Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

Με τρώει καιρό να γράψω κάτι εδώ μέσα, αλλά πρώτον δε γουστάρω την πόλωση που επικρατεί και δεύτερον γράφονται 

ένα κάρο μακακίες και ανακρίβειες που πρέπει να γράφεις σεντόνια για το αυτονόητο. Μέχρι κάπου πήρε το μάτι μου ότι είναι προτιμότερο

να έχεις "καθηγητάδες" σε ανώτατο ίδρυμα χωρίς καν PhD, όπως κατά κόρον επικρατεί σε όλα τα επαρχιακά Τ.Ε.Ι όπου οι καθηγητές είναι

επι τω πλείστων ντόπιοι "επιστημονάρες"  από το να παίρνουν "βυσματίες" διδακτορικό για να γίνουν καθηγητές. Σίγουρα υπάρχουν βυσματίες

ντοκτοράδες, αν και μικρό σχετικά ποσοστό όταν μιλάμε για μηχανικούς εν σχέσει με άλλες επιστήμες, αλλά αυτοί το phD το παίρνουν ¨νύχτα"

όχι για να γίνουν καθηγητές αλλά για να χτίσουν βιογραφικό συνήθως για πολιτική καριέρα.....

 

Για την ταμπακιέρα τώρα, χωρίς να έχω διάθεση να χωρίσω τίποτα με κανέναν συνάδερφο, η διαφορά μεταξύ "τεχνολόγου" και "διπλωματούχου"

μηχανικού υπο μία έννοια αποτυπώνεται απο τον τίτλο και μόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι προσαρμοσμένα και τα προγράμματα σπουδών

αλλα κυρίως και οι απαιτήσεις σπουδών όσων αφορά τα μαθήματα, θέματα εξετάσεων κλπ. Άλλωστε με διαφορετικές γνωστικές βάσεις εισήλθε κάποιος

σε μια σχολή με 16-19000 μόρια και με άλλες κάποιος με 7-11000. Να μου πεις τώρα μπαίνουν με 5 μαθηματικά σε πολυτεχνεία. Αλλά εκεί φταίει το κράτος που δεν ορίζει ένα πλαφόν διοτι

η συγκεκριμένη πράξη έχει σοβαρές κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.

 

Επίσης, στα χρόνια μου τουλάχιστον, όλων των σχετικά ενδιαφερομένων τα μηχανογραφικά,

είχαν σειρά προτεραιότητας που ξεκινούσε από τα πολυτεχνεία για να καταλήξει στα ΤΕΙ. Μετα ερχόταν η εκάστοτε παραταξάρα και σου λεγε "έλα μωρέ να πιούμε μια

βοτκούλα τώρα και ένα φρέντο  να μας το ρήξεις κιόλας το ψηφαλάκι και θα πάρουμε και δικαιώματα..τι παραπάνω κάνουν από εμάς οι μ.... στα πολυτεχνεία?"

Τέλος ερχότανε ο κάθε τοπικός πολιτικάντης και έταζε-άνοιγε άλλο ένα ΤΕΙ η άλλο ένα τμήμα σε κάθε χωριό. Για να πουλήσει κάνα καφέ ο καφετζής 

να βολευτεί και κάνας ντόπιος ως διοικητικός-καθηγητής κλπ κλπ. Αυτό βαφτίζονταν ανάπτυξη...

 

Υ.γ) Γιατί εφόσον δεν υπάρχουν δικαιώματα στους Τ.Ε συναδέρφους, υπάρχουν προκηρύξεις αποκλειστικά για Τ.Ε?  

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε, αρκετοί συνάδελφοί στην διοικούσα του ΤΕΕ πλέον δεν συμμερίζονται την άποψή σας (η οποία διαμορφώθηκε σε ένα στρεβλό ακαδημαϊκό τοπίο με ευθύνη της πολιτείας). Οι ακαδημαϊκοί κι επαγγελματικοί τίτλοι δεν είναι αυτοί που αναφέρατε και είναι εύκολο να το επιβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε. Έχουν χιλιοειπωθεί αυτά και δεν είναι όμορφο να επαναλαμβανόμαστε.Τα προγράμματα σπουδών ασφαλώς και ανταποκρίνονται στον τίτλο σπουδών,όπως πολύ σωστά αναφέρετε. Κάθε ίδρυμα μπορεί να μεταβάλλει το πρόγραμμα σπουδών του αρκεί να ικανοποιεί την συνθήκη της bologna που επιβάλλει πάνω από 180 πιστωτικές μονάδες (ECTS) για προπτυχιακό τίτλο.

 

Ακόμη και σήμερα στα μηχανογραφικά η σειρά προτεραιότητας είναι αυτή που περιγράφετε. Η μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και η μη ενσωμάτωση των πολιτικών μηχανικών ΤΕ στο μητρώο του ΤΕΕ, τροφοδότησε την απαξίωση του τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ από την ίδια την πολιτεία. Κατ'επέκταση η προτίμηση των υποψηφίων διοχετεύτηκε σε ιδρύματα που έχουν ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο ως προς τα ΕΔ από την πολιτεία, διαμορφώνοντας αντίστοιχα και τις εισαγωγικές βάσεις. Οι ευθύνες της πολιτείας είναι πολύ μεγάλες στην απαξίωση του τεχνολογικού τομέα. 

 

Το ότι ιδρύθηκαν πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια για μικροπολιτικές σκοπιμότητες είναι αλήθεια. Αυτό δυστυχώς έριξε το επίπεδο όλων των ΑΕΙ, πράγμα το οποίο το βλέπουμε και σήμερα.

 

Στον δημόσιο τομέα που θίγετε, οι προκηρύξεις με την πάροδο του χρόνου (για θέσεις πολιτικών μηχανικών) αφορούσαν όλο και περισσότερο μηχανικούς του πανεπιστημιακού τομέα των ΑΕΙ (ΠΕ). Μέχρι που σχεδόν σήμερα έπαψαν να βγαίνουν προκηρύξεις για πολιτικούς μηχανικούς ΤΕ. Αυτό είναι άλλη μια επιπλέον ενέργεια υπονόμευσης και απαξίωσης του τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ από την πολιτεία και καλά κάνετε και το αναφέρετε. Τέλος, τον δημόσιο υπάλληλο δεν τον απασχολούν τα ΕΔ από την στιγμή που εργάζεται στο δημόσιο και όχι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Πάντως ούτε και ο δημόσιος υπάλληλος πολιτικός μηχανικός ΤΕ διαθέτει επαγγελματικά δικαιώματα.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι προκηρύξεις θέσεων ΤΕ μειώθηκαν διότι τις δίνουν πια στα ΙΕΚ ως ΔΕ.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Για την ταμπακιέρα τώρα, χωρίς να έχω διάθεση να χωρίσω τίποτα με κανέναν συνάδερφο, η διαφορά μεταξύ "τεχνολόγου" και "διπλωματούχου"

μηχανικού

 

Όταν λες σε τρώει καιρό να γράψεις εννοείς από την δεκαετία του 1970; Ο όρος τεχνολόγος καταργήθηκε με την ίδρυση των ΤΕΙ το 1983. Πλέον ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ μηχανικοί.

Edited by stayros
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Υ.γ) Γιατί εφόσον δεν υπάρχουν δικαιώματα στους Τ.Ε συναδέρφους, υπάρχουν προκηρύξεις αποκλειστικά για Τ.Ε?  

 

Αν στις δώσουμε κι αυτές θα σταματήσει η "φαγούρα" σου; :smile:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολλα λεγονται πολλα ακουγονται.

Ταμπελα σε γραφειο στην περιοχη μου

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ   τ.ε

Το διαβαζετε;; Ετσι ακριβως .

Και οχι μονο.Υποψηφιος Δημαρχος τιτλοφορειται "Πολιτικος Μηχανικος " στα ΜΜΕ ενω γνωριζω οτι ειναι Πολιτικος Μηχ Τ.Ε.

Πιστευω οτι τα παραπανω θα συμβαινουν και αλλου .

 

Γιατι αραγε ολα αυτα ;; Μηπως οι ιδιοι εχουν καποιο κομπλεξ και ριχνουν σε αλλους το φταιξιμο ή μηπως πιστευουν πως ετσι θα εχουν περισσοτερη πελατεια;;;

Edited by KF
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό το θέμα υπάρχει το φαινόμενο οι περισσότεροι να έχουν δίκιο σε όσα γράφουν . Ενθεν κακείθεν .

 

Γιατί αυτό . Μα γιατί το πολιτικό σύστημα στην προσπάθεια του να μαζέψει ψήφους έκανε πολλά και διάφορα και συχνά αντιφατικά .

 

Ετσι ξεχνάμε γιατί έγιναν οι ΠΕ και γιατί οι ΤΕ . Οταν βάζεις τον χρόνο στις σχολές 150 ΠΜ στα πολυτεχνεία και 300 στα ΤΕΙ της κάθε εποχής , τότε τα προβλήματα είναι λίγα .  Και εξηγείται πανεύκολα η ανάγκη των δύο διαφορετικών σχολών , ενώ το πρόβλημα στα ΕΔ είναι πρακτικά ανύπαρκτο .

 

Οπως έχω πει αρκετές φορές , μέχρι το 84 , ένας ΠΜ ΤΕ δομικών ή υπομηχανικός , μπορούσε να μελετήσει-επιβλέψει αυτόνομα σχεδόν κάθε ιδιωτικό σπίτι που φτιαχνόταν για τις ανάγκες μιας οικογένειας και ιδιαίτερα στην επαρχία και στις μικρότερες πόλεις δεν είχε κανένα πρόβλημα .

 

Μετά το 1984 σταδιακά ο αριθμός των εισακτέων πήρε ένα μηδενικό ακόμα , ενώ είχαμε την εφεύρεση νέων ειδικοτήτων ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΙ , με τον ευγενή στόχο να γεμίσουν οι γκαρσονιέρες και οι καφετέριες της επαρχίας και να κάνουμε καθηγητές τα δικά μας παιδιά που βολόδερναν συχνά σε πανεπιστήμια κωμοπόλεων του εξωτερικού για να πάρουν το πολυπόθητο διδακτορικό . 

 

Ξέρετε πολλές φορές όταν κάποιος καθηγητής κάνει πολιτικές δηλώσεις , ρίχνω μια ματιά στο βιογραφικό του . Εκεί βλέπουμε πολλά ωραία .

 

Σαν καθηγητή που τελείωσε εδώ έκανε έξω διδακτορικό και γύρισε στα 28 του και τον διόρισαν αμέσως σύμβουλο σε ΔΕΚΟ , ενώ προχώρησε γρήγορα τις εκπαιδευτικές βαθμίδες .

 

Αλλά εκείνη την δεκαετία είχαμε και άλλα θέματα να βολέψουμε . Οπως τα παιδιά που έρχονταν με μεταγγραφές από το εξωτερικό , γιατί ξαφνικά αρρώσταιναν στο πρώτο έτος και γίνονταν καλά στο τρίτο , άλλους που έπαιρναν πτυχίο στο εξωτερικό δουλεύοντας σε ομάδες και με την προυπόθεση ότι θα επιστρέψουν στην χώρα τους και κάποια περίεργες ειδικότητες και διπλώματα κυρίως από τις ανατολικές χώρες που μπορεί να μην ευδοκιμούν οι ελιές εκεί λόγω κλίματος , αλλά ευδοκιμεί πολύ το λάδι . 

 

Ετσι είπαν παιδιά τα 8ωρα είναι δύσκολα και αναχρονιστικά και δεν αξίζει να ασχολούμαστε με αυτά και τα κατάργησαν .

 

Φθάνοντας στο 2000 πλέον οι έχοντες έστω και λίγα , είχαν την επιλογή ή πρωτοκλασσάτες σχολές ή το εξωτερικό . Στις άλλες σχολές που είχαν θέματα με ΕΔ ή δεν είχαν πρίμιουμ όνομα έμπαινε η πλέμπα , αφού δεν υπήρχε και η βάση του 10 . 

 

Οταν την έβαλαν , τους έμειναν 25000 θέσεις άδειες . Μα και πριν την βάλουν , όλοι γράφονταν , ελάχιστοι παρακολουθούσαν και ακόμη λιγότεροι έπαιρναν πτυχίο . Αλλά την φοιτητική ζωή για 2-3 χρόνια όλοι την έκαναν και οι καφετέριες γέμιζαν και οι γκαρσονιέρες νοικιάζονταν και οι ψήφοι πήγαιναν εκεί που έπρεπε .

 

Μετά το 10 ήρθε η κρίση και είπαν , τουλάχιστον αφού δεν μπορούμε να τους δώσουμε δουλειά , ας τους κάνουμε φοιτητές . Και να πάλι η κατάργηση της βάσης του 10 . 

 

Και έτσι ξαναγυρίσαμε στην συζήτηση για τις βάσεις .

 

Να δούμε φέτος τι βάσεις θα έχει το ΠΔΑ που μπορεί να μην έχει διαφορετικές σπουδές από τους γονείς του και διαφορετικά ΕΔ , αλλά έχει τίτλο . 

 

Χαλαρά θα περάσει παντού τα περιφερειακά πανεπιστήμια στις περισσότερες σχολές .

 

Απλά έτσι για να καταλάβουμε τι παίζει σε αυτό το ιδιαίτερο χρηματιστήριο .

 

Οπότε αφήστε την φαγούρα και απολαύστε το μέλλον .

 

Το μέλλον προβλέπει κατάτμηση των ΕΔ και πιστοποιήσεις γιατί έτσι θα είστε καλοί υπάλληλοι στις μεγάλες εταιρείες που θα σας προσλαμβάνουν . Οπως στο εξωτερικό .

 

Ο δεύτερος πληθυντικός , είναι απλά γιατί λόγω ηλικίας δεν θα με προλάβει εμένα το νέο καθεστώς , αφού θα έχω πάρει την τρομακτική συνταξάρα που θα μου δώσουν .  8-)

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Πολλα λεγονται πολλα ακουγονται.
Ταμπελα σε γραφειο στην περιοχη μου
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ   τ.ε
Το διαβαζετε;; Ετσι ακριβως .
Και οχι μονο.Υποψηφιος Δημαρχος τιτλοφορειται "Πολιτικος Μηχανικος " στα ΜΜΕ ενω γνωριζω οτι ειναι Πολιτικος Μηχ Τ.Ε.
Πιστευω οτι τα παραπανω θα συμβαινουν και αλλου .
 
Γιατι αραγε ολα αυτα ;; Μηπως οι ιδιοι εχουν καποιο κομπλεξ και ριχνουν σε αλλους το φταιξιμο ή μηπως πιστευουν πως ετσι θα εχουν περισσοτερη πελατεια;;;

 

 

Συνάδελφε, οι άνθρωποι που περιγράφεις, είναι πολιτικοί μηχανικοί. Το αν θα τοποθετήσουν τον ακαδημαϊκό τομέα προέλευσης,όπως γίνεται με τις λέξεις ΤΕ και ΠΕ είναι προαιρετικό. Ειδικά για τους συναδέλφους το πανεπιστημιακού τομέα σπανίως βάζουν το ΠΕ. Όπως προαιρετικό είναι αν θέλει κάποιος να βάλει και το ίδιο ίδρυμα αποφοίτησης πχ πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και το ίδιο το φόρουμ έχει μείνει πίσω στο θέμα των τίτλων. Το ΤΕΙ πρέπει να γίνει ΑΕΙ ΤΤ ή ακόμα καλύτερα να φύγει και εντελώς, μαζί με αυτό το διπλωματούχος. Αν δεν βλέπουμε μεταξύ μας ποιός είναι τι μπορεί να πάψει και αυτή η αντιπαράθεση.

Edited by georgios_m
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

 

 

Συνάδελφε, οι άνθρωποι που περιγράφεις, είναι πολιτικοί μηχανικοί. Το αν θα τοποθετήσουν τον ακαδημαϊκό τομέα προέλευσης,όπως γίνεται με τις λέξεις ΤΕ και ΠΕ είναι προαιρετικό. Ειδικά για τους συναδέλφους το πανεπιστημιακού τομέα σπανίως βάζουν το ΠΕ. Όπως προαιρετικό είναι αν θέλει κάποιος να βάλει και το ίδιο ίδρυμα αποφοίτησης πχ πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ.

 

 

?????????

post-2012-0-42998400-1517653564_thumb.jpg

post-2012-0-85939700-1517655345_thumb.jpg

post-2012-0-81806500-1517655484_thumb.jpg

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.