Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

έχω διαβάσει διάφορα σχετικά με το πως υπολογίζεται το πρόστιμο και τι αυθαιρεσίες καταγράφονται και έχω μπερδευτεί...

Ιστορικό : 

-Οικία πριν το 1955, εντός οικισμού.

-Σεισμός το 1954, επισκευή οικίας (ΑΡΩΓΗ)

-1986 έκδοση Ο.Α. οριζόντια προσθήκη στην οικία κατ'επέκταση. (Δεν εμφανίζονται πουθενά στα σχέδια οι 2 αποθήκες)

-2009 καταγγελία για 2 αυθαίρετες αποθήκες, αυτοψία πολεοδομίας, Πρόστιμο.

-Αίτηση θεραπείας με 5 μάρτυρες ότι οι αποθήκες κατασκευάστηκαν κατά την ΑΡΩΓΗ μετά το σεισμό του 1954.

-Διαγραφή προστίμου, κλείσιμο φακέλου στην πολεοδομία

Σημερινή κατάσταση :

Μετατροπή των 2 αποθηκών σε κατοικία (20.50 τ.μ.) και επιπλέον δόμηση (15.25 τ.μ.) που ενώνει τις 2 αποθήκες.

Οι αποθήκες βρίσκονται εκτός κατοικίας και είναι κατασκευασμένες κάτω από τη ''βεράντα'' της μιας όψης.

Πως πιστεύετε ότι πρέπει να καταγράψω τις παραβάσεις; 

Α) Αλλαγή χρήσης για τις 2 αποθήκες από Κ.Χ. σε Κ.Χ. και αναλυτικό, καθώς και Υ.Δ. & Υ.Κ. για την επιπλέον δόμηση ενδιάμεσα;

Β) Αλλαγή χρήσης από Β.Χ. σε Κ.Χ. για τις 2 αποθήκες δλδ Υ.Δ. καθώς και Υ.Δ. & Υ.Κ. για την επιπλέον δόμηση ενδιάμεσα;

Γ) Αλλαγή χρήσης από Β.Χ. σε Κ.Χ. για τις 2 αποθήκες με Υ.Δ. καθώς και Υ.Δ. & Υ.Κ. για την επιπλέον δόμηση ενδιάμεσα αλλά με μειωτικό συντελεστή για όλες τις αυθαιρεσίες διότι βρίσκονται χαμηλότερα, σε στάθμη -2.20μ. , από την στάθμη ισογείου;

Επίσης διάβασα ότι κάποιοι συνάδελφοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν υπάρχει παράβαση κτιριοδομικού, βάζουν και μία παράβαση κατηγορίας 3, ποια είναι η άποψη σας;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

 

On 19/2/2020 at 6:53 ΜΜ, komati5 said:

Επίσης διάβασα ότι κάποιοι συνάδελφοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν υπάρχει παράβαση κτιριοδομικού, βάζουν και μία παράβαση κατηγορίας 3, ποια είναι η άποψη σας;

Καλησπέρα,

από τα όσα περιγράφεις εφόσον οι αποθήκες είχαν μετρήσει στη δόμηση, πας για αναλυτικό και όχι ΥΔ ή ΥΚ. Δες αναλυτικά τι αναφέρει η παραγραφή του προστίμου και το κλείσιμο του φακέλου που περιγράφεις για να πατήσεις εκεί. Η άλλη παράβαση με ΥΔ και ΥΚ κανονικά. Ιδανικά ανέβασε κάποιο σχέδιο γιατί αυτό με το υπόγειο και τη βεράντα δεν είναι απολύτως σαφές.

Σχετικά με τις παραβάσεις κτιριοδομικού υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο Νόμο για παραβάσεις κατηγορίας 3, επομένως ορθά πράττουν οι συνάδελφοι.

 

Σε αλλαγή χρήσης υπογείου από Β.Χ. σε Κ.Χ. πως αντιμετωπίζει ο 4495 το εμβαδό της περιμετρικής τοιχοποιίας?

Προσανατολίζομαι στο να τους προσμετρήσω αλλα δεν βρίσκω αν αναφέρεται κάτι σχετικό στο Νόμο με τις όποιες προσθήκες (εγκύκλιος 2 κλπ).

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, Aenor said:

Σε αλλαγή χρήσης υπογείου από Β.Χ. σε Κ.Χ. πως αντιμετωπίζει ο 4495 το εμβαδόν της περιμετρικής τοιχοποιίας;

Προσανατολίζομαι στο να τους προσμετρήσω άλλα δεν βρίσκω αν αναφέρεται κάτι σχετικό στο Νόμο με τις όποιες προσθήκες (εγκύκλιος 2 κλπ).

Τα τοιχία στο υπόγειο καθώς και ολόκληρη η επιφάνειά του δεν είχαν προσμετρήσει στον Σ.Δ. Συνεπώς θα βάλεις ολόκληρη την επιφάνεια ως ΥΔ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

επανέρχομαι στο θέμα της αλλαγής χρήσης για να ρωτήσω το εξής : 

με βάση τις -διαρκώς ανεπαρκείς στο θέμα- διευκρινίσεις για το θέμα της αλλαγής χρήσης (πχ 1000τμ βιοτεχνικό σε γραφεία με επιτρεπόμενα γραφεία 600), θεωρείτε ότι για τα πέραν των 600τμ, θα επιβληθούν οι συνελεστές 1,4, παλαιότητας, εντός εκτός, είδος χρήσης, ή και οι συντελεστές υπέρβασης δόμησης κάλυψης ύψους? 

Γιατί στο Νόμο γράφει : 

"Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από κύρια χρήση σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, στις περιπτώσεις όπου επέρχεται αύξηση του συντελεστή δόμησης, όπως αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχή και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βιομηχανία για την οποία εκδόθηκε άδεια, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου περιοχή σε κατοικία, εκτός των τυχόν υπολοίπων συντελεστών (εκτός σχεδίου, παλαιότητας) υπολογίζεται ο συντελεστής αλλαγής χρήσης σύμφωνα με το Παράρτημα Α για την επιπλέον της επιτρεπόμενης για τη νέα χρήση επιφάνεια."

Η λογική λέει ότι κλείνουν το μάτι στο να μη μπουν ΥΔ, ΥΚ, ΥΥ αλλά δε το λένε ξεκάθαρα. Απόψεις?

 

Και 2η ερώτηση : το περίγραμμα θεωρείται νόμιμο οπότε θα μπορούσαμε (βάσει σχετικής επεξήγησης στην εγκύκλιο 4 του προηγούμενου νόμου) να αφαιρέσουμε την περίμετρο, ίσως και τα κλιμακοστάσια? ή το βρίσκετε τελείως τραβηγμένο?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Έχεις ΄αδεια για 1000 τμ βιοτεχνικού κτιρίου (ΣΔ=0,90) και έγινε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε γραφεία εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε επιφάνεια 1000 τμ. Το γήπεδο έχει μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για γραφεία 600 τμ. Άρα η αλλαγή χρήσης προκάλεσε έμμεση υπέρβαση δόμησης κατά 400 τμ. Αυτά τα 400 τμ μπαίνουν στον Σ.Α.Χ=1,40 . Τα 600 με αναλυτικό. Δεν θα βάλεις και ΥΔ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ συνάδελφε. Για το δεύτερο ερώτημα περί περιμετρικών τοιχοποιιών, κλιμακοστασίων (εάν τη γλυτώνουν) έχετε καμία άποψη ? 

η πραγματική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη από του παραδείγματος οπότε σκέφτομαι τι μπορώ να γλυτώσω.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Το δεύτερο ερώτημα δεν το κατάλαβα. Αν θες επαναδιατυπωσε. Μέχρι στιγμής το ερώτημα ήταν αν σε ένα κτίριο 1000 τμ βάσει άδειας βιοτεχνικό, έγινε αλλαγή χρήσης στα 1000 τμ εντός περιγράμματος σε γραφεία. Τα εξωτερικά κλιμακοστάσια που εμπλέκονται;

Αν είναι αυθαίρετες κατασκευές θα λάβουν πρόστιμο (πχ με αναλυτικό).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.

 

Σε επαγγελματικό ισόγειο ακίνητο στο οποίο έγινε τακτοποίηση (4495) του παταριού ως κύρια χρήση πριν από μεταβίβαση το 2018, ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει αλλαγή χρήσης από επαγγελματική σε κατοικία - αλλαγή χρήσης βάσει νόμου μπορεί να γίνει με άδεια μικρής κλίμακας με ενημέρωση φακέλου, λόγω αλλαγής επί το ευμενέστερον. Το τακτοποιημένο πατάρι μπορεί να συμμετέχει στην αλλαγή χρήσης και να γίνει πατάρι με κύρια χρήση κατοικίας; Ή είναι καταδικασμένο να έχει τη χρήση που πήρε λόγω τακτοποίησης, αλλιώς μετά την αλλαγή χρήσης πέφτει σε βοηθητική χρήση; Ευχαριστώ.

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

 

Edited by Christos
Link to comment
Share on other sites

Τα πατάρια πάντα θεωρούνταν ότι είχαν    βοηθητική χρήση  σε σχέση με τη χρήση του ισογείου ή του υποκείμενου τους χώρου

υ.γ και επομένως στην περίπτωσή σου μόνο ως βοηθητικό χώρο της κατοικίας πρέπει να τον εμφανίσεις

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.