Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδερφοι. Ίσως έχει απαντηθεί το ερώτημα μου οπότε ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων. εν μπορώ να εντοπίσω κάτι σχετικό όμως.

Αντιμετωπίζω την εξής περίπτωση. Πρόκειται για μια διώροφη Οικοδομή με Υπόγειο κατασκευασμένη εντός σχεδίου Πόλεως αποδεδειγμένα όχι μόνο προ της 09-06-1975 αλλά και προς της 30-11-1955.  Εν πάσει περιπτώση για να αποκτήσει κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο αφού δεν είχε κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια, αλλά και λόγω διαφόρων άλλων κατασκευών (υπόστεγα κτλ) το ενέταξα στο 4495 στην κατηγορία 1. Ο Α Όροφος ήταν πάντα κατοικία. Το Ισόγειο ένα μέρος ήταν κατοικία και ένα μέρος κατάστημα. Το υπόγειο ήταν και παραμένει αποθήκη. 

Το θέμα είναι όμως ότι η αλλαγή χρήσης του καταστήματος σε κατοικία έγινε το 2011. Η αλλαγή χρήσης είναι από Κύριο χώρο σε κύριο οπότε την ρυθμίζω με αναλυτικό. Προφανώς δεν μπορώ να το δηλώσω ως κατηγορία 4 (λόγω της ημερομηνίας της αλλαγής χρήσεως) αφού απαιτείται οικοδομική άδεια που δεν έχει το κτίριο όπως προανέφερα. Αν το δηλώσω κατηγορία 2 δεν μπορώ να δηλώσω την σωστή ημερομηνία. 

Διαπίστωσα όμως ότι ως κατηγορία 5 χωρίς Υ.Δ. το δέχεται το σύστημα. Θεωρείται ότι αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος; Δηλαδή μια δήλωση με δυο φύλλα καταγραφής το πρώτο ως κατηγορία 1 για την ρύθμιση της δόμησης και κάλυψης και το δεύτερο με κατηγορία 5 για την ρύθμιση της . αλλαγής χρήσεως. 

Σημειωτέον ότι είχα ανεβάσει την δήλωση και είχε πληρωθεί το παράβολο προ της λήξεως του νόμου τον Οκτώβριο, οπότε μου δέχεται το ΤΕΕ το δεύτερο συμπληρωματικό φύλλο καταγραφής κατηγορίας 5. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο δώμα αποθήκη που εχει μετρήσει στο σ.δ. Έγινε αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Και μια μικρή επέκταση 6,00τ.μ. Πως το δηλώνω..................σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

On 25/1/2021 at 3:09 ΜΜ, Παναγιώτης Ζαντές said:

αφού απαιτείται οικοδομική άδεια που δεν έχει το κτίριο όπως προανέφερα.

Για τα προ του '55 βάζουμε ναι στην άδεια, αρκεί να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, δες το αντίστοιχο νήμα, έχει συζητηθεί εκτενώς.

 

3 ώρες πριν, MOUGGOLIAS said:

εχει μετρήσει στο σ.δ. Έγινε αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Και μια μικρή επέκταση 6,00τ.μ.

Η αλλαγή χρήσης με αναλυτικό και η επέκταση ΥΔΚΧ. Αν έχεις σύσταση θα πρέπει να το χειριστείς ανάλογα.

Edited by zazeng
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας! Σε περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης που πρόκειται να τακτοποιηθεί, θα υπάρχει δυνατότητα στο μέλλον (μετά την ολοκλήρωση της τακτοποίησης) ο ιδιοκτήτης να βγάλει άδεια για αλλαγή χρήσης ξανά; Συγκεκριμένα έχω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο έχει αλλάξει αυθαίρετα χρήση σε απλό κατάστημα. Αφού τακτοποιηθεί η υπάρχουσα χρήση, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται άδεια για φροντιστήριο (εκπαίδευση). Είναι εφικτό αυτό;

Δηλαδή όταν υπάρχει τακτοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης σε δεσμεύει για επόμενη αλλαγή χρήσης (η νέα αλλαγή χρήσης με ΟΑ κανονικά);

Επίσης, είναι υποχρεωτική η τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε απλό κατάστημα, αν θεωρήσουμε ότι το απλό κατάστημα είναι ευρύτερη κατηγορία;

Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

@civilm

Επιτρέπεται η εκ νέου αλλαγή χρήσης εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου.

Για το τελευταίο: όχι, δεν χρειάζεται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα,

Έχω περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.
Οικοδομική άδεια για καταστήματα (εμπορικό κέντρο), στον όροφο, τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες συνολικού εμβαδού 90τμ έγιναν ένα διαμέρισμα.
Επιλέγω αλλαγή χρήσης και περνάω 90τμ; Ή βάζω και υπέρβαση δόμησης 100%;
Σε άλλο φύλλο καταγραφής έχω περάσει την διαφορετική διαμερισμάτωση που τα τρία καταστήματα έγιναν ένα διαμέρισμα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.