Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε δύο δόσεις η καταβολή του τέλους για τη πλαστική σακούλα


Engineer

Recommended Posts

Το περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτών θα πρέπει να καταβάλουν οι καταναλωτές από την νέα χρονιά για την πλαστική σακούλα. Το τέλος αυτό, όμως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στα 6 λεπτά, σύμφωνα με την ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας

 

Tο συγκεκριμένο μέτρο θα καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών.

 

Aκόμη, η ΚΥΑ προβλέπει τα παρακάτω:

 

Το τέλος θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον ΕΟΑΝ σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών υποκατάστατων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη/ λιπασματοποιήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

 

Καθορίζεται το όριο κατανάλωσης των 90 λεπτών σακουλών μεταφοράς κατά κεφαλήν μέχρι τις 31.12.2019 και των 40 μέχρι 31.12.2025.

 

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή οδηγία η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει υψηλά ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, της τάξης του 75% ως το 2019 και του 90% ως το 2025.

 

Αναφορικά με τα μέτρα για την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης

 

Υποχρεούνται :

 

- οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών να συμβάλλονται με συστήματα ανακύκλωσης, όπως οφείλουν όλες οι συσκευασίες

 

- τα σούπερ μάρκετ να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και να συνδράμουν στην ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας με διάφορα κίνητρα προς τους πελάτες τους (να παραλαμβάνουν χρησιμοποιημένες, κλπ.)

 

- ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης να ενημερώνει, ευαισθητοποιεί τους πολίτες, παρακολουθεί και ελέγχει τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και πώλησης, με εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

 

Δήλωση του Αναπληρωτή ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου:

 

«Η πολύ υψηλή κατανάλωση πλαστικών σακουλών μίας χρήσης στη χώρα μας, η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους μετά τη χρήση και η ανθεκτικότητά τους στη φθορά, βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος τους διατίθεται σε χώρους υγειονομικής ταφής και δεν ανακτάται.

 

Πρώτο μας μέλημα είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιδιώκουμε την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, έχοντας -ως πολίτες- γνώση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Παράλληλα επιδιώκουμε τη μετατροπή της παραγωγικής διαδικασίας, προσαρμοσμένης στα νέα πρότυπα μιας κυκλικής οικονομίας, χωρίς απώλεια εθνικού προϊόντος και εργασίας αλλά με νέα εργασία. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να χαρακτηρίσουν συνολικά τη χρήση των πλαστικών στην κοινωνία μας.

 

Υπήρξε ουσιαστική προεργασία της ΚΥΑ, με διαδικασίες διαλόγου και σύνθεσης, ώστε να επιλέξουμε ρυθμίσεις που θα ευνοούν τη μείωση της κατανάλωσης, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Οι παραγωγοί σακούλας και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων λιανικής και εμπορίου συμμετείχαν ουσιαστικά στην προετοιμασία της ΚΥΑ, ώστε να μην περιοριστούμε στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το κοινοτικό αλλά να δώσουμε καλύτερη προοπτική και στην κοινωνία και στην οικονομία. Το θέμα συνδέεται με την περιβαλλοντική προστασία αλλά και με τη νέα απασχόληση που θα δημιουργηθεί, τη στήριξη των ελλήνων παραγωγών, την αποδοτικότητα των πόρων και την προώθηση πιο βιώσιμων καταναλωτικών προτύπων.

 

Το ειδικό ανταποδοτικό τέλος στην πλαστική σακούλα, το οποίο ο καταναλωτής θα καταβάλλει στα σούπερ μάρκετ ή όπου αγοράζει προϊόντα (εκτός από περίπτερα και λαϊκές), θα επιστρέφεται 100% στην κοινωνία με εναλλακτικά είδη, όπως σακούλες επαναχρησιμοποιήσιμες, ή λιπασματοποιήσιμες, τις οποίες θα μοιράζουμε μέσα από τον οργανισμό ανακύκλωσης και τους Δήμους. Το μέτρο αυτό, αποτρεπτικού χαρακτήρα, θα εφαρμοστεί βαθμιαία, ξεκινώντας από τα 3 λεπτά ανά τεμάχιο. Ανάλογα εργαλεία και κίνητρα για πολίτες και Δήμους προβλέπονται και στον νέο νόμο για την ανακύκλωση.

 

Δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων από τη χρήση πλαστικής σακούλας, στην επαναχρησιμοποίηση, στην αποδοτικότητα των πόρων, στη διαλογή στην πηγή. Για την επιτυχία αυτών των μέτρων ένας σημαντικός άξονας δράσεων θα αφορά την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

 

Θέτουμε το πλαίσιο συνεργασίας των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγών και των εμπόρων ώστε να βγάλουμε την πλαστική σακούλα από τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να προσεγγίσουμε μια κοινωνική και οικονομική λειτουργία χωρίς απορρίμματα».

 

Πηγή: http://greenagenda.g...του-ειδικού-τέ/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

κι όπως λέει ο πάνσοφος λαός

τ' @@@ μας κουνιώνται κι αυτοί νομίζουν ότι είναι (πλαστικά) σακκούλια με φλουριά

 

το θέμα έχει συζητηθεί γι αυτό δεν θα προαγάγω άλλο την επιστήμη

 

εξ άλλου είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο πως μόνο η δωρεάν σακκούλα ρυπαίνει ενώ η πληρωμένη όχι

 

τόπε και η ΕΕ. τέλος!

και τέλος!

 

και μετά από τόσο κόπο που μπήκε ο υπουργός με τις ανακοινώσεις και την ΚΥΑ, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να του δώσουμε τα τρία (λεπτά) μας

Edited by imhotep
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να επαναλάβω μόνο, μιας στην Ελλάδα τις πλαστικές σακούλες τις χρησιμοποιούμε κυρίως για τα σκουπίδια μας, και μιας και τραγουδάνε για τις επαναχρησιμοποιήσιμες, το παρακάτω

 


ΟΚ, να πετάμε χύδην τα σκουπίδια στους κάδους. Οι κάδοι θα πλένονται καθημερινά; Θα μαζεύουν-σκουπίζουν οι σκουπιδιάριδες ό,τι πέφτει κάτω κατά το άδειασμα του κάδου, ώστε το πρωί οι δρόμοι να λάμπουν; Οι αποχετεύσεις στην Ελλάδα δεν είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να δέχονται και χαρτιά. Οπότε;

Και κάτι ακόμα. Τα έσοδα που θα πάνε στον ΕΟΑΝ, από πρόστιμα και "ανταποδοτικά τέλη" θα διατίθενται για το περιβάλλον ή θα καταλήξουν σαν τα έσοδα των δήμων από την εξαγορά της μη δημιουργίας θέσεων στάθμευσης; Γιατί η ελληνική εμπειρία είναι άσχημη όσον αφορά τα "ανταποδοτικά" τέλη...

Διότι ο πάνσοφος λαός μας. λέει και κάτι για τις μεταξωτές σκελέες.

 

Και κάτι ακόμα κύριε υπουργέ μας, που σχετίζεται και με την προηγούμενη ερώτηση.

Λέτε, και πολύ σωστά, για αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά. Λοιπόν, μέχρι πριν δυο μήνες το πολύ να πετούσα εξήντα σακούλες το χρόνο στα σκουπίδια. Κυρίως αυτές τις βιοδιασπώμενες όπως τις λένε. Χωρίς αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες κανενός εκ των μελών της οικογενείας μου, έχω φτάσει να πετώ κατά μέσο όρο δύο την ημέρα. Μας κάνουν 730 το χρόνο. 2[άτομα]*90[σακ./κατά κεφαλήν] = 180[σακ./έτος]. Οι 730 είναι τέσσερις φορές περισσότερες. Μέεεχρι να αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν (θα δούμε εάν θα είναι δωρεάν) οι λιπασματοποιήσιμες, θα έχω πρόστιμο; Είπαμε, δεν άλλαξαν οι καταναλωτικές μας συνήθειες. Άλλαξαν οι ανάγκες. Πρόβλημα προέκυψε.

 

Ακούω κύριε Σωκράτη.

Link to comment
Share on other sites

το ΦΕΚ ειναι το Β 2812/2017

 

[απορία]

 

αφου σκοπος του νομου ειναι να σταματησει η "δωρεάν διαθεση"  που οδηγει  σε "υπερκαταναλωση και επιβαρυνση του περιβαλλοντος.."

 

αρα - θεωρητικα - στα Σ/Μ που χρεωναν τις σακουλες, δεν υπηρχαν τετοια φαινομενα

αρα...σε αυτα δεν θα μπει "ανταποδοτικο"?

 

-να μην ρωταω ....έ.... :smile: :-)

Link to comment
Share on other sites

Τα ξανάπαμε σε άλλο ποστ.

Παραβλέπετε ότι το μέτρο είναι άκρως αποτελεσματικό σε άλλες χώρες.

Παραβλέπετε το γεγονός ότι αποδεδειγμένα το να πληρώνεις κάτι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να σταματήσεις την σπατάλη.
Παραβλέπετε το γεγονός ότι σε βάθος 10ετίας θα καταργηθεί η σακούλα εντελώς.
Παραβλέπετε το γεγονός ότι ενώ (κατα τα λεγόμενα σας) όλες οι σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια ως "συσκευασία" των βιοποδομήσιμων, η πλαστική σακούλα είναι ο πιο συχνός ρύπος σε παραλίες και θάλασσες μετά τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά ποτήρια.
Παραβλεπετε το γεγονός ότι η "φοροεπιδρομη στη σακούλα" αποφεύγεται με τον απλό και άκρως οικολογικό τρόπος της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας.

Παραβλέπετε το γεγονός ότι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, θα πέσουν πρόστιμα εκατομμυρίων απο ΕΕ.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν παραβλέπουμε τίποτα. Δικαιολογημένους προβληματισμούς και απορίες αναδεικνύουμε. Και προσωπικά, έθεσα δύο αντικειμενικά προβλήματα με το ένα εξ αυτών αθέλητο συνάμα. Και αφού μάλλον για εσένα αυτά είναι δευτερεύοντα, επομένως και απλά, περιμένω απαντήσεις σε αυτά τα απλά.

Το περι προστίμων το αφήνω απ' έξω. Ας μην μπαίναμε στην Ε.Ε.

 

Στάλθηκε από το GT-I8260 μου

Link to comment
Share on other sites

Παραβλέπω κι εγώ μερικά post και θα συμφωνήσω με τούτο:

κι όπως λέει ο πάνσοφος λαός

τ' @@@ μας κουνιώνται κι αυτοί νομίζουν ότι είναι (πλαστικά) σακκούλια με φλουριά

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ήρωνα δεν παραβλέπουμε τίποτα

οι εξουσίες (απανταχού) παραβλέπουν το ότι η "παιδεία" είναι αποτρεπτική και όχι η τιμωρία*

(που βέβαια δεν τιμωρεί την πηγή)

και βέβαια εσκεμμένα η παιδεία έχει πάει στον κάλαθο των αχρήστων (πνιγμένη με πλαστική σακκούλα) από την εξουσία

και γιατί ο συνειδητοποιημένος πολίτης -όπως κι εσύ- είναι εν τέλει επικίνδυνος αλλά και

για να δικαιολογηθεί η δημιουργία άχρηστων γραφειοκρατικών οργανισμών που ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή

 

*πόσο κοστίζει μια παράβαση του νόμου? (μην βάζω τώρα άσματα)

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ με όλα αυτά.
Και συμφωνώ πως παιδεία είναι προτιμότερη απο την τιμωρία.
Απλά προς το παρόν, δεν βλέπω άλλο άμεσο τρόπο μείωσης της πλαστικής σακούλας.
Το δε ζητούμενο είναι η μείωση.
Με άλλα λόγια και 50 λεπτά να την βάλουμε την σακούλα, αν δεν μειωθεί η κατανάλωση πάλι θα είμαστε εκτός στόχου.
Πάντως για την Ελλάδα, μια χαρά μου φαίνεται το μέτρο. Τουλάχιστον απο αυτά που βλέπω με τα μάτια μου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γνωστή γερμανική αλυσίδα σουπερ-μαρκετ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία πάει με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Δηλαδή το μέτρο πιάνει, παρόλο την όποια υποκριτική στάση μπορεί να έχουν οι εμπνευστές του.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα παραθέσω δική μου εμπειρία, που είχα μείνει 1 χρόνο αγγλία. Πριν πάω έπερνα σακούλες καβάτζα όπως κάνανε γύρω μου. Μου πήρε περίπου 2-3 μέρες να συνηθίσω να σκέφτομαι πόσες σακούλες χρειάζομαι και άλλη μία να προμηθευτώ όσες επαναχρησιμοποιούμενες χρειαζόμουν.
Εδώ η βασική δικαιολογία που ζητάνε ακόμα σακούλες είναι: "Έλα μωρέ... πόσο κάνει μία σακούλα..."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.