Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

Εγώ επειδή έχω δει πρόγραμμα σπουδών software engineer και η/γου μηχανικού του ΕΜΠ, τα 2 πεδία ΔΕΝ έχουν καμία σχέση. Άντε ο SE να ξέρει το νόμο του Ωμ και κανένα Κίρκοφ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

44 λεπτά πριν, nik said:

Μία στατική μελέτη πολυκατοικίας μπορούν να την κάνουν και οι δύο. 

Οι περισσότεροι διπλωματούχοι πολιτικοί μηχανικοί των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της ημεδαπής, που δεν επέλεξαν την κατεύθυνση των δομικών έργων ως προπτυχιακοί φοιτητές και οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στα δομικά έργα, δεν έχουν διδαχθεί τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις για την προσομοίωση ενός κτιρίου σε λογισμικό ανάλυσης κατασκευών με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Η χρήση λογισμικού πεπερασμένων στοχείων χωρίς να γνωρίζει ο χρήστης του προγράμματος πεπερασμένα στοιχεία θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Δεν θα αναφερθώ σε σύμμικτα κτίρια και σε κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία ούτε σε επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, καθώς το θέμα είναι μια νεοανεγειρόμενη πολυκατοικία από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Edited by geoste
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, ekechagi said:

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι διπλωματούχοι πολιτικοί μηχανικοί των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της ημεδαπής, που δεν επέλεξαν την κατεύθυνση των δομικών έργων ως προπτυχιακοί φοιτητές και οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στα δομικά έργα, δεν έχουν διδαχθεί τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις για την προσομοίωση ενός κτιρίου σε λογισμικό ανάλυσης κατασκευών με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Η χρήση λογισμικού πεπερασμένων στοχείων χωρίς να γνωρίζει ο χρήστης του προγράμματος πεπερασμένα στοιχεία θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Δεν θα αναφερθώ σε σύμμικτα κτίρια και σε κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία ούτε σε επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, καθώς το θέμα είναι μια νεοανεγειρόμενη πολυκατοικία από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Geoste ανέδειξες ωραίο θέμα. Η τεχνολογία και η γνώση εξελίσσεται. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων (παρ'ότι παλαιά), έχω την εντύπωση ότι διδάσκεται στα ελληνικά ΑΕΙ τις 2 τελευταίες δεκαετίες. Αυτό που υποστηρίζεις θα σήμαινε ότι οι πολιτικοί-απόφοιτοι του παρελθόντος, που δεν διδάχθησαν την εν λόγω μέθοδο είναι ανίκανοι για τα συνήθη κτιριακά έργα και κακώς δραστηριοποιούνται. Προσωπικά, δίνω ελαφρυντικό σε αυτούς τους συναδέλφους, από την στιγμή που κάνουν έλεγχο των εντατικών μεγεθών με τις κλασσικές μεθόδους, με τις ελεγχόμενες και αναμενόμενες αποκλίσεις που προκύπτουν να οφείλονται στην ακρίβεια της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων του λογισμικού. Πάντως σε όσες σχολές πολιτικών μηχανικών δεν διδάσκονται, πρέπει να προσαρμοστούν και να διδάξουν τις γνώσεις του σήμερα.

Παράθεση

Στην Πάτρα τα πεπερασμένα στοιχεία είναι στα μαθήματα κορμού. 

Το ίδιο και στο ΤΕΙ Πειραιά στο μάθημα της Στατικής 3. Το ίδιο συμβαίνει και στο διάδοχο τμήμα του ΠΑΔΑ.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από πού προκύπτει ότι δε διδάσκονται πεπερασμένα; Και σε μας στη Στατική 3 ήταν, μητρωική ανάλυση και πεπερασμένα και μετά βέβαια υπάρχει και μάθημα εμβάθυνσης για τους δομοστατικούς. 

Στο μεταξύ τόσες δεκαετίες τα ελληνικά στατικά προγράμματα, με τα οποία έχουν γίνει τόσες και τόσες πολυόροφες κατασκευές, στη μητρωική ανάλυση βασίζονται.

Η στατική ίδια είναι για όλους, όποια κατεύθυνση και αν πάρουν για τις συνήθεις κατασκευές. Οι δομοστατικοί εμβαθύνουν και σε μη συνήθεις γεωμετρίες. Αυτή είναι η βασική διαφορά.

 

Link to comment
Share on other sites

Τα πεπερασμένα όπως αναφέρουν παραπάνω είναι υποχρεωτικά. 

Στάυρο τι σχέση έχει αυτό που λες με τις διαφορές μεταξύ δύο κατευθύνσεων της ίδιας σχολής ? Σου εξηγώ ότι οι διαφορές μεταξύ των κατευθύνσεων είναι εξειδικευμένες. 

Π.χ. ένας δομοστατικός θα κάνει προετενταμένο σκυρόδεμα (για γέφυρες), επισκευές και ενισχύσεις υφιστάμενων κτιρίων ή σύμμεικτα κτίρια. 

Νέα μελέτη ενός κτιριακού μπορούν να κάνουν όλοι οι Π.Μ. . 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, stayros said:

Ο υδραυλικός ξέρει την ίδια στατική με τον δομοστατικό; Ο software engineer τα ίδια ηλεκτρολογικά με τον ηλεκτρολόγο; Το ναι ίσως δεν προσβάλλει τον κλάδο αλλά σίγουρα τη νοημοσύνη όλων...

Ποιος ισχυριζεται κατι τετοιο; Αν ετσι καταλαβες απο αυτα που εγραψα λυπαμαι αλλα πρεπει να το ξαναδιαβασεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός λογισμικού είναι ειδικότητα των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Αν δεις μαθήματα "ενεργειακού" ηλεκτρολόγου μηχανικού στο πρόγραμμα σπουδών του μηχανικού λογισμικού γράψε μου. Έχει δικαιώματα μέχρι και υπερυψηλής και δεν έχει διδαχτεί καν μέση τάση.

Με λίγα λόγια όταν προσλαμβάνεις διπλωματούχο καλού κακού πρέπει να ζητάς και αναλυτική βαθμολογία...

 

@KF όχι δεν είπες κάτι τέτοιο. Απλά κάποιοι προσπαθούν να κάνουν γαργάρα ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές από ειδικότητα σε ειδικότητα...

Edited by stayros
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δε ξέρω αν ισχύει σε όλα τα τμήματα της χώρας αυτό που λέει ο Σταύρος αλλά το πιο καραμπινάτο εκεί είναι η απουσία μαθημάτων μηχανολόγου.. Οι μηχανολόγοι τουλάχιστον έχουν κι ένα μάθημα ηλεκτρολογίας..

Όμως άλλο οι ηλεκτρολόγοι, άλλο οι πολιτικοί. 

Κολλάτε βέβαια πολύ στο syllabus, στη θέση σας θα έδινα πιο πολλή έμφαση στην ποιότητα της οποιασδήποτε παρεχόμενης γνώσης. Πχ πώς ορίζεται η γνώση σχεδιασμού μιας πολυκατοικίας; 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.