Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

On 16/11/2017 at 7:12 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

 

 

On 12/11/2017 at 4:53 ΜΜ, architect_duth said:

Γιατί λογικά όταν θα βγήκε τόοοτε η άδεια, ο χώρος αυτός θα μετρούσε στη δόμηση.

 

σύμφωνοι με όλα αυτά, στον νόμο όμως πού προβλέπεται και πώς το αιτιολογούμε; σε ανάλογη περίπτωση προσωπικά το έχω αντιμετωπίσει με αναλυτικό, εξηγώντας το σκεπτικό. είναι όμως τελικά ορθός ο συλλογισμός;; 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα σας

θα ήθελα την βοήθειά σας για το παρακάτω θέμα:

Πρόκειται για υπόγειο χώρο πολυκατοικίας 6 όροφης με άδεια 1958

Οι χώροι του Υπογείου είναι ανεξάρτητα καταστήματα και έτσι περιγράφονται στην σύσταση οριζόντια ιδιοκτησίας

Αλλά στην κάτοψη αναφέρονται ως "αποθήκη" το κάθε ένα ξεχωριστά

Θέλει ο ιδιοκτήτης να το μεταβιβάσει, πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης από αποθηκευτικό σε κύριο 

με Υ.Δ;

Απ' ότι φαίνεται πάντως στην άδεια (διάγραμμα κάλυψης δεν υπάρχει) μόνο τομή, κάτοψη και το στέλεχος ΟΑ υπάρχει, 

έχει συμπεριληφθεί στον ΣΔ το υπόγειο.

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

μιλας για το  1958....

βλεπεις εδω οσα λεει ο ΚΑΝΑ

[με τις καλησπερες μου]

https://www.michanikos.gr/forums/topic/16778-αλλαγή-χρήσης-προ-85/?do=findComment&comment=227657

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Μήπως όμως "...παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις" λόγω του ότι, αναφερόμαστε σε αποθήκες που άλλαξαν χρήση πριν το 85 κι έγιναν καταστήματα σε υπόγειο χώρο, οπότε πάπαλα το ευεργέτημα;;;

 

Από ΚΑΝΑ (Βασίλειος ο εκ Έβρου ορμώμενος!!!): ".....ΙΙΙ. Από τα πιο πάνω γενόμενα δεκτά συνάγεται ότι για αλλαγές χρήσεως κτίσματος που έγιναν πριν από την ισχύ του νέου Γ.Ο.Κ./1985 σε επιτρεπόμενη στην περιοχή εφόσον δεν παραβιάζουν πολεοδομική διάταξη δεν κινείται η διαδικασία κηρύξεως αυθαιρέτου και επομένως δεν εμπίπτουν τέτοιες αλλαγές χρήσεως στα αυθαίρετα κτίσματα του άρθρου 15 του ν. 1337 για τα οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεως και επιβολής της προβλεπόμενης από το π.δ. 3.9.83 ειδικής εισφοράς.....".

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Με το δεν παραβιάζει τις πολεοδομικές διατάξεις, προφανώς και εννοεί να μην έχει θέμα υπέρβασης των αποστάσεων, ύψους κλπ με τις αντίστοιχες της Ο.Α (εγώ τουλάχιστο αυτό καταλαβαίνω!)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αποσπασμα εγκυκλιου 

"Με την παραπάνω γνωμοδότηση, γίνεται δεκτό, ότι για αλλαγές χρήσης, που έγιναν προ της εφαρμογής του ΓΟΚ/1985, σε επιτρεπόμενη οτην περιοχή χρήση και εφ' όσον δεν παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 1337/83 περί υποβολής δηλώσεων και καταβολής της προβλεπόμενης ειδικής εισφοράς.

Τα παραπάνω ισχύουν, εφ' όσον πρόκειται μόνο για αλλαγή χρήσης χωρίς να έχουν γίνει συγχρόνως και οικοδομικές εργασίες, για τις οποίες χρειαζόταν οικοδομική άδεια.

Αυτονόητο είναι ότι έαν, η κατά τα παραπάνω αλλαγή χρήσης συνοδευόταν και από εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, για τις οποίες απαιτείτο οικοδομική άδεια, τότε οι διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 1337/83 (με τις προύποθέσεις που αναφέρονται σ' αυτό) είχαν εφαρμογή μόνο για τις υπόψη οικοδομικές εργασίες.

 

Συμφωνα με το αρχικο ερωτημα, καποιες υπογειες αποθηκες που φαινονταν στην αδεια και ειχαν μερησει στον σδ εγιναν καταστηματα. 

ΔΕν απαιτουνταν υπαγωγη στον 1337 εκ μονου λογου την αλλαγη της χρησης, δυναμει σαφων οδηγιων και εγκυκλιων.

Εγω αυτο συναγω απο τα δεδομενα του ερωτηματος.

Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Επειδή έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ με αυθαίρετα θέλω την βοήθεια σας. Από γονική παροχή, ο ανεψιός μου είναι ιδιοκτήτης της μεγάλης αποθήκης, με αριθ. 1, που φαίνεται στην κάτοψη και η αδελφή του ιδιοκτήτρια της μικρής, με αριθ. 2. Ήδη ο ανεψιός μου χρησιμοποιεί τον χώρο σαν θέση στάθμευσης, αλλά επειδή του κλείνουν την είσοδο οι γείτονες, θέλει να κάνει νόμιμη την αλλαγή χρήσης, από αποθήκη σε ΧΣ. Πρέπει να κάνουμε δήλωση για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από ΒΧ σε ΒΧ ή απλά πάει στον Δήμο και δηλώνει την αλλαγή για να πάρει το σχετικό σήμα?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ενημερωτικά η ΟΑ είναι από το 1972.

IMG-6a970cc36268b8c2c6c6271c92e3a807-V.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κατά τη γνώμη σας το παρακάτω σκεπτικό είναι σωστό ? 

Έχω εμπορικό κατάστημα με Ο.Α. του 1986 120μ2. Από το 2010 μέχρι σήμερα νοικιαζόταν σαν μικρό σούπερμάρκετ. Σήμερα θέλουν να το κάνουν ταβέρνα και θα χρειαστούν βεβαίωση κύριας χρήσης.Το τυπικά σωστό είναι να βγάλουμε οικοδομική άδεια αλλαγής χρήσης καθώς αλλάζουν οι θέσεις στάθμευσης (το εμπορικό είχε 2 τώρα θέλει 3). Όμως όλη η διαδικασία της αλλαγής χρήσης (αποτύπωση όλης της πολυκατοικίας, αυθαιρεσίες, εξαγορά θέσεων στάθμευσης κτλ) με απωθούν. 

Ρωτάω λοιπόν, είναι σωστό να κάνω τα εξής

α) Τακτοποίηση με 4495 αλλαγής χρήσης από εμπορικό κατάστημα σε υπεραγορά ως κατηγορία 4 - εξαίρεση από κατεδάφιση.

β) Με νομίμως υφιστάμενη τη χρήση υπεραγοράς να θεωρήσω ότι δεν απαιτούνται πλέον νέες θέσεις στάθμευσης για την ταβέρνα καθώς οι υπεραγορές δεσμέυουν πάρα πολλές θέσεις..

γ) Στο τέλος να βγάλω μία απλή ενημέρωση φακέλου ή ΕΕΜΚ όπου να φάινεται η διαρρύθμιση του καταστήματος σαν ταβέρνα να αναφέρω ότι δεν μεταβάλλονται Η/Μ, στατικά και θέσεις πάρκινγκ και είμαι καλλυμένος.

Υ.Γ. Αν γίνεται το παραπάνω, πως ορίζεται η υπεραγορά και ποιο είναι το όριο μεταξύ εμπορικού καταστήματος και υπεραγοράς ? Δεν έχω κλασσικό σούπερ αλυσίδα αλλά αυτά τα μικρα που είναι 24ωρα.

Link to comment
Share on other sites

nik

όρια μεταξύ super market - υπεραγοράς ή πολυκαταστήματος ορίζονταν (αν δεν κάνω λάθος) μόνο στην

Α1 β/8577/83 Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 526/τ.Β΄/1983) «Περί υγειονομικού ελέγχου και αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των γενικών και ειδικών όρων ιδρύσεως και λειτουργίας των εργαστηρίων και καταστημάτων τροφίμων ή/ και ποτών».

αλλά και εκεί όχι με σαφήνεια (δηλαδή κατόπιν κρίσεως του Πρ/νου ή της επιτροπής της Υγειονομικής Υπηρεσίας ή κάπως έτσι) 

Από κάπου κατέβασα και αυτό (αλλά δεν θυμάμαι από που!)

 

Στα άρθρα 37-50 της εν λόγω Υγειονομικής Διάταξης γίνεται αναλυτική κατηγοριοποίηση των ΚΥΕ. Συγκεκριμένα:

     Καταστήματα προσφοράς ποτών, χωρίς φαγητό, σε καθισμένους πελάτες (άρθρο 37). Σε αυτά περιλαμβάνονται καφενεία (παραδοσιακά), καφετέριες (εκσυγχρονισμένα καφενεία), μπαρ, κυλικεία, ανοικτά μπαρ (open bar), βλ. άρθρ. 37 παρ. 2.

     Καταστήματα στα οποία παρασκευάζονται ή/και προσφέρονται σε καθισμένους πελάτες κάθε είδους φαγητά με τη συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών (άρθρο 38). Σε αυτά περιλαμβάνονται εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα), πιτσαρίες, σνακ-μπαρ (δηλ. ζυθοπωλεία ή μπυραρίες, ουζοπωλεία ή ουζερί κ.ά., επίσης τα Fast Food ή καταστήματα γρήγορου φαγητού), βλ. άρθρ. 38 παρ. 2.

     Καταστήματα στα οποία παρασκευάζονται και προσφέρονται γλυκίσματα και κάθε είδους παρασκευάσματα γάλακτος κλπ. σε καθισμένους πελάτες (άρθρο 39). Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, μπουγατσάδικα, λουκουματζίδια, αναψυκτήρια καταστήματα και τα όμοια που εξυπηρετούν καθισμένους ή και περαστικούς πελάτες (άρθρ. 39 παρ. 1).

     Μικτά καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών κλπ. σε καθισμένους πελάτες (άρθρο 40). Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται αφενός σε «ομοειδή καταστήματα» που ρυθμίζονται κατά ενιαίο τρόπο από τα άρθρα 37-39 και επιτρέπεται να λειτουργούν (δύο ή περισσότερα) ως μικτά καταστήματα (λ.χ. καφέ-μπαρ, πιτσαρία-σνακ μπαρ, γαλακτοζαχαροπλαστείο κ.λ.π.) και καταρχήν μπορούν να έχουν κοινούς χώρους (άρθρ. 40 παρ. 2). «Μη ομοειδή καταστήματα», αφετέρου, χαρακτηρίζονται τα καταστήματα των άρθρων 37-39 που περιλαμβάνονται σε δύο τουλάχιστον από τα άρθρα αυτά και ρυθμίζονται με διαφορετικό, για κάθε είδος των καταστημάτων, τρόπο. Αυτά επιτρέπεται να λειτουργούν ως μικτά καταστήματα (λ.χ. καφετέρια-σνακ μπαρ, εστιατόριο-ζαχαροπλαστείο, καφετέρια-πιτσαρία κλπ.). Τα μη ομοειδή μικτά καταστήματα μπορούν επίσης να έχουν κοινούς χώρους, αλλά το εμβαδόν κάθε χώρου θα είναι ίσο τουλάχιστον ή και μεγαλύτερο από τα εμβαδά που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για τον αντίστοιχο χώρο καθενός από τα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα (άρθρ. 40 παρ. 3).

     Κέντρα Διασκεδάσεως (άρθρο 41). Σύμφωνα με την παρ. 1 «Κέντρο Διασκεδάσεως είναι ο στεγασμένος ή ακάλυπτος χώρος συγκεντρώσεως του κοινού για την παρακολούθηση καλλιτεχνικού, κυρίως μουσικού, προγράμματος σε συνδυασμό με την παροχή φαγητών ή / και ποτών, πέρα δε από τον χώρο αυτόν υπάρχουν οπωσδήποτε και οι προβλεπόμενοι από τα οικεία άρθρα, αναλόγως των προσφερομένων ειδών (άρθρα 37 ή 38 ή 39 της παρούσας), στεγασμένοι χώροι με την απαραίτητη συγκρότηση και εξοπλισμό». Στην ίδια διάταξη διευκρινίζεται ότι «δεν θεωρούνται Κέντρα Διασκεδάσεως τα καταστήματα των άρθρων 37, 38 και 39, στα οποία, κατόπιν άδειας της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές Αστυνομικές Διατάξεις, γίνεται χρήση ορισμένων έγχορδων μουσικών οργάνων (πιάνο, βιολί, κιθάρα κ.τ.ομ.), χωρίς ενισχυτή και μεγάφωνα, ή στερεοφωνικού μηχανήματος μικρής ισχύος, ανάλογης με τον χώρο, για τη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας στο κατάστημα. Στα καταστήματα αυτά δεν επιτρέπεται ο χορός».

     Καταστήματα τα οποία διαθέτουν σε περαστικούς πελάτες τρόφιμα και ποτά για άμεση κατανάλωση (άρθρο 42). Σε αυτά περιλαμβάνονται: «τα καταστήματα, τα οποία προσφέρουν τρόφιμα ή / και ποτά σε περαστικούς πελάτες. Τέτοια καταστήματα είναι τα αναψυκτήρια περίπτερα, τα καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα, τα παγωτοπωλεία, τα οβελιστήρια για περαστικούς πελάτες, οι κινητές καντίνες και άλλα παρόμοια καταστήματα». Επίσης, στα καταστήματα αυτά περιλαμβάνονται «και τα κυλικεία, που λειτουργούν σε χώρους εργασίας ή συγκεντρώσεως πολλών ατόμων, εφόσον δεν αναπτύσσονται σ’ αυτά τραπέζια και καθίσματα (κυλικεία εργοστασίων, δημοσίων θεαμάτων, σχολείων, ιδρυμάτων, μεγάρων στα οποία στεγάζονται γραφεία ή καταστήματα, δημοτικών αγορών κλπ.)» (άρθρ. 42 παρ. 1 και 2) .

     Καταστήματα τροφίμων, που καταναλώνονται σε άλλους χώρους έξω από εκείνους διαθέσεώς τους (άρθρο 43). Σε αυτά περιλαμβάνονται: «τα παντοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, πτηνοπωλεία-αυγοπωλεία, καφεκοπτεία, πρατήρια γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, αμιγή πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστείου, αμιγή γαλακτοπωλεία, πρατήρια άρτου, καταστήματα πωλήσεως κατεψυγμένων προϊόντων καταστήματα πωλήσεως εμφιαλωμένων οινοπνευματωδών και μη ποτών (κάβες), καταστήματα πωλήσεως ειδών αλλαντοποιίας και τυροκομίας, πρατήρια ελαίου και μαγειρικών λιπών και κάθε άλλο παρόμοιο με τα ανωτέρω κατάστημα» (άρθρ. 43 παρ. 1)5.

     Υπεραγορές τροφίμων «Σούπερ Μάρκετς τροφίμων» (άρθρο 44). Σύμφωνα με το νόμο: “Υπεραγορά Τροφίμων ή Σούπερ Μάρκετ είναι μεγάλο κατάστημα, στο οποίο πωλούνται κάθε είδους τρόφιμα, παρασκευασμένα και μη, καθώς και είδη άσχετα με τα τρόφιμα. Αναλυτικότερα, στα ανωτέρω καταστήματα επιτρέπεται να πωλούνται όλα τα είδη παντοπωλείου και κρεοπωλείου, κατεψυγμένα τρόφιμα, ζωικής και φυτικής προελεύσεως, γάλα και τα παραγωγά του, φαγητά και γλυκίσματα σε πακέτα και εμφιαλωμένα οινοπνευματώδη και μη ποτά, καθώς και απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, εντομοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων και των σκωροκτόνων σε πραγματικά αεροστεγείς συσκευασίες, καλλυντικά, είδη νοικοκυριού, εξοχής, ενδύσεως και υποδήσεως, παιδικά είδη, χαρτικά, βιβλία κλπ., με την προϋπόθεση ότι θα καταλαμβάνουν ιδιαίτερους νοητούς χώρους μακριά από τα τρόφιμα» (άρθρ. 44 παρ. 1)6.

     Αποθήκες τροφίμων ή/και ποτών χονδρικού εμπορίου (άρθρο 45). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «ως αποθήκες τροφίμων ή / και ποτών χονδρικού εμπορίου νοούνται οι χώροι στους οποίους αποθηκεύονται, μέχρι να διατεθούν στο λιανικό εμπόριο, τρόφιμα ή / και ποτά συσκευασμένα σε σάκους, κιβώτια, δοχεία κ.τ.ομ.» (άρθρ. 45 παρ. 1) .  Επισημαίνεται πάντως, ότι για τις αποθήκες που διαθέτουν εγκατεστημένο μόνιμα μηχανολογικό εξοπλισμό αρμόδια για την χορήγηση της άδειας είναι η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση 7.

     Κινητά Καταστήματα σε Λαϊκές Αγορές (άρθρο 46 παρ. 6 και 7). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόκειται για «ειδικά διασκευασμένα οχήματα, αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα, με ειδικό αμάξωμα εμβαδού τουλάχιστον 5 τ.μ. των οποίων η χρήση για άλλους σκοπούς απαγορεύεται». Για τέτοιου είδους κινητά καταστήματα απαιτείται άδεια του δήμου ή της κοινότητας «του τόπου κατοικίας του κατόχου του» (άρθρ. 46 παρ.1).

     Πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών ποτών και ορισμένων ζαχαρωδών προϊόντων στα  καταστήματα ψιλικών (άρθρο 47), οπότε απαιτείται αντίστοιχη ειδική άδεια8

     Αυτόματοι πωλητές τροφίμων ή ποτών (άρθρο 48). Σύμφωνα με το νόμο, «Αυτόματοι πωλητές τροφίμων ή ποτών είναι μηχανήματα, τα οποία, αφού τεθούν σε λειτουργία με κέρμα, διαθέτουν αυτόματα ορισμένα είδη τροφίμων ή ποτών, όπως είναι τα ζαχαρώδη προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα αναψυκτικά ποτά, τα ζεστά ή κρύα ροφήματα, τόστ κ.τ.ομ» (άρθρ. 48 παρ. 1)9.

     Πλανόδιοι και στάσιμοι μικροπωλητές τροφίμων ή ποτών (άρθρο 49). Oι εν λόγω μικροπωλητές μπορούν να πωλούν είδη κουλουροποιίας, συσκευασμένα προϊόντα σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας, τυποποιημένα παγωτά, εμφιαλωμένα αναψυκτικά ποτά κ.ά.10.

            Αρτοποιεία και Πρατήρια άρτου (άρθρο 50). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «Αρτοποιείο είναι μόνιμο κτίσμα ειδικά διαρρυθμισμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητά του, για την παραγωγή και διάθεση άρτου, αρτοσκευασμάτων γενικά και λοιπών σκευασμάτων τροφίμων, που έχουν ως βάση το αλεύρι, πλην των ζυμαρικών. Ακόμη, στο αρτοποιείο ψήνονται φαγητά και άλλα παρασκευάσματα (γλυκίσματα κλπ.) του Κοινού». Πρατήριο άρτου, αντίστοιχα, είναι «αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, στο οποίο πωλούνται μόνον προϊόντα αρτοποιίας, δηλαδή άρτος, αρτοσκευάσματα, απλά ή ειδικά, και άλλα σκευάσματα από αυτά που επιτρέπεται να παρασκευάζονται στα αρτοποιεία».

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.