Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

7 ώρες πριν, georgios_m said:

Πιο σωστή διατύπωση, πλήρης απελευθέρωση, κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Υπογράφουν όλοι τα πάντα, ακόμα και χωρίς πτυχίο.

Eνώ σήμερα να υπογράφει αρχιτέκτονας στατικά ή τοπογραφικά είναι όπως θα έπρεπε να είναι έτσι;

 Πλήρη απελευθέρωση, ο καθένας επ. δικαιώματα στο αντικείμενό του.

  • Upvote 4
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγώ ως πλήρη απελευθέρωση καταλαβαίνω ότι ανεξαρτήτως αντικειμένου (ή και ύπαρξης πτυχίου γενικότερα) μπορεί ο καθένας να ασκήσει το επάγγελμα μέσω κάποιας διαδικασίας ανάληψης ευθύνης. 

Απελευθέρωση και δικαιώματα είναι έννοιες ασυμβίβαστες. 

Ωστόσο, το θέμα μας είναι η ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο των δικαιωμάτων, ή έστω μια πρόβλεψη γι' αυτό, παρά το τι θα ευχόμασταν να συμβεί. 

Προς το παρόν πάντως δε βλέπω να συμβαίνει τίποτα, γιατί ο υπουργός έχει μεταθέσει την ευθύνη αυτή στους φορείς. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει τίποτα σε κανέναν. Πρέπει λοιπόν οι φορείς (σχολές, σύλλογοι κλπ) να έχουν πράγματα να ανταλλάξουν για να προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή.

Η νέα πάντως είδηση είναι η ιδέα συγχώνευσης των ΤΕΙ Πάτρας με το ΕΑΠ!

Edited by georgios_m
  • Upvote 2
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

On 29/1/2019 at 5:39 ΜΜ, fotis91 said:

 

Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να κάνουν : https://www.esos.gr/arthra/61126/14selido-porisma-gia-tin-panepistimiopoiisi-toy-tei-kritis-idryetai-polytehniki Γιατι εχουμε παλι μηχανικούς 4ετούς και 5ετούς ; Πως να μη γίνει παλι μπέρδεμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα; 

Link to comment
Share on other sites

Είπαμε κουμάντο στο τεε κάνουν οι ΠΜ . Από την στιγμή που στην Κρήτη δεν ιδρύονται ΠΜ , αλλά και οι άλλοι οικοδομικοί ΑΜ και ΑΤΜ , τότε τα 5ετή δεν έχουν θέμα .

Απλά θα περιμένουμε να κλείσει και το θέμα με την Μακεδονία , την δική μας εννοώ...:oops:, ώστε να έχουμε και εκεί ΠΜ όπως του ΠΑΔΑ και τότε θα τεθεί το θέμα συνολικά .

Θεωρώ ότι θα περιμένουν 1-2 χρόνια να δουν τι θα δηλώσουν οι ήδη φοιτητές .

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι μόνο αυτό. Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν είναι μεγάλο σαν το ΕΜΠ για να σταθεί μόνο του. Μπορεί τώρα να αντιδρούν αλλά τη συγχώνευση με κάποιον δε τη γλιτώνουν.  Και με το σκεπτικό να διατηρήσουν τον πολυτεχνικό χαρακτήρα και την αυτοτέλειά τους θα επιλέξουν τα ΤΕΙ Κρήτης. Κι αυτά προσαρμόζονται στο πενταετές μοντέλο για να είναι έτοιμα να καλύψουν τα κενά του Πολυτεχνείου Χανίων. Έτσι έγινε και με τα ΤΕΙ που συγχωνεύθηκαν με το ΓΠΑ. Στο ΠΔΑ δε χρειαζόταν κάτι τέτοιο γιατί τα δύο ΤΕΙ ήταν αρκετά μεγάλα ώστε με τη συγχώνευσή τους να γλιτώσουν τη χρεωκοπία χωρίς να αναγκαστούν σε άλλες βαθύτερες αλλαγές του τρόπου λειτουργίας (το έχουν πάντως και το 5ετές στο νου τους).  

Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Δε τα θεωρούν πρόβλημα, ή μάλλον θεωρούν πρόβλημα την υπενθύμισή τους που μπορεί να εμποδίσει τυχόν τολμηρές συγχωνεύσεις. Κι ούτε μπορεί να υπάρξει ενιαία γραμμή όταν και οι ίδιοι είναι άλλοι διπλωματούχοι, άλλοι από ΤΕΙ και λογικά θα' χουν και τέτοιους ανταγωνισμούς μεταξύ τους.

Στην Κρήτη δεν υπάρχει τμήμα ΠΜ, ωστόσο υπάρχει τμήμα ΜΠ, που μάλλον θα εξελιχθεί σε ΠΜ. Λογικά εκεί θα πάρουν μεταγραφή και οι καθηγητές των ΤΕΙ ΠΜ. Αλλιώς τι θα τους κάνουν; θα τους απολύσουν; 

 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο το τμήμα ΠΜ της Κρήτης έχει κλείσει από το 2012 . Τους καθηγητές προφανώς κάπου τους βόλεψαν .

Γενικά πάντως στην Κρήτη θα έχουμε ενοποίηση και των τριών πανεπιστημίων στο μέλλον .

Link to comment
Share on other sites

Ok, δε το γνώριζα. Το άρθρο που παρατέθηκε μου δημιούργησε την εντύπωση ότι για κάποιο λόγο το τμήμα "ξεχάστηκε" να συμπεριληφθεί. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να μαθαίναμε πώς έγινε η διαδικασία κλεισίματος και κυρίως πού τους βόλεψαν. 

Ναι, στην Κρήτη πάνε για πλήρη συγχώνευση και δεν έχουν πια κανένα λόγο να υποστηρίξουν το 4ετές σύστημα. Οι όποιες αντιδράσεις των Χανιωτών θα είναι για να πετύχουν και κείνοι δικά τους αιτήματα, πχ επιλογή μόνο των υγιέστερων ΤΕΙ κλπ. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που διαβάσατε πάντως είναι το πόρισμα και η πρόταση της επιτροπής Γαβρόγλου. Δεν είναι ούτε η εκφρασμένη γνώμη του υπουργού ούτε νομοσχέδιο. Υπάρχει άπλετος χώρος για υπαναχωρήσεις, αλλαγές πλεύσης κλπ. Νομίζω ότι σημαίνει μόνο, ότι το ΤΕΙ Κρήτης θα γίνει πανεπιστήμιο και όχι πολλά παραπάνω. Τα διάφορα νέα τμήματα πχ σχεδόν σίγουρα θα πρέπει να γίνουν με νέους υπουργούς. Θα συμμερίζονται αυτοί την άποψη της επιτροπής Γαβρόγλου; Αμφιβάλω. 

Πάντως μέχρι να παγώσουν οι εξελίξεις από την προεκλογική περίοδο εκτιμώ ότι η πλειονότητα των ιδρυμάτων ΤΕΙ και των φοιτητών τους θα έχουν μεταβεί στο πανεπιστημιακό καθεστώς. Αυτό θα δημιουργήσει μία πίεση στα εναπομείναντα ΤΕΙ. Είτε θα γίνουν πανεπιστήμια είτε θα κλείσουν είτε θα είναι ασήμαντα και κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους.

Και μετά; Ίσως ένα νέο κύμα ενοποιήσεων ιδρυμάτων. Ίσως σε 5 χρόνια όταν δεν υπάρχουν πλέον οι λέκτορες εφαρμογών και οι απόφοιτοι του ΠΑΔΑ θα έχουν μπει σε πανεπιστήμιο και όχι ΤΕΙ, γίνουν οι σχολές μηχανικών πολυτεχνικές (εννοώ από 4ετείς 5ετείς) Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την θέληση του μεγάλου υποβολέα (του ΤΕΕ) Αφού τα αιτήματα του δηλαδή μαστεροποίηση του διπλώματος και κατάργηση των ΤΕΙ έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά δεν έχω καταλάβει τι ζητά. Και αφού δεν ζητά τίποτε ίσως δεν γίνει και τίποτε.

Link to comment
Share on other sites

Οι ενοποιήσεις των ιδρυμάτων θα προχωρήσουν για οικονομικούς λόγους και από έλλειψη προσωπικού. ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και γι' αυτό αποδέχονται ή θα αναγκαστούν να αποδεχθούν συγχωνεύσεις, ακόμα και τις πιο παράξενες προκειμένου να μην κλείσουν. 

Το σχέδιο για τα "εναπομείναντα" ΤΕΙ είναι να γίνουν ΙΕΚ. 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.