμως και η παρουσία το ενοικιαστή στον εν λόγω χώρο αλλά και ο ιδιοκτήτης να είναι καλυμμένος. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι με προηγούμενους ενοικιαστές του έκαναν το ίδιο πράγμα. Συμφωνείτε εσείς με αυτή τη πρακτική? Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη

Ευχαριστώ.

(Με συγχωρείτε αν δεν έβαλα την ανάρτησή μου στο σωστό topic αλλά δεν έβρισκα κάτι παρόμοιο)

Edited by CAPRICE_
Link to comment
Share on other sites

Γιατί ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να χρεωθεί αυτός την άδεια αλλαγής χρήσης από την προηγούμενη βιομηχανική χρήση σε χρήση γραφείου η οποία και ελέγχεται αν απαιτείται ή μπορεί να χρειαστεί μόνο ενημέρωση φακέλου της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω κάνει αυτοψία ακόμα. Αυτό που ξέρω μόνο είναι ότι το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθη το συγκεκριμένο κτίριο είναι εκτός σχεδίου και μεγάλο σε τετραγωνικά μέτρα. Δεν μπορεί να προβεί σε αλλαγή χρήσης από βιομηχανία σε γραφεία διότι τότε θα έπρεπε να είχε δομήσει λιγότερα μέτρα.  Και εξαρχής το έβγαλε βιομηχανικό το κτίριο και όχι κτίριο γραφείων για να κτίσει περισσότερα μέτρα. Δεν έχει πρόβλημα να επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης την έκδοση άδειας λειτουργίας απλά το ερώτημά μου και το δικό αλλά και του πελάτη είναι αν απαιτείται τελικά αλλαγή χρήσης ή όχι, ή αν με αυτό το τρικ της προσθήκη συγκεκριμένου ΚΑΔ και την έκδοση άδειας λειτουργίας καλύπτονται όλοι.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά διότι η βιομηχανική χρήση εγκρίθηκε με ΣΔ=0,90 ενώ η μέγιστη δόμηση για γραφεία είναι 600 τμ. Εναλλακτική χρήση με νόμιμη άδεια δεν μπορεί να υπάρξει λόγω υπέρβασης Σ.Δ. Κάθε άλλη χρήση πλην της νόμιμης (βιομηχανικής) θα είναι αυθαίρετη.

Επίσης δες και το άρθρο 82 Ν. 4495 περί απαγόρευσης μίσθωσης σε αυθαίρετη χρήση. Βεβαίως ξέχασαν (;) να βάλουν και τις ποινές οπότε το άφησαν στην διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη.

Άρθρο 82 
Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις 
1.  α)  Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε 
ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή κατά την παράγραφο 1α του άρθρου 81, ή 
έχει  εγκατασταθεί  αυθαίρετη  αλλαγή  χρήσης  κατά  την  παράγραφο  1β  του  άρθρου  81,  ή  έχει 
εκτελεστεί πολεοδομική παράβαση των περιπτώσεων β, γ, δ της παραγράφου 3 του άρθρου 81. Στην 
ανωτέρω απαγόρευση εμπίπτουν και τα ακίνητα τα οποία εισφέρονται σε εταιρεία. 
β)  Δεν  επιτρέπεται  η  μίσθωση  και  παραχώρηση  ακινήτων  στα  οποία  έχει  εκτελεστεί  αυθαίρετη 
κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 
παράγραφος 1 περιπτώσεις α και β.

Link to comment
Share on other sites

Άρα συμφωνούμε στο κομμάτι της αυθαιρεσίας. Τέλεια!! 

 Μπορούνε όμως να προσθέσουν ΚΑΔ και μετά να προχωρήσουν σε έκδοση άδειας λειτουργίας έτσι δεν είναι? για να είναι όλοι σύννομοι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.