Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Ναι, είναι εντός σχεδίου, η χρήση είναι βιοτεχνία και συγκεκριμένα είναι στο Μοσχάτο, όπου υπάρχουν παντού αντίστοιχες βιοτεχνίες (και με περισσότερους ορόφους ή/και με μεγαλύτερο εμβαδόν από την περίπτωσή μου).

Όσο για το β, όντως μου πέρασε και εμένα από το μυαλό, είναι προγραμματισμένη επίσκεψη στην αντίστοιχη πολεοδομία για να μην βρεθώ προ εκπλήξεως - ειδάλλως η διαφορά πάει ως ΥΔ. Αλλά όπως είπα, αν κρίνω από τα αντίστοιχα κτίρια που βρίσκονται τριγύρω, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

Edit: Με έναν έλεγχο που έκανα, το 1989 άλλαξε ο συντελεστής από 1.80 σε 1.00 . Θα το εξακριβώσω στην πολεοδομία, θα το πάω όμως με παλιούς όρους δόμησης μιας και από παλιά είναι η αυθαιρεσία

Edited by cv01302
new info..
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα

Έχω ΥΠΟΓΕΙΟ (αυτοτελή χώρο) που από αποθήκη έγινε κατοικία.

1η ερώτηση: Προφανώς δεν μπορώ να πάω με αναλυτικό γιατί έχω αλλαγή χρήσης από βοηθητικό σε κύριο, σωστα?

2η ερώτηση: Για τον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβασης δόμησης, μπορώ να αγνοήσω τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας?

Να πω δηλαδη:   100 μ2 υπέρβαση δόμησης / 1.000 μ2 επιτρεπόμενα δόμησης ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ = 10%<50%

Link to comment
Share on other sites

1η  Σωστα  με ΥΔ

2η Αν εχει γινει συσταση  και εχει χιλιοστα το υπογειο και βεβαια δεν μπορεις, εκτος αν αποτελει κοινοχρηστο χωρο χωρις χιλιοστα  οποτε το υπολογιζεις επι ολης της επιτρεπομενης δομησης.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι/σες,

είναι η πρώτη φορά που ποστάρω και θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια και τις γνώσεις που μου έχετε προσφέρει, μέσω της άμεσης και αλληλέγγυας στις απορίες και τα προβλήματα που εκφράζουν οι άλλοι συνάδελφοι, καθώς και για τα πολύ χρήσιμα προγράμματα που είναι διαθέσιμα για download.

Στο κυρίως θέμα και επειδή είμαι νέος μηχανικός και έχω κάποια κενά στη νομοθεσία, θα ήθελα να σας περιγράψω την κατάσταση σε μια τακτοποίηση αυθαιρέτου(νομίζω πως είναι σχετικά απλή για κάποιον έμπειρο), και να μου πείτε την γνώμη σας.

Η κατάσταση έχει ως εξής: Σε ισόγειο κατάστημα 5όροφης πολυκατοικίας ΠΡΟ του '83(συγκεκριμένα '78), έγινε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δευτερεύοντος βοηθητικού χώρου(αποθήκης) 69 τ.μ. , ενώ ο αρχικός κύριος χώρος του καταστήματος ήταν 37 τ.μ.(οι 2 χώροι επικοινωνούν, συνεπώς αλλαγή Β.Χ. --> Κ.Χ.. Απ' ότι είδα, η καινούρια αλλαγή στο νόμο για συντελεστή 0,5 δεν με πιάνει γιατί είναι για κάτω από 50 τ.μ για ισόγεια. Εφ' όσον τα 69 τ.μ. έχουν δηλωθεί κανονικά ως Β.Χ. δεν έχουμε Υ.Δ., έτσι δεν είναι; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κινηθώ με αναλυτικό; και αν ναι θα συμφέρει κατά την γνώμη σας ή καλύτερα να πάω με Υ.Δ., ώστε να ελαχιστοποιήσω το Ε.Ε.Π.; Ακόμα, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω Υ.Δ. για τα 69 τ.μ. θα πρέπει να πάρω και συντελεστή 1,4; Τέλος, σε ένα κάπως παρόμοιο πόστ διάβασα πως υπάρχει ειδική νομοθεσία για αλλαγή χρήσης για τα κτίρια προ του '83 και σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να τακτοποιηθούν καν. Γνωρίζει κάποιος αν ισχύει κάτι στην περίπτωσή μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά ήθελα να ρωτήσω αν, αφού δεν έχω Υ.Δ. για αλλαγή από βοηθητικό σε κύριο, θα πρέπει να δουλέψω με αναλυτικό υπολογισμό. Οπότε με κατατόπισες πλήρως. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εξής περίπτωση για κάποιο ακίνητο όπου στην άδεια αναφέρεται ως διαμέρισμα, σήμερα στην υφιστάμενη κατάσταση είναι διαμέρισμα, αλλά στην σύσταση Ο.Ι. φαίνεται ως γραφείο. Ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι κάποια χρόνια αρχικά το χρησιμοποιούσε σαν γραφείο. Η άδεια είναι του 1981, όπου δεν υπήρχε ακόμα η έννοια της χρήσης όπως έγραψε και στο εξαιρετικό αναλυτικό κείμενο της η συνάδελφος @danaikaterina

Οπότε προχωράω σε έκδοση βεβαίωσης κανονικά χωρίς καμιά τακτοποίηση? Στην βεβαίωση θα γράφω διαμέρισμα σωστά? Θα έχει πρόβλημα η συμβολαιογράφος?

Ρητορικό ερώτημα: Αν η άδεια ήταν μεταγενέστερη (μετά την εφαρμογή του ν.1577/1985), θα μπορούσε να εκδοθεί βεβαίωση?

Link to comment
Share on other sites

Εσύ έχεις άδεια για διαμέρισμα. Πας σήμερα και βλέπεις διαμέρισμα. Αν στο ενδιάμεσο άλλαξε 15 διαφορετικές χρήσεις δεν μπορείς ούτε να το ξέρεις ούτε να το τεκμηριώσεις. Δίνεις βεβαίωση κανονικότατα κατά τη γνώμη μου ανεξαρτήτως χρονολογιών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Έτσι το σκέφτομαι κι εγώ.

Είναι το ερώτημα που έχω θέσει κατά καιρούς κατά πόσο πρέπει να μας απασχολεί η σύσταση Ο.Ι. και τα σχέδια που την συνοδεύουν όταν τακτοποιούμε. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να ελέγχονται μόνο για θέματα συνιδιοκτησίας και πιθανής απαίτησης συναίνεσης κι όχι για θέματα τακτοποίησης.

Το πρόβλημα μετατίθεται στην συμβολαιογράφο λοιπόν, που Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσει την σύσταση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.