Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λήψη συμπυκνώσεων σε επιχώματα σε σταματημένο έργο οδοποιίας


chrmilios

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Σε έργο οδοποιίας που εδώ και περίπου 1 χρόνο έχει σταματήσει και διαλύθηκε η σύμβαση (με αποκλειστική ευθύνη του Κυρίου του έργου), η Υπηρεσία προέβη σε λήψεις συμπυκνώσεων με τη μέθοδο κώνου-άμμου.

 

Οι λήψεις συμπυκνώσεων πραγματοποιήθηκαν σε επιχώματα τμημάτων που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν οι χωματουργικές εργασίες έως τη διακοπή εργασιών, τόσο σε μικτές διατομές όσο και σε πλήρη επιχώματα.

 

Κατά πόσο τα αποτελέσματα συμπύκνωσης είναι αξιόπιστα και ανταποκρίνονται στη συμπύκνωση που είχε επιτευχθεί αρχικά (περίπου πριν ένα χρόνο ενόσω εκτελούνταν εργασίες στο έργο) δεδομένου ότι η κατάσταση του έργου έχει αλλάξει, καθώς μεσολάβησε χειμώνας και το έργο έχει υποστεί βλάβες;

 

Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια σχετική βιβλιογραφία ή κάποια σχετική μελέτη-έρευνα;

Edited by chrmilios
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς θα πρέπει να έκαναν το τεστ σε επίπεδη επιφάνεια ώστε να βγάλουν αποτέλεσμα. Αν τώρα είχε κανένα αυλάκι και κάναν εκεί το τεστ...τι να πω?

Αν όμως η επιφάνεια ήταν επίπεδη και σχετικά οριζόντια, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Γιάννη καταρχήν για το χρόνο σου.

 

Συμπληρωματικά με τα ανωτέρω, θα με ενδιέφερε το θέμα κυρίως επί της διαδικασίας, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

 

Δηλαδή, ανεξάρτητα αν η επιμέρους συμπύκνωση είναι εντός ή εκτός ορίων, θα με ενδιέφερε κατά πόσο η συμπύκνωση είναι δυνατόν να παραμείνει ίδια μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν έχει μεσολαβήσει χειμώνας με χιόνια, παγωνιές και πολλές βροχές στο έργο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα όταν έχουν περάσει φερτά υλικά (χώματα, χαλίκια, φυτικά κα) πάνω από τις θέσεις λήψης συμπυκνώσεων.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με την νομοθεσία δεν έχω βρει τίποτα (τεστ συμπύκνωσης μετά από καιρό). Πιστέυω όμως ότι αν ήταν καλή η συμπύκνωση και υπάρχαν ρύσεις στο επίχωμα τότε το νερό θα έφευγε χωρίς να διεισδύει. Πιθανόν η επιφανειακή απορροή μπορεί να αλλοιώσει την κοκκομετρία επιφανειακά αλλά η διείσδυση του νερού μπορεί να καταστρέψει το επίχωμα ακόμα και σε ένα χρόνο. Αν δε, μιλάμε για βάση οδοστρωσίας τότε κάποια προστασία από τις βροχές θα παρείχε η ασφαλτική προεπάλειψη.  

 

Δες εδώ τι γράφει στην σελίδα 15 κάτω κάτω

Ουσιαστικά αν είχε συμπυκνωθεί καλά (>95%) θα είχε "σφραγίσει" τα κενά, επομένως η μείωση του βαθμού συμπύκνωσης θα επηρεαζόταν πιο δύσκολα. Τώρα μην με ρωτήσεις τι θα γινόταν αν μετρούσαμε την συμπύκνωση μετά από 20 χρόνια.....:)

Link to comment
Share on other sites

Σε εργα της ΕΔΟΚ -ΕΤΕΡ δεκαετιας 70 στην περιοχη μου οι αγροτικοι δρομοι (στρωμενοι μονο με 3Α) ειναι ακομα σε αριστη κατασταση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.