Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

Αντε πάλι λίγο ιστορία . 

Η σχολή ήταν Ανωτέρα Σχολή ΤΕχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΤΕΜ) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Κατεύθυνση Δομικών ή Συγκοινωνιακών Εργων 

Το 1983 το παζάρι με τα ΤΕΙ ονόμασε την Σχολή ως Σχολή Τεχνολογικών ΕΦαρμογών (ΣΤΕΦ) οπότε έφυγε και το Τεχνολόγων αλλά και το Μηχανικών και το τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων ή Πολιτικών Εργων Υποδομής , πάλι χωρίς το Μηχανικών , αλλά το Τεχνολόγων πήγε στο ίδρυμα που έγινε Τεχνολογικό και έτσι οι πτυχιούχοι είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης , εξ ου και το ΤΕ .

Οπότε επειδή και οι δύο έπαιρναν πτυχίο , ονομάστηκαν Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕ .

Ολα αυτά είναι θέμα παζαριού όπως γίνεται και σήμερα που έχει κατατεθεί στην Βουλή ο νόμος για την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και έβλεπα στο κανάλι της Βουλής τι αστέρια έχουμε στείλει εκεί ...:evil:

Τώρα καταργήθηκαν τα τμήματα μηχανικών των τει και ιδρύεται ένα 4ετές Ενέργειας και Τεχνολογίας ..:mrgreen: 

Αντε να δούμε τι θα κάνει . 

Αραγε εμείς οι παλιοί τώρα που η σχολή μας πήγε στο ΠΘ τι θα λέμε....8)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω το είχα αναφέρει και παλιότερα. Οι γονείς μου έχουν τελειώσει την ίδια σχολή με τον BAS. Μια ζωή τεχνολόγοι και τεχνολόγοι μηχανικοί άκουγα.

Είναι σαν κάποιος να έρθει και να μου πει: "εσείς οι πτυχιούχοι μηχανικοί", κι εγώ να πηδήξω στο ταβάνι. Κλάιν μάιν δηλαδή!

Χαλαρώστε παιδιά, δεν σας υποτιμά κανείς.

Edited by ted78
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ted78 σημαίνει ότι γεννήθηκες το 78 . Εγώ πέρασα το 77 και οι σχολές ιδρύθηκαν το 73 ... Πότε σε πρόλαβαν ?  Θα είναι από τους πρώτους ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 8/1/2019 at 9:34 ΜΜ, ted78 said:

Εάν και εφόσον υπάρχει κάποια πιθανότητα να πάμε προς αυτή τη λογική, θα είχε κάποιο νόημα να το συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Το θέμα είναι εάν θα ήταν και οι δύο πλευρές πρόθυμες να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σαν ιδέα δεν μου φαίνεται άσχημη. Είναι πολύ καλή βάση για συζήτηση κατά την άποψή μου.

Link to comment
Share on other sites

Για συζήτηση μεταξύ μας. Ο υπόλοιπος κόσμος για να αποδεχθεί αυτή τη βάση θέλει πρώτα να δει τα αποτελέσματα της συζήτησης (δηλαδή τις απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματά μου). Για την ελληνική κοινωνία η απόκτηση πλήρων επαγγελματικών δικαιωμάτων με τη λήψη του πτυχίου θεωρείται εργασιακό κεκτημένο. Και για ένα τέτοιο κεκτημένο μάχεται τόσα χρόνια και ο κόσμος των ΤΕΙ.

Γενικά το θέμα ξεφεύγει από το χώρο της δουλειάς του μηχανικού και αφορά τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων και απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση. Ας πούμε η μπολώνια δε μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις σχολές μηχανικών, θα πρέπει να εφαρμοστεί παντού. Και τότε θα είναι συγκοινωνούντα και τα μπάτσελορ και μάστερ πολυτεχνικών με άλλες επιστήμες, με αντίστοιχες συνέπειες στα επαγγελματικά δικαιώματα, ιδίως σε αντικείμενα που δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι δουλειά μηχανικού, θετικού επιστήμονα, γεωεπιστήμονα κλπ.

Edited by georgios_m
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, georgios_m said:

Για την ελληνική κοινωνία η απόκτηση πλήρων επαγγελματικών δικαιωμάτων με τη λήψη του πτυχίου θεωρείται εργασιακό κεκτημένο.

 

Αυτό είναι και αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο. Το 1930 καλώς θεσπίστηκε αυτό. Το 2018 θα πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι είναι πλέον τραγικά λάθος κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο κλάδο των μηχανικών. Καλά τα κεκτημένα αλλά ο κόσμος προχωράει μπροστά. Επιπλέον η ΕΕ έχει πλέον θεσπίσει το πλαίσιο προσόντων έτσι ώστε ακριβώς να μην ισχύει αυτό.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αύριο ψηφίζεται συνολικά και γίνεται νόμος του κράτους η κατάργηση των τει Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας .

Εχει πολύ ενδιαφέρον τι γίνεται με τα τμήματα μηχανικών του ΤΕΙ-Θ . Οι φοιτητές από το πρώτο μέχρι το 6ο έτος , μπορούν όταν περάσουν όλα τα μαθήματα να δηλώσουν αν θέλουν να συνεχίσουν στα νέα τμήματα .

Ενώ όμως στο γεωπονικά και δασολογικά τμήματα που γίνονται 5ετή μπορείς να συνεχίσεις σε αυτά , αντίθετα στα τμήματα μηχανικών η επιλογή δεν είναι να πας στο αντίστοιχο τμήμα του Βόλου , αλλά να πας στα στερούμενα ΕΔ νέα τμήματα περιβάλλοντος και ενέργειας .

Προφανώς λοιπόν η κατάσταση ξεκαθαρίζει .

Για τους φοιτητές των τει Αθήνας-Πειραιά και Σερρών θα υπάρχει η δυνατότητα να πάνε στα νέα 4ετή , αλλά θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια όσοι πέρασαν από πρόπερσι και μετά θα βρεθούν στο νέο 5ετές . Εκτός αν μεταβατικά πάμε σε λύση 4+1 για τα 2 αυτά τμήματα . 

Link to comment
Share on other sites

On 12/1/2019 at 11:18 ΜΜ, stayros said:

Καλά τα κεκτημένα αλλά ο κόσμος προχωράει μπροστά.

Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι μόνο τα κεκτημένα και όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες για να τα καταργήσουμε; Γιατί υπάρχει κι άλλος τρόπος να πας μπροστά: να κάνεις τις σχολές ικανές να ανταποκριθούν στα κεκτημένα, με εκσυγχρονισμό των υποδομών, καλύτερη επιλογή των εισακτέων και επαναφορά όσων προγραμμάτων σπουδών έχουν ξεφύγει, σε αυτό που αντιστοιχούν επαγγελματικά.

Αν πάντως είσαι της αντίθετης άποψης, τότε πρέπει να περιγράψεις λεπτομερώς το  "σωστό, επιστημονικό και ασφαλές", για να το κρίνουμε με τους ίδιους όρους που κρίνουμε το υπάρχον σύστημα. Η παραπομπή σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα πρέπει να το δεχτούμε ασυζητιτί επειδή είναι ευρωπαϊκό δεν είναι απάντηση. Πρέπει όποιος το υποστηρίζει να μας λέει και πώς υλοποιείται στην πράξη. Κατ αρχάς για να δει κι ο ίδιος αν στέκουν αυτά που υποστηρίζει!

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.