Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

να ξαναδουμε το αρθρο απο την κωδικοποιηση του καν62,

 

12.          Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με τις διατάξεις του παρόντος.

Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα

[επομενως, ειτε με ενα ειτε με δυο, παιρνει 30 τμ]

και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, τα οποία βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο.

Για την εφαρμογή της παρ.12, η πιστοποίηση της κύριας και μοναδικής κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, η οποία και υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα.

 

Για την κύρια και μοναδική κατοικία επιφάνειας μεγαλύτερης των 70 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων νομίμων και αυθαιρέτων) η μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται μόνο στην επιφάνεια των αυθαιρέτων που προσαυξάνουν την επιφάνεια της νόμιμης κατοικίας εφόσον υπάρχει έως τα 70 τ.μ. σε ένα φύλλο καταγραφής και η επιπλέον αυθαίρετη επιφάνεια αναγράφεται σε άλλο φύλλο καταγραφής, υπολογιζομένου του ενιαίου ειδικού προστίμου χωρίς την ανωτέρω μείωση.

 

Για την εφαρμογή του συντελεστή 40% της κύριας και μοναδικής κατοικίας, θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας (νόμιμης και αυθαίρετης), ανάλογα με τα άτομα, δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ. προσαυξανόμενο κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. επιπλέον για πάνω από δύο τέκνα, δηλ. ανώτατη επιφάνεια 120 τ.μ. 

 

[Για τα 4 και άνω   τέκνα, ισχυουν οι διαταξεις περι πολυτεκνων.]

 

Η αναφορά των δύο τελευταίων εδαφίων της παρ.12 αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 103 (κύρια κατοικία των ειδικών ομάδων πληθυσμού). Αυτη ειναι αυθαιρετη προσθηκη της  εγκυκλιου. Οχι,  στο νομο δεν προβλέπεται.

 

 

- Ως προς την ερωτηση.  Κατα τα λοιπα, εχει ισογειο 137 τμ....άρα καλυπτει τις στεγαστικες του αναγκες,

αρα ολο το αυθαιρετο υπογειο παει σαν "άλλη κατοικια"

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χριστινάκι μου, νομίζω θα εξηγήσω πιο καλά εδώ. (εγώ τον έβαλα τρεις φορες να μου τα πει και στη τρίτη με έπιασαν τα γέλια γτ του λέω αν μου τα ξαναλές με τα ίδια λόγια δε θα καταλάβω κάτι διαφορετικό!!!)

Ο ανοιγμένος Η/χ ο οποίος έχει ρυθμιστεί με τον 3843/10 να είναι κλειστός...αν πας και τον δεις ανοιχτό είναι αυθαίρετο!γιατί?γιατί ρυθμίστηκε να είναι κλειστό.

Εγώ έλεγα οκ, είναι αυθαίρετο.αυθαίρετο?ρύθμισε!_και εδώ ξεκίναγε η συζήτηση για το αν συμψηφίζεις ή όχι_

Αυτός μου είπε:δεν ρυθμίζεις χώρο που έχει ρυθμιστεί.Δηλαδή δεν τακτοποιείς κάτι που είναι έτσι γιατί τακτοποιήθηκε να είναι έτσι....

Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις, είναι να δείξεις ορθά τη κατάσταση (ότι δλδ είναι η/χ και πάλι) και να συμψηφίσεις πρόστιμα, προκειμένου να πας στη πολεοδομία και να κλείσεις το φάκελο του 3843/10.ΆΡΑ να μην υφίσταται πια ρύθμιση με τον 3843/10 και ότι είναι να είναι στον 4495/17.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, sissy_arch said:

ΆΡΑ να μην υφίσταται πια ρύθμιση με τον 3843/10 και ότι είναι να είναι στον 4495/17.

Τώρα κατάλαβα τι σου είπε!🤪Στην τελευταία φράση είμαι σίγουρη ότι συμφωνώ,δηλαδή σε κάθε περίπτωση είτε είχες αυτήν την καθόλα οξύμωρη περίπτωση είτε όχι,θα συμφωνούσαμε μάλλον όλοι ότι θα κάνεις την ρύθμιση του 4495 και θα την συμψηφίσεις,οπότε η του 3843 δεν έχει πια και καμία σημασία για κανέναν ως προγενέστερη που "υπάχθηκε" σε νέα ρύθμιση.Για τα υπόλοιπα,σκέφτομαι απλοϊκά και λέω-σου λέει να δείξεις την πραγματική κατάσταση-ορθόν-,σου λέει κάποιος πλήρωσε κάτι (κι ας ήτανε κι από δική του μπαγαποντιά) αλλά εσύ τον νοικοκυρεύεις με μια δήλωση όπου όλα εμφανίζονται ως έχουν σωστά,ε,ας ξεπεράσουμε την κουτσουκέλα του,συμψήφισε του το πρόστιμο να δώσει και τα υπόλοιπα,να μπει σε μια σειρά,να νοικοκυρευτεί...Μόνο μια ένσταση έχω,όχι για την συμβουλή του ΤΕΕ,έτσι να φιλοσοφήσω ήθελα...πόσο αφηρημένη έννοια είναι τελικά η εφαρμογή του νόμου στα αυθαίρετα,πόσο σχετική και πόσο πολύπλευρη...και πόσο εμείς στην μέση...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 20/3/2020 at 7:51 ΜΜ, Aenor said:

 

 

Καλησπέρα,

από τα όσα περιγράφεις εφόσον οι αποθήκες είχαν μετρήσει στη δόμηση, πας για αναλυτικό και όχι ΥΔ ή ΥΚ. Δες αναλυτικά τι αναφέρει η παραγραφή του προστίμου και το κλείσιμο του φακέλου που περιγράφεις για να πατήσεις εκεί. Η άλλη παράβαση με ΥΔ και ΥΚ κανονικά. Ιδανικά ανέβασε κάποιο σχέδιο γιατί αυτό με το υπόγειο και τη βεράντα δεν είναι απολύτως σαφές.

Σχετικά με τις παραβάσεις κτιριοδομικού υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο Νόμο για παραβάσεις κατηγορίας 3, επομένως ορθά πράττουν οι συνάδελφοι.

 

Σε αλλαγή χρήσης υπογείου από Β.Χ. σε Κ.Χ. πως αντιμετωπίζει ο 4495 το εμβαδό της περιμετρικής τοιχοποιίας?

Προσανατολίζομαι στο να τους προσμετρήσω αλλα δεν βρίσκω αν αναφέρεται κάτι σχετικό στο Νόμο με τις όποιες προσθήκες (εγκύκλιος 2 κλπ).

 

On 21/3/2020 at 1:11 ΜΜ, Pavlos33 said:

Τα τοιχία στο υπόγειο καθώς και ολόκληρη η επιφάνειά του δεν είχαν προσμετρήσει στον Σ.Δ. Συνεπώς θα βάλεις ολόκληρη την επιφάνεια ως ΥΔ.

Ξεθάβω ένα λίγο παλιό ποστ αλλά μου δημιουργήθηκε απορία!

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει χρήση η παρ. α του άρθρου 100 της εγκυκλίου 2 (31-05-2019) όπου αναφέρει πως "α) Στην επιφάνεια του αυθαιρέτου για τον υπολογισμό του προστίμου συμπεριλαμβάνεται και η περιμετρική φέρουσα ή μη τοιχοποιία. Για υπερβάσεις σε χώρους με νόμιμο περίγραμμα (π.χ κλείσιμο ημιυπαιθρίου χώρου, εγκατάσταση κύριας χρήσης σε υπόγειο, πατάρια, σοφίτες, κ.λ.π) το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρής επιφάνειας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας." ???

ή μήπως κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά μιας και ο Pavlos είναι άριστος γνώστης των θεμάτων αυτών?

Επίσης δύο ερωτήσεις ακόμα:

-1ον - Σε περίπτωση αυτοτελούς ανεξάρτητης οριζόντιας ιδιοκτησίας τύπου μεζονέτας όπου στο υπόγειο υπάρχει αλλαγή χρήσης από ΒΧ σε ΚΧ μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η αλλαγή - που θα υπολογιστεί ως ΥΔΚΧ - έχει συντελεστεί σε ένα μέρος της επιφάνειας του υπογείου (όπου έχει γίνει ξεμπάζωμα σε δύο πλευρές, έχουν δημιουργηθεί ανοίγματα για φυσικό φωτισμό-αερισμό και έχει μετατραπεί σε παιδικό playroom) και ότι στο υπόλοιπο μέρος οι χώροι παραμένουν ως είχαν ΒΧ (δεν έχει γίνει ξεμπάζωμα σε αυτές τις πλευρές, δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο άνοιγμα και στην πραγματικότητα είναι όντως αποθηκευτικοί χώροι, πλυσταριό, κάβα ποτών κτλ.) ?

και

- 2ον - Το υπόγειο πάρκινγκ που έχει δημιουργηθεί κατ' επέκταση του υφιστάμενου υπόγειου πάρκινγκ θεωρείται αυτοτελής ή μή αυτοτελής χώρος? Δλδ θα υπολογιστεί με μειωτικό συντελεστή 0,30 ή 0,50? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Σε εκτός σχεδίου έχει ανεγερθεί αποθήκη καθ' υπέρβαση του Σ.Δ. Τακτοποιήθηκε με τον ν. 4495/17. Είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σε κατοικία?

Link to comment
Share on other sites

Για χρήση κατοικίας δικαιούσαι λιγότερα τμ δόμησης από ότι σε άλλες χρήσεις. 200 τμ μέχρι και 4.000 τμ  μετά ΣΔ=0,02 για το τμήμα γηπέδου από 4.000 τμ μέχρι 8.000 τμ και μετά ΣΔ=0,01 για τμήμα μεγαλύτερο των 8.000 τμ και με μέγιστη δόμηση 400 τμ. Άρα, κατά πάσα πιθανότητα για διαφορετική από την τακτοποιημένη χρήση προκύπτει έμμεση υπέρβαση ΣΔ του γηπέδου. Οπότε μάλλον (για να μην πω σίγουρα) η απάντηση είναι αρνητική.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οικοδομική άδεια του 1967 για διώροφη οικοδομή. Στον όροφο έχουμε κατοικία και στο ισόγειο αποθήκη σύμφωνα με την ΟΑ.

Το 1970, πήραν άδεια λειτουργίας για παντοπωλείο στο ισόγειο, το οποίο λειτουργούσε σε έναν χώρο του ισογείου και το υπόλοιπο ισόγειο έγινε κατοικία. Το ισόγειο πήρε ρεύμα τότε και ρεύμα. Το 1974 το παντοπωλείο έπαυσε να λειτουργεί και ο χώρος του παρέμεινε κενός. Δηλαδή μέχρι σήμερα υφίσταται η ίδια κατάσταση από τότε. Μπορώ να το τακτοποιήσω όλο το ισόγειο σαν κατηγορία 1 προ του 1975 ? Δεν είχαμε κάποια αλλαγή χρήσης μετά το 1975, ο χώρος που λειτουργούσε το παντοπωλείο παραμένει κενός μέχρι σήμερα

Link to comment
Share on other sites

Μετα το 74 που εκλεισε το Παντοπωλειον/εδωδιμα/αποικιακα

μπορει να εγινε "ατυπα" κατοικία, ωστε να εχεις δυο διαμερισματα στο ισογειο...προ 75.

Εξαρταται και το  τί  γραφουν στα Ε9 κλπ. χαρτια τους.

 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, dimitris GM said:

Μετα το 74 που εκλεισε το Παντοπωλειον/εδωδιμα/αποικιακα

μπορει να εγινε "ατυπα" κατοικία, ωστε να εχεις δυο διαμερισματα στο ισογειο...προ 75.

Εξαρταται και το  τί  γραφουν στα Ε9 κλπ. χαρτια τους.

 

o χώρος του παντοπωλείου (με άδεια λειτουργίας από την χωροφυλακή το 1970) επικοινωνούσε με την κατοικία με εσωτερική πόρτα. Αυτή η πόρτα υπάρχει μέχρι και σήμερα και χρησιμοποιούν τον χώρο ως αποθήκη.

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Εχει γινει συσταση ΟΙ?

[πiθανον  να γράφουν στο Ε9 "αποθηκη/βοηθητικος χωρος του ισογειου]

Εν τελει, τί θελουν να κανουν σαν "προ 75?"

Μονον αλλαγη χρησης στο "μισο καταστημα" και ΔΔ μεταξυ καταστηματος και αποθηκης?

ή αλλαγη χρησης απο μια αποθηκη που ηταν στην αδεια

σε δυο κατοικιες?

 
 
 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.