Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπεύθυνη δήλωση επί του τοπογραφικού για τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασική ή μη σύμφωνα με τον Ν.4483/17 'Αρθρο 142 παρ4 (ΦΕΚ107Α)


iliasp

Recommended Posts

Ν. 4685/2020, αρθρο 48, παρ.8β

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του ν. 3889/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Για περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη επειδή δεν αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13, το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου αντικαθίσταται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A’ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που συνοδεύει τη σχετική πράξη του συμβολαιογράφου ή, αν δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης τοπογραφικού διαγράμματος, επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη όπου απεικονίζεται το ακίνητο στο οποίο αφορά η συμβολαιογραφική πράξη και όπου εμφαίνονται οι συντεταγμένες των κορυφών του ακινήτου, με την οποία δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

 

Τις συντεταγμένες των κορυφών πως θα τις βρει όμως ο μηχανικός δεν το αναφέρουν!

  • Θα πάει με υπόδειξη ιδιοκτήτη επί της ανάρτησης;
  • Θα βγει να μετρήσει κανονικά ο μηχανικός;
  • Θα πάρουμε το πολύγωνο από το κτηματολόγιο όπου υπάρχει; (όπου σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν εντός των δασικών)
  • Θα σχεδιάσουμε τυχαίο περίγραμμα;

και όπως σωστά αναφέρει ο @Pavlos33 αν υπάρχει αλλαγή στο γεωτεμάχιο τι γίνεται; 

Edited by papathvas
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 91
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το κακό είχε ξεκινήσει από κάποιες εξαιρέσεις για σύνταξη τοπογραφικού στις βεβαιώσεις Ν. 4495 και των προηγούμενων για την μεταβίβαση. Προστέθηκε και αυτό. Αν τυχόν έχεις δει στα σχετικά θέματα των αυθαιρέτων, αυτό συστήνουμε. Να μην υπογράφουμε σε τέτοια "χαρτιά" το οτιδήποτε. Η μόνη ενδεδειγμένη και επιστημονικώς ορθή και αποδεκτή λύση είναι σε κάθε περίπτωση η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος (επίγεια  μέτρηση) με πλήρεις προδιαγραφές. Όλα τα άλλα είναι επισφαλή και επικίνδυνα. Επιπλέον, επειδή έχει ακουστεί και το επιχείρημα, ότι σε κάποιες περιοχές οι αξίες γης είναι πολύ μικρές και μπορεί το κόστος του τοπογραφικού να τις ξεπερνάει, μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός, διότι πρώτον οι αμοιβές μας δεν εξαρτώνται από τις εμπορικές ή τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κατά δεύτερον, δεν είδα και τις αμοιβές των συμβολαίων να φτάνουν στα τάρταρα, σε περιοχές με μικρές αξίες, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν (έστω και άτυπα) ελάχιστες αμοιβές συμβολαίων. Οπότε, οι νόμοι βγήκαν για κάποιο λόγο, αλλά εμείς μπορούμε να τους καταρρίψουμε στην πράξη μη υπογράφοντας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους.

Για τοπογραφικό μεταβίβασης αδομήτου γεωτεμαχίου ,σύμφωνα με τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη ένα τμήμα είναι χαρακτηρισμένο ΠΑ και ένα τμήμα ΑΑ.Αλλά στις παρατηρήσεις έχει ΑΝ.

Άρα προκειται για ΠΑ (ΑΝ) και ΑΑ (ΑΝ). ΠΑ και ΑΑ αλλά με κατηγορία κάλυψης Αναδασωτέο.

Για αυτές τις περιπτώσεις στην δήλωση του 1599 θα γράψω ότι διέπονται από την δασική νομοθεσία ή ότι δεν διεπόνται και μπορούν να μεταβιβαστούν.?

 

Edited by a.k.topo
Link to comment
Share on other sites

ο χαρακτηρισμός ΑΝ σημαίνει ότι το γήπεδο εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αφού η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Χωρίς άρση του χαρακτηρισμού ΑΝ δεν μεταβιβάζεται. Θα πρέπει να ρωτήσεις στο τοπικό δασαρχείο τα περαιτέρω. 

Link to comment
Share on other sites

Για να γίνω πιο κατανοητός στο τι ρωτάω.

Για τις  δύο περιπτώσεις που φαίνονται στις εικόνες του αναρτημένου Δασικου Χάρτη παρακάτω ,στο τοπογραφικό διάγραμμα στην δήλωση του 1599 θα γράψω ότι εμπίπτουν στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας???

Και κατά συνέπεια η συμβολαιογραφός δεν θα κάνει την μεταβίβαση.

 

image.png.59680fc841d42c8bd7b4fa03f0145315.png

image.png.35d2b2a0c084e4d2269f5662413f1884.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησππέρα!

Σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο οικισμό , εκτός ανάρτησης του δασικού χάρτη υπάρχει παλιά απόφαση αποχαρακτηριμού από το Δασαρχείο. Γι την ΥΔ του ΤΔ αρκεί να αναφέρω ότι το εν λόγω οικόπεδο είναι μη δασικού χαρακτήρα βάσει της τάδε απόφασης του Δασαρχείου;

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά ναι, επειδή όμως δεν ξέρεις με τι συμβολαιογράφο μπορεί να μπλέξεις, καλύτερα ανέφερε και τις τωρινές διατάξεις. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σας, προσπαθώ να αντλήσω πληροφορίες από τις απαντήσεις σας στα σχετικά θέματα του φόρουμ οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι κατατοπιστικότατες κι ευχαριστούμε πολύ. Ως νέος συνάδελφος που πρώτη φορά ασχολούμαι με τα δασικά θα ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ για μια, ίσως, ειδική περίπτωση. Μου υπέδειξε ο πελάτης τα όρια γεωτεμαχίου (εκτός οικισμού), το οποίο το κατέχει με διαθήκη (πρόκειται να προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς). Το εν λόγω γεωτεμάχιο (όπως μετρήθηκε περίπου 2000τ.μ.)στους δασικούς χάρτες φαίνεται να έχει τα εξής τμήματα:
1) τμήμα της μορφής ΔΔ (περίπου 250τ.μ.) στους κυρωμένους δασικούς χάρτες.
2)τμήμα της μορφής ΑΑ στους κυρωμένους δασικούς χάρτες.
3)τμήμα της μορφής ΔΔ (περίπου 946 τ.μ.) στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.
4)τμήμα της μορφής ΔΑ (περίπου 56τ.μ.) στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.
και 5) τμήμα της μορφής ΑΑ στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Όπως προανέφερα ο πελάτης επιθυμεί την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, την αποδοχή κληρονομιάς σε μεταγενέστερο χρόνο και να εξετάσω την περίπτωση για αντίρρηση στους αναρτημένους χάρτες. Η απορία μου είναι σχετική με την υπεύθυνη δήλωση επί του τοπογραφικού διαγράμματος για τον μη δασικό χαρακτήρα του γεωτεμαχίου κι αν όσες εκτάσεις είναι της μορφής ΔΔ θα πρέπει να αποτυπωθούν στο τοπογραφικό διάγραμμα και εντός της ιδιοκτησίας του πελάτη ή οχι (κι αν όχι, δεν θα πρέπει να αποτυπωθεί ούτε η ΔΔ των κυρωμένων, ούτε η ΔΔ έκταση των αναρτημένων; [δεδομένου ότι το εν λόγω τοπογραφικό θα χρησιμοποιηθεί και για την αντίρρηση]). 


Συγγνώμη αν σας κούρασα, κάθε άποψη/γνώμη/συμβουλή/καθοδήγηση ευπρόσδεκτη κι ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπερα! μπορει να μου πει καποιος συναδελφος ποια διαταξη αρθρο κτλπ αναφερει για την απαγορευση μεταβιβασης δασικου τμηματος με χαρακτηρα ΔΔ (το οποιο αποτελει ιδιοκτησια ιδιωτη)????

δεν ειχε ποτε υποβληθει αντιρρηση και βρισκομαι σε μερικως κυρωμενο δασικο χαρτη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.