Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

17 λεπτά πριν, stayros said:

Αντί να λέμε τα 5ετή να γίνουν 4ετή καταντήσαμε να λέμε το 4ετές να γίνει 5ετές...

Τοτε γιατί τα έκανε πολυτεχνικές σχολές ολο το ΤΕΙ Κρήτης;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην Δυτική Ελλάδα δεν έχει δομικούς που είναι το πρόβλημα . Ούτε θα κάνουν . Το ΠΑΔΑ και το νέο ΔΙΕΠΑΘΕ , είναι πανεπιστήμια και ΝΟΜΙΚΑ δεν έχουν καμία σχέση με τα τει . Οπότε θέμα ΕΔ θα το λύσουν άνετα μόνοι τους , αφού το τεε έχει αναγνωρίσει δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς από το εξωτερικό με 3ετή και 4ετή πτυχία .

Γιατί οι κανόνες του τεε για την αναγνώριση ενός προγράμματος σπουδών μηχανικού καλύπτονται από τα 2 νέα πανεπιστήμια .

 

Οσο για το γιατί γίνονται αυτά , είναι αυτό που ζήταγε το τεε πριν 6 χρόνια ...

http://www.kathimerini.gr/482491/article/epikairothta/ellada/sygxwneysh-polytexneiwn-me-tei-mhxanikwn-zhtei-to-tee

Παράθεση
06.03.2013

Συγχώνευση Πολυτεχνείων με ΤΕΙ Μηχανικών ζητεί το ΤΕΕ

Του Αποστολου Λακασα

Πόσους μηχανικούς χρειάζεται η Ελλάδα; Ποια είναι τα μέτρα εξορθολογισμού του αριθμού των εισακτέων στις πολυτεχνικές σχολές; Η χώρα έχει την πολυτέλεια να εκπαιδεύει μηχανικούς οι οποίοι κατόπιν αναζητούν την τύχη τους... στις ερήμους της Αραβίας; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε χθες η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ζητώντας συγχώνευση Πολυτεχνείων με τα Τμήματα Μηχανικών στα ΤΕΙ. «Χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περίπου 2.200 νέους φοιτητές. Αυτοί, μαζί με όσους ήδη σπουδάζουν και τους ήδη υπάρχοντες μηχανικούς, μας αρκούν για τα επόμενα 40 χρόνια», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Σήμερα η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες μηχανικών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη. Με πληθυσμό 11.262.000 κατοίκους, διαθέτει 110.000 μηχανικούς και άρα ο αριθμός των μηχανικών αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% (ακριβές ποσοστό 0,98%). Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη μόνο οι σκανδιναβικές χώρες ξεπερνούν την Ελλάδα, με ποσοστό πολύ πάνω από το 0,48% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία χρόνια στα δύο Πολυτεχνεία (Μετσόβιο, Κρήτης) και στις πολυτεχνικές σχολές της χώρας εισάγονταν συνολικά 4.165 νέοι φοιτητές ετησίως, ενώ στα τμήματα τεχνικής κατεύθυνσης των ΤΕΙ, το 2012 εισήχθησαν 10.855 νέοι.

Εκτός από την υψηλή ανεργία και υποαπασχόληση στον κλάδο, αυτό σημαίνει και μεγάλο κόστος. Ενδεικτικά, το κράτος δίνει ετησίως 11.841 ευρώ κατά μέσο όρο ανά φοιτητή του ΕΜΠ.# «Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τον αριθμό επιστημόνων στη χώρα μας και την πολιτική ανευθυνότητα της αντιμετώπισης της παιδείας και των νέων ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια η ύφεση και η ανεργία μάς οδηγούν στην αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, που καρπώνονται την υπεραξία υψηλής ποιότητας μηχανικών, ενώ η χώρα πληρώνει το υψηλό κόστος σπουδών». Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ επανέφερε την πρότασή του για απορρόφηση των αντίστοιχων τμημάτων των ΤΕΙ από τα Πολυτεχνεία και τις πολυτεχνικές σχολές. Με βάση την πρόταση του ΤΕΕ, οι απόφοιτοι και οι σπουδαστές των ΤΕΙ είτε θα διατηρήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν είτε θα εξελιχθούν σε διπλωματούχους μηχανικούς παρακολουθώντας συμπληρωματικά προγράμματα σπουδών.

Ισοδυναμία με μάστερ

Τέλος, το ΤΕΕ επανέφερε το αίτημα για αναγνώριση της ισοδυναμίας με μάστερ των πτυχίων των ελληνικών Πολυτεχνείων έπειτα από 5ετείς σπουδές. «Εχει αποδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι οι σπουδές ενός μηχανικού, που καλύπτουν επαρκώς σε επιστημονικό εύρος και ποιότητα την παρεχόμενη γνώση, χρειάζονται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σπουδών, με έμφαση στα πρώτα χρόνια σπουδών σε μαθήματα υποδομής, που αποτελούν προαπαιτούμενη γνώση για τη σε βάθος σπουδή των τεχνικών γνωστικών αντικειμένων στη συνέχεια», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

 

 

Έντυπη

 

Link to comment
Share on other sites

Η συγχώνευση ΠΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ που μάλλον είναι πια σίγουρη, δίνει την ευκαιρία για να περάσει και το ΠΔΑ στο 5ετές σύστημα.

Πάντως, μη νομίζετε ότι οι καθηγητές και γενικά ο κόσμος των ΤΕΙ είναι σώνει και καλά υποστηρικτές του 4ετούς συστήματος. Το υποστήριζαν όσο ήταν εγκλωβισμένοι σε αυτό, τώρα που τους δίνεται η ευχέρεια να επιλέξουν, προφανώς και επιλέγουν το 5ετές και γιατί όχι; την πλήρη συγχώνευση  με τις υφιστάμενες πολυτεχνικές. Ποιός καθηγητής ή ΕΔΙΠ ενός ΤΕΙ θα έλεγε όχι σε μια απευθείας μετάθεση στο ΕΜΠ? Μόνο κάποιος με ελλιπή προσόντα που θα τον έριχναν χαμηλά ή κάποιος με διευθυντική θέση που θα την έχανε.

Στα ΤΕΙ εργάζονται πολλοί τακτικοί αλλά και έκτακτοι καθηγητές, μέλη ΤΕΕ, άρα μάλλον υπάρχει συνενόηση σε ότι γίνεται.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

On 8/2/2019 at 12:21 ΜΜ, ntanos said:

Την βλέπω την δουλειά μία τρύπα στο νερό. Δημιουργούνται πάλι τετραετείς σχολές μηχανικών με ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα. Παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις μελών του φόρουμ, προσωπικά δεν βλέπω καμία προοπτική μετατροπής τους σε 5ετείς σχολές. Μακάρι να διαψευστώ (αν και παραμένει το ερώτημα πόσες σχολές μηχανικών χρειαζόμαστε), αλλά όλη η ιστορία σε ότι αφορά τους μηχανικούς, τι διαφορά θα έχει με το υπάρχον πλαίσιο, που τα ΤΕΙ ούτως ή άλλως θεωρούνται ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα?

Πραγματικά, πέραν του θετικού της διοικητικής συρρίκνωσης των ιδρυμάτων, δεν καταλαβαίνω ποια νέα εποχή αναδύεται για τα επαγγελματικά δικαιώματα σχολών τύπου ΠΑΔΑ.

      Αν το δούμε outside of the globe οι σχολές μηχανικών (4ετής - 5ετης) μειώνονται συνολικά στο άθροισμά τους μετά και την εφαρμογή ολόκληρου του πλάνου Γαβρόγλου. Τμήματα Μηχανικών των ΤΕΙ καταργούνται ή καταργήθηκαν. (Π.χ κατάργηση τμήματος πολιτικών μηχανικών έργων υποδομής πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας-Λάρισα, Πολτικών Μηχανικών Δομικών Έργων ΤΕΙ Πειραιά). Κάτι που σημαίνει λιγότερους απόφοιτους στο μέλλον. Όσον αφορα τα δικαιώματα, αποτελούσαν και αποτελούν "καυτή πατάτα" για όποιον θελήσει να ξεκινήσει την επίλυση τους.

    Είναι τόσο μεγάλες οι επικαλύψεις σε επαγγελματικές δραστηριότητες ειδικοτήτων, τόσοι ήδη απόφοιτοι από υφιστάμενα προβληματικά (από άποψη δικαιωμάτων) τμήματα όπου κάποιος πραγματικός διαχωρισμός, θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως από συγκεκριμένες ειδικότες και φορείς..

Edited by fotis91
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, fotis91 said:

  για όποιον θελήσει να ξεκινήσει την επίλυση τους.

το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να βρεθεί αυτός που να θελήσει, δηλαδή να πείσεις και έξω από το φόρουμ ότι υπάρχει πρόβλημα προς επίλυση.

για τον έξω κόσμο όποιο πρόβλημα υπήρχε λύθηκε με το περσινό ΦΕΚ, τα ΤΕΙ βλέπεις ότι είτε καταργούνται, είτε προσανατολίζονται στο 5ετές σύστημα, άρα πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση επίλυσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
9 λεπτά πριν, Steelman said:

Μια χαρά είναι όλα. Οι Μηχανικοί ΤΕ έχουν 5έτη σπουδών με το καινούργιο νομοσχέδιο.

 

Σε ποιο Νομοσχεδιο αναφερεσαι ?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε οι μηχανικοί Τ.Ε. στην ουσία δεν υπάρχουν από την στιγμή που θα έχουν 5 έτη σπουδών. Δηλαδή θα έχουν τα ίδια επ. δικαιώματα που θα έχει και ένας μηχανικός με 5 έτη σπουδών βλέπε Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ.τ.λ.

Edited by Steelman
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.