Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Στα 10.000 τμ δικαιούνταν 600 τμ για χρήση γραφείου με αρχική εγκεκριμένη- υλοποιημένη δόμηση 9.000 τμ. Η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης οδήγησε σε υπέρβαση ΣΔ κατά 8.400 τμ. Επομένως αναλυτικό για τα πρώτα 600 τμ και Σ.Α.Χ για τα 8.400 τμ. Επειδή έχεις οριζόντιες θα πρέπει να επιμερίσεις τα εμβαδά που αντιστοιχούν στον αναλυτικό και στα επιπλέον που αφορούν την υπέρβαση ΣΔ λόγω χρήσης, βάσει του εξ αδιαιρέτου ποσοστού τους.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αναμένεις την διαβόητη νομοθετική ρύθμιση. Εκλογές έρχονται όλο και κάτι θα βγάλει ο μάγος από το καπέλο του...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κατάστημα κατά την Ο.Α του 1983  λόγω λειτουργιας πιτσαριας αλλαξε με Ο.Α του 2008 την χρηση του σε χώρο συνάθροισης κοινού. Ο χώρος έχει υπερβάσεις 3-4τμ . Θα πρεπει να δηλώνω στην τακτοποίηση "υπηρεσίες" και σε όλες τις περιγραφές τόσο των νόμιμων χώρων όσο και των υπερβάσεων ως χρήση την χρήση συνάθροισης κοινού; Κ επειδή θα γίνει αγοραπωλησία θα γίνει συμβόλαιο για χώρο συνάθροισης κοινού και όχι για κατάστημα; Λιγο παράξενο αυτό θα έλεγα. Δλδ αγοραπωλησια χωρου συναθροισης κοινου. Κατι δεν μου ταιριάζει καλά. 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω αυθαίρετο υπόγειο κάτω από διώροφη οικοδομή, το οποίο έχει επιφάνεια πολύ μικρότερη σε σχέση με την ανωδομή, είναι 15τ.μ. καθαρή επιφάνεια. Συνορεύει από 3 μεριές με έδαφος, το μόνο πάχος τοίχου που γνωρίζω και μετράω είναι στην είσοδο της υπόγειας αποθήκης στην οποία μπαίνεις απ' έξω, που είναι 28εκατοστά. Θεωρείτε ότι πρέπει να κάνω offset 0,28 όλες τις εσωτερικές πλευρές ώστε να βγάλω το περίγραμμα του υπογείου? Έτσι είχα κάνει σε αντίστοιχη περίπτωση. Μπορώ να θεωρήσω μικρότερο πάχος από τις 3 πλευρές? Διότι αλλιώς βγαίνω εκτός περιγράμματος οικοδομής όπως φαίνεται στη συνημμένη εικόνα.

υπογειο.pdf

Link to comment
Share on other sites

Να άφησαν τέτοιο δόντι οι καλουπατζήδες το αποκλείω. Αυτά (καλώς ή κακώς) πήγαιναν υπέρ του μάστορα που τραβούσε ράμα ευθεία. Μήπως η προέκταση των πράσινων γραμμών αριστερά της κάτοψης, είναι και η περασιά στο ισόγειο; Καμιά προεξέχουσα κολώνα στο υπόγειο υπάρχει να έχεις κάποια αφετηρία;

Link to comment
Share on other sites

κοιτάξτε περίπτωση!

Πήγα 4 φορές και μετράω από εδώ μετράω από κει παίρνω διαγώνιες και κόντρα διαγώνιες

Η κάτοψη δεν βγαίνει!

Ευτυχώς  που την τελευταία φορά  θυμήθηκα  ότι από την πίσω πλευρά υπήρχε πρόσβαση και μπήκα να δω

Ορίστε τι είδα!

image.thumb.jpeg.0f2c114894d166b6f9fde8f8d6ff5e56.jpeg

Άντε τώρα να κάνω σωστή Η.Τ.Α όχι με ένα δόντι, αλλά με  δόντια ολόκληρου στόματος! 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2/1/2023 at 9:51 ΜΜ, Arche said:

Δεν το ξέρω αυτό. 

Μπορούσες να χτισεις έως 50 τμ και ειναι 50 τμ αποθήκη αγροτική , τη τη πράξη μπορούσε να τη εκδώσει η τοπικη κοινότητα με υπογραφή του προέδρου

 

Edited by gountas
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα!

Ελπίζω να κάνω την ερώτηση στη σωστή ενότητα!

Θέλω να ρυθμίσω τριώροφο κτίριο με 2 Ο.Α. με τον ΓΟΚ του 73 με αδιαμόρφωτο ισόγειο και ένα διαμέρισμα ανα όροφο. Το κτίριο σαν υπέρβαση τετραγωνικών έχει μόνο 5 τετραγωνικά εκατοστά ανά όροφο και γενικά το περίγραμμα δεν έχει μεγάλες διαφορές. Εγώ θέλω να ρυθμίσω (κατόπιν συνεννόησης με την πολεοδομία γιατί θέλω να βγάλω Ο.Α. για κατασκευή στέγης) τους κοινόχρηστους χώρους όλου το κτιρίου  και το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου. Το θέμα είναι οτι στον (πρώην πλέον) αδιαμόρφωτο όροφο έχει φτιαχτεί ένα διαμέρισμα και έχει δημιουργηθεί κλιμακοστάσιο μεγαλύτερο απο αυτό της Ο.Α. και στους ορόφους το κλιμακοστάσιο έχει μεγαλώσει εις βάρος των διαμερισμάτων. Επίσης στην ταράτσα έχει φτιαχτεί εκτός Ο.Α. απόληξη κλιμακοστασίου και κολλητά μια μικρή αποθήκη.

Τα κλιμακοστάσια θεωρούνται νομίζω  βοηθητική χώροι οπότε δεν μπορώ να τους ρυθμίσω σαν αλλαγή χρήσης απο κύρια σε κύρια (σωστά;) Σκεφτόμουν τα κλιμακοστάσια και των τριών ορόφων όπως και την απόληξη να την ρυθμίσω με αναλυτικό (υπάρχει  και την αποθήκη με τετραγωνικά μέτρα.

Πως θα έπρεπε κατα την γνώμη σας να ρυθμίσω αυτές τις αυθαιρεσίες;

Στο κτίριο έχουν γίνει οριζόντιες για τους 3 ορόφους (όχι για την απόληξη και την αποθήκη) αλλά έχουν γίνει με λάθος μέτρα και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνει τροποποίηση.

 

 

* εκτός αν γίνεται κάτι με διαφορετική διαμερισμάτωση

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω μία περίπτωση κατά την οποία έχει εκδοθεί το 1965 άδεια σε οικόπεδο εντός σχεδίου για 9όροφο κτίριο αποθηκών(όπως αναγράφεται στην άδεια), για το οποίο στη σύσταση οριζοντίου, δύο χρόνια μετά, οι διηρημένες ιδιοκτησίες αναφέρονται ως γραφεία, όπως και είναι στην πραγματικότητα. Η αλλαγή χρήσης πρέπει να έχει γίνει παράτυπα. Ήθελα να ρωτήσω αν ερμηνεύει κάποιος ότι με καλύπτει το άρθρο 101 του ν4759/2020 και ίσως συγκεκριμένα η παράγραφος 3 ώστε να μην καταφύγω σε νομιμοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Παραθέτω και το απόσπασμα του νόμου:

Παράθεση
Άρθρο 101
Αλλαγή χρήσης Τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4067/2012

Οι παρ. 1 και 3 του άρθρου 5 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) τροποποιούνται και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 5 Χρήση κτιρίων

1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται, υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης.

3. Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο, τις χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τους όρους δόμησης. Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με τις χρήσεις γης της περιοχής και με την προϋπόθεση, ότι δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα μεγέθη της νέας χρήσης. Ειδικά για κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, για τα οποία έχουν χορηγηθεί παρεκκλίσεις, η αλλαγή της χρήσης τους, καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής, είναι επιτρεπτή εφόσον η παρέκκλιση έχει χορηγηθεί προ της έναρξης ισχύος του παρόντος.

4. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου, πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.»

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.