Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας παλαιού πέτρινου κτιρίου και ενίσχυση


 
casablanca90

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

σε υφιστάμενο κτίριο του 1800 από πέτρα με ποιούς κανονισμούς γίνεται η αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς του και η ενίσχυση του?Ισχύει ότι ο ΚΑΝΕΠΕ εφαρμόζεται μόνο σε κτίρια από σκυρόδεμα?

Link to comment
Share on other sites

Αν το πας σαν σεισμοπληκτο (ΤΑΣ κ.λ.π ) ακολουθεις την σχετικη Υπουργικη Αποφαση (ΦΕΚ B 2661/2013)

Αν οχι θα πας με EC8-3  οχι ΚΑΝΕΠΕ .

Κατα τον ΟΑΣΠ η Υπουργικη Αποφαση ΦΕΚ 350Β/ 2016 ισχυει για ολα τα ειδη φεροντων οργανισμων.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Ο ΚΑΝΕΠΕ αποτελεί μέρος του Εθνικού κειμένου εφαρμογής του EC 8-3, οπότε το πλαίσιο είναι κοινό. Εφαρμόζεις EC8-3 και ταυτόχρονα, όπου και αν υπάρχει πεδίο εφαρμογής του ΚΑΝΕΠΕ (π.χ. πιθανή ενίσχυση στύλων που μπορεί να υπάρχουν), και τον ΚΑΝΕΠΕ. Αμα βγάλεις άκρη με το μπάχαλο πες μας και μας να ξέρουμε  :mrgreen:  . 

Edited by paktomenos
Link to comment
Share on other sites

Θα σου προτεινα σαν τελικη λυση (και ασε τους αλλους να ψαξουν την ακρη) να εφαρμοσεις την ΥΑ για τα σεισμοπληκτα.

Στο κατω -κατω ειναι μια λυση.....Και ολοι οι ανθρωποι ειναι ισιοι μεταξυ τους .Δεν μπορει για αλλους να ισχυουν λιγοτερο ασφαλεις λυσεις απο αλλους.

Δυστυχως αυτα που λεει ο paktomenos ειναι η τραγικη πραγματικοτητα στο Ελλαδισταν.

Link to comment
Share on other sites

Οι κανονισμοί είναι αποκλειστικά το πακέτο των ευρωκωδίκων, με την επιφύλλαξη οτι ο ΕΚ-6 δεν καλύπτει αργολιθοδομή και πιθανότατα ο ΕΚ-8-3 δεν καλύπτει την διάταξη του φορέα.

 

Υπάρχουν διάφορα πακέτα οδηγιών (ευρωπαϊκά και διεθνή), τα οποία αναφέρονται στην αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά δεν είναι κανονισμοί.

 

Τέλος, αν κυριολεκτείς ως προς το 1800, είναι αυτοδικαίως αρμόδια η αρχαιολογική υπηρεσία...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΦΕΚ 350Β/ 2016


ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΤΙΡΙΑ


1.ΣΚΟΠΟΣ


(1)Το παρόν κείμενο αφορά δομητικές επεμβάσεις σε υπάρχοντα κτίρια, οι οποίες εξυπηρετούν λειτουργικές μεταβολές, δηλαδή προσθήκες, μετατροπές ή αλλαγές χρήσης. Λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα και τους βασικούς κανονισμούς σύνταξης της Στατικής Μελέτης του υπάρχοντος κτιρίου, το κείμενο αυτό αποσαφηνίζει τον συνδυασμό και την εφαρμογή των παρακάτω ομάδων (Α) και (Β) ισχυόντων κανονισμών ή προτύπων, που αφορούν:


(Α) τον σχεδιασμό του φέροντος οργανισμού νέων κτιρίων: ΕΑΚ2000, ΕΚΩΣ2000, ΕΝ1990, ΕΝ1991, ΕΝ1992-1-1, ΕΝ1993-1-1, ΕΝ1994-1-1, ΕΝ1995-1-1, ΕΝ1996-1-1, ΕΝ1997-1, ΕΝ1998-1 και


(Β) την αποτίμηση ή/και αύξηση της φέρουσας ικανότητας υπάρχοντος φέροντος οργανισμού κτιρίων: ΚΑΝ. ΕΠΕ και ΕΝ 1998-3, με στόχο την διασφάλιση ικανοποιητικής στάθμης ασφαλείας αλλά και οικονομικότητας και εφαρμοσιμότητας της επέμβασης.


 


Παρ. 1.2.1 ΚΑΝΕΠΕ 2013: 


Ο Κανονισµός αυτός αφορά την αποτίµηση της φέρουσας ικανότητας και τον αντισεισµικό ανασχεδιασµό υφισταµένων δοµηµάτων ή µελών τους. Βασικές αρχές και κριτήρια του Κανονισµού, όπως π.χ. οι στάθµες επιτελεστικότητας και οι στόχοι αποτίµησης ή ανασχεδιασµού, οι στάθµες αξιοπιστίας των δεδοµένων (και η επιρροή τους), οι προβλέψεις για τον καθολικό δείκτη συµπεριφοράς q, ή τους δείκτες µελών m κ.λ.π., µπορούν να εφαρµόζονται και για κτίρια µε φέροντα οργανισµό από άλλα υλικά (οχι από σκυρόδεμα δλδ). 

 

Το τι εφαρμόζουμε στην πράξη από αυτά είναι άλλο - και το πιο κρίσιμο κατ εμε- ερώτημα. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στην παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχει η εξίσωση Φ=BR*e^(-ar*βt*VR). Η παράμετρος Φ είναι ο συντελεστής αποτίμησης επιτελεστικότητας. Η παράμετρος BR ορίζει τον λόγο τι έχουμε χωρίς βλάβες προς τι θα έπρεπε να έχουμε. Ο παρανομαστής συνηθως είναι ο νεότερος σε ισχύ κανονισμός. Δηλαδή γίνετε η αποτίμηση σε σχέση με αυτό που είχαμε όταν κατασκευάστηκε και το ελέγχουμε με τα σημερινά δεδομένα. η παράμετρος ar είναι ο συντελεστής βλαβών. Είναι η ίδια λογική με τον απομειωτικό συντελεστή του ΚΑΝΕΠΕ. Η παράμετρος βt είναι η στάθμη αξιοπιστίας της επίλυσης του BR (κανονιστική) και η παράμετρος VR είναι η κανονιστικά μέγιστα επιτρεπόμενη variation of resistance που στην ΕΕ είναι 0,2. Εδω μπαίνει η ΣΑΔ και όχι στην αποτίμηση BR.    

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.