Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

11 ώρες πριν, xonnick said:

 

Ευχαριστώ για την απάντηση

Λόγω αλλαγών που έγιναν και δεν τις περιγράφω στην παραπάνω ερώτησή μου, μεγάλωσε ο όροφος(διώροφο) και η στέγη στα σημεία που υπήρχαν ημι  υπαίθριοι χώροι, έτσι το αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί από κάτω 2 μεγάλοι ημιυπαίθριοι, (δεν κλείνουν, τους δηλωνω κανονικούς η/χ) έτσι λόγω των παραπάνω αλλαγών υπερβαίνω πλέον τα επιτρεπόμενα μέτρα τω η/χ ,  διατηρώ ακέραια τα επιτρεπόμενα μέτρα των κ/χ και το περιγραμμα του κτιρίου.

Νομίζω πως ένα σχέδιο θα βοηθούσε γιατί μπορεί και να μην είναι καν αυθαίρετη κατασκευή...

Link to comment
Share on other sites

 

Συνάδελφοι καλημέρα, για μια ακόμα φορά θα ήθελα τη γνώμη σας και τη βοήθειά σας.

Σε οικόπεδο εκτός σχεδίου εμβαδού 3.200,00m2  , κτίστηκε βιοτεχνικό κτίριο 700,00m2.  Ο ιδιοκτήτης άλλαξε χρήση αυθαιρέτως μετατρέποντας τα 150,00m2 από τα 700,00m2, σε κατάστημα. Τα υπόλοιπα 450,00m2 παραμένουν με χρήση βιοτεχνικού χώρου. Εφόσον παίρνουμε ως δεδομένο ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για καταστήματα εκτός σχεδίου είναι τα 600,00m2, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής για τον υπολογισμό του προστίμου της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. (Οι χρήσεις γης επιτρέπουν την ύπαρξη καταστήματος στο συγκεκριμένο οικόπεδο)

Πώς θα υπολογιστεί το πρόστιμο? Θα υπολογιστεί με αναλυτικό προϋπολογισμό θεωρώντας ότι έχουμε αλλαγή χρήσης μέρους του κτιρίου από κύρια σε κύρια χωρίς αύξηση πολεοδομικών μεγεθών? Ή μήπως θεωρείται ότι έχουμε αύξηση του συντελεστή δόμησης και άρα το πρόστιμο θα πρέπει να υπολογιστεί με υπέρβαση δόμησης για αυτά τα 150,00m2 με υπολογισμένο τον συντελεστή αλλαγής χρήσης? Καταλήγω στον υπολογισμό του προστίμου με αναλυτικό μιας και η αλλαγή χρήσης δεν ξεπερνά τα 600,00m2.

Θα μπορούσε να δηλωθεί η συγκεκριμένη παράβαση και να καταταγεί στην κατηγορία προς έκδοση οικοδομικής άδειας και να βγει κανονική άδεια αλλαγής χρήσης?

Ευχαριστώ

 

Edited by CAPRICE_
Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι να το υπολογίσεις με αναλυτικό. Θα υπολόγιζες με ΣΑΧ αν και τα 700 τμ είχαν μετατραπεί σε κατάστημα, διότι τότε θα είχες υπερβεί τα 600 τμ που είχες δικαίωμα για χρήση κατοικίας καταστήματος, οπότε θα έβαζες 100 τμ με ΣΑΧ

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είναι το κατάλληλο σημείο της σχετικής ερώτησης, δε βρίσκω νήμα να το ρωτήσω και το κάνω εδώ!

Βιοτεχνικός χώρος σε κτήριο μεικτής χρήσης, εντός Θεσσαλονίκης, τι χρήση δηλώνεται?

Υπηρεσίες ή Βιομηχανία/Τουρισμός?

Link to comment
Share on other sites

 Έχω οικ. άδεια του 1973 για 2 όροφη κατοικία. Το ισόγειο δεν κατασκευάστηκε ποτέ σαν κατοικία (πχ δεν έχει ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά κατοικίας) και χρησιμοποιείται σαν αποθηκευτικός χώρος. Το 1983 με άδεια κατασκευάστηκε διπλά ακριβώς κλειστό υπόστεγο (είχε μετρήσει στον ΣΔ). Ο χώρος αυτός ενώθηκε με το ισόγειο της 2όροφης κατοικία και τοποθετήθηκε καυστήρας & λέβητα.

Έχω αλλαγή χρήσης από Κ.Χ. σε Β.Χ.; η διατηρείται η χρήση του κ.χ. κατοικίας;

Είμαι είδη σε διαδικασία τακτοποίησης.

Κάπου είχα διαβάσει ότι ο όρος "αλλαγή χρήσης" εμφανίστηκε με τον ΓΟΚ του 1985 και ότι δεν αποτελεί αυθαιρεσία.

Τι λέτε; Πως να το διεκπεραιώσω;

 

 

 

51050911_10218182970396644_8259206472232075264_o.jpg

50517174_10218182966396544_69345154686779392_o.jpg

Χωρίς τίτλο.png

Edited by dimidomo
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θα κάνεις πρώτα είναι να συζητήσετε με τον ιδιοκτήτη αν όντως θέλει τη χρήση αποθήκη. Μετά δεν θα μπορεί να την αλλάξει σε κατοικία. Εξυπακούεται ότι θα αλλάξει και το Ε9 του με σωστή εμβαδομέτρηση και χρονολογία προ υπαγωγής.

Δεν θα βάλεις καμία παράβαση αναφορικά με την χρήση αποθήκη. Αυτό που θα βάλεις είναι με αναλυτικό το κλείσιμο του υπόστεγου και αν δεν κάνω λάθος έχεις και μια διαφοροποίηση σχήματος-ύψους της στέγης, την οποία θα βάλεις στον ίδιο αναλυτικό.

Στην τεχνική σου έκθεση θα αναφέρεις τις επιφάνειες και χρήσεις ισογείου και ορόφου του κτιρίου.

ΥΓ Η μη αυθαίρετη εγκατεστημένη χρήση ισχύει για χρήσεις προ ΓΟΚ 85 και αναφέρεται μάλιστα και στην εγκύκλιο 3 Ν. 4178/13.

Link to comment
Share on other sites

Σε κτήριο που εκδόθηκε άδεια το 1967 ως αποθήκη αλλά λειτουργεί από το 1970 ως κατάστημα όπου αποτυπώνεται και προσμετράται  στα σχεδία της οικοδομικής άδειας θεωρείται αυθαίρετο και χρειάζεται αλλαγή χρήσης; Ισχύει το παρακάτω που διάβασα απο τις ερωτοαπαντησεις του ΤΕΕ Πελοποννήσου οτι::............Από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι λειτουργεί ως κατάστημα προ εφαρμογής του ΓΟΚ1985, δεν χρειάζεται να τακτοποιηθεί.???????

Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι αυτό που αναφέρεται στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση σου.

Η απάντηση του ΤΕΕ αφορά την αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος... διότι προ ΓΟΚ '85 δεν υπήρχε ο σχετικός διαχωρισμός.

edit : επίσης νομίζω ότι, αν όντως η αποθήκη έχει προσμετρήσει στη δόμηση της άδειας, η τακτοποίηση της αλλαγή χρήσης θα πρέπει να πάει με αναλυτικό  αφού δεν πρόκειται πλέον για υπέρβαση δόμησης.

Edited by xvas
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους.

Έχω υπόγειο 55τ.μ. όπου το δάπεδό του κατασκευάστηκε σε υψηλότερη στάθμη από ότι προέβλεπε η Ο.Α. , και η χρήση του είναι κατοικία.  

Τα  40 τ.μ. είναι εντός νομίμου περιγράμματος ενώ τα υπόλοιπα 15 τ.μ είναι εκτός νομίμου περιγράμματος. Επιβεβαιώστε μου παρακαλώ αν ο παρακάτω συλλογισμός μου είναι σωστός.

Τα 40 τ.μ. θα πάνε με Υ.Δ. και μειωτικό συντελεστή 0,30 (δεν αποτελεί αυτοτελή χώρο), ενώ τα υπόλοιπα 15 τ.μ. θα πάρουν Υ.Δ., Υ.Κ., Συντελεστή Αλλαγής Χρήσης (εκτός νομίμου περιγράμματος) και μειωτικό συντελεστή 0,30.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.