Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

@jasKIP το αρθ5 ΝΟΚ* ορίζει τη δυνατότητα μεταβολής της χρήσης.  Αν έχεις αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, πας κατευθείαν με την παρ.1β, αρθ.81, Ν4495/17.

Παράθεση

β) Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ορίζεται κάθε μεταβολή της χρήσης για την οποία δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια (άδεια δόμησης).

Επιβεβαίωσε αν πράγματι έχει γίνει αλλαγή χρήσης. Κοίταξε μήπως υπάρχει άλλη άδεια η αναθεώρηση της αρχικής. Το "πρέπει να έχει γίνει παράτυπα" θα πρέπει να το σιγουρέψεις.

* επίτρεψε μου μία τυπική διόρθωση για την κατανόηση της νομοθεσίας: με το αρθ.101 του 4759/20 τροποποιήθηκε τμήμα του αρθ.5 του ΝΟΚ. Καλύτερα λοιπόν να αναφερόμαστε στο άρθρο του νόμου που τροποποιήθηκε, παρά στο άρθρο του νόμου που τροποποιεί, επειδή θα χάσουμε την μπάλα. 

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τρόπον τινά συνάδελφε και συντοπίτη(καθόσον κι εγώ μένω και κινούμαι στο Χαλάνδρι)@jbosdas. Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις και το χρόνο σου! Ιδιαίτερα χρήσιμα, διότι τα εν λόγω topics δεν είναι στη δικαιοδοσία μου, ων Χημικός Μηχανικός. Εκτελώ χρέη γραμματέως και ποστάρω εκ μέρους Αρχιτέκτονα.

 

Στο δια ταύτα:

On 3/16/2023 at 9:35 AM, jbosdas said:

Επιβεβαίωσε αν πράγματι έχει γίνει αλλαγή χρήσης. Κοίταξε μήπως υπάρχει άλλη άδεια η αναθεώρηση της αρχικής. Το "πρέπει να έχει γίνει παράτυπα" θα πρέπει να το σιγουρέψεις.

Έχει γίνει παράτυπα...υπάρχουν αναθεωρήσεις αλλά είναι άσχετες με τη χρήση.

 

 

On 3/16/2023 at 9:35 AM, jbosdas said:

το αρθ5 ΝΟΚ* ορίζει τη δυνατότητα μεταβολής της χρήσης.  Αν έχεις αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, πας κατευθείαν με την παρ.1β, αρθ.81, Ν4495/17.

Αν καταλαβαίνω σωστά από την παρ.1 αρθ.5 του ΝΟΚ παρακάτω..

Quote
Άρθρο 5
Χρήση κτιρίων
Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 101 ΝΟΜΟΣ 4759/2020 με ισχύ την 9/12/2020
 

1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται, υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

αν δεν επέρχεται η εν λόγω αλλαγή προς το δυσμενέστερο, τότε θεωρείται νόμιμη και δε χρειάζεται τακτοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Σωστά;

 

Οπότε έρχεται το ερώτημα αν στη δική μου περίπτωση "επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο"(;) Να προσθέσω ότι έχουμε να κάνουμε με αλλαγή χρήσης από αποθήκες σε γραφεία για ορόφους υπερ του ισογείου(και όχι υπόγεια, όπως η πλειονότητα των νομιμοποιήσεων κατά τα φαινόμενα).

Οποιαδήποτε διόρθωση στο συλλογισμό μου ευπρόσδεκτη.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή χρήσης υπάρχει. Τα στατ φορτία είναι τα ίδια (500). Τα μηχανολογικά αλλάζουν. 

Καταλαβαίνω πως το θέτεις, αλλά πιστεύω οτι απαιτείται η αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

On 17/3/2023 at 1:26 ΜΜ, jasKIP said:

....και ποστάρω εκ μέρους Αρχιτέκτονα.....

από συνάδερφο προς συνάδερφο του λες "να μη λουφάρει" και να ποστάρει ο ίδιος....

κατά τ άλλα πάει για αλλαγή χρήσης (με βάση και τις σωστές επισημάνσεις του συναδέρφου @jbosdas)

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα - akis73)

Καλησπέρα,

Έχω κάποια ερωτήματα και θα ήθελα όποιος μπορεί να με βοηθήσει: 

1. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΠΛΗΣΙΑ: 
Έχω μια Υπόγεια Αποθήκη στην οποία βρήκα αλλαγές πάνω από 5% στις εσωτερικές διαστάσεις, δημιουργία WC στον χώρο του Κοινόχρηστου Μηχανοστασίου και λειτουργούσε ως Κατάστημα ή Εργαστήριο Μαραγκού. Ο αγοραστής θέλει να το κάνει κατάστημα ή αποθήκη e- shop. Η ΔΕΔΗΕ λέει προφορικά ότι ηλεκτροδοτήθηκε ως εργαστήριο προ του 75', περιμένω την βεβαίωση ηλεκτροδότησης για να δω τι πιστοποιείται, ενώ η αποδοχή κληρονομιας του 2019 το αναφέρει ως κατάστημα και η Σύσταση του 73' ως Αποθήκη. 
α. Για το 5% ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 είναι σαφές - θελει αναλυτικό προϋπ?
β. Για το WC θέλει Τροποποίηση Σύστασης με σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών για να μπει στο νέο συμβόλαιο ή τροποποιείται μονομερώς? Τακτοποιείται μονομερώς?
Για την αλλαγή χρήσης αν η ΔΕΔΗΕ βεβαίωσει ότι ήταν Κατάστημα προ του 75' μπορώ να τακτοποιήσω ως Κατάστημα, αν με καλύπτουν οι προϋποθέσεις Κύριας Χρήσης?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, 

Ηρώ
 

Edited by iromich
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα αγαπητοί Συνάδελφοι.

Έχω μια περίπτωση αλλαγής χρήσης από γραφείο σε κατοικία. Εντός οικισμού με άδεια του 2006. 

Πάμε με αναλυτικό και δηλώνουμε την αλλαγή χρήσης στην Τεχνική Έκθεση?

Ευχαριστώ πολυ

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν υπάρχει έμμεση υπέρβαση ΣΔ (όπως συνήθως συμβαίνει σε εκτός σχεδίου γήπεδα με εγκεκριμένη χρήση γραφείων και τρέχουσα χρήση κατοικία) τότε το πρόστιμο θα είναι μια λοιπή παράβαση (δεν "τικάρεις" το κουτάκι αλλαγή χρήσης).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Παύλο. Όχι δεν υπάρχει υπέρβαση. Είναι εντός οικισμού. Έχει τροποποιήσεις στην διαρρύθμιση μόνο. Θα φτιάξω αναλυτικό κι ανάλογα το ποσό που θα βγεί. Μια η δυο λοιπες.

 

Παύλο με τον χρόνο απόδειξης της αλλαγής χρήσης πως να το χειριστώ? Η άδεια είναι του 2006 όπως σου είπα. Στο Ε9 δεν έχουν κάνει αλλαγή όπως καταλαβαίνεις λόγω του ότι ήταν αυθαίρετη η αλλαγή χρήσης. Να πάρω μια υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη που θα δηλώνει ότι άλλαξε την χρήση το 2009 πχ?. Δεν βλέπω άλλο τρόπο για να το μπουμπουνισω.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σε ισόγεια ιδιοκτησία χρήσης καταστήματος ΚΥΕ που λειτουργεί νόμιμα με οικ. άδεια 1996 (αλλαγή χρήσης από κατοικία σε κατάστημα τότε) έχει γίνει και ρύθμιση Ν.4495/2017 το 2018 για επιπλέον αυθαίρετη αλλαγή χρήσης τμήματος της ιδιοκτησίας από αποθήκη σε κατάστημα.
Σήμερα οι ιδιοκτήτες το έχουν νοικιάσει ως φροντιστήριο αγγλικών δυναμικότητας < 75 ατόμων με σχέδια συναδέλφου στα οποία αναφέρεται ως "νόμιμο κατάστημα" στην βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης
Ζητείται να δώσουμε ΗΤΚ για μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.
Πώς πρέπει να το χειριστούμε;;;
 
Edited by APSP
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.